Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
RK kerk Onze Lieve Vrouwe van goede raad, Bezuidenhoutseweg
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse


Mike | 15-1-2014
@coos | 15-1-2014

Wat u schrijft is dezelfde informatie die ik had, toen ik hier de eerste reactie plaatste.
De Britten hadden onjuiste coördinaten meegegeven, `foutje bedankt`. Het betrof idd V2`s die platgegooid moesten worden en niet V1`s. Het lastige was dat de mof die dingen kon verplaatsen en men dus niet echt gericht kon bombarderen. Daarom besloot men om het gehele Haagse bos plat te gooien met als doel te vernietigen wat er (nog) stond en tegelijkertijd de mof de mogelijkheid ontnemen om zich met andere V2,s nog tussen de bomen te verschuilen. Helaas pakte het dus anders uit.

En ja, de brand tgv het bombardement heeft in het Bezuidenhout grotere schade aangericht dan de bommen zelf. Ook ik ken het verhaal van onvoldoende bluswater.

Voor zover het allemaal te nog verifiëren is, komt deze versie naar mijn mening dus het dichtst bij de werkelijkheid. Neemt niet weg dat het menselijk drama daar heel groot is geweest

Kees de Ridder | 15-1-2014
Die zwarte zaterdagochtend vergeet ik mijn leven niet. De gehele dag zag ik op de Hoefkade mensen met handkarren en bakfietsen lopen, vaak met jassen over pyama`s getrokken op weg naar vrienden en familie voor opvang.
Wrang is ook het verhaal van een hagenaar, die als vlieger in dienst van de gealliëerden, vanuit zijn vliegtuig,. de fout zag. het Bezuidenhout kennende!

sjoerd | 15-1-2014
Fer@ Ik denk dat hij bedoeld familie leden die in het bezuidenhout kwartier woonde en dat hoeft geen familie van hem te zijn.
dan ben jij nog een spekkoper ik heb geen ooms en tantes meer zo ja nou dan zijn ze wel ver over de 100 jaar oud ik ben zelf al bijna 80.

coos | 15-1-2014
Er is na de oorlog oeverloos gespeculeerd over hoe deze `vergissing` mogelijk is geweest.
Nog niet zo lang geleden is bekend geworden dat de piloten onjuiste coördinaten hadden meegekregen van het te bombarderen gebied. Dus liever geen geklets meer over kaarten ondersteboven e.d.
Extra wrang is dat de afschietplaats van de V2`s in het Haagsche Bosch enkele dagen eerder al was verplaatst.
De meeste verwoesting is aangericht door de daarna overal ontstane branden die niet konden worden geblust bij gebrek aan voldoende bluswater door de lage waterdruk, waardoor complete straten elkaar hebben kunnen aansteken.

Hans (Zoef) | 15-1-2014
Ik heb die verwoesting gezien kort na het bombardement, want mijn grootouders woonden in de van Imhoffstraat nummer 1. Precies dat deel van de straat bleef staan en het pand er naast en tegenover waren weg. Een bom viel ook op de hoek Jul. van Stolberglaan en de 2e Carpentierstraat recht tegenover hun huis. De fout die is gemaakt betrof het verwisselen van Noord en Oost op de kaarten en zo kwam alles neer in het Bezuidenhout. Dat het een deel van Den Haag was wat nog was bewoond kon men niet weten, men dacht dat het een ontruimd stadsdeel was zoals het Statenkwartier waar ook V2 raketten werden afgeschoten. De ironie van het bombardement was, dat tijdens het blussen van de branden een V2 neer kwam in de Charlotte de Bourbonstraat waarbij een aantal brandweerlieden is omgekomen. En dan te bedenken dat het zuiden van het land al was bevrijd en dat voor ons de moeilijkste tijd nog ging komen.

Fer | 14-1-2014
@Sjoerd
Tegen wie zeg je het! Met aangetrouwde familie erbij geteld had ik 25 ooms en tantes en ±82 neven en nichten. Maar om tot 5045 te komen had er nog wat werk verricht moeten worden...!

@Leen
Ik heb verzuimd mijn eigen informatie te toetsen aan bronnen zoals Wikipedia etc. Inderdaad ging het om V1- en V2-lanceerinstallaties, weliswaar een zekere vorm van geschut, zij het niet als afweer bedoeld...! Jammer van de doden en gewonden, 2 maanden voor het einde van de oorlog...!

Leen Commers | 14-1-2014
Fer@ Het ging niet om Duits afweergeschut maar om lanceerstallaties van de V2. Door een fout zijn de doelkaarten van de Engelse vliegtuigbemanningen verkeerd ingetekend en zo kwam het richtpunt i.p.v. in het Haagse Bos midden in het Bezuidenhout te liggen. De harde wind was van ook van invloed op de vliegtuigen die van een andere richting kwamen. Zie ook Wikipedia.

sjoerd | 14-1-2014
Fer@ Vroeger had je katholieke gezinnen met veel kinderen.
wat gezellig was met verjaardagen.

Fer | 14-1-2014
Hoe die cijfers, de code, in de tekst terechtgekomen zijn, is mij niet helemaal duidelijk...?! Zoveel familieleden had ik nou ook weer niet...!

Fer | 14-1-2014
@Mike
Dat door jou aangehaalde bombardement was uitgevoerd door de Geallieerden: bedoeld was het afweergeschut van de Duitsers te vernietigen dat in het Haagse Bos stond opgesteld, maar ze vlogen waarschijnlijk te hoog waardoor de bommen verder weg vielen dan de bedoeling was...! Een aantal familieleden van mij woonden in de omtrek, o.a. op de Laan van NOI, de Juliana van Stolberglaan en in de Van Heutszstraat op de hoek met de vorige genoemde laan. Alle5054 familieleden zijn er aan ontsnapt, maar vele anderen jammergenoeg niet...!

coos | 14-1-2014
Deze foto toont de situatie ten tijde van de nog grotendeels enkelsporige paardentrams: hier rijdt de Groene Lijn van de hoek LvNOI via het Plein / Binnenhof / Prinsestraat naar de Zoutmanstraat.

Hans | 14-1-2014
De huidige kerk werd pas in 1955 in gebruik genomen. In de jaren `45-`55 werd gebruik gemaakt van een noodgebouw.

De hierboven getoonde kerk is een ontwerp van Nicolaas Molenaar, een geboren Fries maar naar Den Haag verhuisd. Het was een architect die zich gespecialiseerd had in het ontwerpen van rooms-katholieke kerken.

De nieuwe kerk is ontworpen door architect Jan van der Laan, die ook zijn opdrachten van geloofsgenoten kreeg, maar wel wat veelzijdiger was dan eerdergenoemde Molenaar. Buiten kerken ontwierp hij r.k.-ziekenhuizen, modemagazijnen en warenhuizen, zoals C&A en V&D. Maar niet de Haagse winkelpanden.

Mike | 13-1-2014
Stond in volle glorie aan de bezuidenhoutseweg 157 tot aan Zaterdag 3 Maart 1945 (bombardement).

Hoewel er delen zijn blijven staan, was de ravage dusdanig groot dat de kerkdiensten vanaf Zondag 4 Maart e.v. geen doorgang meer konden vinden. Kerk is op hetzelfde adres herbouwd.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4243


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!