Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Melis Stokelaan kruising Loevesteinlaan gezien vanaf Zuiderpark, jaren 60
ansichtkaart uit de collectie van Nick Roestenburg


Kees de Ridder | 2-7-2014
Hans, bedankt voor je bevestiging en wat de echte puinduinen betreft: daarvan is een belangrijk deel gevormd door het puin van het voormalige Huis van Bewaring aan de Casuariestraat. Ik heb maandenlang de wagens van o.a. de firma van Eck over de Oude Haagweg richting Ockenburgh zien rijden. Wellicht dat oud-chauffeurs van die firma dit kunnen bevestigen.

Hans | 2-7-2014
@Jeroen O. en @Mike. De Doorenbosheuvel is pas in de jaren vijftig aangelegd en daarbij is wel degelijk puin van de runes uit het gebombardeerde Bezuidenhout gestort. @Kees de Ridder heeft het, wat dat betreft, bij het rechte eind.

De heuvel kreeg in 1957 zijn officile naam door een besluit van de gemeenteraad.

Mike | 1-7-2014
@Jeroen O.

Ik had in de jaren `60 gehoord dat delen van het Zuiderpark met puin opgehoogd waren en ging ervan uit dat dit uit Bezuidenhout en Bomenbuurt kwam.
Kennelijk is dat dus niet zo .....

Jeroen O. | 1-7-2014
@Kees de Ridder
Het Zuiderpark was een werkgelegenheidsproject van de overheid tijdens het interbellum in de jaren `20 en jaren `30 van de 20e eeuw. Het Zuiderpark is ruim voor de Tweede Wereldoorlog opgeleverd (1936), de ophogingen kunnen dus niet met "Puin uit Bezuidenhout" gevormd zijn.

"Puin uit Bezuidenhout" is na de oorlog veelal gebruikt als toeslagmateriaal voor goedkoop beton. In (met name) Moerwijk zijn hele straten met dit goedkope beton gebouwd.

Hans (Zoef) | 1-7-2014
Er bestaan meer niet natuurlijke duinen in Den Haag, de Hoge Nol bijvoorbeeld. Deze duinen langs de Nieboerweg en de Houtrustweg zijn ontstaan met zand door het graven van het afvoerkanaal en de Scheveningse buitenhaven. Het nu weer afgegraven Lidunoduin was ontstaan door het zand van de 2e binnenhaven.

Mike | 30-6-2014
Kees de Ridder | 30-6-2014
We maken er een quiz van. Wie weet wat het voornaamste puin,van de z.g. Puinduinen in Ockenburgh, vormt?.

Puin ten gevolge van de woningafbraak 1943 tbv De Duitse Atlantikwal en puin uit het Bezuidenhout tgv het Engelse bombardement 1945.

Kees de Ridder | 30-6-2014
Over stortplaatsen en/of nepduinen gesproken. Volgens mij is het gehele Zuiderpark op Haags huisvuil aangelegd. De oorspronkelijke grond is laagveen. De genoemde heuvel aan de Loevesteinlaan is gestort met o.a. puin van het gebombadeerde Bezuidenhout. We maken er een quiz van. Wie weet wat het voornaamste puin,van de z.g. Puinduinen in Ockenburgh, vormt?
Dat zijn met recht nepduinen, maar de tennissers varen er wel bij.

Hans | 30-6-2014
@Frans van Meerwijk. Ja, de auto op het kruispunt is de Melis Stokelaan richting Westland opgereden. De kruisende weg is dus de Loevesteinlaan, die naar links richting Rijswijk loopt.

Nog even over het Zuiderpark. Voor mij een en al nostalgie. Toen ik als kind in de jaren `50 in de Transvaalwijk woonde, was dat, samen met het Scheveningse strand, mijn vakantiebestemming. Ook menigmaal met de lagereschoolklas een pedagogisch-educatief bezoek gebracht aan de kinderboerderij . Tweede helft van de jaren vijftig verhuisd naar Morgenstond. Toen vier jaar lang het Zuiderpark op de fiets doorkruist op weg naar de Jan Campert-mulo in de Bloemfonteinstraat. In de jaren `60 `s zondags aardig wat wedstrijden van ADO bezocht. Heerlijke tijden !

Frans van Meerwijk | 30-6-2014
Vooral @Hans:
We kijken dus inderdaad "stad-uit"?
De flat, zo prominent in beeld is dus k alweer verleden tijd en de flat "Pharos" staat nu net rechts buiten beeld?

@Hans Kindt: Inderdaad: mooie stad met een bst aantal `nepduinen`, maar zker mooi!

aldo markus | 29-6-2014
Als inzittende van bus 28 en later 5 ben ik deze plek ontelbare malen gepasseerd. Vandaag eens in de lijngeschiedenis op deze plek gedoken. Teveel voor n posting. Maar even een paar dingen van voor de tramtijd.
Bus R (vanaf 1955: 27) verscheen hier op 5 juli 1952, werd op 1 september 1958 vervangen door bus 28 en op 31 oktober 1965 door bus 5. Tot die laatste dag had deze plek geen directe lijn naar een van beide hoofdstations - tegenwoordig onvoorstelbaar. Op 1 september 1974 maakten de bussen plaats voor tramlijn 9.
In de zomers van 1964 en `65 kwam bus 24 (Cannenburglaan-Kijkduin) al op dit kruispunt, en vanaf 22 mei 1966 werd dit een permanente verschijning op een aanzienlijk verlengde route. Die 24 werd in 1971 met bus 23 gecombineerd tot n superlange 23. Die rijdt nog steeds over de afgebeelde plek.
Rest nog Westnederland-lijn 56 te noemen, die vanaf 1970 bus 22 over de Hoefkade ging vervangen en tussen Beresteinlaan en Moerweg over de Melis Stokelaan ging rijden.
Toen lijn 9 er al reed heb ik wel eens bewust bus 56 (later 129) genomen om qua route het gevoel te krijgen, in de oude bus 28 te zitten...

Hans Kindt | 29-6-2014
Ach, wat ben ik hier vaak langs gefietst, vooral op weg naar Zwembad Zuiderpark waar ik talloze malen gezwommen heb. Nostalgie, ik woon al tientallen jaren in Eindhoven. Oh, oh, Den Haag, mooie stad achter de duinen!

rsg | 29-6-2014
Hans@ ja hans dat is het ik wist het niet meer zeker maar mijn schoonvader heeft het me vaak verteld die werkte namelijk bij de plantsoenen dienst en zijn laatste dienstjaren als vast in het zuiderpark.
ik heb er met hem vaak op gestaan.
maar er is veel veranderd ik weet nog van de hertenkamp en de kippentuin.
het is heel lang geleden dat ik er het laatst ben geweest.
Hans | 29-6-2014
@Hans (Zoef). O ja. Het waren inderdaad stortplaatsen.

Hans | 29-6-2014
@Hans (Zoef), rsg. De fotograaf stond op de Doorenbosheuvel, genoemd naar de toenmalige directeur van de Dienst der Gemeenteplantsoenen. Onder zijn leiding is het Zuiderpark aangelegd. Het De Villierskopje is een andere hoogte in het park (meer richting Vreeswijkstraat). Dit is genoemd naar D. J. de Villiers, van 1929 tot aan zijn overlijden in 1933 de eerste gezant van de Unie van Zuid-Afrika in ons land. Het woord "kopje" betekent in het Zuid-Afrikaans "heuvel".

Frits | 29-6-2014
Wat een rust (nog), weinig autoverkeer - en al helemaal geen geparkeerde auto`s. Daarom ook (nog) geen verkeerslichten nodig.
Wel een gescheiden fietspad, modern voor die tijd...

Verder zie ik op die hoge hoekflat een sirene staan, die natuurlijk elke eerste maandag van de maand om 12:00 uur precies getest werd: 1x middellang, daarna 7x kort, tot slot 1x extra lang; wat een geloei (!)

Hans (Zoef) | 29-6-2014
Die heuvel ken ik alleen als de Doornbos Heuvel, het schijnt vroeger een stortplaats te zijn geweest, maar dat weet ik niet zeker.

rsg | 29-6-2014
Die heuvel waar de fotograaf stond heet De Villierskopje ik heb er vaak op gestaan mooi uitzicht en zo waren er nog meer mooie plekjes in het zuiderpark .

marietje | 29-6-2014
Deze foto was zelfs nog van vr het Loevesteinlaanzwembad. Ik heb daar nog wat zwemdiploma`s gehaald. Nu staat op die plek een pr8ige flat, met een knipoog naar een vuurtoren. Dit om maar even aan te geven voor hoe lange periode men bouwde. Decennia, dus.

busgek | 28-6-2014
Bij de hoge flat was een halte van bus 28 richting stad. In deze tijd reed ik daar elke dag mee naar school in de Roemer Visscherstraat, Vrederustlaan - Betje Wolffstraat. Dat was een hele drukke lijn in 1961/1965.

Ruud Poortier | 28-6-2014
@Martin
Domme tikfout, bedoelde `jaren 70`.

Martin van Riel | 28-6-2014
@Ruud De eerste tram die hier ging rijden was lijn 9 ter vervanging van buslijn 5. Dit gebeurde op 1 september 1974. Later kwam hier ook lijn 8 te rijden.
Sinds een aantal jaren rijdt lijn 16 vanaf de Erasmusweg via de Loevesteijnlaan ook over de Melis Stokelaan naar Wateringen.

Ruud Poortier | 28-6-2014
De tram rijdt hier pas vanaf de jaren 90. Eerder reed hier van 1955-1958 bus R/27 tot ongeveer de Leyweg en later lijn 28, die het eindpunt aan het eind van de Melis Stokelaan had.

Richard Velthuysen. | 27-6-2014
Een typisch beeld van de revolutiebouw om de woningnood te ledigen . Toen als modern beschouwd , later als slechte bouw en ntonig .
We spreken hier ook over de tijd vr de tramnetuitbreidingen van de jaren 70, 80 , 90 en 00 . Het Haagse tramnet was in die periode op z`n kleinst .

markus | 27-6-2014
toen reed er nog geen tram 9.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2410


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 8 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!