Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Harderwijkstraat jaren 50, van Schaarsbergenstraat naar Dierenselaan
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Gerda | 17-10-2015
Op de hoek van de Nijkerklaan en de Harderwijkstraat links net niet zichtbaar ter hoogte van de fiets zat een slager. De kapper zat aan de zelfde kant van de straat aan de overkant op de hoek. Ik ben in 1946 geboren in de Nijkerklaan en weet nog dat de Harderwijkstraat geasfalteerd werd toen ik als 4 /5 jarige op de kleuterschool zat in de Kootwijkstraat bij de nonnen. De bewaarschool van dezelfde nonnen zat er naast dat was voor peuters tot 3 jaar.
Ik weet wel dat wij met de katholieke kinderen van de Nijkerklaan gezamenlijk naar de Kootwijkstraat liepen en onderweg even het landje in dat Harderwijkstraat meepikte om te spelen. Je kon ook door het bospaadje lopen dat parallel achter de Harderwijkstraat liep langs de sportvelden naar de Dierenselaan. Kan je dat voorstellen zonder begeleiding de Dierenselaan oversteken dus ook de onbeveiligde trambaan! In de jaren 50 was er in ons gedeelte van de Nijkerklaan tussen de Wapenveldsestraat en de Zuiderparklaan slechts 1 auto van de stoffeerderij Davids, die op de hoek van de Zuiderparklaan was gevestigd. Op de andere hoek zat de pianostemmer en restaurateur Jansen in de Wal. In de Wapenveldsestraat hoek Velpsestraat was er ook 1 auto van een vertegenwoordiger zijn dochter zat bij mij in de klas.

Paul Souverein | 22-12-2014
over de kerk: deze Theresiakerk (RK) is gesloten en er is een plan om het te slopen; mijn familie (ouders en broers en zussen Souverein) hebben in de buurt gewoond van 1934 tot 1946 (mijn broers en zussen zijn er geboren en gedoopt in de kerk, hebben in de buurt op school gezeten), ikzelf ben na de verhuizing naar Amsterdam in Amsterdam geboren (1947). Mijn vader was filiaalhouder van een slijterij (Van Vliet) volgens mij op de grens Apeldoornselaan/Dierenselaan (mij is nooit duidelijk geworden hoe die grens was, mijn familie was verhuisd van Apeldoornselaan 244 naar Dierenselaan 242, volgens mij geen echte verhuizing, maar hetzelfde huis door herziening (?), later woonden ze op de Apeldoornselaan 187 (t/o de kerk). Wie weet hier iets van en/of kent mijn familie/de slijter?
Paul Souverein, ppsouverein@gmail.com

pduvekot | 17-5-2014
Dat verzorgingshuis is gekomen op de plaats van "het landje" waar je naar hartelust kon experimenteren met water, zand, modder, vuur en struiken (enzo...) en we met zakmessen landjepik speelden

Voogd | 17-5-2014
Een gedeelte van de kerk is nu niet meer zichtbaar doordat er in de jaren 70 een verzorgingshuis aan de linkerkant is tussengezet. Dat wordt binnenkort gesloten dus ben benieuwd....

pduvekot | 17-5-2014
Ook zie je in de verte nog een gietijzeren "peperbus" staan. Meer hierover zie: http://www.shie.nl/publicaties/haagvaarder/register/haagvaarder_19

pduvekot | 17-5-2014
In het derde huizenblok van rechts woonde een "beruchte" duivenmelker. Hij verstond de kunst om duiven van anderen te vangen. Als je duif weg was kon je altijd een poosje later kijken bij "De zwarte vogel""of je dasar je duif "terug" kon kopen. Misschien zie je op het dak boven de markies wel zijn hok. Aan het eind van de straat denk ik wel een zwarte auto te ontwaren.

Coos | 17-5-2014
Het lijkt mij waarschijnlijker, dat deze foto van de jaren veertig is, vanwege het nog ontbreken van auto`s (al dan niet geparkeerd). Dat was in de jaren vijftig al haast niet meer mogelijk.

Coos | 17-5-2014
@Johan: Er staat nu een groot woonblok/flatgebouw voor de zijkant van de kerk.
Iedere keer dat ik hier met de tram langs kom, kijk ik of deze mij vooral van binnen zo overbekende kerk er nog staat. Wij moesten er dagelijks om 8 uur voor schooltijd naar de mis, waar Jan Nowee (ja die van Arendsoog en Witteveder en hoofdonderwijzer van de Paulusschool/Weesperstraat) op het altaar de dienst begeleidde (1945/1948).
Deze foto brengt mij vooral ons rijtje kinderen in herinneringen dat vanaf de Bewaarschool/Kootwijkstraat met een juf voorop en een achterop ons tot de hoek met de Schaarsbergenstraat bracht, waar de ouders ons dan ophaalden (1943/1944).

Hans | 16-5-2014
De kerk staat prominent op de hoek van de Apeldoornselaan. Het is de rooms-katholieke Theresiakerk. De bouw is in 1929 begonnen en in 1931 voltooid. Sinds 2007 zijn functie als kerk verloren. Het is mij niet bekend welke bestemming het gebouw nu heeft gekregen. Iemand...?

Heerlijk jeugdsentiment... Inderdaad, geen auto langs de stoeprand te zien .

pduvekot | 16-5-2014
Links net niet zichtbaar ter hoogte van die fiets zat in de jaren vijftig de kapper met een hand-tondeuze. Ik had zulk dun haar dat mijn haren tussen de tondeuze bleven zitten zodat ze uit mijn hoofd werden getrokken; zeer pijnlijk!! Maar het kostte maar een kwartje geloof ik en je stond na tien minuten weer buiten. Links verderop op de hoek van de velpschestraat zat de levensmiddelenwinkel van Wekken die ook melkboer was. Hij had magnetische gaven dus als je je enkel had verzwikt streek hij erover en de volgende dag was het over...

Hans (Zoef) | 16-5-2014
De achtergrond is niet veranderd, alles is nog zoals op deze foto. Alleen staan er nu meer auto`s en is de achtergrond wat minder zichtbaar geworden door de bomen die er nu staan. Zie foto 5.09005 op de Haagse beeldbank.

Johan Kolstee | 16-5-2014
Lijkt wel of die pandjes op de Dierenselaan er nog niet stonden toendertijd, tegenwoordig heb je dit uitzicht vanuit deze straat op de kerk niet.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6572


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!