Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      `Leidenaar` 74-106 na vertrek Turfmarkt op de Wijnhaven in 1961
foto uit de collectie van Henk Odendaal / Frank Faber


kdinkela | 10-6-2014
Dat beŽdigen had inderdaad te maken met de Spoorwegwet. Ook een NS machinist werd beŽdigd. Dat werd toen geloof ik "onbezoldigd Rijksveldwachter"genoemd. En wat het schrijven van bonnen aangaat, wat dacht je van lieden die zo nodig vlak voor je langs nog even de overweg over moesten, al of niet zigzaggend.? Mijn hart zat dan in mijn keel maar als ik dan het kenteken kon lezen kregen ze een "beloning"voor betoonde moed. Sorry maar met zulke gasten had ik geen medelijden. Later is dit afgeschaft en nu zijn alleen de hoofdconducteurs nog BOA.

eppo | 10-6-2014
@erven sleeboom: ťťn borreltje maar? Als ik jou was zou ik twee borreltjes nemen: op ťťn been kan je niet staan (met uitzondering van de Haagse ooievaar natuurlijk, maar jij bent een mens en geen vogel...)

erven sleeboom | 10-6-2014
joost | 10-6-2014 Ik heb Erven nog nooit dronken meegemaakt op dit forum. Wel met een sterk geheugen en een hoop historische kennis. Dank voor jouw bijdragen Erven.

Dank voor de complimenten. Daar neem ik een borreltje op.

Tiktak | 10-6-2014
Ik vind dat "erven" het goed verwoord, na het paar keer lezen en op den duur met je ogen dicht ben ik het geluid in mij herinnering weer gaan horen.

c. campagne | 10-6-2014
@joost. Ben van 1947 en kan me de Fluitketels in de dienst met de 750-ers nog net herinneren. Hoewel ik er als kind op schoot bij m`n moeder absoluut in heb meegereden heb ik aan de pompgeluiden "van binnen" geen herinneringen. De pompgeluiden van deze serie ken ik alleen "van buiten" van de Fluitketels in de rangeerdienst op `s-Gravenmade. Bijna elke individuele buitenlijner was herkenbaar aan het pompgeluid (zou iets voor "Wedden dat" geweest zijn indertijd).
@anton z. Hoewel ik het drankgebruik van de geachte Erven niet ken, kan ik me in de weergave van zijn pompgeluidenkennis heel goed vinden. Om me bij z`n weergaven aan te sluiten, wat dacht je van het Oerlikon-pompgeluid van de 53 en de 54: RrrrRrrr enz. Ben op dit moment niet onder invloed! Gebeurt ook niet vaak.
De geur van het interieur van de oude wagens (@coos) kan ik zo terughalen. Vreemd misschien, maar dat is ook een stuk tramhobby. Dit mis je bij het nieuwe materieel vanaf de komst van de PCC.
Doetinchem, 10-6-2014

Geurt Borsboom | 10-6-2014
Ondanks mijn leeftijd (66) behoor ik tot de nieuwe generatie conducteur en bestuurder op de Electrische Museum Tram Amsterdam. Mijn oefenmeester vertelde mij, dat hij (en ook de anderen) destijds beŽdigd werden als Bijzonder Opsporings Ambtenaar. Dat moet dan nog in de jaren `70 of `80 aan de orde zijn geweest. Daarmee werden zij bevoegd een PV op te maken, wat in de praktijk ook wel gebeurde, bij voorbeeld als een weggebruiker het stopteken bij een overweg negeerde. Zelf ben ik niet beŽdigd. Dat gebeurt niet meer. Dus bonnen schrijven is er niet bij.

joost | 10-6-2014
@Anton Zonneveld.
Luister en huiver....

https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1330975632

Ik heb Erven nog nooit dronken meegemaakt op dit forum. Wel met een sterk geheugen en een hoop historische kennis. Dank voor jouw bijdragen Erven.

@Coos. Tja. Je moet het meegemaakt hebben. De sfeer. De geur. Het geluid. En het gevoel tijdens de ritten. Soms staan foto`s hier bol van mooie herinneringen die wakker worden bij het zien van deze prachtige opnamen. Pluim voor Wim van Es en de verzamelaars die de opnamen beschikbaar stellen.

Kees. | 10-6-2014
Om over die Nieuwe haven te kletsen, ik heb daar in mijn jonge jeugd leren fietsen. Daar had je ergens een fietsenmaker/fietsverhuur zitten.Er stonden nog wat bomen op het middengedeelte en mijn moeder hield mij vast aan mijn zadel..Je had daar ook bakker strijbosch zitten waar ik nog een blauwe maandag heb gewerkt.Ben zelf van 1947, dus de tram naar Wassenaar en Leiden heb ik heel goed gekend en met mijn ouders er mee naar de dierentuin gereden en naar Meijendel.De tram stopte uiteraard niet voor de deur, maar verder gingen we gewoon lopen, dat was normaal in die tijd.

Coos | 10-6-2014
@Anton: je moet toch niet onderschatten hoe naast het zien van historische foto`s ook allang verdwenen `oude geluiden` tal van nostalgische herinneringen kunnen terugroepen. Hetzelfde geldt voor geuren.
Aan de reacties hier op deze site heb ik toch maar mooi lang weggezakte herinneringen terug gekregen. Het zit hem soms in die kleine dingen.

Anton Zonneveld | 10-6-2014
Pieuwpieuwpieuwpieuwpieuw en tikketikketikketikke.....

Vreemde figuren onder ons met dito vreemde geluiden. Zijn er nog meer lieden die vreemde geluiden produceren? Dan gaan we een dierentuin organiseren.Of erven sleeboom was dronken toen hij zijn bericht poste.....

erven sleeboom | 10-6-2014
Om precies te zijn:
De compressor van de buitenlijnvierassers deed van pieuwpieuwpieuwpieuwpieuw
De compressor van de 201-216 ging van tikketikketikketikke
De compressor van de tweeling A600 bromde.
Die van de fluitketels zal ook van pieuwpieuwpieuw gegaan zijn, maar ik kan me niet herinneren dat ik die ooit gehoord heb.
En de 57 en 58 doen tegenwoordig dus niet meer van pieuwpieuwpieuw maar van tikketikketikke.
Subtiel verschil hŤ

joost | 10-6-2014
@Coos. Dat komt waarschijnlijk omdat de Fluitketels hun luchtketel (en mogelijk ook de compressor) onder een van de (voor- of achter) balkons hadden. Die waren dus het beste te beluisteren aan de buitenkant. Binnen drong maar een deel daarvan door. Misschien weet de heer C.C. te D. nog hoe dat in elkaar zat?

Peter. | 9-6-2014
@Hans,Dat hoorde ik van mijn HTM vader in de zestiger jaren.
Het komt misschien wat bromsnorachtig over maar het is wel waar.
En zomaar op de bon slingeren dat kon toen ook niet daar moest wel een reden voor zijn.Misschien kan je een brief schrijven naar het HTM hoofdkantoor ik weet alleen niet of ze tijd kunnen vrijmaken om dit effe
uit te zoeken .

Hans | 8-6-2014
@rsg, peter. Rijksveldwachter... mmm, dus ze mochten je zomaar op de bon slingeren . Zijn daarvan gevallen bekend en voor welke overtredingen dan wel? En gold dit dan ook voor de conducteurs?

Bestuurder Bromsnor... Wel, wel, wel...

peter. | 8-6-2014
@Hans,@Joost De bestuurders van de buitenlijners hadden de status van
bijzondere rijksveldwachters.

rsg | 8-6-2014
Het buitenlijn personeel was in die tijd onbezoldigd rijksveldwachter
en die waren bevoegd om proces verbaal te maken.
zo als nu de BOA met dit verschil dat die controle personeel is.

Coos | 8-6-2014
Sorry, Voogd. Ik reageer op Joost.

Coos | 8-6-2014
@Voogd: Hoe dan te verklaren dat ik steeds op het middenbalcon bleef staan waar ik dit geluid hoorde. De Fluitketels hadden geen middenbalcons, en daar heb ik trouwens ook nooit in mee gereden.

joost | 8-6-2014
@Coos. Alleen de Fluitketels hadden echt jankende compressoren. De anderen alleen het gebrom van de elektromotor en het tikken van de compressiezuiger- en klep.

joost | 8-6-2014
@Hans. Een goede vraag. Buitenlijners hebben we nog steeds. Delft en Zoetermeer. Ik weet wel dat een GTL-bestuurder niet zomaar een RegioCitadis mag rijden. Dat heeft misschien te maken met een andersoortig voertuig en regels die voor het "buitengebied" gelden? En die kantonrechter? Zou die nog een rol spelen in het verkrijgen voor een buitenlijnercertificaat? Er is vast wel iemand die daarover iets kan zeggen

Coos | 8-6-2014
Wat ik op de fiets in de stad wel kon - het bijhouden van een tram op zijn route door de stad - dat ging met die buitenlijners na de haltes op de Benoordenhoutseweg en Haagweg natuurlijk niet meer. Reden waarschijnlijk waarom ik er iets minder belangstelling voor kon opbrengen. Hoewel ik het steeds weer een avontuur vond om als passagier mee te rijden. Vooral die jankende compressor bij stilstand aan een halte staat me nog steeds goed bij.

Frank Faber | 8-6-2014
Wat zo`n foto niet allemaal los kan maken. Ik was net iets te jong om hier herinneringen aan te hebben; in 1961 was ik een zuigeling. Ik merk nu ook aan mezelf die hang naar vroeger en dat gaat nu al generaties zo. Vroeger toen alles beter was. Elk tijdperk heeft denk ik zowel positieve als negatieve kenmerken. Het merkwaardige is dat men geneigd is het verleden te romantiseren. Ongetwijfeld zal de jeugd van nu veel later ook met nostalgische gevoelens terugkijken op deze tijd. Dezelfde tijd die nu door mijn generatie en de generatie voor mij gehekeld wordt.

Ries | 8-6-2014
Wijnhaven / Nieuwe Havenstraat met de fabriek van `s Gravenhaagsche Melinrichting De Sierkan (tegenover de achterkant van het Militair Hospitaal.
Elke week kwam ik er, op maandagmiddag, langs om mijn vader, die bij De Sierkan werkte zijn pakje brood te brengen, wanneer hij moest overwerken.
Op de fiets en je moest ontzettend goed uitkijken voor tramrailsen.
Al meer dan 45 jaar weg uit het haagje, maar toch. Voor heel herkenbaar.

LEO | 8-6-2014
Dat had inderdaad met de Locaal spoor- en tramwegwet te maken.
Een moderne wet want hij was van 1904
Ook moesten ze Twee koplampen hebben op een buitenlijn

JWB | 8-6-2014
Vielen buitenlijnen niet onder de noemer van `lokaalspoor` ?

Hans | 8-6-2014
Ja jongelui, kijk maar eens goed... Zo zag een tram er vroeger uit. Imposant, angstaanjagend, gevaarlijk. Hoogpotig op vervaarlijke draaistellen. Daar wilde je niet met je fietsje onder terechtkomen...

Even wat anders. Waarom moesten de bestuurders van de buitenlijnen door de kantonrechter beŽdigd worden? Wat voegde dat toe? En vielen ze dan ook in een hogere salarisschaal?

JWB | 8-6-2014
Er werd toen best wel gemopperd hoor. Dat je met je fiets zo lelijk vast kon komen te zitten in de tramrails in de Breestraat (Leiden). Of over de verre achterneef die totaal in de lorem kwam bedelen omdat z`n geld op was. Ach elke tijd heeft wel wat. Plus en min ..... Voor mij blijft de gele tram altijd richting dierenpark Waasenaar rijden.

erven sleeboom | 8-6-2014
Tuurlijk. Allemaal waar.
Maar de bebouwing links (Nieuwe Havenstraat) was toen al een ongelooflijke gribus waarin mensen woonden in slechte omstandigheden..
En dat een mooi nostalgisch plaatje de gedachte oproept dat er vroeger nooit gezeurd en gemopperd werd, doet mij enigszins glimlachen.
Best mogelijk dat deze tram bemand wordt door een opa, vader en zoon, maar ik kan dat er niet aan zien.

rsg | 8-6-2014
Tik tak@ ja zo ging dat bij de HTM in mijn eigen kringetje was dat ook zo .
maar tik tak ziet dat plaatje en dan soest hij terug in die tijd en dan kom je tot rust maar elke tijd heeft zijn charmes ik woon al 20 jaar niet meer in den haag maar ik ga er toch nog wel graag naar toe maar onze dochter is 36 jaar geleden verhuist en die zeg wel eens in zou geen weg meer weten in den haag.

joost | 8-6-2014
@Erven. Wat je niet ziet is er soms wel degelijk. Dat zijn o.a. de (zoete) herinneringen die het oproept als je een prachtige foto ziet van de 74 en de 106 die je op de Wijnhaven ziet rijden. Vooral de herinneringen van convooien die zich tijdens de spitsuren door het drukke verkeer wisten te wrikken. Het lijkt hier een doordeweekse dag als ik naar die heer kijkt die met een aktentas (zijn die er nog?) zie zeulen. De omgeving is daar drastisch veranderd. Deze combinatie zul je nooit meer zien. Net als de bebouwing in die omgeving. Mooier? Anders. Dat dan weer wel.

erven sleeboom | 8-6-2014
Knap dat je dat aan dit plaatje kan zien...

Tiktak | 7-6-2014
Die goede oude tijd, waarin alles kon zonder gezeur en gemopper, waarin de HTM echt een bedrijf was waar hele famillie`s bij werkte ( van opa naar vader en dan naar zoon)

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5074


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>