Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      NZH A513-B504 richting Scheveningen bij Voorburg Damsigt, 1933
foto uit de collectie van Andre Muller


Dick van der spek | 15-3-2014
Dank voor alle suggusties en raadgevingen; ik zal m`n gedachten er uiteraard over laten gaan. Hoewel ik dus een eind ben gevorderd, wil ik eerst de bijlagen (het materieel verder in z`n geheel afwerken, alsook het tekenwerk gereed hebben), maar dan komt zeker een uitgever in zicht. Nogmaals dank ik jullie voor de support.

JWB | 14-3-2014
Ik weet er ook nog 1 (uitgever). Met Leidse afkomst. Kan ik bij bemiddelen: www.alfabiblio.nl Dan komt het er zeker !

Haagse_Meester | 14-3-2014
Ik begrijp dat er nog geen uitgever is. Nu weet ik dat een gerenomeerde uitgever een vestiging heeft in Alphen a/d Rijn en deze uitgever heeft vroeger ook wel tram-gerelateerde boeken uitgegeven. Wellicht kan Dick er z`n licht eens opsteken: http://home.kluwer.nl/ En als Kluwer niet wil kunnen ze vast een alternatief voorstellen

Bernard Lems | 14-3-2014
Beste Dick, kan ik dat boek al bestellen?

erven sleeboom | 13-3-2014
Zelfs al vraag ik me af wat er nu nog toe te voegen valt aan de meter boekwerken over de Blauwe Tram die ik al heb, ik zal je boek zeker kopen... krijg er nooit genoeg van...

Dick van der Spek | 13-3-2014
@frans: De teksten zijn, zeg voor 90% gereed. Een paar kaderstukken wil ik nog toevoegen, strandvervoer, de man op de tram, aparte stukken over de heropening van de lokaaldienst na de oorlog en het einde o.a . De spoorwegwerken Leiden van begin jaren vijftig, dat epos komt ook uitgebreid aan de orde, daarvoor maak ik ook drie nieuwe tekeningen. Verder nog wat klein tekenwerk. De bijlagen over het materieel wat op deze lijn heeft gereden zijn nu voor 50% gedaan. Ik zoek naar nog een paar aansprekende foto’s van de tram met dagjesmensen (naar het strand), om de sfeer te raken! Ik denk aan NZH opnamen bij tramstation scheveningen, misschien ook een HTM lijn 9 of 8 met veel publiek.
Een uitgave, in boekvorm, dat zou mooi zijn. Ik heb er nog niet verder de gedachten over laten gaan, maar nogmaals, het zou mooi zijn, 200 pagina’s NZH, met uiteraard HTM in Leiden en er is nog wel meer HTM in dit werk te vinden, eerst vechten ze elkaar de tent uit, NZH en HTM, later staan ze vredig naast elkaar op het Leidse Stationsemplacement, komt allemaal aan de orde.

aldo markus | 13-3-2014
@Dick van der Spek
Heerlijk, dank voor het uitgebreide antwoord!

FransW | 13-3-2014
@Dick: leuk dat jij je hiermee bezig houdt, ik begrijp dat je al aardig op weg bent. Komt hier te zijner tijd een publicatie van?

Dick van der Spek | 13-3-2014
In heel kort bestek dan nog iets over de doorgaande diensten naar Leidschendam Rozenrust, maar hou me ten goede, dit zijn zinnen uit de grote tekst geplukt, waardoor wellicht de verbanden met de rest ietwat verdampen. Maar de essentie, de annexatie, dat moge duidelijk zijn uit de navolgende zinnen.
Door plannen van de gemeente ’s-Gravenhage (= Den Haag) om Voorburg binnen haar gemeentegrenzen te brengen, dreigde het gevaar dat de NZH het vervoer naar Voorburg zou verliezen aan de Haagsche Tramweg Maatschappij (HTM).
Om dit gevaar af te wenden verlegde men het eindpunt voor een deel van de trams van Voorburg Viaduct naar Leidschendam. Hierdoor behield de lijn haar interlokale karakter en kon hij niet door de HTM worden verdrongen. Bij Park Rozenrust werd een emplacement aangelegd en op 15 mei 1938 in gebruik genomen nadat al vanaf 24 januari enige diensten doorreden naar Leidschendam Damlaan. Door personeelsgebrek in verband met de mobilisatie heeft het slechts dienst gedaan tot 29 augustus 1939; in 1943 is het opgebroken.

Dick van der Spek | 13-3-2014
Over die doorgaande diensten is bijzonder veel te vertellen. Momenteel ben ik de geschiedenis van de NZH-tramlijn Scheveningen – Den Haag – Leiden aan het beschrijven, met een grote verwevenheid met de kustlijnen naar Katwijk en Noordwijk. Momenteel heb ik daar 130blz. A4 tekst over geschreven, met bijschriften van foto’s en een weinig ikaartwerk: 180 pagina’s. Een paar regels hieruit geef ik hierbij vrij, van 1924 en 1925 een paar zinnen uitgelicht. Maar we zullen zien dat de doorgaande diensten nogal aan verandering onderhevig waren, met name in de crisitijd.
Na de oorlog zijn die doorgaande diensten niet meer terug gekomen.
De foto is een normale dienst, die diensten naar eerst Damlaan en later naar Rozenrust zijn van eind jaren dertig, en hebben maar kort gereden. Dit hield verband met de dreigende annexatie van Voorburg bij Den Haag.

De dienstregeling van 17 april 1924 kende behalve iets ruimere rijtijden, geen wijzigen. De rit van Scheveningen naar Voorburg werd verruimd van 27 naar 30 minuten, die van Scheveningen naar Leiden van 55 naar 60 minuten.
Op 13 juni was er weer een nieuwe dienstregeling waarbij de lokaaldienst werd uitgebreid tot een 15-minutendienst. De dienst Scheveningen – Leiden behield de halfuurdienst, de trams reden echter nu vanaf Leiden om en om naar/van Katwijk of Noordwijk. Opgemerkt hierbij wordt dat de tram, vertrek 22.10 uur van Scheveningen niet verder reed dan de halte Endegeest in Oegstgeest, aankomst 23.15 en om 23.20 terug naar Leiden (aankomst 23.27) in plaats van door te rijden naar Katwijk.

1925
Net als in 1924 werd op de lijn Scheveningen – Den Haag – Leiden en op de beide kustlijnen een halfuurdienst gereden. Tijdens de winterdienst werd niet verder gereden dan het Malieveld, de zomerdienst van 5 juni 1925 kende Scheveningen weer als eindhalte. Afwisselend reden de doorgaande trams naar Katwijk en Noordwijk. Met ingang van 4 oktober bij het ingaan van de winterdienst reden alle doorgaande diensten naar Katwijk en moest voor Noordwijk te Leiden worden overgestapt.
Voor de lokaaldienst werd met ingang van de zomerdienst de bestaande 10-minutendienst omgezet in een 7½ minutendienst gedurende de drukste uren van de dag. Tussen station Staatsspoor (Rijnstraat) en Scheveningen reed men in de maanden juli, augustus en september een aanvullende halfuurdienst, meestal met een motorrijtuig serie A100. Met ingang van de winterdienst kwam de 10-minutendienst weer terug.
Van Den Haag Malieveld reden na Leiden alle doorgaande diensten naar Katwijk, voor Noordwijk moest worden overgestapt.ton van zelst | 13-3-2014
Nog met de gouden biezen

rikky | 12-3-2014
Oh ja hier houd ik van.
Wat een prachtig plaatje weer. Ja Aldo, als de NZH tram niet verbust was . . .

erven sleeboom | 12-3-2014
Ik zou de precieze data in het boek van Jan de Wilde moeten opzoeken, maar in elk geval hebben er in bepaalde perioden in de jaren dertig doorgaande lokaaltrams Leiden - Scheveningen gereden. En ook van Rozenrust naar Scheveningen. Dit zou er een van kunnen zijn, aangezien de halte Damsigt net buiten het `normale` traject Voorburg Viaduct - Scheveningen valt.

aldo markus | 12-3-2014
Wat een mooie foto. Hadden we hem maar gehouwe, die Blauwe...

Ik heb nooit kunnen achterhalen hoe het nou zat met doorgaande diensten naar Scheveningen vanuit Noordwijk, Katwijk en/of Leiden. Bij mijn weten waren er vanaf 1947 alleen nog lokaaldiensten Voorburg-Scheveningen, en reden de trams uit Leiden tot het Malieveld. Klopt dit? Wie weet dit?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5985


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>