Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-1-2018, 20:32 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Ontmoeting Buitenlijners 57 en 58 en mw. 215 d.d. 21 juni 2014
3 foto`s van Raymond Naber


Tijdens de jaarlijkse donateursvergadering van de Stichting Haags Tram Museum op 21 juni 2014 kwamen de Buitenlijners 57 en 58 en de 215 in actie. In samenwerking tussen HOVM en Tramweg-Stichting was een ontmoeting gearrangeerd tussen de beide Buitenlijnmotorwagens. Na jaren van stilstand kwam ook de mooie 215 weer op de baan. We zien ontmoetingen te Voorburg en ’s-Gravenmade.

Raymond Naber

Wout Verspuy | 29-6-2014
@Ad Fontes, bedankt, die kende ik nog niet. Leuke Tram met herinneringen aan "onze" HTM Motorwagen 200. (Zeppelin, Kegelbaan)

Ad Fontes | 28-6-2014
Het beste plaatje wat ik van Leipzig 20 kon vinden staat hier: http://nahverkehrsbilder-leipzig.de/media/.gallery/image3288.jpg
Ik heb het idee (omdat de aspot van de binnenste assen lager zit, het wiel dus kleiner is) dat die tram maximum traction draaistellen heeft. Die waren lange tijd in D erg populair. De 200 had voor zover ik weet maar twee motoren [en dus maar twee aangedreven assen) maar wel wielen met dezelfde diameter

Ad Fontes | 28-6-2014
Roxy schijnt nog te bestaan. Of die borden mogen is al eerder aan de orde geweest. Er is navraag gedaan bij de instantie die daar over gaat en de uitkomst schijnt te zijn dat het in deze context mag [maar dat zou anders worden als er sponsorgeld voor binnenkwam]

erven sleeboom | 28-6-2014
Haagse_Meester | 28-6-2014 Zonder bewijs denk ik dat je er van uit moet gaan dat het ontwerp voor de Buitenlijners uniek is geweest.

Geen enkel ontwerp is uniek, het is altijd een verdere ontwikkeling van bestaande voorbeelden, aangepast aan de lokale mogelijkheden en beperkingen, met gebruikmaking van de voortschrijdende techniek en ook van de heersende modes. En dan zijn de Haagse buitenlijners toch veel meer verwant aan die van de Rheinbahn dan aan de vierassige elektrische motorwagens waar NZH, ESM, OSM en LTM in dezelfde tijd mee kwamen. Zo gek is dat niet, want ook stadsmotorwagens als de 21-150 en de 250`ers zijn duidelijk gebaseerd op trammaterieel zoals dat rondreed in Duitse steden.

Dat er geen problemen waren met de 51-80 valt ook te betwijfelen. Alleen al de vervanging van de draaistellen in de jaren dertig is niet niks. En toen de Limburgers in Den Haag arriveerden, kwam de HTM tot de ontdekking dat de "halbeiserne" bouwwijze een grotere stevigheid opleverde dan de houten wagenbakken met stalen frame van het eigen materieel. Het interessante daarbij is dat de 51-60 en de 81-85 en vijftien Limburgse aanhangers uit dezelfde fabriek van Linke Hofmann in Keulen kwamen en in 1923 misschien zelfs in de fabriekshal naast elkaar hadden gestaan.

Terug naar de 58. Bestaat het merk Roxy nog? En zo ja, mag je dan nog wel reclame voor roken maken?

Haagse_Meester | 28-6-2014
@Erven: Ik vrees dat je méér ziet dan er daadwerkelijk is geweest. Lichtkappen waren heel normaal in die tijd (petroleum lampen) en gemeengoed in de Amerikaanse Interurbans. Siemens had, zo kort na introductie van elektrische tractie (189x), nog altijd een flink marktaandeel: bewezen techniek voor betrouwbaar materieel. De HTM heeft, zover ik weet, weinig problemen gehad met hun Buitenlijners. Daarbij: in de oorlog werden maatschappijen met 1200V rijspanning door de bezetter doorgaans met rust gelaten, voor wat betreft confisqueren van materieel, omdat deze spanning in Duitsland niet/nauwelijks werd gebruikt. Andere kenmerken die je noemt zijn vrij universeel: versmalde fronten zijn nodig om bij een bepaalde baklengte toch binnen het PVR te blijven in bogen. De BVB (Basel) heeft daarom een hele asymmetrische vorm voor hun oudere generaties vierassers. De glaspui: veel glas voor goed uitzicht door de bestuurder, ook niet specifiek iets Duits, net als de eindbalkons met middeninstap. De NZH bestelde in dezelfde periode de AB200 serie met soortgelijke kenmerken. De ontwerper v/d Buitenlijners, wie dat ook geweest is, zal ongetwijfeld geweten hebben van de Düsseldorfse K-wagens, maar enige gelijkenis tussen beide series berust m.i. op louter toeval. Zonder bewijs denk ik dat je er van uit moet gaan dat het ontwerp voor de Buitenlijners uniek is geweest.

erven sleeboom | 28-6-2014
Wout Verspuy | 28-6-2014 in Leipzig nog een museummotorwagen met het Nr. 20 die zeer veel overeenkomsten heeft met de helaas niet meer aanwezige HTM éénling; Motorwagen Nr. 200. (Zeppelin of Kegelbaan.)

Die wagen in Leipzig is uit 1910, `onze` 200 uit 1908, dus daarbij moet de invloed andersom zijn gegaan.

Ik heb nog een opmerking over de reclame, een beetje een nabrander na de vorige discussies, maar toch... In het Openluchtmuseum heeft de 274 een absoluut onhistorische dakreclame voor Volker Rail. Dat kan eigenlijk niet, vinden wij. Maar... het brengt wel geld in het laatje...

erven sleeboom | 28-6-2014
"Onze" wagens zijn absoluut aantrekkelijker om te zien, zoals de 57 en 58 hier vol trots laten zien. Dankzij de eis dat ze niet te breed mochten zijn (Oude Delft), zijn ze rank van gestalte, wat van het massieve materieel van lijn K niet gezegd kan worden. Ik zou daarvan wel eens de maten willen weten.
Maar let op de overeenkomsten: de bouw met de middeninstap, geflankeerd door de reizigersafdelingen, twee kleine voorbalkons met een versmalling van de wagenbak aan de uiteinden, de vorm van de lichtkap, de glaspui op de fronten, de twee pantografen, het elektriek van Siemens en - ook heel belangrijk - de draaistellen die gelijk zijn aan de oorspronkelijke draaistellen van de 51-80. Dat kun je op de foto`s van de links niet zien, maar ik bezit het boek waar deze plaatjes vandaan komen (Hans G. Nolden: Die Düsseldorfer Straßenbahn, GeraMond, München, 1998).
Het opvallendste verschil is dat de reizigersafdelingen niet even groot zijn, doordat de Rheinbahn aanvankelijk een tweeklassensysteem hanteerde. Er waren trouwens vijf bijpassende aanhangrijtuigen, ook gebouwd in 1912.

Wie de Haagse buitenlijnmotorwagens ontworpen heeft weet ik niet (Ir. Van Stipriaan Luïscius?) en er waren vier fabrieken bij betrokken (niet Uerdingen), maar het kan niet anders of er is eerst een bezoek aan Düsseldorf gebracht.

Wout Verspuy | 28-6-2014
@erven sleeboom, bedankt voor deze link. Ik had al op Google gezocht maar kon niets vinden. Nu dus wel...., dank hiervoor. Inderdaad veel
overeenkomsten, toch vind/vond ik "onze" wagens aantrekkelijker om te zien, maar smaken verschillen. Zo is er in Leipzig nog een museummotorwagen met het Nr. 20 die zeer veel overeenkomsten heeft met de helaas niet meer aanwezige HTM éénling; Motorwagen Nr. 200. (Zeppelin of Kegelbaan.) Ook hier zijn de overeenkomsten, naar mijn mening, te groot om toevallig te zijn. Navraag bij het HOVM leverde niets op.

erven sleeboom | 28-6-2014
Hieronder het `bewijs` voor mijn vorige commentaar:

http://www.tramspotters.de/?m=201108

erven sleeboom | 27-6-2014
Naar mijn idee zijn de buitenlijnwagens gemodelleerd naar het voorbeeld van de Rheinbahn-motorwagens 1001-1006 van lijn K Düsseldorf - Krefeld, gebouwd in 1912 door Uerdingen / SSW en in dienst geweest tot eind jaren vijftig. Deze serie kreeg in 1925 een vervolg met drie wagens van Carl Weyer (1007-1009) die alle drie in de oorlog verloren gingen.

De overeenkomsten met de HTM 51-80 zijn te groot om toevallig te zijn.

Frans van Meerwijk | 24-6-2014
Ik vind ze alle drie mooi!
En de discussie wel/geen reclame kan ik begrijpen, maar die is wel heel lastig, want als je het dan écht goed wil doen moet je verdomde goed opletten, dat je ook de juiste COMBINATIE van reclames monteert...
En dat crème, in dat mijnenveld waag ik mij niet!

Nogmaals hulde voor TS, HOVM en alle anderen die dit fraaie trio herstelde!

joost | 24-6-2014
Bijna de 215 vergeten te noemen. Die staat daar op foto 3 toch ook mooi te schitteren? Die kan zich (zeker op 600V) best meten met een Buitenlijner?
Na het vertrek van de 58/779 (toch wel jammer maar begrijpelijk) is er misschien weer tijd (en vooral geld) om de 90 op de rails in de stad en in Voorburg te laten blinken van schoonheid. Geen idee wat de status is van deze laatstgenoemde. Vast nog wel een berg werk aan te verrichten. Heel diep respect voor de TS en het HOVM die in werkelijkheid kunnen laten zien waar bovenstaande foto`s van getuigen.

Charles | 24-6-2014
Werkelijk prachtige en bijzondere opnamen.
Om in te lijsten
Wat betreft de aankondigingen van ritten: ik zou dat in deze moderne tijd verwachten dat men het per email doet. Daarvoor heb je geen bezorgers nodig.

Wat betreft het onderbrengen van historisch materieel: stallingsruimte gaat schaars worden en je mag blij zijn dat er ruimte gevonden wordt. Er moeten immers wel sporen liggen naar/van de stalling cq remise, als men er tenminste ook daadwerkelijk mee wil rijden.

erven sleeboom | 24-6-2014
De aanwezigheid van reclames maakt een historische tram minder tijdloos, pint hem vast op een beperkte periode. Als je het zo bekijkt geeft de 57 het beeld van de pure buitenlijnmotorwagen zoals zijn ontwerpers hem voor zich zagen.
Maar je kunt aan de 58 zien dat een tram geweldig kan opfleuren van die reclameborden en dat het anecdotische tijdsbeeld de herkenbaarheid vergroot.
Kortom: ik hou van allebei evenveel.

Emile Bruggeman | 24-6-2014
Toen ik in 1975 bij de museumwerkgroep van de HTM kwam, was het beleid om geen reclames op de trams te plaatsen. De 36 werd later museumwagen en ik heb toen op eigen verantwoording Turmac reclames gemaakt. Die werden erg leuk gevonden, zodat de 36 de eerste wagen met reclames werd. Later kwamen er heel voorzichtig nog de 826 en de 819 bij. Ik denk, dat het bij deze wagens wel blijft.

Ad Fontes | 24-6-2014
Als je de Voorburg foto (vrij uniek, ik geloof niet dat er vaak twee buitenlijners tegelijk aan Voorburg zijn geweest) bekijkt waar de lichtval hetzelfde is, zie je een veel kleiner verschil. De 58 is in Amsterdam een tijd in de oorspronkelijke kleurstelling (bleker creme, rode biezen, bruine draaistellen e.d.) geweest. Omdat de draaistellen in de jaren `30 vervangen zijn, was dat niet erg verantwoord.

Tramlijn 18 | 24-6-2014
@Coos
De 57 is toch niet in de beeginsituaatie? Dan zouden er rode biezen op moeten zitten. Die zitten er niet. Dus de 57 is in geen enkele situatie.

Coos | 24-6-2014
Reclameborden op de trams zijn er voor het eerst gekomen in de jaren twintig toen de richtingborden boven de zijramen aan de daklijst van de drieramers werden vervangen door b.v. "Turmac". Wat later kwamen de "Van Nelle"-reclames op de balconschermen. Pas na de oorlog kwamen er tal van zijreclame-borden.
Het reclameloos zijn van het buitenlijn-tramstel 57+118 vertegenwoordigd dus de beginsituatie van dit materieel, en is dus best wel te verdedigen. Houwen zo.
Wat me van de foto op `s-Gravenmade ook opvalt is de variatie in crème van de 57 (meer naar de gele kant) en de 58. Die laatste bevalt me beter.

Joop | 24-6-2014
@GJ de Groot:Ik kan mij daar helemaal in vinden.De 57 is wel een beetje kaal.Mooie wagen hoor,niets mis mee en ik ben zeer content dat zij weer terug vanweggeweest is.Al heeft zij b.v. alleen maar twee borden(één links,één rechts) aan beide zijde van de middendeuren of één bord op het voorscherm en één bij de middendeuren.Dakreclame is in deze uitvoering dan niet nodig.Is zij net weer even anders dan de 58 en oogt niet meer zo steriel.(ook de 118 zal dit niet misstaan).

GJ de Groot | 24-6-2014
De 58 heeft reclameuitingen, de 57 en 215 hebben die niet. Is dat bewust beleid of is men er nog niet toe gekomen? Ik vind de reclames toegevoegde waarde hebben: zo reden de trams destijds immers en zonder ogen ze nogal - u vergeeft me het woord wel - steriel.

erven sleeboom | 23-6-2014
Henk Boshuyzen | 23-6-2014 Als de 58 en 779 in den Haag zouden blijven (waar ze een doublure zouden vormen met een deel van de SHTM collectie)

Natuurlijk moet de 58 uiteindelijk terug naar zijn eigenaar. Sommigen hier hebben het over "moeten terughalen" van materieel als de 274 of de 830, alsof die wagens niet gewoon een eigenaar hebben die erover beslist.
Maar... het feit dat de 57 en 58 nu even met z`n tweeën zijn, is ontzettend leuk. Dat de 58 na zijn fantastische opknapbeurt zomaar ineens de 57 kan tegenkomen geeft het hele project meerwaarde. Deze plaatjes zijn om van te smullen.

Ton | 23-6-2014
Het was zeker niet mijn bedoeling om `Amsterdam` tekort te doen! De lijn naar Bovenkerk is idd prachtig en het vakmanschap en enthousiasme onder de Amsterdamse trammensen is groot. Aan hen zal het zeker niet liggen maar; die loodsen met hangsloten op de toegangsdeuren ........... daar heb ik het niet zo op!
Ik meen te weten dat er in het verleden het nodige koper van de trams was ontvreemd. Dat bedoel ik! Ik moet er niet aan denken dat de 58 door onverlaten wordt kaalgeplukt. Een Rembrandt hang je ook niet op in een onbewaakt optrekje?! Is er voor deze prachtige tram geen betere stalling te vinden? Misschien is er nog een plekje vrij in een remise!

Ad Fontes | 23-6-2014
Ik vind dat je `Amsterdam` te kort doet. De omstandgiheden waaronder de collectie nu bewaard wordt zijn intussen fatsoenlijk, de hele organisatie is nu veel beter.
De lijn naar Bovenkerk is trouwens prachtig om met een interlokale tram te rijden, die past daar veel beter dan een nlauwe wagen, een drieasser of de 1024 [ook een Haags duplicaat]

Ton | 23-6-2014
De 58 t.z.t. terug naar A`dam?! Allemaal goed en wel, maar zijn wij vergeten wat er van deze tram geworden is tijdens vele jaren verblijf in de hoofdstad?! Inderdaad; een wrak! Nu deze wagen gerestaureerd is en gerust een `Rembrandt onder de trams` genoemd mag worden, ben ik er toch niet gerust op dat deze schitterende tram, gestald in gammele- en inbraak gevoelige Amsterdamse loodsen, veilig kan worden bewaard.
Brand, inbraak, vocht .......; het ligt in Amsterdam allemaal op de loer! Er zijn in dit land helaas genoeg lieden die niets met ons cultureel- en industrieel erfgoed op hebben. Deze fraaie en zeer waardevolle wagen verdient een goed bewaakt en veilig onderdak! Tja..... hoezeer ik het de Amsterdammers ook zou gunnen........, denk ik toch dat de 58 het best bewaard kan worden in Den Haag waar deze schoonheid ook altijd heeft gereden.

Hans | 23-6-2014
Wie geen oog heeft voor de schoonheid van dit materieel, heeft een gebrekkige ziel. Maar niet alleen het esthetische aspect telt, het weerspiegelt ook de tijdgeest van de gezellige jaren `50, waarin veel meer liefde, eenvoud en saamhorigheid onder de mensen aanwezig was dan anno 2014... (Dat is mijn "uitspraak" en daar zult u het mee moeten doen )

Henk Boshuyzen | 23-6-2014
Nah Coos, je kunt die twee wagens nu niet met elkaar vergelijken. De 58 is net uit revisie en de 57 rijdt al langere tijd zo rond. De 57 zal aan een revisie toe zijn, ik zie wat uiterlijke kenmerken die achterblijven bij het beeld zoals ik de 57 kende in de dienst. Noem alleen maar de rubber kapjes over de richtingaanwijzerlampen bij een aantal eenheden van het SHTM.

Hans (Zoef) | 23-6-2014
Grappig dat de historie hier terug keert waar vele van hun voorgangers het leven lieten!

Coos | 23-6-2014
Een helemaal `fout` voorstel van mijn kant: kunnen we voor het HOVM `onze` 57 niet omruilen voor de 58? Zelf vind ik die laatste eigenlijk veel mooier, heeft meer uitstraling, meer body.
Maar ja, dat kan natuurlijk niet. Of misschien toch ooit .....

Henk Boshuyzen | 23-6-2014
Oeps; toch nog een tikfout gemaakt hier beneden, ik bedoelde natuurlijk de 816 bij de EMA en niet de 819

Henk Boshuyzen | 23-6-2014
Geheel mee eens, museummedewerker. In de tijd dat ik in het spoorse museumgebeuren actief was kwamen ook geregeld jongeren iets vragen over dat fraaie stuk techniek en historie.
In een loc met electronische besturing draai je ergens aan, stelt de trekkracht in en dan gaat het vanzelf. Alleen niet vergeten om uit te schakelen als je de snelheid hebt bereikt. Dat was heel wat anders als een trein van 11 rijtuiigen (tussen de 600 en 700 ton) in beweging zetten met een 1200.
Zo is ook het verschil tussen het rijden met een PCC koppelstel of een klassieke motorwagen met aanhanger.
En dat soort verschillen interesseerd de jeugd echt wel.

Museummedewerker | 23-6-2014
Laten we alle zonnebloemen van Vincent van Gogh verbranden, op 1 na. Meteen hetzelfde doen met alle zelfportretten van Rembrandt van Rijn. Goed voor het bestaanrecht van het overgebleven werk.

Gelukkig kan ik met zekerheid stellen dat de jeugd van tegenwoordig die "ouwe trammetje en bussen" heel interessant vinden. Eigen waarneming.

Overigens geldt nog steeds: Beauty is in the eye of the beholder.

Henk Boshuyzen | 23-6-2014
@Tramlijn 18: Waar trek je dan de grens? Het HOVM heeft de 826 maar moeten we dan ook de 830 terughalen uit Wehmingen omdat die dan in de oorspronkelijke outfit rijdt? En dan ook gelijk de 756 omdat die Torpedo ventilatoren op het dak heeft in plaats van Flettners?
Zoals ik al zei: één exemplaar van elk is al voldoende. Er is door een particulier veel energie en veel geld gestoken in de restauratie van de wagens. Bij de EMA zal de 779 veelvuldig achter de 819 of 58 te zien zijn. En ik stel me zo voor dat de Stichting de Wassenaarse Tram als eigenaar best eisen zal stellen ten aanzien van exploitatie en onderhoud. Dat onderhoud komt dan niet ten laste van de SHTM, dus blijft er geld over voor de eigen collectie.

joost | 23-6-2014
@Boudewijn. Het Mauritshuis hangt ook vol met "museummaterieel". Ieder zijn meug. Gezien de belangstelling voor het rijdend erfgoed zal er van slopen zeer zeker geen sprake zijn. HOVM en TS doen een grote schare een enorm plezier. Dat laat men zich niet ontnemen. En terecht.

Boudewijn | 23-6-2014
Prachtig gerestaureerd! Alleen zo krijgen we remises vol met museummaterieel. Bovendien heeft de jongere generatie totaal niets met öude trammetjes". Een flinke uitdunning van het bestand (verkoop of de sloper) zal het bestaansrecht van de collectie ten goede komen.

Tramlijn 18 | 23-6-2014
@Henk
Maakt het uit dat ze een doublure vormen? In het HOVM staan 3 gele 1100-en en 3 gele 1300-en. En de 58 is anders dan de 57 (dat geldt ook voor 779 en 780), gelet op de reclameborden en de kleur. Ovrigens, ben je wel eens bij de EMA geweest? De remises staan vol en hebben geen bovenleiding.

Henk Boshuyzen | 23-6-2014
@Coos: Als de 58 en 779 in den Haag zouden blijven (waar ze een doublure zouden vormen met een deel van de SHTM collectie) zouden ze ook onderhouden moeten worden. Tijd en geld zouden dan aan deze wagens besteed moeten worden, wat ten koste zou gaan van andere roerende monumenten van de SHTM. Nu de 58 en 779 gerestaureerd zijn en in de Stichting "de Wassenaarse Tram" zijn ondergebracht zijn ze weer voor hele lange tijd te bewonderen voor het publiek. Daarnaast zullen de wagens in Amsterdam meer rijden dan in den Haag, wat alleen maar beter is voor ze.
Je zult alleen zelf even verder moeten reizen om ze in actie te zien.

Coos | 23-6-2014
Wat ongelooflijk jammer als de HTM 58 en de achterwagen 779 straks weer teruggaan naar Amsterdam. Ze hebben er daar toch geen enkele band mee zoals dat hier is in Den Haag? Ze horen hier thuis.

aldo markus | 23-6-2014
Twee PCC`s tegelijk, dat zien we wel vaker. Maar twee Buitenlijners gelijktijdig zullen de meesten van ons sinds 1965 (en velen dus nog nooit!) niet meer hebben waargenomen. Alleen dat al maakt 21 juni 2014 uniek.
Stel je voor, dat de 57 en 58 elkaar bij de Bierkade zouden passeren. Ik zou me zo een halve eeuw jonger voelen als ik het zou zien.
Hulde en dank aan wie zich hiervoor heeft ingezet!

Richard Velthuysen. | 22-6-2014
Dit was inderdaad een onvergetelijke rit . Proficiat voor de HOVM en de TS !!!
Dank daarvoor .@ Haagse meester . In de laatste tramhistorie was de donateursvergadering met voorafgaand een rit aangekondigd . deze inzet was een verrassing van de bovenste plank .
Verder verdienen zowel het HOVM als de TS inderdaad uw steun .
Ik sluit mij bij de genoemde oproep aan : Wordt donateur , beiden verenigingen verdienen het , willen wij deze Roerende Monumenten ( want dat zijn het ) nu en in de toekomst in stand houden .

J. den Dulk | 22-6-2014
Rijden deze wagens in juli ook mee in de optocht door Den Haag.

Haagse_Meester | 22-6-2014
Als SHTM donateur was deze rit mij niet bekend, vooral ook omdat het blad "Haagse Tramhistorie" een behoorlijke verschijningsachterstand heeft opgelopen in de recente periode. De oorzaak daarvan is bekend: gebrek aan vrijwilligers dus de bestaande groep moet flink aanpakken. Grote waardering voor hen, maar het bestuur had de donateurs wellicht beter middels een aparte brief tijdig op de hoogte moeten brengen. Ik kan me hierover geen communicatie v/d zijde v/h museum herinneren

De trams zijn prachtig, geweldig werk van alle betrokkenen. Ik had graag mee willen rijden (als donateur mag dat ) maar helaas

Wout Verspuy | 22-6-2014
Een onvergetelijke rondrit met deze drie schitterende wagens. Op het voorbalkon van de 58, naast de bestuurder, beleef je na vele jaren wederom de sfeer van toen. Grandioos dat dit nog kan in 2014..! Van harte aan te bevelen voor iedereen die de Haagse (oude) Tram een warm hart toedragen. Ik sluit mij volledig aan bij het schrijven van Adje.! Bovendien krijg je dan ook nog viermaal per jaar het blad: "Haagse Tramhistorie".

SHTM en TS Scheveningen bedankt voor deze onvergetelijke dag.

Jeroen van Loon | 22-6-2014
pracht foto`s!

Adje | 22-6-2014
Het was een prachtige rit: Voorburg - `s Gravenmade - Madurodam! Nog geen donateur van SHTM? Doen, dan mag je volgend jaar ook mee met een exclusieve rit.

Stefan | 22-6-2014
Begin jaren `60 was het de bedoeling dat de serie 201-216 op de Delftlijn zou komen te rijden ter vervanging van de overgebleven wagens uit de serie 51-80.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1978


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>