Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Wachten op de tram, op lijn 11 Hobbemaplein richting Hollands Spoor
foto uit de collectie van Frans Geerts


Dit is een foto uit 1941 waarop mijn moeder en tante op een tram staan te wachten. Op de halte is een donker ovaal bord met 03 erop. Is het "kroontje" op de paal niet onmiskenbaar van de HTM? De sigarenwinkel aan de overkant geeft misschien een indicatie. Kan iemand mij vertellen waar dit is en op welke tram ze staan te wachten?

Frans Geerts

Frans Geerts | 3-10-2014
Bedankt voor alle reacties. De split in de jas is ook te zien op de originele foto. Waarschijnlijk een bloemetjesjurk eronder. De datum 1941 moet wel kloppen. Mijn moeder voorzag de foto`s aan de achterkant van datum en ze woonde pas vanaf 1939 in Den Haag. Fijn dat ik nu weet dat de locatie het Hobbemaplein was.

Mike | 3-10-2014
Ik meen hier eerder een foto gezien te hebben op dezelfde halte locatie Hobbemaplein uit de 30`er jaren. Stonden volgens mij andere mensen op, maar kan de foto op deze website niet traceren ..

John van den Berg 1934 | 3-10-2014
Buiten de plaatjes op de wandelstokken zie ik toch iets vreemds op deze foto,nl de linkse dame heeft een split in haar jas waardoor je de achterliggende tram spoor ziet het lijkt een geknipte foto.

Adje | 28-9-2014
Mijn moeder had op haar wandelstok een zelfde plaatje als de bovenste van de dame links op de foto, was een hertekop "uit" Valkenburg. Kan het niet teruggoogelen.

Coos | 28-9-2014
Nu pas het onderschrift onder de foto lezend, verbaas ik me over `1941`, omdat midden jaren dertig dit soort halteborden overal in de stad al waren vervangen door de bekende vierkante haltedozen.

Coos | 28-9-2014
Een makkie dus wat de plaatsbepaling betreft.
Maar er valt meer te zien.
De datering is enigszins te benaderen aan de hand van het haltebord. Dat zijn nog de oude dubbele ijzeren ovalen met TRAMHALTE er op en rode knop. Het beperkt tot de periode juli 1927 tot in begin jaren dertig.
Het lijken me moeder en dochter, gepakt en gezakt met toen populaire wandelstokken vol stickers op weg naar de trein voor een vacantie (Zwitserland?).
De man in het gezelschap (van wie?) zal de foto gemaakt hebben.
Een historisch veel voorkomend plaatje uit die jaren. Het hadden mijn moeder met haar moeder kunnen zijn.


Museummedewerker | 27-9-2014
Beeldbank Den Haag geeft uitsluitsel. Op de achtergrond inderdaad de hoek Herman Costerstraat met de Scheepersstraat. Ondanks dat de boom voor het hoekpand staat lijkt het duidelijk:
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/5?q_searchfield=herman+costerstraat&f_year_facet%5B0%5D=%5B1980+TO+1989%5D

aldo markus | 27-9-2014
Ook ik had als eerste gedachte de halte Hobbemaplein van lijn 11 richting Hollands Spoor, toen deze nog voor de kruising lag.

Leo | 27-9-2014
Met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid staan ze te wachten op lijn 11, bij de halte Hobbemaplein De sigarenwinkel is gevestigd op de hoek Herman Costerstraat en de Scheepersstraat

Museummedewerker | 27-9-2014
Aan de hand van de bovenleiding (zwaar geconstrueerd, kettingophanging met dubbele rijdraad) concludeer ik dat het langs de route van lijn 11 moet zijn. De sporen achter het hek zullen bedoeld zijn voor de goederentreinen. Helaas zijn veel huizen langs de route van lijn 11 afgebroken en vervangen door nieuwbouw. Om die reden geeft Google Maps helaas geen uitsluitsel.

htmpcc | 27-9-2014
Dames staan aan bij toenmalige halte lijn 11 De Heemstraat/Hobbemaplein.
Achter houten afscheiding het NS-spoor, daarachter school- en kindertuin.
Links op achtergrond ingang Scheepersstraat hoek Herman Costerstraat.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5096


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>