Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 21-1-2018, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Gele Tram (mw. 80) naar Delft op het Zieken, een zondag in 1962
foto van Chr. Rademaker uit de collectie van Gerard Stolk


erven sleeboom | 23-6-2014
Nog even over de `foute` verkeerskundige. Zijn complete naam en titel was Prof. Dr. Ing.-habil. Kurt Leibbrand.
Dat `habil.` betekende dat hij een Habilitationsschrift had geschreven, nog een trapje hoger dan een wetenschappelijke dissertatie. Een heel erg knappe kop dus.
Hij had in 1953 onder meer een doorwrocht verkeersplan gemaakt voor zijn woonplaats Zürich. Maar de man met de heel erg knappe kop raakte in opspraak doordat hij in de oorlog in Duitsland aan de verkeerde kant had gestaan. Toen dat in 1962 bekend werd zette de HTM hem onmiddellijk aan de kant. We zullen nooit weten of hij net als Lehner geadviseerd zou hebben de Delftse tram te laten voortbestaan. Zijn carrière was na 1962 trouwens niet ten einde, want hij heeft in 1966 bijvoorbeeld een verkeersplan gemaakt voor Ludwigsburg in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg.

erven sleeboom | 22-6-2014
Coos | 22-6-2014 Een klein stukje van het traject van lijn 10 is tramloos, namelijk de Eisenhouwerlaan.

Dat beschouw ik niet als een onderdeel van de `klassieke` lijn 10.

Coos | 22-6-2014
@Erven: het was Prof.Dr.Ing.K.Leibbrand uit Zürich, een Duitser met donkerbruin oorlogsverleden.
Een klein stukje van het traject van lijn 10 is tramloos, namelijk de Eisenhouwerlaan, dat nu op 5 juli aanstaande gebruikt kan worden voor het opstellen van de tramoptocht.

erven sleeboom | 22-6-2014
De weggestuurde Duitse verkeerskundige adviseur heette Prof. Dr. Ir. K. Leibrand/Leibbrand (1 of 2 b`s, dat weet ik niet meer).
Er werd uitgegaan van de gedachte dat interlokale tramlijnen geen toekomst hadden. Na de opheffing van lijn I² en het NZH-net was lijn I¹ aan de beurt, maar de onderhandelingen met de WSM verliepen stroef. De HTM zelf kwam niet in aanmerking voor busexploitatie omdat de lijn naar Delft behoorde tot de WSM-streekvervoerconcessie. De WSM, net als de NZH een spoordochter, was dus de enige kandidaat voor de overname en kon daardoor eisen stellen.
Lehner zorgde voor een omslag in het denken over railvervoer. De opheffing van lijn I² noemde hij een grote vergissing en hij wilde lijn I¹ behouden. De moeizame onderhandelingen met de WSM werden na zijn tussenrapportage onmiddellijk afgebroken en nu was het de PCC die op de Delftlijn moest gaan rijden. De 1200`en waren al besteld voor de lijnen 3 en 12, maar het bleek dat 164 PCC`s genoeg waren om ook de lijnen 36 en 37 ermee te rijden.
De gemeenten Rijswijk (gedeeltelijk) en Voorburg behoorden tot het Haagse stadsvervoergebied en op lijn I³ golden gewoon de lokale tarieven. Voor Lehner was het vanzelfsprekend dit traject te integreren in het stadsnet. Probleem daarbij is altijd geweest dat lijn 10 voor het grootste deel van zijn route een relatief hoge frequentie nodig had die op de uitloper naar Voorburg gewoon te veel was. Toen ook nog lijn 24/23 hier ging rijden was er nóg minder behoefte aan een tram die via een omweg slechts een klein stukje van Voorburg bediende. Doortrekking richting Parkweg (na het omhoogbrengen van de spoorlijn) is wel eens een wens van de gemeente Voorburg geweest, maar het is volkomen begrijpelijk dat daarop niet is ingegaan. Er zijn snellere routes denkbaar dan via lijn 10.
Overigens is het lijnnummer dan wel verdwenen, maar verder worden alle trajecten van lijn 10 gewoon nog bereden, behalve dit laatste stukje dan.

Hoe kwamen we hierop...? O ja, door de witte 80 op het grauwe Zieken. Oeps...

Ad Fontes | 22-6-2014
en als je bedenkt dat Lehner niet de eerste keus was [er was eerst een andere adviseur, die vanwege een te bruin verleden weg moest].

Overigens denk ik dat het plan de voorburgse lijn te behouden er al eerder was. De herinrichting van de Rijswijkseweg na de Draaistraat was toch van voor de Lehner plannen (ik weet het, dat zegt niet alles). Over verkoop van de Delft lijn aan de WSM werd wel al een paar jaar gepraat.

erven sleeboom | 22-6-2014
Witte 80 in grauwe omgeving. De kleur is bijgewerkt om de tram eruit te laten springen. Één raamstijl op het voorbalkon is vergeten.

aldo markus | 22-6-2014
1962. De lijnen naar Leiden waren opgeheven, en eigenlijk ging iedereen ervan uit, dat I.1 en I.3 naar Delft en Voorburg hetzelfde lot beschoren zou zijn. De bestelde PCC`s (serie 1201-1240) zouden het laatste klassieke materieel op de stadslijnen gaan vervangen, de na-oorlogse serie 201-216 zou op lijn 11 worden ingezet.
Hoe anders is het gekomen! Het was de Duitse adviseur Lehner die de HTM op andere gedachten bracht: de tram naar Delft moest blijven. Ook daar moesten PCC`s worden ingezet (net als op lijn 11). Lijn I.3/36 zou worden geÏntegreerd in het stadsnet. De tramlijnen 7, 14 en 17 (en delen van 3 en 10) zouden worden opgeheven en op die manier de benodigde PCC`s vrijmaken. (De tramlijnen 2 en 5, die in `62 nog reden, stonden op het punt te worden verbust.)
Dat de Delftenaar zou gaan doorrijden naar Scheveningen en Delft-Zuid (en onlangs werd genoemd om langs R`dam/The Hague Airport met de Rotterdamse lijn 25 te worden verbonden) had in 1962 niemand voorzien.
Was het met andere mooie tramverbindingen ook maar zo gegaan!

raoul | 21-6-2014
coos, zal ook wel te maken hebben gehad dat het (1 richtingsauto)verkeer richting rijswijkseplein van de in het asfalt liggende tramsporen gebruik ook maakte toen, het tramspoor richting spui ging/gaat tegen de richting van het overige verkeer daar in, dus daar kon/kan je met je autootje beter niet komen ander kwam/kom ie geheid een tram richting spui tegen, denk dat het ook daar mee te maken had

Coos | 21-6-2014
Toen al verbaasde ik me er over dat op het Zieken het ene spoor in het asfalt lag en het andere in een keibestrating. Vanwege de loskade misschien?

joost | 21-6-2014
Nou, spoeden op 600V.... maar `s zondags kun je het wel wat rustiger aan doen.
Hee. Welke belhamel heeft er wasknijpers in de bovenleiding gezet?

Heel mooi die 80. Eens de nieuwste uit z`n serie vertoont zo hier en daar toch wel wat tekenen van ouderdom. Heeft het uiteindelijk niet gered. Een paar wat jongere broers van hem gelukkig wel. Ik hoop deze laatsten weer eens in actie te kunnen zien.

Hans | 21-6-2014
Jawel hoor, weer zo`n foto gekiekt op een rustige zondag(ochtend?). Nauwelijks verkeer bij het anders zo drukke Rijswijkseplein. De aanhanger van Van Puffelen zal die dag geen meter rijden. En de eenzame buitenlijner in zijn nadagen spoedt zich met enkele passagiers richting Delft.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6009


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>