Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      NZH A319 tijdens transport rails van lijn naar Scheveningen in 1944
3 foto`s van Jan Bonthuis uit de collectie van mevrouw. A.W. van Berkum


Met dank aan Historische Vereniging Oud Leiden www.oudleiden.nl

coos | 15-1-2014
Uit mijn aantekeningen over het opbreken van de NZH-lijn in 1944 haal ik nog het volgende: ......"Nadat het Sttzpunkt Scheveningen/Clingendael voor het doorgaand tramverkeer was afgesloten, werden de NZH-diensten eerst nog ingekort tot de Javabrug en snel daarna tot het Malieveld. Het opbreken van het traject begon op de overgang naar het straatsspoor op de Koningskade, waarbij de rails (en verderop ook de dwarsliggers) op de railtransportwagens C113 en C116 werden geladen en met paardenkracht naar Scheveningen werden getrokken. Daar namen NZH-motorwagens het verdere vervoer over via de sporen van de HTM-lijn 8, over de HTM-buitenlijn naar Leiden"...
Dan volgt wat Haagse Meester beschrijft over de omweg via lijn 4 nadat de afsluiting van de vesting Clingendael de Benoordenhoutscheweg blokkeert.

Frans Reijgers | 15-1-2014
@erven sleeboom:

Het ging niet alleen over stinkende vis maar ook over stinkende vrouwen, hoor!

Maar ge hebt volkomen gelijk: terug naar deze drie unieke foto`s, waarvan ik het bestaan nooit had bevroed. Ik ken overigens wel enkele foto`s uit de oorlogsjaren van een A1000, druk doende met het vervoer van verwijderde railmaterialen uit Scheveningen. En ervan is genomen op de hoek van de Scheveningseweg/Zeestraat/LvM/Javastraat.
Ik heb die foto zelf niet (meer), maar hopelijk komt die nog eens tevoorschijn op deze site!
Overigens: wat de bovenste foto betreft, die Haarlemmer heeft maar een
armzalig zooitje rails bij zich (het woord "zooitje" slaat ook voor de laatste keer op het nu inmiddels verlaten onderwerp "vis").

Ad Fontes | 15-1-2014
Als het goed is, was de vis nog vers bij aanvoer. Het verhaal over niet-toelaten gaat geloof ik terug op de paardentramtijd, toen deze dames werden geacht op de imperiaal plaats te nemen.

Maar laten we inderdaad terug gaan naar de foto`s. ik gekloof dat er in de late oorlogsjaren sowieso niet veel zeevis meer was.

erven sleeboom | 15-1-2014
Ik probeer alleen deze discussie terug te brengen naar het eigenlijke onderwerp: deze bijzondere foto`s van de A319.
Opeens gaat het over stinkende vis. Hoe kan dat?

HansR | 15-1-2014
Natuurlijk is het schande dat de vissersvrouwen in hun broodwinning werden beperkt door een verbod op het OV.
Maar zo stellig beweren dat alleen de vis of wellicht de manden waarin de vis werd vervoerd de stank veroorzaakte is nog maar de vraag.
Als je historische verslagen leest, zoals oa in "Ach lieve tijd" was het in het verleden met de hygine in de woonhuizen niet best gesteld. Geen fatsoenlijke wasgelegenheid, geen toiletten (de pispotten werden als ze vol waren,soms na enkele dagen, in de straatgoot of gracht geleegd)1 maal per week een schone onderbroek etc. Dus dat mensen iets anders geurden ligt voor de hand,maar of de vissersvrouwen opvallend erger stonken daar wil ik geen oordeel over uitspreken. Maar zoals sommige reacties hier zo stellig beweren "ze stonken niet" is nergens op gebaseerd.

erven sleeboom | 15-1-2014
De vrouwen stonken niet, hun vis wel. Maar ik geloof niet dat ze uit de A319 van de NZH waren gegooid toen die met de railtransportwagen over Haagse rails reed.

joost | 15-1-2014
@Rudy. Als ik het ergens goed heb gelezen werden er voor de vissersvrouwen speciale aanhangrijtuigen op lijn 8 ingezet. Ik heb 30 jaar op Scheveningen gewoond. De vrouwen stonken nooit. Altijd boenen met (groene) zeep. Dat staat me nog steeds bij. Wel de vis - wat heet stinken, misschien als het warm was - die ze destijds in manden meenamen om deze in den Haag (huis aan huis) probeerden aan de man te brengen. Tegenwoordig sta je soms in de tram naast iemand die zich tevoren te goed had gedaan aan een maaltijd met veel knoflook. Ook geen pretje. Wat te denken aan met olie ingesmeerde badgasten die `s zomers tegen je goeie goed gedrukt staan in overvolle trams? Nemen zoals het valt. De HTM is er, in principe, voor iedereen. Soms met wat ongemak. Toen ook al.

erven sleeboom | 15-1-2014
Ja het is een schandaal, maar...

rudy roeleveld | 15-1-2014
ALS de htm zo goed is moeten ze eerst hun exscusses aan de scheveningse vissers vroewen maken in de jaren 30.40 en meer TOEN zijn onze oma,s de tram uitgeschopt en mochten niet meer mee omdat de vrouwen stonken.......

erven sleeboom | 15-1-2014
Ook A1000`en hebben dit soort transporten verzorgd.
Bijzonder is nog dat de A319 op dat moment een Haarlemse (en niet een Leidse) stadswagen was.
Misschien is hij voor dit werk uitgekozen omdat de Haarlemse deelserie A313-327 in de jaren dertig sterkere motoren gekregen hadden.

Haagse_Meester | 15-1-2014
@Hans: daar was dan ook wel een reden voor... De Scheveningse tak v/d NZH lag in de "Festung Scheveningen" die de bezetter had ingesteld. Hoewel in het begin tramverkeer nog werd toegelaten was het verloop v/d oorlog dusdanig dat na de D-day landingen alles werd stilgelegd. De NZH kreeg dan ook opdracht het aanwezige tramspoor te verwijderen. Of ook de koperen rijdraad mee moest valt te betwijfelen, koper is nl heel geschikt voor het maken van munitie... Dit gebeurde eigenlijk v/d een op andere dag, er was geen vooraankondiging, alleen een "Morgen fahren Sie dort nicht mehr" v/d bezetters.

Hoewel de HTM en NZH elkaar vrij veel kruisden in het Haagse, was er geen wisselverbinding. De afbraaktransporten gingen dan ook via de HTM lijnen uit Scheveningen en via Wassenaar naar Leiden. Echter, tegelijk met de stillegging v/d NZH lijn was ook de Wassenaarse lijn stilgelegd tussen het Malieveld en het Viaduct (laatste foto). Nu had de HTM gelukkig een uitwijkmogelijkheid: lijn 4 naar Marlot. Die eindigde vlakbij het viaduct, a/d andere zijde v/d weg. In 2 dagen werd een enkelsporige noodboog aangelegd en kon de dienst naar Leiden weer doorgaand plaatsvinden (voorheen overstappen bij het Viaduct). Ook de NZH slooptransporten reden via deze noodboog. De boog heeft dienstgedaan tot herstel v/d route over de Benoordenhoutseweg, niet lang na de oorlog.

Dat het oorlog is, is de A319 aan te zien: verduisterde koplampen en de witte bufferbalk. Maar het laat k zien dat een A300 op HTM sporen historisch verantwoord is, dus de TS mag wel vaker met de A327 ritjes rijden (helaas schijnt dat nu ineens niet meer te mogen, zal wel een centenkwestie zijn... )

Hans | 15-1-2014
Heel apart, de Blauwe Tram op HTM-rails en ook nog eens voor het vervoer van vracht.

erven sleeboom | 14-1-2014
Foto`s gemaakt door Jan Bonthuis.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6110


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>