Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 20-1-2018, 20:37 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 58 langzaam maar zeker in de toestand van 1956
3 foto`s van Raymond Naber d.d. 14 en 15 december 2013


Afgelopen weekend 14-15 december zijn bij de HTM 58 de grote Persil dakreclames weer aangebracht, ook zijn de diverse emaille-reclames geplaatst: Roxy, Willem II en Cinzano. Langzaam maar zeker krijgt de Buitenlijner 58 zijn definitieve uiterlijk toestand 1956. De instaptreden van het middenbalcon moeten nog vloergrijs worden en ook in het interieur moet er nog het een en ander worden gecompleteerd.

Raymond Naber.

www.tramwegstichting.nl

Raymond | 22-12-2013
Zondag 19 januari 2014 is het museum open voor de winterrit (13-16.30uur). Van harte aanbevolen om mee te gaan en gelijk een mogelijkheid de vorderingen zelf te aanschouwen.

eppo | 22-12-2013
@tiktak, @Aat Hoogland: misschien beter dit idee rechtstreeks te richten aan info@hovm.nl ?

At Hoogland | 22-12-2013
@ Tiktak, Wat je schrijft is uit het hart gegrepen. Wanneer ik de foto`s bekijkt van het HOVM nieuwsflits tel ik er hooguit 5 tot 6 mensen die aan de trams werk. Kijk ik op foto`s van de TS kom ik gemakkelijk aan de 25 of veel meer gezichten. De TS doet dit anno nu nog in Scheveningen. A het is leerzaam om te zien wat er gebeurd. Men leert van elkaar. De één heeft dit idee en de ander heeft dat idee. Door deze uitwisseling trekt dit soms nog nieuwe medewerkers aan. Dit kunnen gasten zijn die een specialiteit in huis hebben. Zoals schilders of houtbewerkers. Foto`s is leuk, de hobbyisten willen ook de sfeer proeven en dat kan nu niet Jammer!!!

Tiktak | 22-12-2013
Nu het museum gesloten is, zou het misschien aantrekkelijk zijn om de (bv) de eerste zondag van de maand een meekijkdag (13.00 uur - 16.00 uur) te houden in de werkplaats, hierdoor kan ieder zien de vorderingen van de werkzaamheden van de tramvoertuigen.
De TS deed dit ook vaak op de Hellingweg en bij Starlift in Voorburg, en was altijd druk , gezelligen leerzaam, vooral met de mensen die de werkzaamheden uitvoeren, zij konden de antwoorden geven op de vele vragen die gesteld werden en waren blij met de rechtstreekse contact met de belangstellende (leverde mogelijk nieuwe vrijwilligers op en sponcors).

Wim Beukenkamp | 22-12-2013
We hebben inmiddels al heel wat metertjes gemaakt met de 58 op het remiseterrein en van/naar het tussenspoor van de LvM. Ook hebben we in juni een zeer geslaagde eerste proefrit buiten met de wagen gemaakt. Hij loopt als een zonnetje en remt uitstekend. Door de veel lagere spanning is het schakelen tamelijk eenvoudig. Na het inschakelen van de eerste seriestand kun je bijna in een beweging vloeiend doorschakelen naar eind serie. Datzelfde geldt trouwens ook voor de parallelstanden, mede dankzij de Oerlikon controllers. Ook die kunnen vlot gepasseerd worden. Daarna is het gewoon een kwestie van de wagen even de tijd geven en dan rij je nog steeds een acceptabele 50 km/u. De 58 kan overigens sneller rijden, dat is in 1988 in Nieuwegein wel bewezen onder de daar gangbare veel hogere spanning. Het leuke is dat je nu heel goed ziet dat de 57 en 58, hoewel naastliggende nummers, door alle ingrepen in de loop van hun actieve carrière totaal verschillende wagens geworden zijn. Ze zijn dus geen doublures van elkaar, maar vullen elkaar juist aan. Het is overigens te hopen dat de 57 ook weer in een zo origineel mogelijke toestand gebracht wordt, bijvoorbeeld die van de laatste jaren (1959-1965). Dan zullen er nog wel enige reclameborden aangebracht moten worden. En het is te hopen dat er ooit fondsen beschikbaar komen om ook de 57 een grote revisie te kunnen geven, want de bak was in 1965 al een stuk slechter dan die van de 58 en dat is er sindsdien niet beter op geworden. Overigens alle lof voor wat de ploeg in het HOVM voor elkaar weet te krijgen, gelet op het vele werk dat gedaan moet worden en de middelen waar en over beschikt.

erven sleeboom | 20-12-2013
De ene fluit klonk wat schriller dan de andere, en ongetwijfeld heeft de mate van vervuiling invloed op de klank zoals Raymond uiteenzet, maar ik geloof niet dat er een specifiek "Leids" of "Delfts" geluid was. Ik neem aan dat Raymond de kenners Blok en Campagne heeft geraadpleegd. Johan Blok kon aan het geluid van verre herkennen welke buitenlijnmotorwagen in aantocht was.

Rinus | 19-12-2013
Raymond, dank voor deze heldere en zakelijke toelichting.

Raymond | 19-12-2013
Historische reclames:

Over het tonen van historische reclames op een historische tram in de juiste context zegt de Stichting Reclame Arsenaal het volgende op 18 december:

"Het AfficheMuseum in Hoorn organiseerde enige jaren geleden de tentoonstelling “Opstekers”. Zie www.affichemuseum.nl.
Het bijbehorende affiche toonde natuurlijk tabaksreclame. Ook daar waren opmerkingen over. Het AM heeft toen gekozen voor een merk dat niet meer bestond, om niet de indruk van eigentijdse reclame te maken. Vanzelfsprekend mag oude reclame in een historische context getoond worden. En op die fraaie tram is dat zonder meer duidelijk. Het wordt wellicht anders als jullie (TS) je door een tabaksfirma laten sponsoren en er een link ontstaat tussen die geldstroom en de uiting op de tram".

De fluiten:

Volgens de overlevering bestaan er Leidse en Delftse fluiten met kennelijk verschillende klank (dat is een akkoord uit meerdere tonen). Wij hebben verschillende fluiten welke allemaal anders klinken, de luchtspleet van de fluiten is heel nauw en zelfs een klein beetje vervuiling laat het akkoord al anders klinken. Er zijn momenteel twee fluiten gemonteerd met een mooi zuiver akkoord maar met een verschillende klank - Delfts of Leids - wie zal het zeggen?

Raymond

Betweter | 19-12-2013
@eppo: die indruk is dan ten onrechte gewekt.

Hans (Zoef) | 19-12-2013
Complimenten, weer een schitterend project! Uiteraard wil ik hier het HOVM ook niet vergeten, want wat zij doen mag er ook zijn! Wel heb ik een vraag, hoe zit het met rechten en plichten ten aanzien van de reclame? Tegenwoordig zijn er zoveel regeltjes dat niet alles meer is toegestaan. Bijvoorbeeld. mijn zwager bouwt schaalmodellen van racewagens, maar gaat hij ermee naar een tentoonstelling, dan mag er geen tabaksreclame op zitten en moet worden afgeplakt. Idem met schaalmodellen van Duitse schepen uit WWII waar geen nazi symbolen op mogen. Het mag er wel op lijken, maar geen exacte copie zijn. Dit doet wel afbreuk aan de geschiedenis, want zo was de werkelijkheid en dat iedem voor trams en andere voertuigen.

eppo | 19-12-2013
@Betweter: ik heb de indruk dat u een beetje de draak steekt met de vraag van Aat Hoogland.

Betweter | 18-12-2013
@Aat Hoogland: een buitenlijner heeft twee fluiten, dus zowel aan de A als B zijde. En een Delftse fluit wordt vanzelf een Wassenaarse fluit als deze goed wordt schoongemaakt.

tramkind | 18-12-2013
Raymond,
Na het mini-ritje een aantal weken geleden wéér prachtige foto`s van dit pronkstuk. Chapeau voor de staat-van-uitvoering!

Aat Hoogland | 18-12-2013
Op mijn eerdere reactie heb ik geen antwoord gekregen. Tijdens de excursie van 100 jaar A 327 hebben we een mini ritje mogen maken met de 58. Tijdens het naar buiten- als naar binnen rijden heb ik van beide stuurstanden de fluit gehoord. Ik weet dat er maar één was. Kennelijk nu twee. Om welke fluiten gaat het nu?

Hans | 18-12-2013
Wie kunnen/mogen er nu eigenlijk het historische materieel besturen? Wie leert het aan wie, wie is er dan wettelijk bevoegd en hoe onderhoud je de rijvaardigheid als er maar af en toe gereden wordt? En hoe zit het eigenlijk met de verzekeringen (aansprakelijkheid bij ongevallen, verzekering van de trams bij calamiteiten zoals brand e.d.)? Lastige vragen misschien, maar welke deskundige kan ze beantwoorden?

FransW | 18-12-2013
@Raymond: mooi gesproken (geschreven), ik sluit mij daar graag bij aan.

Raymond | 18-12-2013
Beste mensen, dank voor de positieve reacties.

Langs deze weg wil ik onze collegae van het HOVM van harte ondersteunen bij de verdere restauratie van het Buitenlijnstel 57-118. Wat zal het inderdaad geweldig zijn wanneer we elkaar in 2014 op de Delftweg in volle vaart al fluitend zullen kruisen. En wat is het toch mooi twee verschillende uitvoeringen van dit karakteristieke trammaterieel, dat nog steeds tot de verbeelding spreekt, in het Haagse te hebben. Volgend jaar komt ook de 779 naar Den Haag en wellicht kunnen we dan zelfs eens een echt convooi 58-779-780 samenstellen. Wat we als TS erg hebben gemerkt aan de 58: alles is groot, zwaar en van alles zijn er veel. Uiteindelijk hebben we er nu ruim vijf jaar aan de 58 werk opzitten, veel langer dan gepland. De 779 in Amsterdam is nu circa anderhalf jaar onderweg, ook dat was bijna een wrak en wordt nu een prachtige wagen. Restauratie is niet alleen een kwestie van geld maar veel meer van bezieling - iets gemeenschappelijks dat zowel HOVM als TS hebben.

Raymond


muntert | 18-12-2013
@betweter welke reacties zijn hier dan onder de maat ? ik lees alleen dat er mensen zijn net zoals ik hopen dat het met de 57 net zo goed gaat komen als deze 58. dat was ook voor het in 2011 gehouden retourtje leiden het geval alleen kregen we toen geen rijdende 57 maar een vijver . ook mooi hoor maar... ik begrijp daarom wel een beetje de ondertoon . met de nieuwsflitsen kunnen we nu veel meer zien wat er bij de hovm gaande is maar ik hoor het graag als er meer over de 57 te melden is . komt daar ook zulke mooie reclameborden op ? nu deze pagina toch door hovm bekeken wordt kunnen die misschien de leute meteen informeren...

Betweter | 18-12-2013
Ik sluit me graag bij Taco Yap aan, sommige reacties hier zijn echt zwaar onder de maat. Als je het allemaal zo goed weet, kom gewoon meesleutelen of stop met bekritiseren.

@Ad van Kamp: juist u zou toch beter moeten weten ... Sommige projecten duren wat langer, dat betekent niet dat er niets gedaan wordt. Ik kan me een wrak van een Budapester herinneren, hoe zou u het gevonden hebben als er in 1980 gezegd zou zijn: goh, is dat ding nou nog niet klaar?

Tiktak | 18-12-2013
@ Taco Yap,

Het gaat niet zo zeer om de vrijwilligers die bezig zijn met het herstellen van de tramvoertuigen, zowel TS als van het HOVM, niks anders voor beide veel lof, maar wat volgens mij een grote rol speelt dat zijn de foto momenten die de tram hobbyisten zelf willen maken van de tramvoertuigen.
Zoals ik al eerder had beschreven in een ander topic, dat de opstelling op Zondag bij het HOVM ééntonig is, iedere week het zelfde.

Maakt van de tramvoertuigen en aanhangwagens mooie comminaties en stelt deze buiten op. Laat de PCC vertrekken bij de pekelloods.
Hierdoor krijgt ieder de kans om mooie foto`s te maken en komt men vaker terug in het museum en dat levert weer extra inkomsten op en nieuwe donateurs.

Taco Yap | 18-12-2013
Het is tegen al mijn principes hier te reageren, maar het blijft toch frustrerend om elke keer weer uit de reacties te moeten proeven dat men vindt dat het HOVM niks presteert qua materieel e.d., terwijl het merendeel klaarblijkelijk niet weet hoe de zaken er écht voor staan.

Ga zo door Leute, dat motiveert mij en anderen weer om komend jaar opnieuw honderden uren vrijwillig in die museumtrams te steken!

Taco Yap (HOVM)

Anton Zonneveld | 18-12-2013
@ Henk Boshuyzen : Ik denk dat u mijn reactie verkeerd leest. Railhobbyist(en) zijn "wij" . En "zij" laten "ons" steeds verbazen.....

Hans | 18-12-2013
Wie is dat eenzame, bevoorrechte manneke achter de zijruit boven Cinzano? (2e foto).

Ad van Kamp. | 17-12-2013
Beste Raymond en Heren TS Tram-restaurateurs,
Jullie laten zien, en zeker niet voor de eerste keer, wat het totaal restaureren van een historische tramwagen inhoudt! Wat mij betreft hebben jullie allemaal een lintje verdiend! En, ach, die arme 57, wat zal die jaloers zijn.....!

hans | 17-12-2013
Prachtig, de donkere glimmende kleuren bleven na een revisie in het echt nooit héél lang zo glimmend

AvH | 17-12-2013
Inderdaad fantastisch werk. Blijft de 58 nu in Den Haag? Hopelijk wel.

Aat Hoogland | 17-12-2013
Tijdens de excursie met de A 327 honderdjaar hebben we een mini ritje gemaakt met de 58. Daarbij is het mij opgevallen dat aan beide stuurstanden een fluit te horen is. Dat was bij mijn weten hiervoor niet zo. Zijn het nu een Wassenaarse fluit en een Haagsche Fluit. Ook ik verbaasd me elke keer weet over de goudenhandjes van de TS Scheveningen. Elke keer als er een tram wordt opgeleverd is het TOPPIE. Bij mijn weten kan het 58 en 780 en 779 mits de wielbanden van de 780? in orden zijn.
Kan ook met de 57 of 58 met de 118 wielbanden?. Alles is mogelijk

Gerard Reijman | 17-12-2013
Hartstikke goed werk.
Heel mooi dat deze tram zo mooi gerestaureerd is.

Haagse_Meester | 17-12-2013
@Hans: da`s een aanwijzing dat de tram het klapwissel is gepasseerd en dus veilig kan keren.

Keessie | 17-12-2013
@Raymond Naber: Dank voor dit prachtig staaltje werk!!

@eppo: ik droom ook van op een mooie zondagmiddag ritten van het HOVM met de 57-769-118 en 58-779-780 op de Delftweg met volle snelheid naar Delft, als de motoren tenminste allemaal parallel geschakeld staan...
In mijn vroege jeugd gingen wij dikwijls naar mijn Oma in Delft.
Ik herinner mij, dat na de halte `s-Gravenmade de tram er flink de sokken in zette, meestal de halte verffabriek oversloeg en heftig heen en weer schuddend, nauwelijks afremmend de flauwe bocht naar Pasgeld inreed - machtig was dat!
Ik denk dat nu dat heftig schudden er niet meer bij is, de baan is inmiddels flink wat beter geworden maar die volle snelheid moet toch kunnen? Wanneer zal er de gelegenheid zijn dat na 74 jaar nog eens te ervaren??
(Ik weet ook wel dat de 769 dan veranderd moet worden naar bijv. 754 met dubbel lucht, `t is maar een droom!)

Henk Boshuyzen | 17-12-2013
Laten we nu geen "oldtimers" qua tractie gaan vergelijken met PCC en GTL`s
De 58 `en andere oldtimers) hebben maar een beperkt aantal rijstanden en remstanden ten opzichte van de PCC en zeker ten opzichte van een chopper.
Dat beinvloed het schakelgedrag voor dit soort trams.
Het rijdt mooi en misschien soms wel beter als de moderne trams.
Als hier een bestuurder op staat die de wagen aanvoelt kan er een behoorlijke tijd gereden worden, dan hoeven zelfs dienstwagens er geen last van te hebben.
En ik heb tijdens de proefrit op video gezien dat die er zijn!

Hans | 17-12-2013
Wat een VAKWERK!! Men kan terecht zeer trots zijn op dit resultaat. Ik hoop dat er nog vele ritten gemaakt kunnen worden met deze "Rolls Royce" op tramrails!
Kan iemand mij trouwens vertellen waar het bordje met opschrift K voor staat op de middelste foto?

Betweter | 17-12-2013
Vaker werd gewoon doorgereden ... Omdat niet bij de normale haltes wordt gestopt, ligt de gemiddelde snelheid niet lager dan die van een dienstwagen. En vanaf het eindpunt niet voor, maar achter de dienstwagen vertrekken.

Geurt Borsboom | 17-12-2013
De combinatie 57-118 en de 57 `los` hebben het Delftse traject in de 600V-tijd meer dan eens gereden. Vaak werd dan even geparkeerd op de driehoek `s-Gravenmade om de diensttram te laten voorgaan.

wil leebeek | 17-12-2013
Een ZONNETJE !! Gefeliciteerd

Henk Boshuyzen | 17-12-2013
Goos: De buitenlijnmotorwagens hadden SSW motoren type Dy1161b voor 600 Volt. De Fluitketels 1-6 hadden SSW motoren type Dy1161a voor 1200 Volt. Misschien ben je daarmee in de war. Maar voor zover ik begreep heeft de Stichting Tramwerk dat op voorhand al precies uitgedoktert.
Je kunt de installatie uitleggen voor 600 Volt en een mogelijkheid houden om bijvoorbeeld de compressor met een voorschakelweerstand op 1200 Volt dienst te doen en de motoren dan in groepen van 2 te schakelen.
Een zogenaamde "downchopper" zou hier inderdaad misstaan, ;-)

Stefan (Delft) | 17-12-2013
Knap werk geleverd. Echt een plaatje om te zien.

coos | 17-12-2013
Inderdaad is het uitzien naar ritten met deze fantastisch gerestaureerde tram naar Delft. Maar daarbij vraag ik me af of dit wel mogelijk is.
De motoren zijn toch gebouwd voor 1200V. Op de huidige spanning van 600V rijdt hij dus maar op halve kracht/snelheid. Geeft dit geen problemen tussen de normale dienstregeling op het lange traject naar Delft?
Wordt hij misschien daarom alleen ingezet naar Voorburg?

rsg | 17-12-2013
De Stichting De Wassenaarse Tram krijgt een prachtig exemplaar in zijn bezit

Maar helaas in Wassenaar zal hij nooit meer rijden.
dan maar naar Delft.
Was daar ook een bekende verschijning.

FransW | 17-12-2013
Door SHTM wordt ook hard gewerkt aan de 57, zie ook http://www.hovm.nl/2/hovm_nieuwsflits/nummer24.php

Henk Boshuyzen | 17-12-2013
Het resultaat mag er zijn!
@Anton: we spreken hier niet meer over railhobbyisten maar over Vaklui (met een hoofletter) die liefde voor hetgeen ze onder handen hebben tonen.
Dit is geen hobbyisme meer maar professioneel werk!
@Raymond Naber: Je hebt een perfecte ploeg met de stiichting Tramwerk opgezet. Je ziet in ieder geval waar je het voor doet.
De Stichting De Wassenaarse Tram krijgt een prachtig exemplaar in zijn bezit.

peter vink | 17-12-2013
Middelste foto, twee buitenlijners.

Chris | 17-12-2013
M`n complimenten!!! Wat wordt ie fraai zeg!!!

gerard stolk | 16-12-2013
wat een schoonheid

Huub van Keulen | 16-12-2013
Wat een schitterend resultaat van een aantal jaren buffelen! Moge het HOVM dit tot voorbeeld nemen. We hebben nog maar een halfjaar tijd...

P.S. | 16-12-2013
Een fraai resultaat. Weet iemand hoe het zit met de tabaksreclame voor Roxy en Willem II (fraaie emaille borden)? Tabaksreclame is toch, behalve in of aan de tabakswinkel, en zeker in de openlucht niet meer toegestaan? Een uitzondering voor historisch materiaal ?
Als het niet zou mogen is dat enorm zonde

Hans | 16-12-2013
Alle lovende woorden op deze pagina onderschrijf ik van harte. Ik vraag me alleen af of die reclame voor drank en sigaretten anno 2014 en verder problemen zullen geven... Ik rook gelukkig niet, maar eh... Roxy, bestaat dit sigarettenmerk nog steeds? En Willem ll-sigaren?

Richard Velthuysen | 16-12-2013
Hulde aan de TS ploeg voor dit prachtige resultaat . Geweldig .
Nu maar hopen dat er als kroon op deze geweldige restauratie in 2014 ook over het HTM-net gereden mag worden .

Nogmaals complimenten .

Anton Zonneveld | 16-12-2013
@ Raymond Naber: Raymond, we zijn trots op jou en jouw ploeg!
Bedankt dat jullie menig railhobbyist steeds weer laten verbazen waar jullie toe in staat zijn. Klasse!

Rinus | 16-12-2013
Ziet er zeer fraai uit. Zeker de uitvoering met dakreclames en borden is een aanwinst voor de collectie museumtrams die we in Den Haag rijk zijn. Geen bedoeld als diskwalificatie van de HOVM collectie!

Wout Verspuij | 16-12-2013
Prachtig werk..! Werkelijk fantastisch om te zien in volle glorie in het zonnetje. Mooie herinnering aan vroeger jaren. Verheug me op een ritje naar Delft. Mijn complimenten.

eppo | 16-12-2013
De 58 heb ik begin jaren tachtig zien rijden op de museumtramlijn Amsterdam. De wagen zag er destijds niet uit, maar afgaande op de foto`s die ik nu zie, is het echt een schoonheid geworden. Hulde aan alle TS-medewerkers die bij hebben gedragen aan het uiteindelijk resultaat. Vooral de dakreclames zijn schitterend gewoon!
Het is nu te hopen dat de 57 er straks ook zo mooi uit komt te zien en ook rijvaardig is, want na de optocht ter gelegenheid van de opening van het Souterrain heeft de 57 amper meer gereden. Het lijkt mij hartstikke mooi: op een zondag museumritten tussen HOVM en Delft Tanthof met de 57 en de 58 die elkaar ergens halverwege het traject kruisen...

JWB | 16-12-2013
Mooi; knap werk !

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9346


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>