Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Tweelingstel A600-en met ahr. uit Gooise serie B21-26, Badhuisweg 1956
foto uit de collectie van Gerard van Tuyn


erven sleeboom | 4-9-2014
Bedankt voor deze aanvullingen. Mijn ervaringen met lijn 40-41-42 begonnen in 1961, dus dat klopt helemaal.

wil leeebeek | 4-9-2014
Erven Sleeboom: Lijn 40 reed in de beginperiode een 10 minutendienst met 12 bussen in de spits.
Lijn 41 reed met 5 bussen en lijn 42 met 11 bussen.

Pas in de loop van 1960 werd de frequentie verlaagd maar 40 bleef in de spitsen rijden.
Vanaf ca 1961 reed lijn 40 niet meer gedurende spitsuren en kreeg 41 en 42
een paar extra diensten .

aldo markus | 3-9-2014
@erven sleeboom Dank voor de antwoorden op mijn vragen. Dat lijn 40 in de spitsuren niet reed wist ik niet. Dat blijkt ook niet uit lijnennetkaarten en voor de reiziger op straat was het gebruik van de aparte lijnnummers wel handig, want je pakte gewoon de eerste bus in jouw richting: naar Scheveningen 42, naar de Javabrug 41 of 42, naar het Malieveld 40, 41 of 42. De andere kant op gingen ze alledrie naar Voorburg.

kdinkela | 3-9-2014
Ik zou best eens willen weten welk, niet gerestaureerd, materieel nog in de opslag aanwezig is. Is daar een overzicht van?

erven sleeboom | 3-9-2014
Maar vraag niet wat die replica in Arnhem, die ik natuurlijk ook prachtig vind, uiteindelijk heeft gekost. Een NZH-tweeling zou ook geweldig zijn, maar er staat nog een behoorlijk grote hoeveelheid wel bewaard maar niet gerestaureerd materieel in de wachtrij.

Coos | 3-9-2014
@jwb: Ga eens naar het Openlucht Museum. Daar is jaren terug een prachtige replica van de laatste stadstram nieuw gebouwd. Wordt maar spaarzaam ingezet, maar is ook in stilstand een plaatje.
Het kan dus nog steeds.

Haagse_Meester | 3-9-2014
@jwb: praktisch onhaalbaar? Dt valt nog te bezien Het is me bekend dat er een groep(je?) al enige tijd bezig is met het bouwen v/e nieuwe stoomlok (Blauwe Brabander, ex-NBDS, ex-NS3500). Het RTM heeft een replica van Backertje 37 in aanbouw (de lok is voor meer dan 50% betaald! En de Britten hebben sinds de jaren 90 miljarden uitgegeven in het kader van het toenkomende Millennium, inclusief een complete herbouw v/e volledig verdwenen smalspoorlijn (Welsh Highland Railway, dochter v/d Festiniog Railway). Dr Beeching heeft heel veel spoorlijnen in het VK gesloten en opgebroken, steeds meer van die lijnen worden nu (geheel of gedeeltelijk) opnieuw aangelegd en gebruikt.

Dus waarom zou een replica Tweelingstel niet kunnen? Zal niet vandaag of morgen zijn (ik heb nog altijd niet de loterij gewonnen ) maar het is praktisch best haalbaar. Als er maar genoeg geld binnen komt

@kdinkela: Het huidige Scheveningen ontstond doordat veel panden in bezit waren van 1 persoon (al-dan-niet via ondoorzichtige constructies) die ook nog eens warme banden had met de lokale politiek, die op hun beurt juridisch weer niet zo veel in te brengen hadden in de stadsontwikkeling. Daardoor kon`ie z`n gang gaan en Scheveningen (iig dat deel) opnieuw inrichten naar zijn visie. Nu heeft de gemeente er voor gezorgd dat ze een dikke vinger in de pap heeft en er feitelijk voor gezorgd dat niemand meer zo veel in eigendom kan krijgen dat die persoon naar wens kan gaan slopen/bouwen/etc.

kdinkela | 3-9-2014
Leuk bedacht haagse meester maar breek dan ook die afschuwelijke gebouwen voor het mooie kurhaus af. Dat vind ik de zeperd van de eeuw.

erven sleeboom | 2-9-2014
aldo markus | 2-9-2014 De vragen: (1) Had de NZH in de tramtijd ook tussendiensten vanaf de Javabrug?

Voorzover ik weet niet.

(2) Wat waren de frequenties van HTM-40/41/42?

Lijn 42: elke 30 minuten
Lijn 40: elke 10 20 minuten, zodat samen met lijn 42 een 10-minutendienst bestond tussen Bezuidenhout en Voorburg
Lijn 41: als lijn 40, maar dan in het spitsuur.
Lijn 40 reed dus niet in het spitsuur en werd dan vervangen door 41.
Op drukke stranddagen was de halfuurdienst van lijn 42 duidelijk te laag en dan werd er wel eens met volgwagen gereden.

Uhhhh. wat was je derde vraag ook weer...?

en (3) Waarom rijdt de NZH op deze foto in september met zo`n enorme capaciteit (3 bakken)?

Prinsjesdag.

En het blijft een mooie foto!

Ja nou.

aldo markus | 2-9-2014
Toch roept de foto een vragen bij me op. Deze tramdienst (SCHEVENINGEN-VOORBURG, de "lokaaldienst") werd in mei 1958 vervangen door HTM-buslijn 42 (SCHEV.ZEEBAD-OOSTEINDE).
Maar behalve de 42 (opgeheven 1965) was er de 40 (KONINGSKADE-OOSTEINDE, in 1966 gecombineerd met bus 26), en in de spitsuren de 41 (V.D.HAERSTRAAT-OOSTEINDE, dus vanaf de Javabrug, na 1966 een aantal jaren voortgezet als spitslijn 17).
De vragen: (1) Had de NZH in de tramtijd ook tussendiensten vanaf de Javabrug? (2) Wat waren de frequenties van HTM-40/41/42? en (3) Waarom rijdt de NZH op deze foto in september met zo`n enorme capaciteit (3 bakken)?
En het blijft een mooie foto!

aldo markus | 2-9-2014
@Frits Het is een enkelgelede wagen met aanhangrijtuig. Bij de NZH werden de gelede wagens "tweelingtrams" genoemd. Ze hadden ook aparte wagennummers. De oorzaak was de gemeente Haarlem, die (eigenlijk anti-tram, hoewel de stad een enorme en bijzondere tramgeschiedenis heeft) allerlei beperkende voorschriften hanteerde: beperkte lengte en verbod op aanhangrijtuigen bijvoorbeeld. De NZH vond de tweeling uit, die technisch niet te lang waren (want elke "bak" werd als een aparte wagen beschouwd - vandaar de dubbele rijtuignummers), toch een eenheid vormden maar in exploitatie voordeliger waren, want n conducteur kon beide delen behandelen.
Het waren met de kennis van nu "gelede wagens" avant-la-lettre. Ze hebben de tram in Haarlem niet kunnen redden. Al in de jaren `30 verdwenen stadslijnen, in 1949 de lijn naar Leiden en in 1957 die van Zandvoort naar Amsterdam.
(Graag correcties op deze posting door mensen die het beter kunnen verwoorden.)

Frits | 2-9-2014
Dus vroeger reden ze ook al met een "gelede" tram (3 delen, 2 geledingen)

jwb | 2-9-2014
Een replica? Technisch wel mogelijk .... Praktisch onhaalbaar. Duizenden uren werk en kosten zeker meer dan een miljoen.

Haagse_Meester | 2-9-2014
Huizen zijn er nog, het Kurhaus ook, nu alleen de tram nog. Wie heeft er een zak geld over voor een replica?Mijn zakgeld is net niet genoeg

De foto is gemaakt vlakbij de kruising met de Stevinstraat, ter hoogte v/d huidige bushalte.

Huub van Keulen | 2-9-2014
Wat een prachtfoto. Het zou mij niet verbazen als hij door Hans van Engelen is gemaakt.

erven sleeboom | 5-8-2014
Hans Offerman was een paar jaar ouder en ik was wel jaloers op hem dat hij dit had mogen meemaken. Hij kon boeiend vertellen over zijn conducteurschap op de Blauwe Tram. Later heb ik dat ingehaald op de koppelwagen bij de HTM, maar dat was toch niet helemaal hetzelfde...

Het personeelstekort was groot in die jaren. De NZH wierf buschauffeurs bij zusterbedrijven, zodat er chauffeurs afkomstig van GADO, NTM en DABO-EDS in dienst kwamen.
De Hongaarse vluchtelingen in 1956 konden snel worden ingezet als chauffeurs op de lijnen met tweemansbediening. Dat ze nog niet goed Nederlands spraken was in de afgesloten chauffeurscabine van de Crossleys minder belangrijk.
Ook de HTM heeft trouwens actief Friese en Groninger chauffeurs aangeworven.

c. campagne | 4-8-2014
@ dick. Een heel bekende "werkstudent" op de Blauwe was Hans Offerman!!
Doetinchem, 4-8-2014.

Dick | 4-8-2014
Ik was in die tijd leerling in een van de lagere klassen van de Johan de Wit HBS,later Lyceum. Ik herinner mij dat enkele leerlingen van de 4e of 5e klassen als "werkstudent" op de Blauwe werkten. Met een van hen heb ik nog contact. Het gebeurde wel dat hij in NZH uniform op school kwam, want dan moest hij `s middags na de lessen op de Badhuisweg op de tram beginnen aan zijn dienst. Het waren dus niet alleen studenten, maar ook oudere leerlingen van de middelbare school die de NZH aannam.

Dick van der Spek | 4-8-2014
@erven, misschien raar, maar de NZH wilde van de lijn af. Voldoende personeel was er niet, het bleef een groot punt van zorg, het tekort aan personeel, dat in sommige gevallen dramatische vormen aannam. Met name in Voorburg en bij het busbedrijf zorgde dit voor grote problemen. In de zomermaanden werden als voorlopige oplossing werkstudenten aangenomen, maar ook vonden veel Hongaarse vluchtelingen een betrekking bij de NZH waardoor het zomerverlof voor het personeel nagenoeg in zn geheel kon worden gehonoreerd. Controleurs reden extra diensten, mensen werden op hun vrije dag van huis gebeld of ze alsjeblief wilden werken, halverweg de rit naar Scheveningen wisselden conducteurs van tramtrein. En lange diensten waren er. Er was, weliswaar eerder dan deze foto, een gebroken dienst in 1947, waarbij de conducteur in touw was van 05.20 tot 19.30, met wel een lange pauze. Een andere reden was dat door pensionering en overlijden en door een groot aantal langdurig zieken de personeelsvoorziening niet verbeterde. Hoewel er wel een groot aantal sollicitanten was bleef het personeelverloop groot. Door de woningnood in het westen van het land was ook de huisvesting van NZH-personeel een hardnekkig probleem. Hoewel men vaak sprak over de goeie oude tijd was het niet zon goede tijd want de lonen waren laag en de werktijden lang. De NZH had van de arbeids-inspectie een continue ontheffing voor zeven uur extra per week en zodoende waren de werkweken opgerekt tot ongeveer 55 uur. Dit alles omdat men geen nieuw personeel meer wilde aannemen. Er was veel, zeer veel overwerk, dat kwam het NZH personeel overigens wel goed uit, want nogmaals gezegd, de lonen waren laag!!

joost | 4-8-2014
Inderdaad, Dick. Een zeldzame verschijning op dit traject. Jouw verklaring gaf daar opheldering over. Dank.
Het lijkt of er door het verdwijnen van het spoor, gezien de huidige rijbanen, dat voor het autoverkeer niet veel winst is geboekt, wat ruimte betreft. Dat komt dan waarschijnlijk door de aanleg van een vluchtheuvel en een fietsstrook op dit gedeelte van de Badhuisweg? De breedte van de trottoirs is, zo te zien, gelijk gebleven.

erven sleeboom | 4-8-2014
En het rare was dat de HTM juist door een tekort aan buschauffeurs een beroep deed op de NZH om nog tot mei 1958 met trams op de lokaaldienst te blijven rijden...

dick van der spek | 4-8-2014
Dat een A600 met B-volgrijtuig een beeld laat zien wat afwijkt van het normale patron, komt door Prinsjesdag. Op deze dag stond bijkans al het beschikbare materieel aan de haagse kant en was het mooi dit op het dan propvolle emplacement Scheveningen te zien. Dat de NZH- in deze tijd een enorm personeelsprobleem had is wellicht minder bekend. Chef De Vijver in leiden was een ware kunstenaar bij het indelen van de diensten.Tekort aan personeel was ontstaan omdat het Voorburgs personeel, door het bekend zijn van de aanstaande opheffing van de lokaaldienst, al voor een deel ontslag had genomen en van baan was veranderd.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6222


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>