Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 17-12-2017, 13:59 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      `Fluitketel` 6 en conducteur Ligtvoet bij remise `s-Gravenmade
foto van Dick van der Spek


Fotograaf Dick van der Spek en conducteur Ligtvoet (uit de Cartesiusstraat) kenden elkaar door hun beider postzegelverzameling. Ze ruilden postzegels op de tram.

MikeV | 18-11-2015
bijnaam "Ponumpie" heb ik ergens gelezen ...

Xander | 18-11-2015
Wat was de voornaam van deze conducteur?

sjoerd | 10-4-2014
Nou mannen mijn nieuwsgierigheid is beantwoord bedankt voor het reageren inderdaad nu zou het misschien wat makkelijker gaan vooral door evt sponsors.


erven sleeboom | 10-4-2014
Daar heb je gelijk in. Ik gaf weer hoe ik als schooljongen aankeek tegen hen. Sorry.

Hans Klomp | 10-4-2014
Bovendien was er nog een "simpel" vraagje; waar laat je hem? De HTM heeft ongetwijfeld de eis gesteld dat de wagen van haar sporen moest verdwijnen.
Oftewel; er diende dan "ergens" een ruimte gevonden te worden waar de wagen opgeslagen en liefst gerestaurerd diende te worden. En het laatste dan door wie? Organisaties als de TS stonden toen nog in hun kinderschoenen. En Munter stond grotendeels alleen koper te poetsen.
Jan Voerman was trouwens rond 1950 ook al tegen dit probleem aangelopen.
Ik vind het dan ook niet juist dat de namen van Moelker, Nico Klaasse en Theo Smildiger hier zo negatief worden genoemd.

c. campagne | 10-4-2014
Het door Ronald genoemde bedrag van 2000,- is juist. Vroegere buitenlijnfan Hans Meyer Jr. uit Rijswijk heeft tot op het laatst geprobeerd om het bedrag bij elkaar te krijgen. Voor die tijd was dit een hoog bedrag. We zouden nu om zo`n prijs lachen. Het uiterlijk van de 6 (roestig) werkte evenmin mee om mensen enthousiast te maken, bovendien moest de totale bekabeling van het tractiegedeelte vernieuwd worden door een grote schakelfout van een bestuurder in 1963. In die tijd keek men ook enorm op tegen de verdere kosten. Nu, met clubs zoals in Scheveningen, is het onvoorstelbaar dat zo`n museumstuk nog naar de sloper zou gaan. Die jongens pakken het met hun kennis wel aan, zie ombouwer 77.
Doetinchem, 10-4-2014.

R.v.Apeldoorn | 9-4-2014
Het was iets meer; 2000 gulden (bron: Buitenlijnen van de HTM van J. Blok, blz 53).

GJ de Groot | 9-4-2014
@sloerd @Erven Sleeboom & @museummedewerker Een omrekentabel geeft voor Fl 1.000 in 1964 2480 Euro in 2012 (2014 heeft het machientje nog niet), zeg 2.500 vandaag.

Museummedewerker | 9-4-2014
Volgens het geruchtencircuit zou het gaan om een bedrag van 1000 ouderwetse Nederlandse guldens.

erven sleeboom | 9-4-2014
Dat weet ik niet meer, maar van mijn zakgeld kon het in geen geval , ik weet nog wel dat er hoogmogende NVBS`ers met dure camera`s verschenen (Moelker, Klaasse, Smildiger) die hun diepe leedwezen uitspraken over de aanstaande teloorgang van de laatste fluitketel. Wij probeerden hen te interesseren voor een gulle donatie om de wagen te redden, maar... tsja... helaas... zo bedoelden ze het nou ook weer niet...

sloerd | 9-4-2014
Ben toch wel nieuwsgierig om te weten wat je toen als geld op tafel had moeten leggen om de fluitketel van de sloop te redden .

c. campagne | 9-4-2014
Ligtvoet, veel met die man gelachen. Als je als passagier zo`n conducteur meemaakte in de tram was het gezellig. Iedereen kende hem. Over klantenbinding gesproken!
@erven ea. Ervoor staan de 89 en de 87 (niet zichtbaar). Deze waren op 16-4-1964 met de 83, 85 en 88 buiten gezet om in de remise wat ruimte te krijgen voor de nog dienstdoende wagens. De 86 heeft tot medio december 1964 in de remise Lijsterbesstraat gestaan en is toen door de 90 voor sloop overgebracht naar `s Gravenmade (sloop van de 86 op 24-12-1964).
De 90 is met sloper Van Netten geruild voor de 6, toen bleek dat men in Limburg een motorwagen als herinnering terug wilde hebben...........
Doetinchem, 9-4-2014.

Dick van der spek | 9-4-2014
Nog aardig om te herinneren, dat wanneer Ligtvoet z`n dienst er op zat, kwam hij bij ons thuis in de Deimanstraat. Ik vond dat imponerend en vreemd tegelijk, eerst op de tram en danals conducteur bij je thuis. Ik reisde per tram naar m``n werk in delft. later kwam ik ook bij hem thuis in de cartesiusstraat. mag beknnen dat ik van hem enkle attributen verkreeg, de eerste bordjes uit m`n collectie destijds. Op zondagochtenden werd er geruild op de tram, weinig publiek en...niet te vergeten, het soms vrij vlot (snel) rijden langs de Delftweg, vanaf de Herenstraat tot aan de Wateringsevest: overal werd dan doorgereden met zo`n losse motorwagen bij ontbreken van publiek.

erven sleeboom | 9-4-2014
Het kan best de 86 zijn (slachtoffer van de razende 1016), maar de meeste Limburgers 81-89 en 121-130 stonden buiten op `s-Gravenmade. Tramlijn I³ was toen al lijn 36 met Scheveningse 1100`en. Binnen stond de 1125 om de machine-bankwerkers de geheimen van de PCC te openbaren.

joost | 9-4-2014
Trieste foto ondanks de gulle lach van "ponempie". De dagen van de 6 zijn geteld. Hij sleet zijn laatste jaren als inrijder van nieuwe sporen. Hoor nog z`n kreunende luchtcompressor. Daarnaast vermoedelijk de 86 die de strijd tegen een op hol geslagen PCC 1000-tje verloor. De ruil tegen de 57 was begrijpelijk. Maar toch....

erven sleeboom | 8-4-2014
De foto is uit 1964. De 6 stond toen op dit spoor te wachten op de sloop. Hij was eerst bedoeld om museummotorwagen te worden met de 118, maar er werd (begrijpelijk) voor de 57 gekozen en dat betekende het einde voor het fluitketeltje.
We hoopten dat er ook voor de 6 redding zou komen, maar die kwam niet. Zelf hadden we als schooljongens geen geld om de wagen los te kopen van sloper Van Netten.

Ligtvoet had niet alleen een geinponem, maar hij was het ook. Die man kon leuk lachen en verhalen vertellen. Hij bleef in 1965 nog als conducteur dienstdoen op lijn 11 en was in de laatste periode voor zijn pensioen "teller" (officiële benaming "vervoersassistent"). Hij zat dan op het eerste bankje van een PCC-car en noteerde het aantal in- en uitstappers aan de haltes t.b.v. de dienst Vervoersontwikkeling. Heel bevredigend werk was dat niet, maar de bestuurders vonden het gezellig om Ponempie Ligtvoet mee te krijgen op hun dienst.

Huub van Keulen | 8-4-2014
Ik heb deze conducteur indertijd leren kennen met zijn bijnaam `Ponempie Ligtvoet`. Dit was geen belediging, deze sympathieke man had nu eenmaal een geinponem.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6120


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>