Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Raaphorstlaan in Moerwijk, kort na oplevering van de woningen
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


rob | 23-3-2018
leuk om te lezen,heb zelf nog even een textielzaak gehad op de jan luykenlaan onder de galerij jaren 90

Ton Roozendaal | 19-3-2018
Bij toeval belande ik op deze web-site en het was leuk om te lezen dat Peter Zadelaar en Peter Honigh zich afvroegen waar ik nu vertoef. Na veel omzwervingen woon ik nu in Montfoort.

Het zou leuk zijn iets van jullie te horen.

Weet iemand waar Carla de Vries uit de Menkemastraat tegenwoordig woont?

Er zijn er zoveel waarvan ik graag iets van zou vernemen, maar dat zal wel een moeilijk te vervullen wens zijn

Ik heb daar een fantastische tijd gehad en denk er met veel plezier aan terug.

Rob van Ruitenburg | 20-5-2017
ik woonde vanaf mijn geboorte naast de fam. vermeulen (melkboer ) en moest op woensdagen helpen karton scheuren van de lege dozen, met mijn buurjongen Arie vermeulen, wat een geweldige tijd heb ik daar meegemaakt!!

peter zadelaar | 1-12-2016
Ik ben ook nog bevriend geweest met Tonny Roosendaal, zoon van de slager op de hoek. Weet iemand waar hij zich nu bevindt?

Peter Honigh | 21-10-2016
Ik zat in 1958 op de lagere school op de Raaphorstlaan. En weet dat de Raaphorstlaan toen een hele gezellige winkelstraat was. Ik was bevriend met de zoon van slagerij Roosendaal. Tonny was zijn naam hij zat bij mij op school.
Ik weet nog goed als ik zaterdags s,middags naar de verkenners ging in het bos naast Overvoorde ik op de fiets langs de slagerij kwam . Moest altijd lachen Bij ieder maal vlees van Roosendaal stond er op de zonwering .Ik heb er veel gegeten we waren vrienden. Heb nog foto,s van vlak voor alles is gesloopt . Jammer we hebben nu alleen nog de herinnering.

patrick R | 29-5-2016
En oh ja ook nog leuk om te vermelden. Het hele jaar door met de halve wijk vissen. En alles wat er overal werd gevangen gooiden we in de slootjes aan de tesselschadelaan aagje dekenlaan rhijnvis feithlaan enz. net zolang tot er zoveel in zat dat alles op een gegeven moment dood boven kwam drijven vanwege zuurstofgebrek. Maar dat mocht de pret niet drukken dan begonnen we gewoon weer overnieuw. Nu woon ik in het oosten van het land gelukkig met een eigen vijvertje van 3000 M2

patrick r | 29-5-2016
ik woonde eerst als kind aan de cannenburglaan. Later met mijn ouders en broertje aan de rhijnvis feithlaan. Echt een super jeugd gehad daar in de jaren 70 en 80. Mijn lagere school zat aan de guntersteinweg M montessorischool. De straten hierboven genoemd zoals de jan luijkenlaan anslostraat jan vosstraat/ menkemastraat raaphorstlaan sandenburgstraat vs betje wolfstraat waren rond die tijd van de kersbomenjacht ware veldslagen waarbij ik altijd voorop liep. Het grootste tuig van den haag woonde in die wijken. Ik weet nog dat vrijwel iedere dag alle deuren werden opengebroken en mijn vader telkens weer de boel kon herstellen. Gezelligheid was ver te zoeken en beschaving ook!!!

Gerhard ten Hoopen | 5-4-2016
Als kind heb ik vanaf mijn 2e jaar in 1951 t/m 1957 in de Menkemastraat gewoond. Achter onze 3-kamerwoning was de Raaphorstlaan met op de hoek Fietsenwinkel Blijenberg, groentenwinkel Verdoorn, drogist Jongejan, Bakkerij Hus en op de hoek sigarenzaak `de Moriaan`. Ik weet dat het volgende blok een slagerij zat, een boekenwinkel van Cooten, Veerkamp kleding en fournituren, banketbakker Spijker. Ik herinner me dat in 1954 of 1955 er op de Jan Luijkenlaan een cowboy Rodeo werd gehouden waar `de echte` Buffalo Bill met een indianenopperhoofd kwam. Is er iemand die zich dat ook kan herinneren? Ik ben nu 66 jaar.

Leo Starrenburg | 3-2-2016
Op de Anna Bijnslaan zat ook nog wat: een supermarktje met op de hoek een wasserette, en dan voorbij de voetbalvelden nog een kaaswinkel o.id. en mischien nog een winkel, maar dat ben ik helaas vergeten.

hans ruitenberg | 31-1-2016
Ja, de Raaphorstlaan was in de jaren 50 en 60 leuk en gezellig. De omslag kwam eind jaren 70. Toen werd Moerwijk meer en meer een wijk voor zogenaamde nieuwe Nederlanders. Hans is er dus op tijd weggevluct. Ik kom nu al 10 jaar bij een vriend die is gaan wonen op de Cannenburglaan en geloof me. De wijk leeft niet meer. O ja, van dit stukje Raaphorstlaan is overigens niets meer over. Nu allemaal nieuwbouw met vooral nieuwe Nederlanders. Hoe ik dit weet? Ik ben Den Haag trouw gebleven en ben na 25 jaar Moerwijk (1956-1981), 3 jaar Rijswijk en 2 jaar Amsterdam weer gaan wonen in Den Haag. Sinds 2000 vlak bij het centrum. Achter het Koorenhuis. Juist. Spaanse Hof aan de Laan.

johan van Rheenen in Ruinen Drenthe | 18-4-2015
tav. GabriŽlle.
Je stukje gelezen alhoewel ik helemaal niet uit de buurt kom
Ik woonde vanaf 1938 t/m 1972 in de Boerenstraat.Bij ons om de hoek van de Kaapstraat daar zat melkboer Wim Deelen.Ook weet ik dat hij indertijd verhuisd is naar de Jan Luykenlaan.Heb hem daar nog een paar keer gezien want ik kende hem heel goed.Heb hem vroeger met zijn melkwijk zaterdag`s `s morgens altijd geholpen.
Deze aanvulling voor de Jan Luykenlaan

busgek | 1-4-2015
@Gabrielle. De groenteboer heette Bos, daar woonden wij boven (1959) en de melkboer heette van Dijk. De apotheker was meneer van Rhee en die reed in een Simca. Was een leuke winkelstraat Jan Luykenlaan.

GabriŽlle | 31-3-2015
Even over de apotheek die in de van Baerlestraat zou moeten zitten. Bij mijn weten zat de apotheek aan de Jan Luykenlaan en die heette van Rhee. Eerst had je De Gruyter (hoek Tesselschadelaan), toen de groenteboer en daarnaast de apotheek. Als vierde winkel de melkboer Deeleman of zo iets. Ik heb in de Anslostraat en de Joan Blasiusstraat gewoond vanaf 1951 t/m 1967.

Rob van Zijderveld | 31-3-2015
In 1951 gingen mijn ouders een nieuwe portiekwoning (revolutiebouw)huren aan de Geijsterenweg, hoek Raaphorstlaan. Ik was toen 5 jaar. Gezellige winkels, zoals een poelier waar je kippenpoten haalde om de meiden mee bang te maken. Twee slagerswinkels waar de varkens nog aan de haak hingen en je zelf kon aanwijzen welk stuk vlees je wilde hebben. Spelen in het Overvoorde bos op de bunkers waar de Duitsers de V1 hadden afschoten.
In de Menkemastraat bij een vriendinnetje met hele buurt kijken naar de eerste TV uitzendingen. Elk jaar een gezellige wielerronde. Een mooie jeugd met vele fijne herinneringen.
Rob

Gerda Dijksma Bronsveld | 2-2-2015
Wat leuk dat verhaal van Klaas Batenburg. Zelf heb ik ook in de Moerwijk gewoond op de Jan Luykenlaan. Met plezier daar gewoond te hebben,ben ik in 1955 verhuisd naar Santpoort.
Klaas ging helpen bij de viswinkel van Bronsveld op de Raaphorstlaan .Het was de winkel van
mijn Oom Leen.
Leuk al die verhalen van de Moerwijk te lezen!

klaas van batenburg | 13-11-2014
Ongveer 57 jaar geleden werkte ik bij banketbakkerij spijker,daarnaast slagerij en iets verder viswinkel bronsveld,het was een leuke tijd, ,ik heringer ook de fam bakker boven de viswinkel.
Na mijn werk op vrijdag ging ik om een extra zakcentje te verdienen,de viswinkel helpen schoonmaken
Bestellingen mocht ik op de bromfiets wegbrengen ,gebak zat in een kist in riemen voorme,zodat ik met bijde handen kon sturen.
Bromfiets merk mobilette,ben nu 77 jaar

Jolanda | 8-11-2014
Het Klooster waar Hans (op 29/10/14) over heeft. Stond op de hoekvan de Troelstrakade en de Erasmusweg en heette MARIABURCHT. Het kloosteris nu gesloopt en op de plek ervan staat nu een half rond flatgebouw dat de naam van het klooster heeft gekregen.

Hans | 29-10-2014
Het verhaal lezende over dhr. Mooijman ben ik blij dat ik niet in Amerika wonen. Laat hij zich beperken tot de politiek van Amerika! En laten wij ons bezighouden met tram, bussen , Den Haag enz.
Ik sta er steeds weer van te kijken hoe gedetailleerd mensen nog weten welke winkels er waren; ook weer een goed hulpmiddel bij het dateren van foto`s e.d.

Mijn vader was begin jaren 50 bijrijder op een betonwagen en heeft toen veel in Moerwijk gewerkt. Hij had het vaak over de bouw van een klooster? aan de kop van de Erasmusweg, weet iemand dat? Of is dat strict genomen ook geen Moerwijk meer?

Hans, een ex-Rotterdammer met veel belangstelling voor Rotterdamse en Haagse trams.

busgek | 29-10-2014
Verheij maakte zijn eigen ijs. met literflessen slagroom, Die hadden goudkleurige capsules. In de zaak aan de overkant "kwam je niet", waarom? Geen idee, dat was gewoon zo.

Leo | 29-10-2014
Rob, uit de 70 er jaren weet ik ze niet. Wel uit de 60er jaren. Misschien waren het, qua naam, nog dezelfde. Gezien vanaf de Jan Luijkenlaan had je links Velleman met een cafť ernaast en recht daar tegenover Verheij

robvisser | 29-10-2014
weet iemand hoe de snackbar in devan baerlestraat destijds heette? jaren 70, was dat ook niet otten?

AatP | 26-2-2014
@Gerard Mooijman: Was uw bijdrage het equivalent van "Een uitzending in het kader van de door de regering ten behoeve van de politieke partijen gevorderde zendtijd"
Tussen haakjes: de Leggelostraat ligt in Morgenstond, niet in Moerwijk

Gerard Mooijman | 26-2-2014
Wonende in die periode in de Leggelostraat en van daar ben ik geemigreerd naar de Vereenigde Staaten van Amerika, dat was de beste stap in mijn leven. Ik heb een prachtig leven hier zonder dat iemand op ons let of bemoeidt, kan doen en laten wat ik wil zolang ik mij goed gedraagt, dat moeten de mensen die Nederland indringen van anderen landen ook opvolgen, zich goed gedragen aan de wetten van Nederland, aanhouden, als deze figuren zich daar niet aan kunnen houden dan moeten ze het land uitgegooidt worden, net zoals hier.

DANK U.


Ruud Poortier | 8-12-2013
Op nr 158 zat tot begin jaren `70 Parfumerie Modern van Bob Kerkhof. Toen zijn zoon Piet de winkels overnam, heeft hij dit filiaal vrij snel gesloten. Jammer, want het was een goedlopende zaak.

Gerard van Leeuwen | 8-12-2013
Ik was vanaf 24 Mei 1985 eigenaar van snackbar van Leeuwen op de Raaphorstlaan, dat was daar toen nog een goede tijd voor alle winkeliers.
ca. 1990 kwamen er in de B. Wolfstraat en Heeswijkplein supermarkten,
waardoor de omzetten flink omlaag gingen. De gemeente wilde alle buurt-
winkels behalve de Betje Wolfstraat laten verdwijnen. Ik heb toen als voorzitter van de winkeliersvereniging bij de verhuurder van de winkels een plan van aanpak ingediend, waardoor alle winkels voor de eerste
dagelijkse behoeften verhuisden naar het eerste blok, in de andere twee blokken kwamen kantoren enz. Ik heb de zaak per 01-04-99 verkocht.
2012 is de hele boel gesloopt, en zijn er dure koopwoningen gekomen.

Haagse_Meester | 8-12-2013
Anno 2013 is het allemaal verdwenen. Ik ken deze straat uit de tijd dat ik naar de middelbare school ging, eind jaren 80. "Mijn" school is later opgegaan in het grotere Overvoorde, het gebouw staat er nog. (geen idee wat er nu in zit, btw). De lokale buurtsuper had restricties voor ons scholieren, toen al... Ik kwam er niet graag, zoals Jeroen al zei: erg somber/donker. Ik weet dat niet lang na ons examen een (oud) klasgenootje naar deze buurt verhuisde omdat het gezin (ze was een tuindersdochter) werd uitgekocht voor de nieuwbouw van Wateringseveld. Maar da`s al meer dan 20 jaar terug, geen idee wat er daarna is gebeurd.

Mike | 8-12-2013
 quote:
Hans Kindt | 7-12-2013
`k zŗh best een nog wel een keegtje net as vroegah weer in MoerewŤŤk willuh woonuuuh!!!


Het gezin Jekkers verhuisde in de jaren `50 van de Terwestenstraat (schilderswijk) naar de Grovestinstraat 33 (tussen de Erasmusweg en Raaphorstlaan), waar Harry als kind opgroeide.

Roy | 8-12-2013
Jeroen T. | 7-12-2013. "Altijd een beetje somber aandoende straat geweest."

Ik kan me daar iets bij voorstellen. In de jaren `80 woonde ik op de Hoogeveenlaan en als ik als 10, 11-jarige wel eens door de Jan Luykenlaan eo fietste, vond ik dat die buurt toch ietsjes `somberder`, wellicht `deprimerender`...

Ik weet heel goed waar Jeroen T. het over heeft.

busgek | 8-12-2013
Op de Raaphorstlaan was een grammofoonplatenzaak, gedreven door mijnheer Claveau, een neef van de winnaar van het europees songfestival 1958 Andre Claveau, mijn moeder ging vaak bij hem plaatjes kopen op de Raaphorstlaan, wij woonden in de Jan Luykenlaan en zij vond hem te gek. (1960)

Hans Kindt | 7-12-2013
`k zŗh best een nog wel een keegtje net as vroegah weer in MoerewŤŤk willuh woonuuuh!!!

Jeroen O. | 7-12-2013
In Moerwijk is geŽxperimenteerd met winkels in de wijk. De Betje Wolffstraat was bedoeld als hoofdwinkelstraat met kleinere, meer uitgestrekte winkelstraten in de buurt: Heeswijkplein, Jan Luykenlaan/Van Baerlestraat, Raaphorstlaan en Loevesteinlaan. Vreemd hieraan was dat de winkelcentra erg dicht bij elkaar lagen en dat geen winkelstraat echt alles had: een apotheek zat in de Van Baerlestraat, het postkantoor aan de Joan Blasiusstraat (achter de Van Baerlestraat) en een witgoedzaak zat op de Loevesteinlaan.

Toen ik in Moerwijk woonde gingen wij alleen voor nood naar een andere winkelstraat dan de Betje Wolffstraat. Ik kan mij ook niet herinneren dat dit andersom wel zo was: klasgenootjes die in een ander stuk Moerwijk woonden kwam ik nooit tegen.

Hans | 7-12-2013
@Jeroen T. | 7-12-2013. "Altijd een beetje somber aandoende straat geweest."

Vandaar mijn verbazing. De foto is uit de jaren `50 en toont een allesbehalve sombere laan, dunkt me. Hoe deze laan er in de jaren `80-`90 uitzag, weet ik niet. Ik was inmiddels naar het oosten van het land verhuisd. U noemt de bomen en de architectuur. Van de bomen kan ik me wel indenken dat (te) grote, volgroeide exemplaren een laan als deze somber kunnen maken. Van de gevels vooral als deze verwaarloosd en vervuild zouden zijn geweest. Tja, en het gebrek aan gezellige drukte zou ik dan toch eerder als saai dan als somber willen betitelen...

Ik noemde de straten van de Schilderswijk in de jaren `50, omdat ik me afvroeg hoe iemand die de Raaphorstlaan (op bovenstaande foto dus) al "somber" noemt, die dan wel zou willen typeren. Dus niet om uw eigen woon- en schoolomgeving qua architectuur of anderszins ermee te vergelijken.

Jeroen T. | 7-12-2013
@ Hans: Vreemd etiket, is uw mening. Mijn mening is somber, let wel, in de jaren dat ik hier rondhing.
Heb jaren op de basisschool gezeten (Jaren 80-90), toen hetende, basisschool Moerwijk. Ik was er nog niet in de jaren 50-60-70 dus heb ik geen mening over hoe het toen was. Echter heb ik wel een behoorlijke collectie foto`s van die jaren en het oogt vrijwel hetzelfde als zoals ik het me herinner.

De (veel) te hoge bomen op die laan maken de straat te donker, dat maakt het al somber. Een plantsoen en een brede straat maken in mijn ogen een laan niet per definitie "gezellig". Ik refereerde ook naar de architectuur en het feit dat het er nooit echt gezellig druk was (tenzij de school uitging of op braderie weekenden).
Het is nooit echt de winkelstraat geweest zoals de Betje Wolffstraat en de Jan Luykenlaan in die tijd hadden.
De Raaphorstlaan (Moerwijk dus) vergelijken met de Schilderswijk vind ik persoonlijk een merkwaardige vergelijking, mede door de totaal andere architectuur.

Hans | 7-12-2013
@Jeroen T. Een somber aandoende straat? Met zo`n gezellig plantsoen in het midden? En met die breedte? En voorzien van aardige winkels, zo te zien? Een beetje vreemd etiket. Dan vraag ik me af hoe u de straten in de Schilderswijk van de jaren `50 zou willen noemen...

Jeroen T. | 7-12-2013
Altijd een beetje een somber aandoende straat geweest. Wel lekker rustig gelegen, en natuurlijk dicht aan het bos Overvoorde, wat ideaal was in de zomer, want dan gingen de kids van de basisschool er lekker sportdag houden.

Ik meen dat in 1987 de sierlijke type RB lantaarnpalen vervangen werden door simpele, sombere lichtmasten. Toen eind jaren negentig steeds meer winkeltjes verdwenen, werd het pas echt een sombere straat.

In de jaren 80 - begin 90 zaten er zaken zoals snackbar v. Leeuwen, Poelier Els v.d. Ster, supermarkt Boot, slager Gorissen, Blue Plus Computers, bakker Mooijman etc.
Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4783


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 11 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!