Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 14:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      MET-stoomtram uit Leiden (voorloper Blauwe Tram) in Voorburg, 1905
foto uit de collectie van Andre Muller


B. Alberda | 15-4-2014
@Aat: doordat het tracé in zowel de richtingen Voorschoten als Den Haag enkelsporig was, moest een tram wachten op z`n tegenligger om daar de baanpenning van over te nemen.

Aat Hoogland | 15-4-2014
Kijk ik naar de lijnen van de rails lopen deze zowel voor al achter weer naar elkaar toe. Kan het soms zo zijn dat de tram op een tegenligger wacht. Zo druk was het in die jaren niet

Dick van der Spek | 15-4-2014
Misschien is dit een van de lokaaldiensten stoomtram, Voorburg remise – Den Haag Schenkweg.

Van de vijf stoomtramlijnen naar en in Den Haag was de verbinding Den Haag – Leiden de enige smalspoorlijn (1067 mm). Deze enkelsporige lijn, met een zijtak van Voorschoten naar Wassenaar, werd in vijf etappes, tussen 7 december 1882 en 20 juni 1885, door de IJsel Stoomtramweg-Maatschappij (IJSM) geopend. De geschiedenis van deze maatschappij was één lijdensweg. In 1882 werd zij opgericht met het doel een groot net van tramlijnen in Zuid-Holland en Utrecht aan te leggen en te exploiteren. Hiervan is niet veel terecht gekomen, slechts vier stoomtramlijnen werden in exploitatie genomen. Door tegenvallende resultaten deed de IJSM al snel verschillende lijnen van de hand. De lijn Den Haag – Leiden ging, samen met de IJSM-lijn Gouda – Oudewater, over naar de Maatschappij tot Exploitatie van Tramwegen (MET) die al in 1890 de exploitatie had overgenomen. De zijlijn naar Wassenaar werd wegens slechte resultaten na tien jaar opgeheven.
De MET-lijn kende behalve doorgaande diensten Den Haag – Leiden ook de lokaaldienst Den Haag Schenkweg – Voorburg remise, op zondagen reed een enkele dienst door naar Veur. Vanuit Leiden waren er lokaaldiensten naar Voorschoten.
De 18,11 km lange lijn bleef tot aan de elektrificatie in 1924 bij de MET in exploitatie.

Emile Bruggeman | 15-4-2014
@Huub van Keulen: de MET reed op Kaapspoor; 1067 mm.

Het links rijden bij het spoor is nog vreemder: De Staatsspoorwegen reden rechts, maar de machinist zat links. De seinen voor de rechts rijdende trein stonden links van het linker spoor. Dit werd in de NS tijd in de loop van de jaren `20 veranderd.

coos | 15-4-2014
De MET-stoomtram eindigde op de Schenkweg. Omdat het Staatsspoor alleen toegangen had aan de Rijnstraat, moesten treinreizigers een flink eind omlopen via de Bezuidenhoutscheweg. Hetzelfde gold voor passagiers voor de Rhijnspoor-stoomtram naar Scheveningen, die ook vanuit de Rijnstraat vertrok.
Pas bij de electrificatie in april 1924 kwam daar met de Blauwe Tram verbetering in.

coos | 15-4-2014
Het eerste treinverkeer in Nederland reed links op breed spoor, met ook de seinen aan de linkerkant. Reden was de import van voor links verkeer ingerichte locomotieven. Na de overgang op normaalspoor en rechtsrijden zijn de seinen merkwaardig genoeg pas veel later naar rechts verplaatst.

Een bij velen bekend links rijden voor de tram was het geval op de Amstellaan in Amsterdam, waar lijn 25 aanvankelijk linksom het middenplantsoen reed.

joost | 15-4-2014
@Snorrecken. Rechts rijden heeft al een vrij oude oorsprong en reden. Napoleon voerde in heel zijn rijk de regel in dat het verkeer rechts moest houden. Een mogelijke verklaring voor de voorkeur voor rechts rijden is, dat koetsiers van wagens met meerdere paarden bij voorkeur links op de bok zaten, zodat ze hun zweep, die bijna alle koetsiers in hun rechterhand hielden, gemakkelijker konden gebruiken. In deze zitpositie hadden de koetsiers een beter zicht als ze tegenliggers aan de linkerzijde lieten passeren.
Voor railverkeer maakt het weinig uit omdat rails nu eenmaal een tram of een trein leiden. Een machinist zal zich daardoor moeilijk kunnen vergissen. In Nederland en Duitsland o.a. rijdt men rechts. In België en Frankrijk links behalve in Elzas-Lotharingen dat vroeger Duits was. De plaatsen voor machinist en stoker verschilden dus bij links- of rechts rijden. Bij elektrisch materieel maakt het niets meer uit. Dan zit deze machinist voorin en meestal in het midden.

snorrecken | 14-4-2014
@joost
Ik denk dat allebei zou kunnen. Voorzover mij bekend werd pas bij de Wegenverkeerswet van 1906 geregeld dat er in NL rechts gehouden moest worden. Kijk bijvoorbeeld naar oude foto`s van Amsterdam, waar de trams wel degelijk links reden.

joost | 14-4-2014
Aardig plaatje. Werd er toen (nog) links gereden of was dit "gewoon" een stukje verkeerd spoor rijden?

Huub van Keulen | 14-4-2014
Deze lijn was uitgevoerd in meterspoor. Leuke foto!

Leo | 14-4-2014
Om precies te zijn Maatschappij tot exploitatie van Tramwegen.
Opgericht op 27 november 1891 te ,`s-Gravenhage.
De tram maakt deel uit van de lijn Voorburg- Den haag.
De tram staat ter hoogte van de toenmalige remise. Later die van de Blauwe.


Ruud Poortier | 14-4-2014
@Wim van Es
MET was de `Maatschappij tot Exploitatie van Tramlijnen`, die van 1893-1924 onder andere de lijn Den Haag-Voorburg-Leiden onderhield.

Wim van Es | 14-4-2014
19 maart is inderdaad niet aannemelijk, dat heb ik nu dan ook weggehaald.

Waar staat "MET" voor

douwe | 14-4-2014
Hans geef een compliment over de prachtige foto en de datum doet er eigenlijk niet zo toe.

Hans | 14-4-2014
19 maart? Ik geloof er niks van. Kijk eens naar de bomen en met een maximum temperatuur op die dag van 11,7 °C (waarneming De Bilt) in een overhemd op straat?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9743


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>