Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      `Strijkijzer met 4 blokkendozen` NVBS-excursie met de H52 in 1967 (2)
4 foto`s van Huub van Keulen


foto genomen vanuit open dak gehuurde VW-bus van Jac WoltjesZie ook deze foto.

Museummedewerker | 14-10-2014
@Wil van Outheusden,

Ja, er zijn tekeningen op schaal van deze locomotieven verkrijgbaar bij de Nederlandse Vereniging van Modelbouwers.

Wil van Outheusden | 13-10-2014
Mijn vraag is zijn er ook tekeningen van het strijkijzer H 51/52

Adje van Daalen | 10-6-2014
foto`s geplaatst door webmaster

Roy | 10-6-2014
Beste Museummedewerker -- ik ga dat, als ik weer in Nederland ben, inderdaad doen! Groetjes uit Los Angeles.

Museummedewerker | 10-6-2014
Beste Roy, pak een goede camera en ga naar de Monstersestraat (tussen Delftselaan en `s Gravanzandelaan) en de Conradkade (tussen de Groot Hertoginnelaan en Houtrust). Op die twee plaatsen liggen nog de originele wissels inclusief die bijzondere puntstukken. Kijk wel uit voor de tram!

Roy | 10-6-2014
Weet wel dat er op `t traject van lijn 11 tussen de Wouwermanstraat en de Hoefkade overloopwissels waren, waarvan `t puntstuk nogal afweek van wat normaal gangbaar was op `t HTM net. Wie heeft hier meer details over en/of foto`s van...?

erven sleeboom | 5-6-2014
Ad Fontes | 5-6-2014 hebben ze in 1925 -ook met een E-installatie van SSW (Siemens Schuckert Werke)- ook een vierassige lok gebouw. Heb daar nu geen fot ovan kunnen vinden.

Een foto van fabrieksnummer 8551, SSW-nummer 2158, bouwjaar 1925, zoek ik ook al jaren. Heel goed mogelijk dat hij overeenkwam met de twee HTM`ers van 1927.

Wim van Es | 5-6-2014
De titel van deze pagina is nu `Strijkijzer met 4 blokkendozen` NVBS-excursie met de H52 in 1967 (2).

Ad Fontes | 5-6-2014
Nog even over Siegener Eisenbahnbedarf: toen meer een goederenwagenfabriek, later draaistellen. Tegenwoordig deel van Bomardier, worden oa ICE draaistellen gebouwd.
Volgens deze lijst hebben ze in 1925 -ook met een E-installatie van SSW (Siemens Schuckert Werke)- ook een vierassige lok gebouw. Heb daar nu geen fot ovan kunnen vinden. Als het ontwerp van SSW was, en omdat de loks ondersheiden werden aan de hand van de SSW fabrieksnummers, zou je kunnen veronderstellen dat SSW de hoofdaannemer was. HTM was daar toen vaste klant, ik geloof dat de motoren [vrijwel] van hetzelfde model waren als die van de buitenlijners

Mike | 5-6-2014
@Ad Fontes

Ieder land zo zijn eigen benamingen, niet alleen voor trams en treinen, zelfs voor auto`s:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Citro%C3%ABn_ID/DS

Ad Fontes | 5-6-2014
Misschien een regionaal gebruik? Dat flatgebouw aan het Rijswijkseplein heet ook strijkijzer [en ze hebben er veel ijzeren pijpleidingbuizen voor moeten verbuigen]

erven sleeboom | 4-6-2014
Goed gevonden Wim... en inderdaad heel raar... hoe komen ze erop... de strijkbout... goedgekeurd door de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen... die van Hobby Bulletin kwamen duidelijk niet uit Den Haag... ?


Hoe noem je de 201-216? Helvetirs of Zwitsers?
Hoe noem je de 81-90? Heerlenaren of Limburgers?
Hoe noem je de 101-120? Pronkkamerkoetsen of Salonrijtuigen?
Hoe noem je de 21-101? Moderniseerders of Ombouwers?

Zullen we ons maar gewoon aan de bijnaam strijkijzers houden voordat zoiets een eigen leven gaat leiden en iemand misschien gaat denken dat het strijkbout zou moeten zijn?

Wim van Es | 4-6-2014
Nog even over de naam "Strijkbout" of "Strijkijzer": Zie deze publicatie.

erven sleeboom | 4-6-2014
De H51 en H52 zijn gebouwd naar ontwerp van Siemens door Siegener Eisenbahnbedarf, een klein fabriekje dat vrijwel alleen maar voor de lokale Siegener Kreisbahn heeft gebouwd. Hoe de HTM daar nou terechtgekomen was...

JWB | 4-6-2014 in Arnhem waar na de 2e wereldoorlog de trolleybus is ingevoerd om de bovenleiding te kunnen hergebruiken!

Trolleybovenleiding heeft een heel andere constructie. Ik geloof wel dat er in Arnhem wat masten werden hergebruikt, maar dat was niet de reden waarom de trolleybus werd ingevoerd.

JWB | 4-6-2014
Correctie / Kaapspoor = 3,5 voet is 42 inch = 1067 mm.

JWB | 4-6-2014
Op deze site is er uiteraard weinig aandacht voor trambedrijven in het oosten van het land. Maar tussen Utrecht, Amersfoort en Arnhem reed de zeer interessante NBM (Ned. Buurtspoorweg Mij) en haar voorlopers met paard, stoom en stroom tot ca 1949. Dat sloot weer aan op de elektrische trams in Arnhem en Oosterbeek en verder naar zowel noord, oost als zuid met vooral stoomtrams. Veelal op 1016 mm (kaapspoor 3,5 voet / 40 inch). Alles intussen verdwenen behalve in Arnhem waar na de 2e wereldoorlog de trolleybus is ingevoerd om de bovenleiding te kunnen hergebruiken! En de GETA had inderdaad zandvervoer op dit spoor met strijkijzers zoals de H51/52. Meer info o.a. in het Openluchtmuseum met een replica van de verwoeste Arnhemse remise (met daarin ook een Haagse tram).

Coos | 4-6-2014
In een NVBS-uitgave "Van Omnibus tot Trolleybus, 125 jaar Openbaar Vervoer in en om Arnhem", Leiden, 1964, staat tussen de pagina`s 56/57 een afbeelding van `...zandvervoer, locomotief met houten kipwagens, ca 1924...".
Deze loc toont zich een direct familielid van onze strijkijzers uit 1927, ietsje smaller, maar een zuivere voorouder, in de witte kleur van de Arnhemse gemeentetram.

erven sleeboom | 3-6-2014
Als kind, met mijn moeder & mijn zusje & mijn emmertje & mijn schepje op weg naar het strand van Zandvoort in de Blauwe Tram, zag ik n keer de krokodil (A1051) door de Tempeliersstraat komen. Hij was grijs, wat voor een krokodil een beetje raar is, en was toch wel weer heel anders dan de Haagse strkzehrs. Hij was het resultaat van eigen knutselwerk van de werkplaats aan de Leidsevaart.
Foto zie hier:
http://forum.beneluxspoor.net/?topic=5297.15
(doorscrollen naar beneden)

Het meest verwant aan de Haagse strijkijzers waren de 12 Siemens-locomotieven die in de vroege jaren twintig in Arnhem de zandtrams trokken.
Foto`s en gegevens zie hier:
http://forum.beneluxspoor.net/index.php?topic=50039.0
(halverwege de bladzij`

JWB | 3-6-2014
Inderdaad. Het strijkijzer van de NZH stond bekend als de krokodil. Helaas heb ik die nooit in levende lijve gezien. Mijn woonplaats was in mijn jeugd niet meer per tram verbonden met Haarlem. Hoewel het smalspoornet nog wel bestond heb ik het nooit gezien. Wij gingen nog wel eens per Maarse & Kroon naar A`dam en (oude) Schiphol. Ik herinner me nog wel de blauwe tweeassers met beugel. Dat waren wij in Leiden niet gewend en vond ik zeer indrukwekkend.

Leo | 3-6-2014
Ben het met de andere kenners eens. In Den Haag noemden we ze strijkijzer. Heb ze nooit anders horen noemen !
Bij de NZH had je inderdaad de Krokodil en de Dwerg, maar die valt buiten deze beschouwing

Frans Reijgers | 3-6-2014
@JWB:
Inderdaad; ook volgens mij was de bijnaam van de HTM-locs "strijkijzer".
Naar mijn mening stond de NZH-smalspoorloc echter beter bekend als "krokodil".

wil leebeek | 3-6-2014
Ik weet niet anders dan dat wij deze loc als strijkijzer betitelden .

Niemand had het over strijkbout, althans de laatste 68 jaar.

JWB heeft gelijk.

erven sleeboom | 3-6-2014
Strijkbout slaat helemaal nergens op.

In Den Haag zei men strkzehr tegen de H51 en H52.

JWB | 3-6-2014
Was de gangbare benaming voor deze loks niet "strijkijzer" in plaats van strijkbout? Overigens had de NZH op het smalspoornet ook een "strijkijzer".

Frans van Zoest | 3-6-2014
Ik vergat natuurlijk het feest dat op de foto`s afgebeeld staat. Vanaf SS naar HS en daar kwam die fraaie HTM 52 er voor naar Scheveningen vv. en toe door naar Delft.

Frans van Zoest | 3-6-2014
Dit was inderdaad een onvergetelijke excursie. Ik was 16 toen en NVBS lid en was er bij. Op het Staatspoor was het instappen en ging de rit naar Delft bij Spoorijzer. Daar werd toen de stoomtramloc 18 van de Gooise er voor gehangen en ging de complete trein het WSM net op, helemaal tot Loosduinen en terug. Het was nogal koud die dag en natuurlijk de gehele rit met m`n snuffer uit het open raam gehangen, hij vroor er zowat af. Heel vaak aan die dag teruggedacht. Happy memories!

joost | 3-6-2014
@Huub. Prachtige foto`s van een misschien nooit meer te reproduceren situatie. Dank voor het delen.

joost | 3-6-2014
@JWB. Dat laatste (die 600V) kun je misschien dieselen met Tinus, voorzien van de nodige hulpkoppelingen? .... al weet ik niet of Tinus op "treinspoor" wil rijden.

JWB | 3-6-2014
Met enige moeite zouden de spoorwagons nog wel in Den Haag te krijgen zijn maar vrije ruimte en wielprofiel zullen het absoluut onmogelijk maken om er mee te rijden. Je kunt volgens mij met de H51 ook niet meer op treinspoor rijden omdat de flenzen al afgedraaid zijn. Technisch dus ook vrijwel onmogelijk om nog gewone spoorwagons achter de H51 te hangen zelfs als je dus een stukje `treinspoor` met 600V zou kunnen vinden.

Henk Boshuyzen | 3-6-2014
Dit was een fraaie excursie, eerst naar Scheveningen en dan via Delft naar het Westland via de voormalige WSM stoomtramlijn.

van der Zande | 2-6-2014
@O,ja Hans. HTM en HOVM en iedereen die er mee te maken heeft laten zich dit jaar echt wel van hun goede kant zien. Kijk maar even in het jubileumfoldertje van HOVM. Hier staan hele leuk ritten in hoor.
En dit nog even voor Huub.Prachtige plaatjes van een prachtige rit.

van der Zande | 2-6-2014
@Beste hans. Je hebt wel een verbinding nodig tussen NS en HTM,en die is niet meer voorhanden.(althans niet meer waar hij vroeger was) In Scheveningen is niets meer mogelijk qua omlopen HTM lok. Ook is het maar de vraag of NS spoorwielen over de HTMrails kan rijden. En dan bestaat er ook nog iets van het vrije profiel rondom de trambaan.Helaas,maar dit soort ritten kan echt niet meer,al bestaat de HTM 300 jaar.

Hans, Den Haag | 2-6-2014
Infra laat het niet toe????? In verband met 150 jaar HTM vind ik dat het maar een keer moet kunnen! Als de HTM in dit jubileumjaar niet alles laat rijden wat maar enigszins mogelijk is, het jubileum incompleet is. Kom op HTM, laat je eens van je goede kant zien. Jullie fans vragen erom.

van der Zande | 2-6-2014
Als dit nog eens mogelijk is!!!!!!!De lok is er ,de rijtuigen zijn er,alleen laat de infra het niet meer toe. Ontzettend jammer.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5456


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>