Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 14:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Delftenaar 58 op `t Zieken bij de brug Bierkade, ca. 1964
foto van Chr. Rademaker uit de collectie van Gerard Stolk


Raymond | 27-3-2014
@HansR: kwestie van niet schoonmaken en door vieze straten rijden. Het onderstel neemt dan vanzelf de bruin-grijze kleur aan.

HansR | 27-3-2014
Inderdaad genieten op het Nostalgie TV Net vorig weekend.
Bijna een uur Gele trams.
Wat mij nu opvalt is dat de huidige gerestaureerde gele trams een opvallend grijsachtig onderstel hebben. Of moet dit vanzelf weer bruinig roestachtig van kleur worden?
In ieder geval zowel de oude opnames als de huidige gele trams een genot om te zien.
Alleen was het in vlammen opgaan van enkele Zwitsers minder aangenaam om naar te kijken.

erven sleeboom | 27-3-2014
Dan vond de routewijziging dus later plaats dan ik me herinnerde. En was lijn 4 nog eerder van het Zieken verdwenen dan lijn 19.
Dank je wel Wil Leebeek.

wil leebeek | 27-3-2014
aanvulling op mijn vorige mail: op 2 oktober 1983 werd lijn 19 opgeheven.

Natuurlijk reed lijn D (19 ) bij het Spui-Zieken-Rijswijkseplein dan wel Spui-
Amsterdamse Veerkade-Wagenstraat maar dat gebeurde alleen bij stremmingen, wegwerkzaamheden of festiviteiten.

wil leebeek | 27-3-2014
Lijn D werd op 1 maart 1951 verlengd naar HS vanaf Grote Markt-Grote Marktstraat-Spui-Zieken-Rijswijkseplein-Oranjelaan-Stationsweg.Standplaats.
Op 30 oktober 1966 werd de route gewijzigd: Grote Marktstraat-Spui-
Amsterdamse Veerkade-Wagenstraat-Huygensplein-Stationsweg vaste standplaats.

Op 2 okt. 1983 werd lijn D opgeheven zij het dat onder hetzelfde lijnnummer
een kort ritje werd gemaakt tussen het De Savornin Lohmanplein en Loosduinen.
(ingangsdatum 3 okt. 1983. Dit lijntje reed op 31 maart 1984 voor het laatst.

Ik beschik wel over een zeer gedetailleerde lijst van de routes van de bussen
maar helaas ontbreekt mij de tijd om deze te publiceren. Individuele vragen kan ik wel per mail verschaffen.

erven sleeboom | 27-3-2014
Oeps... of zou de route veranderd zijn toen Jan Roelf groot genoeg was om niet meer aan papa`s hand te hoeven lopen? Want ik weet toch eigenlijk wel zeker dat lijn 19 het rondje langs de standplaats van lijn 11 kwam maken om weer op de Stationsweg en Wagenstraat uit te komen. De netkaartjes uit die tijd geven geen uitsluitsel.

Jan Roelf | 25-3-2014
@erven&aldo Markus: Voor wat betreft de route van buslijn 19 naar HS toe moet ik toch Aldo Markus gelijk geven. Tot plan-Lehner reed-ie over Spui en Zieken en had hij een halte vlak voor het Rijswijkseplein naast de hoge halte voor Delftenaar en Voorburger en 16 en 17 en de lage voor 8 en 9. Ik heb daar heel wat keren aan de hand van mijn vader rennend de zebra moeten nemen om de overstap van 19 op I1 of I3 richting Rijswijk net te kunnen halen.

erven sleeboom | 25-3-2014
Nou, sorry, misschien later, als ik tijd heb, het is vrij veel typwerk. In elk geval vormden al die busroutes tussen centrum en HS een fijn weefsel waarbij elke lijn het anders deed. In het plan-Lehner werd dat allemaal rechtgetrokken.
Een kleine correctie is op zijn plaats, want waar ik bij lijn 19 Pletterijstraat schreef, moet dat zijn Nieuwe Haven (in het verlengde daarvan, de Pletterijstraat dus, kwam alleen de Citosa-bus naar Zoetermeer en Boskoop).

Hans | 25-3-2014
Erven,

Heb je dat soort gegevens ook van andere buslijnen? Zou interessant zijn omdat nog eens online te zetten.
In ieder geval bedankt voor de gevens over de lijnen 4, 19 en 29.

De lijnenloop van de buslijnen is in veel gevallen nog niet vastgelegd alleen op deze site en in de boeken van R.F. de Bock is toen wat dieper op lijnenloop ingegaan.
Ik ben zelf al jaren bezig met de routegegevens van de RET-bussen en ontdek steeds weer nieuwe gegevens.

Groeten,
Hans

Raymond | 25-3-2014
Over de 58 gesproken. Lijn999 kan de foto op het Zieken a.s. zondag maken. Zondag 30 maart wordt deze Buitenlijner officieel weer in dienst gesteld door verkeerswethouder Peter Smit te Voorburg. De intercommunale tramlijn tussen Rijswijk en Delft werd bovendien 80 jaar geleden geopend in maart 1934 ndat de Geestbrug gereed was gekomen. Voor de fotografen: de 58 vertrekt met genodigden ca. 12uur vanuit Scheveningen over lijn 1 naar halte Geestbrugweg/Herenstraat (aan ca. 12.45u) waar de wethouder zal instappen rond 13uur. Dan door naar station Voorburg. Daar ca. 13.15-13.30u de in dienst stelling. Dan terug vanuit Voorburg naar remise Lijsterbesstraat om 14uur over de routes van lijnen 1 en 12 (via de tramtunnel HS linksaf). Een fotostop is voorzien bij de halte Diaconessenhuis omdat daar de woningen nog geheel in de oude stijl zijn.

Raymond


erven sleeboom | 25-3-2014
aldo markus | 25-3-2014 RSV en Erven Sleeboom hebben gelijk.


Dank je wel, maar wat je zegt klopt nog steeds niet helemaal.

Lijn 4 reed de route die ik hieronder beschreef. Iets completer weergegeven: Fluwelen Burgwal - Wijnhaven - Turfmarkt - Spui - Zieken - Rijsw.plein - Oranjelaan - Stationsweg (standplaats) - Stationsplein - Rijsw.plein - Pletterijkade - Spui - Kalvermarkt - Fluwelen Burgwal enz.

Lijn 19: Grote Marktstraat - Spui - A`damse Veerkade - Wagenstraat - Stationsweg (standplaats) - daarna rechtsaf Stationsplein om te keren ter hoogte van lijn 11 - Stationsweg - Wagenstraat - A`damse Veerkade - Spui - Schedeldoekshaven - Pletterijstraat - Wijnhaven - Kalvermarkt - Grote Marktstraat. De omweg via de Schedeldoekshaven (toen een nogal onooglijk straatje) werd gemaakt omdat links afslaan verboden was op de hoek Spui/Grote Markstraat.

En voor een goed beeld ook nog even lijn 29:
Fluwelen Burgwal - Kalvermarkt - Grote Marktstraat - Wagenstraat - Stationsweg - (Stationsplein (standplaats voor de stationsuitgang vlakbij lijn 11) - Stationsweg - Wagenstraat - Gedempte Gracht - Spui - Kalvermarkt - Fluwelen Burgwal enz.

Sorry voor al deze detaillering ...

Waarom het filmkastje van de Kromhout (voorzover zichtbaar) toch een 19 lijkt aan te geven, weet ik ook niet. Tijdelijke routewijziging?

aldo markus | 25-3-2014
RSV en Erven Sleeboom hebben gelijk. Lijn 19 ging over de Pletterijkade. Bus 4 reed van 1959 tot `66 over het Zieken.

Lijn 999 | 24-3-2014
En opname anno 2014 van deze plek zou mooi zijn. Dan zit er precies 50jr tussen. De 58 is er nog en bus 327 ook Alleen die grote boom staat er niet meer en het huizenblok op de achtergrond ook niet meer. Maar de bolle brug bestaat nog steeds ongewijzigd.

John Bom | 24-3-2014
Nou mijn opmerking over de "Moordenaar" brengt wel wat reacties met zich mee. Uiteraard bedoel ik met Moordenaar geen crimineel. Ik weet, dat mijn vader dat altijd zei. De herrie die de trams veroorzaakten op het Zieken stond in geen verhouding mbt de Haagweg (mooie brede weg). Er reden nog al wat trams over het Zieken. De Delftenaar, de Voorburgenaar, lijn 8 en 9 alsmede 16 en 17. De afstand van de huizen naar de tramrails 5 a 6 mtr. Als je iemand aan de telefoon had, kon je niets verstaan. Maar verder niet dan goeds over de buitenlijners. Als ik ze op de beurs zie - in HO - moet ik me zelf inhouden om niet zo`n exemplaar te kopen.

Wim Beukenkamp | 24-3-2014
Wie recent heeft meegereden met de HTM 58, is het juist opgevallen hoe rustig deze wagen rijdt. Juist geen gebonk, gestoot, gedreun of zoiets. Ondanks het grote gewicht (ruim 28 ton) en de hogere asdruk (ruim 7 ton) rijdt de wagen heel soepel bogen in.

c. campagne | 23-3-2014
@john bom. Heb m`n hele jeugd aan de Haagweg in Rijswijk gewoond. Nooit iets gemerkt van trillingen en dergelijke als de buitenlijners passeerden. Het servies bleef bij ons thuis heel..................... Over het woord "Moordenaar" zullen we het maar verder niet hebben. Sluit me wat dat betreft aan bij de opmerking van de geachte Erven.
Doetinchem, 23-3-2014.

erven sleeboom | 23-3-2014
Veel stoomtrams hadden, terecht of ten onrechte, die bijnaam: de Gooische moordenaar, de Rotterdamsche moordenaar, maar over de Delftse tram heb ik dat nog nooit gehoord.

Over moordenaars en de Bocht van Guinea gesproken: de Bogt van Guinea (Huijgenspark) was de plek waar in 1872 Hendrik Jut (bekend van de Kop van) de beruchte moord pleegde op een rijke weduwe en haar dienstbode.

De bus moet van lijn 4 zijn, Leidsestraatweg - Holl. Spoor, de enige buslijn die deze route volgde (terug via Pletterijkade).

Frans van Meerwijk | 23-3-2014
Dank voor de foto!
Vrijwel onherkenbare plek (hier staat inmiddels die "Bocht van Guinea"?)

En omdat we allemaal wel weten, dat 58 een mooie meid is: graag aandacht voor die goed-uitziende bus...

@John Bom: hoezo "Moordenaar"???

rsg | 23-3-2014
LIJN 19 reed volgens mij van HS via rijswijkseplein pletterijkade spui ammunitiehaven
nieuwe haven kalvermarkt grote marktstraat enz en terug naar het station HS grote marktstraat rechts af spui zieken oranjelaan stationsweg HS .

aldo markus | 23-3-2014
Geen statiefoto, maar actie! Mooi. Weinig ander verkeer op de weg. Wel een bus van lijn 19 (THORBECKELAAN - HOLL.SPOOR).

Deze reed tussen Prinsegracht en Hollands Spoor via Grote Marktstraat, Kalvermarkt, Turf-/Houtmarkt, Spui, Zieken en Rijswijkseplein. (Het was de enige buslijn die deze route volgde, de 22, 25 en 29 reden ingewikkelde en per richting verschillende routes over o.a. Paviljoensgracht en door de Wagenstraat.) In 1965 ging lijn 19, net als 5 en 25 (en later ook 18) rijden via Amsterdamse Veerkade en Wagenstraat.

Lijn 19 (tot 1955: D) heeft gereden van 1947 tot 1985 en was oorspronkelijk een versterking van de Loosduinse lijn P (vanaf 1955: 26) op het traject THORBECKELAAN - GROTE MARKT. In 1951 werd alleen lijn D verlengd naar HOLL.SPOOR. In het westen groeide deze lijn in stapjes, totdat in 1966 WALDECK werd bereikt. Na de instelling van tramlijn 2 in 1983 pendelde bus 19 nog even tussen De Sav. Lohmanpl. en Waldeck, totdat de verlenging van lijn 3 ook dit overbodig maakte.

John Bom | 23-3-2014
Heerlijke nostalgie. Mijn vader werkte op het Zieken. Als de "Moordenaar" (zo werden ze wel eens genoemd) langskwam, vlogen de kop en schotels van het bureau. Prachtig, die trams.

Adje | 23-3-2014
Hier 40 jaar oud en 50 jaar later rijdt hij nog/weer. Prachtig! Ik had de plek niet kunnen raden, zou gezegd hebben ergens op de Westvest in Delft.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9739


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>