Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 11-12-2017, 20:37 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      PCC 1202 van lijn 10 richting Statenkwartier op de Grote Markt, ca. 1967
foto uit de collectie van Harry Meurer


Ad Fontes | 16-5-2014
Als ik me goed hrinner zijn najaar `66 de richtingsfilms vervangen, de nummerfilms pas later (en dit is een nieuwe, waarvan ik denk dat ze al kunstof waren).

Kijkshop zit inderdaad nu waar Kreymborg [ook zo`n vergeten winkel] zat, maar de letters Verhulst lijken te hangen aan het gele gebouw met blauw-metalen vensters waar tot voor kort lampenwinkel Borst zat. Wordt nu uitgebreid opgeknapt, komt geloof ik een restaurant

Frans van Meerwijk | 16-5-2014
Iedereen veel dank voor de opmerkingen!
Ik zal toch eens wat meer naar de bebouwing kijken en niet continu met mijn blik op straat gericht lopen... (Dat gebouw van Kreymborg en Verhulst is dus datzelfde waar nu de Kijkshop inzit???)
Misschien is morgen wel een mooie dag voor een fotootje... (stuur ik dan ook onze webmaster )
Wel iets anders: Die lijnfilms waren (dus) nog van linnen en kijk ik naar de kont van een 1000?

Rinus | 16-5-2014
@Hans,
Je hebt volkomen gelijk wat het Mediamarkt gebouw betreft, wat trouwens aangeeft dat ik in elk geval die oude bebouwing totaal niet mis en er m.i. bij de sloop daarvan niets verloren is gegaan. De bebouwing links is achter het foeilelijke gebouw van (nu) Zeeman verder niet zichtbaar op deze foto. Ook daar is bij de sloop niets verloren gegaan. (terzijde het zou prettig zijn als het uiterlijk verloederde gebouw van V&D ook zou verdwijnen)

Ergo, in grote lijnen zie je als je anno 2014 op dit punt gaat staan hetzelfde beeld, afgezien van het verdwijnen van auto, tram en bus, en de komst van hoogbouw in de verre achtergrond.

joost | 16-5-2014
@Adje. Dank. Ik vermoedde het al. Sporen waar je veel gemak van had en nog steeds goed bruikbaar, zo te lezen.
Verderop bij de Lutherse Burgwal op de hoek de zaak van Verhulst. Dat was toch een winkel voor verlichtings- en aanverwante artikelen? Verderop, voorbij de kruising de uitstekende slagerij van de Haas.

Hans Geldof | 16-5-2014
@ Rinus:Je vergist je Rinus, of je bent een tijd niet in de GroteMarktstraat ge weest.Ook het pand naast het Sijthof gebouw is weg.Daar staat nu een gebouw waar o.a. de MediaMarkt in zit en daar tegenover (van af hier links) is ook het een en ander verdwenen.

Rinus | 15-5-2014
Inhakende op de vraag naar verdwenen bebouwing, het enige wat van de op deze foto zichtbare gebouwen weg is, is het Sijthof gebouw (met planetarium).

Adje | 15-5-2014
Joost, die sporen liggen er nog. Leuke omleidingsroute nu voor 11 en 12.

joost | 15-5-2014
Leuke foto. Niemand aan het werk aan de sporen. Ik neem aan dat dat nachtwerk was. Het kruisende spoor met de Boekhorststraat zal bij die gelegenheid wel zijn opgebroken. Nu is er maar weinig van terug te vinden door de komst van de tramtunnel. Of het spoor vanuit de Jan Hendrikstraat richting Brouwersgracht er nog ligt? Zal haast wel. Er was altijd al een verbinding tussen het Kerkplein en de Prinsegracht als ik mij niet helemaal vergis. Vanuit de JH-straat dus alleen nog maar rechtsaf.

Ruud van Aarle | 15-5-2014
@Frans.
De gebouwen rechts op de foto staan er nog. In ieder geval de voorste twee. Het lichte gebouw vooraan en het donkere daar achter. Verderop in de Grote Marktstraat is het een en ander weg inderdaad.

Ook het gebouw links, de Boterwaag, staat er nog en ziet er nu heel wat beter uit dan hier op de foto. In die tijd was het een opslag van de gemeente. Monumentenzorg heeft het overgenomen en opgeknapt.

Frans van Meerwijk | 15-5-2014
Wat mooi...
Klopt het dat van de bebouwing rechts bijna niets mee bestaat? (Zéker als je in de GroteMarkstraat kijkt...)
Volgens mij staat de fotograaf grofweg op de kruising Jan Hendrikstraat/Boekhorststraat/Prinsegracht; dus dan zou tussen het grijze gebouw "Verhulst" en dat donkere gebouw de Lutherse Burgwal moeten zijn...

erven sleeboom | 15-5-2014
Nou ja, Caballero... de Volharding zegt men in Den Haag.
Het is het kantoorgebouw van de arbeiderscoöperatie De Volharding uit 1928 van Jan Buijs en Joan B. Lürsen. Een architectonisch monument.

markus | 14-5-2014
Op de achtergrond is Caballero, Randstad geworden

erven sleeboom | 14-5-2014
Ad Fontes | 14-5-2014
Vraagje over de richtingsfilm. Bij de routewijziging werd de eindpuntnaam veranderd van `pr. Mauritslaan` in `Statenkwartier`. Daarvoor werd als ik me goed herinner een nieuw stukje in de film gezet, een positie of 4 van `Voorburg station`, die er ook later aan was toegevoegd (of hadden de 1200-en die al af-fabriek?). Klopt dit? Hadden alle pcc`s die tekst of alleen die van Scheveningen en `s Gravenmade?


Voorzover ik weet stonden `Delft` en `Voorburg Station` er al in, ook bij de 1100`en.
`Statenkwartier` werd inderdaad toegevoegd bij de 1100`en van Scheveningen en de 1200`en van `s Gravenmade. Ik geloof niet dat andere PCC`s dat ook kregen. Dat hoefde niet, want als er eens een vreemde wagen op lijn 10 kwam kon die best `Pr. Mauritsl.` filmen. Het was maar voor een paar maanden, want in oktober kregen alle PCC`s compleet nieuwe films met de wijknamen.

Ad Fontes | 14-5-2014
Vraagje over de richtingsfilm. Bij de routewijziging werd de eindpuntnaam veranderd van `pr. Mauritslaan` in `Statenkwartier`. Daarvoor werd als ik me goed herinner een nieuw stukje in de film gezet, een positie of 4 van `Voorburg station`, die er ook later aan was toegevoegd (of hadden de 1200-en die al af-fabriek?). Klopt dit? Hadden alle pcc`s die tekst of alleen die van Scheveningen en `s Gravenmade?

FransW | 14-5-2014
1202 rijdt hier over bestaand spoor. We zien hier zelfs nog een kruisend spoor lopend van de Boekhorststraat naar de Jan Hendrikstraat.
De nieuwe sporen in het midden houden verband met de aanleg van de vrije baan voor bus en tram op de Prinsegracht.

Wim van Es | 13-5-2014
Achterop de foto staat "Na 22-5-1966. Voor zomer `68 (geen dakbel)".
Tot 22 mei 1966 was de route van lijn 10 door de Boekhorststraat.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6845


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>