Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 21-2-2018, 14:51 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Benzine-motorwagen voor de Westlandsche stoomtram (WSM)
foto uit `Het Leven` uit de collectie van Hans Klok


B. Alberda | 1-5-2014
Zelfs de NS had een aantal series van dit soort wagens, zij het minder futuristisch ogend dan de DWK`s:
http://nl.wikipedia.org/wiki/OmBC_(verbrandingsmotorrijtuigen)

Een andere reden voor het niet gebruiken van dieselmotoren was de onrustigere loop (`dreunen`) van dit soort zware motoren en de daardoor overdreven zwaar uitgevoerde transmissie.

Toen men in begin jaren `30 de diesel-elektrische aandrijving perfectioneerde was de stap naar het spoorverkeer snel gezet, in Duitsland met de Fliegende Hamburger en kort daarop in Nederland gevolgd door de DE3 (Mat-`34).

Hans (Zoef) | 1-5-2014
De voornaamste reden dat er geen dieselmotor is toegepast komt door het gewicht. In die tijd kon men wel diesels bouwen, maar uitsluitend voor schepen. Men beschikte nog niet over de staalsoorten die later door legeringen wel geschikt waren voor toepassing. De hoge compressieverhouding van een diesel stelt extra eisen aan de constructie van de motor en om dit betrouwbaar te kunnen bouwen had men nieuwe materialen nodig. Hetzelfde met de straalmotor, deze werd al lang voor de 2e wereldoorlog uitgevonden, maar de toepassing zoals wij die nu kennen kwam pas vele jaren later en dat had dezelfde reden.

Mike | 1-5-2014
Krijg wel een beetje het China idee bij dat filmpje uit 1922. Auto`s die tussen voetgangers en fietsers heen en weer zwieren. Voetgangers die overal op de weg lopen en soms achteloos tussen het verkeer laveren .....

Leo | 30-4-2014
De in het filmpje bedoelde benzine motorwagen was motorwagen 1 van De LTM.
Deze was te zien op een automobiel tentoonstelling van 6 tot 21 mei 1922. Hij was op eigen kracht van Heerlen naar Den Haag gereden en vervolgens naar Scheveningen. Vanaf station Scheveningen (Kurhaus) is hij via een opstelspoor met paardenkracht naar de tentoonstelling gebracht.
Toen hij op dezelfde manier naar station Scheveningen werd vervoerd ontstond er een benzinelek waardoor een klein brandje ontstond.
Er was niet veel schade en op 27 mei 1922 is hij op eigen kracht weer naar Heerlen gereden. Overigens zijn het unieke opnamen in het filmpje over de helaas ter ziele gegane lijn naar Scheveningen.

JWB | 30-4-2014
In het begin van de 20e eeuw werd veel ge-experimenteerd met benzinemotoren. Zowel in directe (mechanische) aandrijvingals ook benzo-elektrisch. Pas vanaf de 30er jaren waren dieselmotoren beschikbaar die goed genoeg waren. Benzinemotoren waren echter onderhoudsgevoelig en brandgevaarlijk. Benzine ontbrandt namelijk gemakkelijk, diesel niet. Doe maar eens een beetje diesel op een schaaltje. Dat kun je niet aansteken. Benzine daarentegen ontploft gelijk als je er een lucifer bij houdt.

Haagse_Meester | 30-4-2014
Ter info: dit was het proefexemplaar v/d fabriek, dat zo lang bij de WSM dienst mocht doen zolang de bestelde motorwagen nog niet geleverd was. Die (hoekige) WSM 40 bestaat nog steeds, bij de SHM in Hoorn.

Rea | 30-4-2014
zal wel wat benzine vreten...
wie verzint nou zoiets?!

B. Alberda | 30-4-2014
Het zou zomaar eens kunnen dat de wagen uit het filmpje destijds is uitgebrand: http://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010529975:mpeg21:a0282
Als het filmpje daadwerkelijk in 1922 is opgenomen.

B. Alberda | 30-4-2014
Dit is de DWK `Spitzmaus` (spitsmuis) motorwagen type IV. Ooit ideaal gedacht als de opvolger van `t lokaaltje, maar in de praktijk geen zaligmakende oplossing. De WSM heeft het bij een enkel exemplaar gehouden.

Zie voor meer info:
http://docs6.chomikuj.pl/2139408445,PL,0,0,084.pdf
http://www.sebtus.de/steckbrief_pb_dwk.html

En een testrit van een iets groter model op de ZHESM-lijn naar Scheveningen:
https://www.youtube.com/watch?v=fRlTv722IGc
(vanaf 6:08, filmpje is gedateerd 1930 maar dat is volgens mij uit de lucht gegrepen)

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0249


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>