Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
DAF SB200 269 en 259 van lijn 14 op het Gevers Deynootplein in 1974
foto van Kees Waakop Rijers uit de collectie van Wim Vink


raoul | 28-6-2014
ralph, voor donkere duistere inspiratie kan ik me wel voorstellen dat je der meer aan had hoe het der op de foto uitzag dan tegenwoordig ja

Mike | 28-6-2014
@Ralph
Romaans is zuid-europees (Italië, Frankrijk etc,)
Germaans is noord-europees (Duitsland etc.)Ralph | 28-6-2014
Hoi Raoul, ik denk, ik moet nog zeggen, dat ik oa. romaans (in het Duits) schrijf, en een sfeer zoals die op dit foto (die ik toen ook enkele keren heb meegemaakt) `n veel betere inspiratie voor een duistere of melancholisch verhaal dan de buurt rond het Kurhaus van heden. (Voor de economie is het natuurlijk niet goed, als er overal lege plaatsten zijn)

raoul | 27-6-2014
hou me te goede ralph en patrick, sinds het "nieuwe" scheveningen zo n beetje voltooid was jaar of 10 terug, is zeker niet alles een verbetering met vroeger, die terrasflats (heel mooi van binnen trouwens ben wel is binnengeweest bij iemand daar) die het kurhaus gezien vanaf de badhuisweg gedeelelijk aan het oog onttrekken zijn natuurlijk kwa stedebouw schoonheid een ramp, das alleen gedaan ivm met het grote geld idd, zoals alles tegenwoordig natuurlijk afhangt van (het grote) geld, maar als ik moest kiezen tussen leegstaande vervallen gebouwen uit een ouwe glorietijd of (lelijkere) nieuwbouw die niet leegstaat en teminste mensen en levendigheid (en geld ja) trekt kies ik noodgedwongen toch voor dat laatste

Rinus | 27-6-2014
De vleugels van het Kurhaus zijn gesloopt omdat ze bouwkundig zeer slecht waren. Niet vergeten dat het ging om het tweede Kurhaus dat in een recordtijd is opgebouwd na de verwoesting van het eerste Kurhaus in 1886.
Eigenlijk had men zelfs het middenstuk willen slopen, om dit opnieuw op te bouwen.

Ad Fontes | 27-6-2014
Ik denk dat het heel erg bepaald wordt door wanneer je beginnen. Toen ik begon te kijken waren de meeste hotels al gesloten. Ik vermoed dat er al heel lang niet meer veel in geïnvesteerd was. Na WO II is er wel hersteld, maar niet veel vernieuwd. De glorietijd van het `Kurort` eindigde al eerder, namelijk met de uitbraak van WO I, 100 jaar geleden, na de zomer van 1914. In het Interbellum had de doelgroep vaak niet zoveel te besteden. In Duitsland: na de oorlog crisis tot ongeveer 1923, weer crisis van 1930 tot 1934, oorlogsvoorbereidng vanaf 1936, oorlog in 1939.
Er is dan ook weinig gebouwd in de badplaats in die tijd.
Het volbouwen van het plein [dat was gemeentegrond} werd geloof ik indertijd gebracht als noodzakelijk voor de financiering van de herbouw van het Kurhaus.
De vleugels zijn dacht ik vooral gesloopt om in de herbouw binnen de bestaande hoogte een extra verdieping mogelijk te maken.

Ralph | 27-6-2014
@raoul & @patrick
Ik ga met je allebei akkoord.

Patrick | 27-6-2014
@raoul
Totaal geen lange tenen, en zeer zeker geen moeite met mensen die het tegenwoordig mooier vinden dan voorheen, ieder z`n eigen mening.
Mijn mening is dat dit een gedrocht van een plein is geworden, bedacht en uitgevoerd door mensen die niks met Scheveningen zelf ophadden maar alleen geïnteresseerd waren in geld verdienen.
Vroeger staat inderdaad niet altijd voor beter, maar niet iedere verandering is een verbetering !!

raoul | 26-6-2014
met je eens coos, en niet van die lange tenen ralph en patrick, ieder z n smaak, en vroeger staat lang niet altijd gelijk aan beter...

Coos | 26-6-2014
Jammer dat ik het niet meer zal meemaken. Maar de generaties na ons zullen oordelen over de vernieuwbouw/reconstructies van eind 20e eeuw en de laatste 15 jaar. De eisen en waarderingen zijn veranderd, en zullen blijven veranderen.
Terugkijken is best wel leuk, maar gejammer over wat er niet meer is, lijkt me vrij zinloos.

Mike | 26-6-2014
@Rinus
Klopt ook wel, de grondprijs per m2 is/was daar enorm hoog (triple-A). Nieuwbouw is meteen de allerhoogste prijs cashen en dat wilden investeerders dan ook. De Gemeente (die de vergunningen hiervoor verleende) was gebaad bij hoog fiscaal rendement in dat deel (allerlei gemeentelijke belastingen w.o. OG bel.). Het is in Guldens uitgedrukt ook allemaal wel te begrijpen, maar de paar gebouwen die ik noem, hadden cultuurhistorisch best aan de buitenkant mogen overleven. Helaas had de Gemeenteraad destijds een totaal andere visie op erfgoed en verleende vergunningen om alles af te breken en totaal anders in te richten, blijkt ook wel in de rest van de stad.

Rinus | 26-6-2014
Om het verhaal nog completer te maken, we spreken hier over hotels die - inclusief het Kurhaus - allemaal gesloten zijn omdat ze het economisch niet konden bolwerken.
Herbouw achter bestaande gevels was in de toenmalige stedenbouwkundige en economische context niet aan de orde. Het Kurhaus was ook als het aan de investeerders lag tegen de vlakte gegaan, maar werd gelukkig als icoon gered. Je kunt je ook afvragen of hergebruik van de oude gevels het bouwkundig wel mogelijk was; niet vergeten dat beide zijvleugels van het Kurhaus zo slecht waren dat ze volledig afgebroken zijn. Je kijkt nu naar herbouw uit einde jaren 70. Alleen het middendeel is nog origineel.
Men moet ook niet vergeten dat Scheveningen in de jaren 1940-1945 een enorme klap heeft gekregen. Volledig uitgewoond door een stel ongenode gasten uit het Oosten die ook nog eens zonodig een hoop beton achter moesten laten. Kijk naar foto`s van direct na de bevrijding en de tranen schieten in je ogen.

Ralph | 26-6-2014
@ Patrick: harteljik bedankt!

Mike | 26-6-2014
Ik herinner mij het plein met name uit eind jaren `60 , begin jaren `70. Ben het helemaal met @Coos eens dat de ambiance aan het plein in de herfst/winter altijd iets mistroostigs had ... een soort verloren grandeur. Maar in de zomer was dit echt anders hoor!! Totdat midden jaren `70 de grote sloop begon, want vanaf toen werd het echt één grote puinhoop.

Nu snap ik best wel dat men zich aan veranderende eisen van de toeristen moet aanpassen, maar bijvoorbeeld Hotel Galeries (in 1972 gesloopt), dat haaks op het Kurhaus stond, had wel degelijk iets speciaals en dat had voor mij aan de buitenkant best bewaard mogen blijven. Dat geldt evenzo voor het Palace hotel (in 1974 gesloopt) en even verderop Seinpost (in 1976 gesloopt). Ook vind ik de huidige inbouw van het Kurhaus een misser. Helaas was sloop + nieuwbouw op deze triple-A locatie veel lucratiever dan herbouw binnen de bestaande buitenmuren (zoals alleen met het Kurhaus is gebeurd). Weg is weg en dan blijven alleen de foto herinneringen nog.

Wat me terugbrengt op de foto: Parallel achter de bussen heeft hotel Galeries gestaan. Het Grand hotel dat je hier naast het Paviljoentheater op de achtergrond ziet is in 1974 gesloopt. Aangezien de nieuwe fundering voor de nieuwbouw op de plek van het Grand hotel al in 1974 gestort was, vermoed ik dat deze foto op een mistroostige dag in het vroege voorjaar van 1974 genomen is.

Gelukkig maar dat door enorm veel inzet en noeste arbeid van vrijwilligers, diverse historische trams en bussen nog wél live te bewonderen zijn

Patrick | 26-6-2014
Ben het helemaal met Ralph eens. Ondanks dat het plein er op deze foto wat mistroostig uitziet was het toendertijd vele malen prettiger om er te vertoeven dan nu. En ik kan het weten ; woonde op 100 meter afstand van het plein ! Als ik er nu kom, schudt ik meewarig mijn hoofd en denk : dit is helemaal terecht tot het lelijkste plein van Nederland uitgeroepen.

Ralph | 26-6-2014
@raoul: Sorry, maar ik heb je sarcasme niet nodg. Ik heb mooie herinneringen aan deze tijd, toen er nog niet elk hoekje was volgestopt met gebouwen. Misschien kan je dat respecteeren.

raoul | 25-6-2014
ja palacehotel was rechts van het kurhaus richting zee kijkend, weet ik, bedoelde in het algemeen; volgens mij is de foto trouwens van voor 1974 want in 1972/73 werden alle oude halteborden zoals op de foto vervangen door nieuwe

Stefan | 25-6-2014
De deelserie 251 t/m 275 (bj. 1972) in oorspronkelijke staat (oude HTM-logo`s die in 1974 werden vervangen, sierstrips op de voorbumpers)

Deet | 25-6-2014
Tsja, een jaar later begon het allemaal, en werd het Paviljoentheater ook gesloopt.

E.Wethmar | 25-6-2014
@Raoul, vlgs mij is dat Het Grand Hotel op deze mistroostige foto en niet het Palace Hotel, want dat stond aan de andere kant van het Kurhaus!

Rinus | 25-6-2014
Gelukkig is er nog de Flexa reclame op de bussen om het een beetje op te vrolijken.

Coos | 25-6-2014
Scheveningen in de herfst/winter had voor mij altijd iets mistroostigs, een verlaten oord, de grote leegte, overdag vooral niets te doen dan trams kijken.
Deze foto geeft dat prachtig weer, geen mens te zien.

marietje | 25-6-2014
Beetje depri fotootje inderdaad. Mistige herfstdag...


raoul | 24-6-2014
ja dat was zo mooi in die tijd het kaalgeslagen gvd plein met alleen het vervallen kurhaus en de gribus van het ouwe palacehotel dernaast, echt mooi was dat...

Ruud van Aarle | 24-6-2014
En zo kwamen al die DAF-bussen aan hun zwarte voorkant.

Ralph | 24-6-2014
Ach, toen was er nog geen casino enz. Veel ruimte om te genieten. En vandaag? Vandaag heb je moiete het Kurhaus te zien.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4748


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!