Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Gele Tram (77 met salonwagen) op de Benoordenhoutseweg in 1961
foto uit de collectie van Fred van der Gon Netscher


roel glas | 9-5-2014
Ha die Harry alles goed ? ja dat heb jij altijd wel geweten maar een voordeel voor mij er werd nooit geen zeikerd meer tegen me gezegd.
groetjes


Harry Kwapp. | 9-5-2014
Roel is om die reden naar de Tram gegaan:dat plaste een stuk moeilijker!Gaat ie goed Roel?

rsg | 8-5-2014
ik dacht dat dit ook gebeurde door de astronauten voor ze de ruimte in gaan .

joost | 8-5-2014
@Hans. Het verhaal gaat, volgens sommige vrachtwagenchauffeurs, dat het geluk brengt. (Voor wat het waard is). Er zou dus een bezwerende werking van uit gaan. Bijgeloof, als het ware.

erven sleeboom | 8-5-2014
Volgens het nieuwe boek van Johan Blok (De buitenlijnen van de HTM, De Alk, Alkmaar, ISBN 9789060133477, blz. 107) "maakte de 77 in de loop van 1961 wat een mogelijke sloop betreft verschillende stadia door". Zou niet gesloopt worden, zou wel gesloopt worden, toen weer niet, uiteindelijk toch wel op 12 januari 1962 (er staat 1961, maar dat moet een foutje zijn).
Dus zo afgetrapt was hij nou ook weer niet, al werd uiteindelijk toch het vonnis geveld. Volgens Blok hij een "redelijke wagenbak met als bijzonderheid latjes op de zijpanelen onder elke stijl", zoals op bovenstaande foto is te zien.
Dat boek beschrijft tot in de finesses de levensloop van elke buitenlijnwagen, naast een uitvoerig exposé over de geschiedenis en de loop van de lijnen I¹, I² en I³. Om van te smullen voor wie niet bang is voor details. Ik smul ervan.

Hans | 8-5-2014
@roel glas. Wat is dat toch voor rare en smerige gewoonte van vrachtwagen- en buschauffeurs om zo nodig tegen een wiel van hun auto te moeten piesen

Steven | 8-5-2014
@Frank Faber,
Als de kleurverzadiging wat opgekrikt wordt blijken de kleuren verrassend goed te zijn!

erven sleeboom | 8-5-2014
Hans | 7-5-2014 Wat een afgetrapte wagen!

Ik vind het nogal meevallen. Een strakke wagenbak hoor. Sommige exemplaren uit deze serie waren krom als een hoepel.


roel glas | 8-5-2014
Ik vond lijn 29 toen vooral in de late dienst een klote lijn en dan vooral het eindpunt van Berwaerdeweg je zat daar moederziel alleen het stonk er naar urine er was geen toilet aanwezig dus dat deed je dan maar tegen een muurtje of het voorwiel van de bus nou die band was behoorlijk warm dus de dampen kwamen er van af HI oudere chauffeurs zullen dit wel her
kennen.


coos | 8-5-2014
@Aldo: in het fotoboek(je) `Autobussen van de Haagse Tram`, deel 2 van Jan Voerman vind ik op pag.72 naast een foto van bus 278 op lijn 29 met de bestemmingsaanduiding `Waalsdorperweg` het volgende bijschrift:
"Ingaande 10 november 1961 werd lijn 29 omgelegd door de wijk Uilennest: vanaf de kruising van Alkemadelaan/Wassenaarseweg werd in beide richtingen dezelfde lus gereden via Laan van Clingendael, Benoordenhoutseweg, Willem Witsenplein, van Alkemadelaan. Toen deze omweg door het steeds drukker wordend verkeer op het Willem Witsenplein te veel tijd ging vergen, werd op 23 juli 1962 de route via Ary Schefferstraat en Hart Nibbrigkade geleid".
De foto toont de bus op de Laan van Clingendael, en is op 21 oktober 1965 gemaakt door J.Blankwaard.

erven sleeboom | 8-5-2014
aldo markus | 7-5-2014 Ik kan me goed voorstellen dat dit lusje bij de opheffing van de Leidse tram (9 nov. 1961) aan bus 29 is toegevoegd. Over de Benoordenhoutseweg reden sindsdien immers alleen NZH-bussen, en tot 1966 gold daarvoor een vervoersverbod binnen de stad.
Wie weet hier het fijne van?


Het was niet direct in november, maar pas na een aantal maanden dat lijn 29 het lusje ging rijden, op grond van klachten van bewoners die inderdaad niet binnen Den Haag gebruik mochten maken van de NZH-lijnen 43 / 44 die daar toen reden (de omruil met de lijnen 20 / 21 /22 vond pas een paar jaar later plaats). De precieze datum van ingang weet ik niet meer, ergens begin 1962 zou ik zeggen.
Aanvankelijk was de route Laan van Clingendael - Benoordenhoutseweg - Willem Witsenplein - Van Alkemadelaan, maar al snel werd het Ary Schefferstraat - Hart Nibbrigkade om vertragingen te voorkomen.
.

aldo markus | 7-5-2014
@tiktak en @onbekende: Dank. Daar had de Leidse lijn toen ook een halte `Clingendael`.
Buslijn T (WAALSDORPERWEG-HOLL.SPOOR) reed oorspronkelijk vanaf de Van Alkemadelaan direct rechtsaf de Wassenaarseweg op, richting stad. Ik kan nergens de datum vinden, waarop de inmiddels 29 genummerde lijn een lusje door de nieuwbouw van Clingendael ging maken, zoals nu nog de eindlus van lijn 18 is (sinds okt.`65 de opvolger van 29, maar 18 komt sindsdien niet meer vanaf de Waaldsorperweg en Van Alkemadelaan).
Ik kan me goed voorstellen dat dit lusje bij de opheffing van de Leidse tram (9 nov. 1961) aan bus 29 is toegevoegd. Over de Benoordenhoutseweg reden sindsdien immers alleen NZH-bussen, en tot 1966 gold daarvoor een vervoersverbod binnen de stad.
Wie weet hier het fijne van?

Tiktak | 7-5-2014
@ Aldo Markus,

Aan de huizen te zien hoek van de Laan van Clingendaal.

@aldo markus | 7-5-2014
Dit is dezelfde locatie nu: http://goo.gl/maps/3SQQy

aldo markus | 7-5-2014
Een tram in zijn nadagen. Maakt de foto extra mooi. Waar op de Benoordenhoutseweg bevond het stel zich toen de foto werd gemaakt?

joost | 7-5-2014
@Hans. Ik poets mijn auto ook niet meer op als hij de volgende dag naar de sloop gaat.
Wel altijd een triest gezicht zo`n prachtwagen in verval. Het ligt wel voor de hand dat de slechtste wagens het eerste werden afgevoerd. De besten rijden nu nog of waren de 57 en 58 ook na buitendienststelling zwaar aan renovatie/restauratie toe? Ik weet wel dat de bouwkwaliteit van deze wagens onderling soms veel verschilden.

Machtig mooie foto van machtig mooi materieel in een machtig mooie omgeving.
Het kan bijna niet mooier.

Hans | 7-5-2014
1961, het jaar dat deze 77 werd afgevoerd en dat is hem ook wel aan te zien. Wat een afgetrapte wagen!

Sjoerd Ydema | 7-5-2014
En nu ligt de N44 op die plaats. Niet echt een verbetering van het uitzicht vanuit die huizen; van een trambaan naar een drukke autoweg : http://goo.gl/maps/3SQQy

Frank Faber | 7-5-2014
Op het eerste gezicht is het net een zwart-wit foto maar nadere inspectie leerde mij dat het wel degelijk een kleurenfoto is, al zijn de kleuren wel wat flets, maar wat doet dat ertoe; het is gewoon een prachtig plaatje.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9323


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>