Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Verkeersagent met klapbord, Herengracht/Fluwelen Burgwal, jaren 50
foto uit de collectie van Henk Knaapen


Dick Keppel | 17-6-2014
De ijssalon op de Marktweg was van een van de Broers Niemeyer.
n.l. Harm op de marktweg. Jan Niemeyer in de Zusterstraat met ook een ijssalon .(smullen dat kan dan ijs van Ome Jan) en Piet Niemeyer in de Peren straat een heel bekend en gelieft koffiehuis. Het ijs was puur van melk gemaakt. Inde oorlog verkocht Ome Jan opklop van melkpoeder,
er was geen andere lekernij te koop ,er stonden steeds 5 mannen te kloppen want stroom was er niet. een schoteltje op geklopte lucht koste 15 cent

Kees de Ridder | 8-5-2014
Vorige maand stond er toevallig nog een artikel over Frans Kok, de verkeersagent, in het blad De Oud-Hagenaar.

Guido (Oud Hagenees) | 27-4-2014
@Cor Nieuw Vennep en Kees de Ridder, bedankt voor deze mooie verhalen!!! Geweldig!

Kees de Ridder | 26-4-2014
Wel leuk dat ik achterafgezien goed zat met verkeersregelaar Blom en daarnaast de heer Bom ook heb gekend, niet wetende dat hij bij de politie werkte, maar wel dat hij een echt " voetbaldier" was.

Cor Nieuw Vennep | 23-4-2014
@Guido (Oud Hagenees).
Deze discussie is al elders gevoerd, maar 100 % zeker was Jan Bom een befaamd jeugdscheidsrechter, voorzitter en ere-voorzitter van Celeritas, voorzitter van de Haagse Scheidsrechters Vereniging en ja hoor ook nog eens bij de Haagse Politie. Wat hij daar deed? Wat heeft hij daar niet gedaan? Van verkeersvoorlichting op een kleuterschool, opleidingen, geheime jobs, van alles. Oud-collega`s kunnen daar vast veel meer over vertellen. Op de clubavond van de HSV (scheidsrechters) in het Zuiderpark tipte hij ons ook nog wel eens alcoholcontroles. Ik meen dat hij in 2012 is overleden
DE (volgens hemzelf) agent van den Haag was Blom, een gifkikker, een enorm grote muil, een charmeur naar vrouwelijk schoon. Maar had bovenal gezag. Ik heb gezien dat hij op het kruispunt bij de Rijnstraat/Bez.houtseweg in de spits al het verkeer stopzette en met een groot armgebaar een schone dame op de fiets over liet steken. Of deze man ook Jan heette?

Guido (Oud Hagenees) | 23-4-2014
@Leo @Kees de Ridder Of roep ik nu te vroeg, was er ook een Jan Blom in het korps en heb ik toch de verkeerde voor me? Van Jan BOM weet ik zeker dat hij scheidsrechter was bij de KNVB, hij werkte op de Politie Opleidingsschool, maar was hij ooit verkeersregelaar bij de Verkeerspolitie? Twijfel, twijfel.......

Guido (Oud Hagenees) | 22-4-2014
@Leo en @Kees de Ridder, Toch moet ik als (oud) collega van Frans en Leo een hele kleine correctie op jullie bericht toepassen, het gaat hier over Jan BOM en niet over Jan Blom. Jan BOM, een vreselijk aardige man die inderdaad een aantal jaren geleden is overleden en die jarenlang verbonden was aan de KNVB als scheidsrechter, hij is ook nog een tijdje voorzitter geweest van een HVB voetbalvereniging, Jan had een zware, hele harde stem, het was een wereldvent en denk met plezier aan Meneer Bom terug!

Leo | 22-4-2014
Klopt helemaal Kees. Mick is op het strand van Kijkduin overleden.
Halverwege de 60er jaren waren Mick en zijn broer Cock collega`s van me.
Was altijd gemakkelijk als we een bedrijfsvoetbal wedstrijd hadden en ja,
dat punt op de foto: Ik heb daar ook menig uurtje gestaan

Kees de Ridder | 22-4-2014
Ik kon inderdaad niet meer op de naam Florencia komen , maar mijn dochter van 46 jaar gelukkig wel. De voetballer Mick Clavan, een tijdgenoot van Frans Kok is volgens mij wel op het strand overleden.

Hans | 22-4-2014
@Kees de Ridder. Bedoelt u het ijs bij Florencia in de Torenstraat?

LEO | 22-4-2014
@ Kees. Als (ex) collega en vriend van Frans van Zoest wil ik toch wat correcties aanbrengen. In de tijd dat Frans zijn opleiding had, had je twee verkeersopleiders nl Jellema en Frits Schrader, die inderdaad een grote scheur had. Jan Blom, een bekend inmiddels overleden scheidsrechter, was toen al jaren docent op de politieschool.
Dat Frans KOK nu nog leeft is voor mij een (leuke) verrassing. In mijn jeugd mocht ik in het Zuiderpark strafschoppen op hem nemen, met wisselend succes.
Toen ik eind 60er jaren bij de politie kwam en ik vroeg naar Frans KOK werd mij verteld dat hij lang geleden op de boulevard was overleden aan een hartaanval.
Jaren later toen ik op bezoek was bij Rinus LOOF (Oud ADO/speler), de buurman van mijn schoonouders stond hij met kerstmis voor zijn deur. Je begrijpt dat ik keek alsof ik een dode zag.

Kees de Ridder | 21-4-2014
Ook nog even een reactie op die Italiaanse ijsverkopers. Ik heb ze wel gekend, maar ik kan me niet herinneren er ooit een ijsje te hebben gegeten in mijn jeugd. Later natuurlijk wel, maar er was heel eenvoudig geen geld voor. Misschien hebi ik het mis, maar ik vond b.v. Het ijs van de bekende HARM ( Niemeijer) lekkerder dan het ijs in de Torenstraat, bij ????
Ik heb het over de Marktweg, daar waar mijn ouders 20 jaar naast woonden. ( Chauvinisme?).

Kees de Ridder | 21-4-2014
Hans van Zoest memoreerde o.a. Over die insructeur met die grote mond en toen schoot me ineens man`s achternaam in mijn hoofd. In ander verband heb ik ook al eens de namen Frans Kok ( hij leeft nog! ) en Tunker genoemd en toen ik niet op die naam van die schreeuwerd kon komen, maar nu weet ik het zeker, hij heette Blom.

Adriano Gamba | 21-4-2014
@ Johan van Rheenen Correctie: de eigenaar van de ijssalon in de Wagenstraat was mijn opa Giacomo Gamba. Zijn zoon was Arduino Gamba, getrouwd met mijn moeder Angela Chiarot.
Luciano Chiarot was de broer van mijn moeder en niet de eigenaar.
De Santucci`s hadden een eigen winkel in de Schalkburgerstraat en haaden niets met onze winkel van doen.

Guido (Oud Hagenees) | 16-1-2014
Wat Frans van Zoest verteld klopt als een bus, maar soms gaf je door de zenuwen ook een oprijteken per ongeluk met de middelvinger, natuurlijk stond je dan samengeperst tussen twee trams, die jongens snapten het spelletje natuurlijk k wel, hahaha...

johan van rheenen ruinen drenthe | 14-1-2014
Even het volgende.
Ijssalon Gamba zat later in de Wagenstraat vlak naast Pander.
De eigenaren waren Angela en haar broer Luciano Santucci
Waren ook familie van ijssalon Firenze van de familie Santucci.
De familie Santucci woonde indertijd net zoals ik in de Boerenstraat, waar ik in 1938 ben geboren, tussen de Kaapstraat en Schalk Burgerstraat, waar toen ook veel Italianen
woonden.

snorrecken | 4-12-2013
@joost. Dank voor de correctie; ik twijfelde al toen ik het opschreef.

HansR | 4-12-2013
@Hans
Bij de Gamba een ijsje eten inderdaad, een hamer kopen bij de Gamma een hamer kopen bij Praxis en niet de Praxis, daar heb je iets gelijksoortig.

Hans | 4-12-2013
@Frans van Zoest. Leuk kijkje in de keuken van de Haagse politie. Ook in die tijd had je als diender kennelijk al heel wat te verduren, maar hoogstwaarschijnlijk verbleekt dit grotendeels in vergelijking met nu.

Hans | 4-12-2013
@Hans (Zoef) en Leen Commers. Bedankt, inderdaad "Firenze". Over ijssalons gesproken, is het niet wat merkwaardig dat je altijd zei, dat je een ijsje ging eten bij Marinello of Talamini, maar bij de Gamba? Klaarblijkelijk werd/wordt "Gamba" door de Hagenaars niet aangevoeld als een Italiaanse achternaam.

Leen Commers | 4-12-2013
@Hans, de naam van de ijssalon in de Schalk Burgerstraat was Firenze.

Frans van Zoest | 4-12-2013
Toen ik begon bij de Haagse Hermandad als jong diendertje moesten wij ook met zo`n klapbord het verkeer gaan regelen en dat was me een avontuur zeg! Witte stoffen handschoenen aan en fluit in de mond, voorzien van een stukje tuinslang, ander vroren je lippen vast aan de fluit. We kregen instructie van een oudere hoofdagent die gigahard kon schreeuwen vanaf de kant alwaar hij je in de peiling stond te houden. Als er een aardige dame voorbij reed, kreeg die de volledige aandacht en de scheldpartijen aan mensen die het niet helemaal snapte waren niet van de lucht. Zo`n klapbord moest je dan ophalen bij een winkel of garage vlakbij de kruising en op je nek naar de kruising slepen. Op de kruising zette je dat ding in een klein putje dat steevast vol met water stond met als gevolg dat je meteen een golf over je broek en schoenen kreeg. Als je klaar was waren de witte stoffen handschoenen fijn bruin van de roest en kon je ze weer gaan uitboenen. Toch was het schitterend om te doen en je had veel contact met de passanten op een leuke manier. Link was het met trams, vooral op de kruising Hobbemastraat / Vaillantlaan. Als je het goed deed dan gaf je een tram tegelijk een oprijteken, dat ging met de pink omhoog. Dat vergat je natuurlijk wel eens in de zenuwen en dan kwamen er twee trams van iedere kant op je af waar je net tussen paste, dit tot grote hiraliteit van de trambestuurders. Soms trokken ze ook wel eens tegelijk aan de luchthoorn en dan was het werkelijk feest, ook tot grote lol van zowel de instructeur als de bestuurders en publiek. Zo leerde je weer wat..... Later, na afschaffing heb ik nog zo`n bord kunnen kopen als souvenier. Hij staat nu in het museum van Jos van Leeuwen.

joost | 4-12-2013
@Snorrecken. De bestelwagen is een Ford, de E83W 10cwt panel delivery van. (1950)

Voogd | 4-12-2013
Helaas Hans Zoef de Calliopestraat komt uit op het nieuwe Muzenplein; de Fluwelen Burgwal komt al eeuwen uit op de Wijnhaven/Kalvermarkt. De huizenrij na het bord van Gamba staat er nog helemaal. Alhoewel er heel wat is verbouwd.

snorrecken | 4-12-2013
Sorry, maar ik kijk ook altijd even naar de auto`s. Achter de agent een Renaultje 4 en tevens verderop de achterkant van een Morris Oxford. De bestelwagen weet ik niet zeker, maar lijkt mij een Opel Blitz. Daarachter een Mercedes 220 met een ovaal Duits kenteken. Dat was dan een buitenlander, die in Westduitsland woonde, in de praktijk meestal een Amerikaan.

Hans (Zoef) | 4-12-2013
De hoek waar we hier tegenaan kijken is totaal veranderd, hier begint de Calliopestraat die doorloopt tot de Kalvermarkt. Wat die ijssalon betreft in de Schalk Burgerstraat, die heb ik heel goed gekend. Dat was ijssalon Firenze en de eigenaar heette Santussi. Met zijn zoon heb ik nog een tijdje samen- gewerkt. De zoon heette Mario, daaraan heb ik nog een herinnering in de vorm van een litteken in mijn hals, hij goode een stuk afvalmetaal in de oud metaal bak, toevallig stond ik daar tussen! Een paar hechtingen en verder geen last meer.

Hans | 3-12-2013
Emilio Gamba opende in 1934 zijn ijssalon op de Herengracht. Dat was zo`n succes dat zijn broer een jaar later in de Wagenstraat ijs ging verkopen. De eerste Italianen in Den Haag waren terrazzowerkers. Dat waren eersteklas vaklieden. Een van mijn klasgenootjes op de lagere school in de Majubastraat was een zoon van zo`n terrazzowerker. Ook op de hoek van de Springfonteinstraat en de Schalk Burgerstraat zat in de jaren `50 een Italiaanse ijssalon; de naam weet ik niet meer, maar het ijs smaakte prima.

De verkeersagent doet z`n werk wat losjes uit de pols, zo lijkt het...

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4841


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 11 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!