Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 21-2-2018, 14:51 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Tramdrukte op de Hofweg met Wassenaarder 82 voorop, ca. 1960
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


busgek | 3-10-2014
Voor de "oversteekplaats" hoefde je als automobilist dus echt niet te stoppen, dus waarom die man met tas de andere kant uitkijkt? Hij speelt met zijn leven!

Mike | 2-10-2014
De `katterug` die naast de buitenlijner staat te wachten (Volvo) is echter een ander verhaal. Die merknaam is gepatenteerd door Svenska Kullager Fabriken als naam voor een goedkope kogellager. Volvo (latijn `ik rol`) werd later de merknaam van ondermeer de automobielen.

Voogd | 2-10-2014
Citroën is opgericht door André Citroën en Toyota door de familie Toyoda en zo kunnen we nog wel even door...

P.S. | 2-10-2014
@JWB Renault is ge noemd naar de grondlegger Louis Renault

erven sleeboom | 2-10-2014
Voogd | 2-10-2014 Was rechts, onder de kastanjebomen, een vrije lange bushalte?

Ja. Voor de lijnen 21, 27, 28 en 32.

JWB | 2-10-2014
@P.S. Oh, dat kan ook zo zijn. Ik weet het niet precies meer. Maar het was gewoon de achternaam van mijnheer Pope. Ook Renault betekent uiteraard niet "Rampspoed En Narigheid Achtervolgt U Lange Tijd". Maar het merk Citroën is inderdaad wel weer gewoon de achternaam van meneer Citroen die uit Amsterdam kwam.

Voogd | 2-10-2014
Was rechts, onder de kastanjebomen, een vrije lange bushalte?

P.S. | 1-10-2014
@JWB ik heb altijd als verklaring van de naam Pope gehhoord Productie overschot Philips Eindhoven. Klopt natturlijk ook iet

erven sleeboom | 1-10-2014
Swiss family Robinson met John Mills en Dorothy McGuire, in mijn herinnering een heel brave film, is uit 1960, en we weten nu dat de foto van augustus of september 1959 moet zijn.

Mike | 1-10-2014
Familie Robinson met John Mills en Dorothy McGuire ?

erven sleeboom | 1-10-2014
Ad | 1-10-2014 @erven: ken je IMDB.com?

Ja die ken ik, en ik heb al honderden filmposters van de jaren 1958 en 1959 voorbij zien trekken (geen straf hoor), maar nee, niks. Voor Europese releases (of voor zo`n groot billboard als bij het Passage Theater) werd ook wel eens een andere poster gemaakt dan `de gewone`, dan kom je er helemaal niet uit.
Misschien zullen we dus nooit weten waarnaar die spitsuurreizigers van lijn 8 of 9 keken toen de doortocht van hun eigentijdse koppelstel werd belemmerd door een lange rij ouwe buitenlijners van lijn I².
Drie hoofden, oplopend in hoogte, de meest rechtse met uniformpet, de meest linkse de spreekwoordelijke blonde jaren vijftig-filmdiva... maar wie? Wie helpt...?

Wout Verspuij | 1-10-2014
@Ad; Er staat: "Draad Pope Lampen." Pope is het logo/merk en dus de fabrikant van gloeilampen. Gloeilampen in de vorm van langgerekte buizen (geen TL Buizen) met een gloeidraad er in. Tegenwoordig heten deze lampen "Philinea Lampen" en worden nog steeds gemaakt door Philips na overname van Pope. Ze zijn leverbaar in de twee lengtes 35 en 60 Watt. Herkenbaar aan de twee ovale messingkleurige fittingen aan weerszijde van de lamp.
Ze geven warm gloeilampen licht en worden toegepast in badkamers, wandmeubels enz. enz.
De fittingen zitten zowel aan de uiteinde als aan de onderzijde van de lampen.

JWB | 1-10-2014
@ Ad - De reclame was voor Pope (draad en lampen). Pope was die andere gloeilampenfabriek uit het zuiden des lands. Maar al vanaf de jaren `20 was het eigendom van Philips hoewel de producten nog onder eigen naam weren verkocht. Volgens sommige mensen betekende Pope "Partij Overschotten Philips Eindhoven" maar dat is onzin. Voor het hele verhaal zie http://nl.wikipedia.org/wiki/Goossens,_Pope_%26_Co

wil leebeek | 1-10-2014
De reclame is van Pope die draadlampen maakte. Verder weet ik er niet veel van.

Ad | 1-10-2014
Vraag: weet iemand meer over de reclame `draad - de lampen` onder de kroonlijst van de Passage?

@erven: ken je IMDB.com? (heb je nog geen Nederlandse release data maar toch)

erven sleeboom | 1-10-2014
Avondpits verklaart ook waarom er nauwelijks passagiers te zien zijn in de 82. Die gana niet naar Den Haag, maar naar Wassenaar.
Augustus/september 1959 beperkt ook het zoeken naar de film in het Passage Theater. Wanneer werd welke film uitgebracht - ik ben er nog niet uit.

Dat er onder het Persilbord geen kattenrug zit, wil ik op gezag van C.C. te D. graag aannemen, maar wat doet gezichtsbedrog toch veel met ons...

Ook boeiend te weten wat er in die etalage zo de aandacht trekt.

c. campagne | 1-10-2014
@aldo. Er reden maandag t/m vrijdag in de ochtend- en avondspits twee Forensentrams. Een daarvan rukte in naar de Frans Hals de ander ging terug naar remise Wassenaar. In de avondspits in omgekeerde volgorde.
Op zaterdag twee in de ochtendspits conform de ma/vr-dienstregeling en een tussen de middag. Gelet op de drukte bij de winkels houd ik het op de avondspits.
We kunnen de foto dateren augustus/september 1959. De 82 is in juli 1959 z`n dakreclame voor Hus Tip-Topbrood kwijtgeraakt, terwijl de Forens daarachter nog wel z`n Persildakreclame heeft, die in de loop van september 1959 van de buitenlijnmotorwagens werd verwijderd.
Doetinchem, 1-10-2014.

erven sleeboom | 1-10-2014
Ja, dat was toen zo (foto is van periode 1957-1961). Kattenrug sluipt van rechts naar Poten.

Theo | 1-10-2014
Ik kan me trouwens nog herinneren dat je rechts moest voorsorteren op de Hofweg om linksaf te slaan naar de Lange Poten.
Zou dat ten tijden van deze foto ook al zijn geweest? Indien dit het geval is staat de Volvo dus voorgesorteerd om links af te slaan.

aldo markus | 1-10-2014
Ik lees nu pas de eerdere reacties (kwamen bij mijn vorige posting niet in beeld, kennelijk heb ik een trage internetverbinding).
Een Wassenaars stel met twee aanhangers zal vaak nuttig zijn geweest. In dat geval gaat het om een losse motorwagen daarachter. En dan kan het goed de Forensentram naar HS zijn. De foto is dan een moment in de ochtendspits. De wagen wachtte vervolgens in de Frans Halsstraat de terugrit in de middagspits af.
Dat zou betekenen dat we de foto niet kunnen dateren, maar wel het tijdstip vrij nauwkeurig kunnen bepalen, immers de Forensentram reed slechts één(?) retourrit per dag.
Voor minder ingewijden: de Forensentram werd ingesteld toen in 1953 de rechtstreekse treinen Scheveningen-Wassenaar(viaduct)-Rotterdam Hofplein vervielen. In de ochtendspits reed één(?) rit van Wassenaar door naar HS, in de avondspits terug.

busgek | 30-9-2014
De eerste hamburger tenten bestaan al niet meer. Dat was de WIMPY en bestond al in 1965 maar was dacht ik Engels. Zo`n dikke Amerikaanse Mac heeft die weggevaagd. Ik kan er trouwens niet achter komen welke film daar nou in de Passage draait.

aldo markus | 30-9-2014
Eerste gedachte: file! Maar goed kijkend zie ik een convooi van buitenlijnmaterieel: twee motorwagens aan voor- en achterzijde (de pantograaf staat echt op het achterste rijtuig) en daartussen twee(?) achterwagens. Ook de film klopt niet: Wassenaar is de andere kant op. Er zitten ook geen mensen in de voorste wagen. Zijn het (spits)extra`s op weg van Maaldrift naar de Turfmarkt (maar dan is er behoorlijk wat gerangeer nodig...) of gaat het om een transport van Maaldrift naar `s-Gravenmade?
Doordat de PCC`s van lijn 8 en 9 in de bocht staan, lijken ze op deze foto nog korter dan in werkelijkheid, wat nog versterkt wordt door het zware buitenlijnmaterieel op de voorgrond.
Geen alledaags beeld, en toch een ansichtkaart geworden. Zo`n foto kan eigenlijk ook alleen een toevalstreffer zijn. En 54 jaar later zit ik van het plaatje te smullen!

erven sleeboom | 30-9-2014
Ad | 30-9-2014 Wat schrijven jullie trouwens allemaal braaf die tussen n. Zouden ze die in Groningen nu ook uitspreken?

Dat deden ze al. Hond`nkop. Katt`nrug. Ezelinn`nmelk.

Ik googlede de filmaffiches uit de jaren 1957-1961, maar nog niks gevonden wat lijkt op deze.

Ad | 30-9-2014
Als je een kromme buitenlijner wil zien: de 61, hier:https://htmfoto.nl/algemeen/tonen2.php?pagina=1408731785
Wat schrijven jullie trouwens allemaal braaf die tussen n. Zouden ze die in Groningen nu ook uitspreken?
De eerste [niet succesvolle] Amerikaanse hamburger zaak in NL kwam pas een jaar of 10 later. Mac Donalds in de Rijswijkse Boogaard.

joost | 30-9-2014
@Theo. Ja. Dat is een kattenrug. Een PV444 met een stijl in de voorruit. De latere 544 had deze stijl niet. Ze hadden resp. een B16 of B18 motor, duidend op de cilinderinhoud.

Theo | 30-9-2014
is die Volvo links op de foto geen kattenrug?

c. campagne | 30-9-2014
@diverse.
De bestuurder heeft de richtingtrommel al verdraaid voor de terugrit naar Wassenaar.
Achter de 82 bijna zeker de 123 en daarachter de 122 of de 124. De losse buitenlijner is op weg naar Hollands Spoor voor de Forensendienst. Het is de 65 of de 68.
Mbt. kattenruggen: geen van deze wagens heeft een kattenrug, ze waren recht.
Doetinchem, 30-9-2014.

joost | 30-9-2014
@erven. Dat zou dan de 68 of 69 moeten zijn. Deze mw. waren betrokken bij een frontale aanrijding nabij de Nachtegaallaan in Wassenaar in 1948.
Voor zover ik weet werden beide mw. volledig hersteld, evenals een salonwagen (105?), hierbij betrokken. Deze laatste raakte door de klap geknikt in de lengterichting. Er heeft ook een ex LTM ahr. met een kattenrug rondgereden. Het nummer weet ik niet (meer).
De foto laat inderdaad een vervorming zien, als het tenminste geen optisch bedrog of vertekening is.


erven sleeboom | 30-9-2014
Ik denk dat die buitenlijner (de tweede kattenrug dus, kijk maar) de forensentram is naar het Hollands Spoor. Die reed als losse motorwagen.

Het is spitsuur, gezien de dubbele aanhang, de forensentram en het PCC-koppelstel.

Voorzover bekend is er nooit een 131-140 in Leiden geweest, al is er een hardnekkig gerucht dat toch... op een keer...

Ik zou wel willen weten welke film er draait. Met die grote affiche boven de ingang van het Passage Theater moet er uit te komen zijn.
Wel na lang zoeken.

Keessie | 30-9-2014
Wat doet die buitenlijner zonder ahr`s daar? Van Leiden misschien? Wel vreemd: Wassenaar 2x ahr en Leiden geen, was dat gebruikelijk? Zijn er eigenlijk ooit Limburgse ahr`s (131-140) in Leiden geweest of bleven die alleen maar op de lijn I¹ naar Delft.

busgek | 30-9-2014
Ik zie maar 1 katterug, of mis ik iets? En ik zie die mooie bios Passage, daar zag ik heel wat films.

erven sleeboom | 30-9-2014
Niet helemaal. De route was net andersom (lus tegen de klok in).
Hofweg, Spui, oversteken kruising Gr. Marktstraat, dan linksaf Turfmarkt (standplaats), Wijnhaven, Kalvermarkt, rechtsaf Spui, Hofweg.

Jullie hebben nog niet gezocht naar kattenruggen?

Anton Zonneveld | 29-9-2014
@ marietje: kruising Spui-Grote Marktstraat (voor het pand van Hulshof) linksaf, daarna rechtsaf een stukje Nieuwe Haven en dan weer meteen rechtsaf de Turfmarkt op (voor het gebouw van Lummus). Terug weet ik niet meer exact, ik denk Turfmarkt-Spui rechtsaf en dan rechtdoor richting de zelfde plek waar nu deze foto is gemaakt.

joost | 29-9-2014
Achter Limburger 82 tweemaal eveneens Limburgse ahr, serie 121-130 met centrale bufferkoppelingen en enkelkamer (Knorr) beremming met dus één remslang.
@Hans (Zoef). De Burger King kwam pas véél later op de hoek van de Spuistraat

marietje | 29-9-2014
Geweldige combi van trams! Sfeertje!
Tegenwoordig behoorlijk saai op die plek. Verkeer geeft toch reuring, levendigheid aan de stad. Je weet niet meer waar je veilig kan lopen. Trottoir "van vroegah" bestaat niet meer. Jammer.
Weet iemand hoe die trams naar Wassenaar keerden, en waar? Linksom de Turfmarkt op?

erven sleeboom | 29-9-2014
Salonwagens? Waar? Ik zie ze niet.
Hamburger?

Hans (Zoef) | 29-9-2014
Ik zie hier een Limburger met 2 salonwagens, een buitenlijner en 2 PCC`s, ik mis nog een Hamburger!

Anton Zonneveld | 29-9-2014
a = de rolfilm die richting Wassenaar staat. Hij rijdt toch echt naar Den Haag Turfmarkt ept.

erven sleeboom | 29-9-2014
Wow!
Zoekplaatje:
a. Wat klopt er niet?
b. Hoeveel kattenruggen zie je?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0268


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>