Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      NZH-werkwagens A1003 en A1004, opbreken trambaan Raamweg 1958
2 foto`s van Hans van Engelen uit de collectie van Andre Muller
Anja Haasbeek | 5-3-2014
Hoi Hans Geldof. Ik heb ook mijn rijbewijs gehaald, bij de centrale. Kon je een knipkaart kopen van 10 lessen voor 49.50. Die lessen waren dan maar 50 minuten. Daarna koste een les 8 gulden. Iedereen zei " joh die zijn nergens bij aangesloten en je instructeur mag bij het afrijden niet mee rijden. Kon me niet schelen, ik moest toch zelf aan het stuur zitten dus... Ben in een keer geslaagd. En voor mijn theorie (kreeg je toentertijd nog cijfers) 7 -7 - 8
Leuk om hier wat te lezen over de Centrale..

Hans Geldof | 8-1-2014
Ja ja Hans en Fer nostalgie viert hoogtij op onze leeftijd.Ik heb rijles gehad bij de Centrale, in een kever,voor 10 gulden per uur.En aangezien de drukte toendertijd kon je heel wat kilometers maken in een uur,kom daar nu nog maar eens om.

Hans | 5-1-2014
@Fer. Ja, zo kon dat in die tijd nog gaan. Ook bij mij vroeg mijn instructeur direct al in het begin het examen aan en na 11 of 12 lessen heb ik mijn rijbewijs gehaald, wel nadat ik de eerste keer na zo`n les of acht gezakt was. Maar ik heb helaas geen vader gehad die mij het tevoren had geleerd...

Fer | 5-1-2014
@Hans

"Onderste foto. Achter de Opel Olympia Rekord staat een Vauxhall Victor met de statusverhogende banden met witte zijvlakken en z.g.a.n., want pas in 1957 in productie gegaan."

Deze zin roept herinneringen op aan de tijd na mijn 18e verjaardag in oktober 1958 toen ik mijn rijbewijs mocht gaan proberen te halen: kon ik eindelijk mij met mijn toenmalige vriendin met de Wyvern van mijn vader comfortabel verplaatsen...! Na de 1e officile rijles in zijn Opel Rekord (zoals de 1e auto op de foto) heeft de instructeur direct het examen aangevraagd en mij nog 2 rijlessen gegeven om de puntjes op de i te zetten...! Mijn vader was voordien dus de eigenlijke instructeur geweest. Na een mondelinge test in de voormalige Dierentuin en een stadsritje kreeg ik medio januari 1959 het begeerde roze document in handen. En... de volgende Vauxhall die mijn vader kocht was de Victor (zoals de 2e auto op de foto), maar dan wel de versie van 1959, ontdaan van de te Amerikaanse styling, in 1957 afgekeken van de Chevroler Bel Air...!

Dick van der Spek | 4-1-2014
De onderste foto is foto 234.171. Hans Klomp beschreef de gegevens van de opname die Hans van Engelen na deze maakte.

Wim van Es | 3-1-2014
Beide foto`s zijn zo te zien van dezelfde fotograaf met hetzelfde fototoestel. De bovenste foto is van Hans van Engelen, dus....

rvo | 3-1-2014
Vervoerswaarde BT naar S of niet feit is dat in het Haagse een spoorlijn en de blauwe zijn opgeheven. Lijn 9 kan het vervoer vaak niet aan door allerlei omstandigheden die ik hier niet bespreek. Enig vervoerswervend beleid - wat nu ook uit de picture is - al helemaal niet. Er had een serieuze studie moeten zijn hoe je wel/niet met 3 raillijnen had kunnen volstaan. Verder is afbouw BT door NZH-directeur Jurissen een zetbaas van NS de oorzaak dat de BT met huid en haar is verslonden. De opheffing van de NS-lijn naar S is met 1 kvp-stemmeerderheid in de TK in 1953 beklonken. Als we niet oppassen krijg je een beperkte reprise door de "samenwerking HTM/NS". NS wil het bestaande railnet HTM aanvaarden zo zei men in 2013 in de Haagse raadscommissie. Niet meer en niet minder. Zo liggen de kaarten nu.

GJ de Groot | 3-1-2014
@Tokke Bij de bouw van het centraal station en de aanleg van de Zoetermeer stadslijn is overwogen de lijn naar Scheveningen door te trekken - reizigerscomfort en zo. In plaats daarvan werd het overstappen op lijn 1 of 9 met alle stoplichten, herstel: verkeerslichten daarbij. Ik zie het er niet meer van komen: vooralsnog is het geld op.

Dick van der Spek | 3-1-2014
De schamele vervangen is enigszins denkbaar wanneer we kijken naar de vervoersstroom van de lokaaldienst. De lokaaldienst was een succes, zeker wat het gedeelte Voorburg Den Haag betrof; het traject Den Haag Scheveningen bleef echter sterk achter bij de verwachtingen. Met het traject naar Scheveningen is het nooit wat geworden. Tijdens het bestaan van de lokaaldienst bleef het altijd hetzelfde: bij de halte Bezuidenhout, dicht bij het centrum van Den Haag, liep de tram uit Voorburg leeg.

erve nsleeboom | 3-1-2014
Dan zal die fiets tegen de boom wel van Hans zijn. Of had ie toen z`n scooter al?

Hans Klomp | 3-1-2014
De bovenste foto is van Hans van Engelen. Het is foto 236.172 van 16 mei 1958. Links de A 1003, rechts de A 1004 + C 109 + H 111 + H 112.

erven sleeboom | 3-1-2014
Lijn 42 was niet echt handig voor de verbinding Staatsspoor-Scheveningen. Deze bus reed om het half uur, wat te weinig is voor een stadsdienst, en stopte op de Koningskade. De 10-minutendienst werd verder opgevuld door 2 x lijn 40, in de spitsuren 41.
Dat volstaan kon worden met zo`n schamele vervanging zegt ook wel iets over de vervoerswaarde van de lokaaldienst.

Van die wederzijdse wedloop tussen NRS/NZH en HTM was niet zo veel te merken. Aan HTM-kant wel, maar afgezien van de elektrificatie van de lokaaldienst bleef het aan NZH-kant uiterst gezapig. De lage A500`en waren ook niet de meest flitsende trammetjes, de A200`en waren nog slomer, nee...
Wel mooi en dierbaar allemaal hoor, begrijp me niet verkeerd... ik hou van de Blauwe Tram sinds ik met mijn moeder, mijn zusje, mijn emmertje en mijn schepje naar Zandvoort ging. Dat was wl een drukke lijn...

aldo markus | 3-1-2014
De NRS reed sinds 1879. De voorlopers van de HTM reden aan de overkant van het water sinds 1864. Oorspronkelijk liep die route over de Wittebrug en over de Badhuisweg. NRS/SS/NZH reden naar Staatsspoor, HTM naar het Plein en pas sinds 1920 naar Hollands Spoor.
Het inzetten van het modernste materieel is wederzijds een sport gebleven: 1879 eerste stoomtram in Ned., 1894 accutrams i.p.v. paardentrams, 1904 eerste electrische lijn (9) van HTM en zo ging het tot en met de komst van de PCC`s.
De HTM is zichzelf trouwens blijven concurreren, ook over het einde van de Blauwe heen. Immers, sinds 1957 reden de NZH-trams "voor rekening van de HTM" totdat er voldoende bussen waren afgeleverd. Toen die er waren ging de HTM zelf met buslijn 42 rijden tussen Voorburg en Scheveningen. Pas bij het Plan-Lehner (oktober 1965) verdween ook de bus. De verbinding Scheveningen - Staatsspoor was toen niet handig. Voor de verbinding naar Gouda en Utrecht werd vanaf mei 1966 lijn 23 verlengd naar station Voorburg).

(Inderdaad: de route van lijn 9 ligt er dit jaar 150 jaar! De route van lijn 1 over de Scheveningseweg is een paar weken ouder.)

erven sleeboom | 3-1-2014
ik begrijp nu dat met die Bambino een uiterst zeldzaam voertuig op de plaat is vastgelegd. Daarvan zijn er maar hl weinig verkocht.
Zie https://nl.wikipedia.org/wiki/Hostaco
Het Louwman automuseum aan de route van tramlijn I schijnt er een te hebben. Daar moeten de heer en mevrouw Sleeboom dan toch `s naar toe. Uitstappen bij het Boshek (halte Waalsdorperlaan).

erven sleeboom | 3-1-2014
P.S. En de PCC`s kwamen pas op lijn 9 toen de concurrent al weg was.

erven sleeboom | 3-1-2014
Haagse_Meester | 3-1-2014 Waarbij aangetekend moet worden dat juist die concurrentie er voor zorgde dat beide bedrijven hun vloot regelmatig vernieuwden.

Ook dat is maar betrekkelijk. Op lijn 9 zette de HTM meestal het modernste materieel in, maar de NZH heeft het materieel van de lokaaldienst Voorburg-Scheveningen van 1923 tot 1958 nauwelijks vernieuwd. Er kwam in 1930 wat A/B500 bij, maar die reden ook elders.

Haagse_Meester | 3-1-2014
Waarbij aangetekend moet worden dat juist die concurrentie er voor zorgde dat beide bedrijven hun vloot regelmatig vernieuwden. Overigens kan de HTM de NZH niet als "inbreuk" hebben gezien, de NRS had al lang voor de HTM een tramlijn op dat traject... En de HTM heeft zelfs geprobeerd de NRS lijn in te lijven, maar dat ging niet door en kwam het dus via de NS bij de NZH terecht.

erven sleeboom | 3-1-2014
Hans | 3-1-2014 Zo verging dus de heerlijkheid van Den Haag. Weg met de verliesgevende, overbodige romantiek van die ouwe rotzooi.

Laten we eerlijk zijn: hoe mooi & leuk het ook was voor de liefhebbers, er liepen twee tramlijnen parallel aan elkaar van de Bosbrug naar Scheveningen, een behoorlijk lang stuk. Dat dit niet zo kon blijven, is te begrijpen. Er zijn andere lijnen opgeheven die wel degelijk levensvatbaar waren, maar voor deze geldt dit niet. Hoe jammer ook.

Hans | 3-1-2014
Interessante foto`s. Zo verging dus de heerlijkheid van Den Haag. Weg met de verliesgevende, overbodige romantiek van die ouwe rotzooi. Leve de efficiency en zakelijkheid... Wel begrijpelijk, maar toch ook:

Bovenste foto. De chauffeur van de Traction Avant heeft zijn voiture wel wat slordig geparkeerd. Vr de kever staan twee dwergauto`s, redelijk populaire vervoermiddelen in die tijd. Dit geldt niet voor de achterste, want dat is een Bambino, een bedroevend slecht verkocht Nederlands product (ondanks de Italiaanse naam) en goed te herkennen aan de karakteristieke rondingen, en daarvoor staat een Heinkel.

Onderste foto. Achter de Opel Olympia Rekord staat een Vauxhall Victor met de statusverhogende banden met witte zijvlakken en z.g.a.n., want pas in 1957 in productie gegaan.

tokke | 3-1-2014
Mooie plek om lijn E (RET-metro) onderdoor aan te leggen. Splitsing maken bij Madurodam, mag daar best weer deels bovengronds of in tunnelbak. De ene kant naar Scheveningen, de andere kant naar de buurt rond het voormalig Congresgebouw.

JWB | 2-1-2014
Nee, op dit traject werd niet door de HTM gereden. Maar de HTM trams konden in theorie hier wel op rijden. Maar dan alleen de buitenlijners (1200 V !). Ik denk wel dat de HTM dit als een inbreuk op hun `gebied` zagen.

Jeroen O. | 2-1-2014
Was dit een geval van de concurrentie pesten, de HTM rijdt immers over dit traject naar Schevingen? Of konden de HTM trams niet goed rijden op het spoorprofiel van de NZH?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6137


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>