Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-12-2017, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 61 naar Delft op de opgebroken Rijswijkseweg in 1961
foto van Chr. Rademaker uit de collectie van Gerard Stolk


Jan de Swart | 31-8-2014
Ik weet nog wel dat ik met mijn familie uit Zeist in het huis van mijn tante en oom ; die op nummer 38 in de Drebbelstraat woonde; op vakantie waren.
Wij gingen toen op een avond naar mijn oma ; die nummer 6 in de Spilstraat woonde; toe.
Mijn oudste zus en ik gingen toen buitenspelen en hadden een voor ons leuk spelletje uit gevonden; namelijk in de opgebroken Rijswijkseweg vlak voor de tram oversteken en die trams maar fluiten.
Toen mijn vader dit hoorde hebben wij een verschrikkelijk pak slaag van hem gehad wat hij anders nooit deed.

Coos | 24-8-2014
Het mag vandaag de dag misschien gek klinken, maar dat dit buitenlijn-materieel redelijk smal uitgevallen is kwam, doordat de HTM in Delft het oude enkelsporige tracé van de stoomtram langs het Noordeinde en de Oude Delft naar de Rotterdammerpoort ook electrisch wilde blijven rijden. Om te voorkomen dat de bomen langs de gracht gerooid moesten worden vanwege de bovenleiding bedacht men het compromis van flink snoeien en smalle trams. Dat werd het uiteindelijk toch niet, tenminste, wel de smalle trams, want die waren intussen al besteld.

erven sleeboom | 24-8-2014
De 61 mag dan een kattenrug hebben, toch laat deze foto goed zien dat de Haagse buitenlijners een rank model hadden. Andere interlokale tramwagens oogden massiever, ook de Limburgers, al waren die eigenlijk niet groter dan de 51-80.

Dick van der Spek | 24-8-2014
Bij mijn weten lagen in- en kort voor deze tijd de sporen niet in het midden, maar ook aan de kanten van de weg. Eerst hadden de huizen nog tuinen, links op deze foto, dan naast de stoep (trottoir) een smalle ventweg, een smalle vluchtheuvel en vervolgens de trambaan. Het klinkt wellicht ingewikkeld, maar de sporen kwamen pas later echt in het midden te liggen. Ik vond die overloop nabij de Spilstraat altijd zo mooi, zo breed uit over de weg.

Adje | 23-8-2014
"dan ben je geen Adje meer maar een echte Ad."
Sorry v.d. Ende, er zijn teveel `Ad`s, er reageert er ook een op berichten op deze site. Daarom hou ik het bij Adje, heeft altijd goed gewerkt.

v.d. Ende | 23-8-2014
@Adje:Van 1948,dan ben je geen Adje meer maar een echte Ad.

Adje | 23-8-2014
Ik ben van de Broekslootkade en ik kan me niet anders herinneren dan dat de sporen weer eens werden herlegd, dan naar het midden, dan naar de zijkant. En op deze site staat een foto van de 6 die op de nieuwe sporen bezig is (zonder ventje, sorry Peter Vink). Onder Tram/Buitenlijners, de Gele Tram, derde regel: "uit de collectie van Nick Roestenburg". Daar in de rechterrij foto`s de tweede van boven,
Voor mij de enige keer dat ik een Fluitketel heb gezien en ik ben van `48.

C. Westerduin | 23-8-2014
De pbreking was nodig om het spoor, dat tot dan toe in het midden van de rijweg lag, te verplaatsen naar de zijkanten en de weg te asfalteren.

Frans van Meerwijk | 23-8-2014
Mooi!
En de 61 was toch niet de enige met zo`n katterug?

Ligt het overigens aan mij, of werd de Rijswijkseweg inderdaad zo vaak opengebroken/heringericht?
En kijken we inderdaad tegen het stationspostkantoor aan?

Dick van der Spek | 23-8-2014
Ik woonde in de Deimanstraat en zat op school in de Draaistraat. De korte wandelingen van school naar huis duurden langer dan normaal: Kijken naar wat er gebeurde. Wat mij naast de trams boeide waren de stoomwalsen, traag heen en weer walsend over aanvankelijk vervaarlijk scherpe grote brokken steen ,die over oude vaak kapotte tegels (met de hand op de zandbodem gelegd, weten we het nog?) waren gedrapeerd (ook met de hand; daarna nog eens met de wals erover , maar dan inwalsen van een kleinere steensoort. Verzakken deed het niet meer. En dan al die rails, een dubbele rij sporen, prachtig was het.

Wil Veltman | 23-8-2014
Schooieren beste kdinkela is de werklui lastig vallen met het vragen naar dingen die ze niet wilde geven

peter vink | 23-8-2014
Heb nog eens een foto naar de webmaster gestuurd waar ik als ventje sta te kijken naar een werktram die daar de sporen aan het inrijden was of zo.
Om de één of andere reden nooit geplaatst.

hansje | 23-8-2014
Ja,deze tijd herinner ik me ook nog wel.Ik woonde toen in de Drebbelstraat.C.Jamin zat op de hoek van de Wenkenbach(?) Straat.Je werdt vaak weggejaagd als je daar op bij die werkplaats aan `t "schooieren" was.Inderdaad werkte dat zand enzo als een magneet op jochies.

kdinkela | 23-8-2014
Het lijkt net of de 61 een hoge rug heeft.
Verder herinner ik me de ijsboer nog goed, Talamini met daarnaast een slijterij. En...Ruud Poortier, wat is schooieren, daar heb ik nog nooit van gehoord en overigens ik zat ook op de Bilderdijk I.

joost | 22-8-2014
Een heel aardig plaatje. Hier heb ik de 6 voor het laatst gezien, voort zwoegend, de rails slijpend.

Ruud Poortier | 22-8-2014
Ik kan me deze opbreking nog goed herinneren. Ik zat in de buurt op school (Bilderdijk I, Pasteurstraat) en soms gingen we er schooieren. Opgebroken straten zijn paradijzen voor kleine jongens...

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1882


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>