Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-2-2018, 20:58 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      PCC 2127 met (tijdelijke) trolleystroomafnemer bij BN in Brugge, 1974
drie foto`s van Rinus van de Kuil


Donderdag 3 oktober 1974 werd PCC 2127 door BN in Brugge aan HTM overgedragen. Samen met, de helaas te jong overleden, Jaap Heijne ging ik die dag met de VW Kever van Jaap via de Zeelandbrug en de pont van Vlissingen naar Breskens naar Brugge. Namens HTM namen wij daar de 2127 in ontvangst. Na een uitgebreide visuele controle werd ter afsluiting een proefrit op de testbaan gemaakt. Omdat mogelijk te maken was de tram voorzien van een (tijdelijke) trolleystroomafnemer. Alles verliep op rolletjes en de tram werd goedgekeurd en vrijgegeven voor transport naar Den Haag.

Helaas was de 2127 (en vele van zijn soortgenoten) slechts een kort leven bij HTM beschoren. Op dinsdag 7 april 1992, rijdende als tweede tram achter de 1332 op lijn 3, werd de 2127 aan de Muzenstraat door GTL8 3035 (onze huidige Hoftrammm) van lijn 1 in de flank geramd. De tram werd niet meer hersteld en werd op woensdag 1 juli 1992, nog geen 18 jaar oud, naar de sloper in Montfoort getransporteerd.

Rinus van de Kuil

Museummedewerker | 12-10-2014
De PCC-serie 2101-2130 kan je omschrijven als een motorwagen zonder reguliere bestuurdersplaats maar met hulpstuurstanden of als een gemotoriseerde aanhanger. Uit ervaring weet ik dat het erg handig is om zo`n rijtuig zelfstandig te kunnen verplaatsen, dus zonder "echte" motorwagen.

Overigens is dat concept bepaald niet nieuw en is het elders ook toegepast, zelf bij gelede rijtuigen. Zoek in Google afbeeldingen maar naar "Blinde Kuh" en je vindt ze bij bosjes. Zie dit voorbeeld:

http://de.wikipedia.org/wiki/Gef%C3%BChrter_Triebwagen#mediaviewer/File:Zurich_Be_4-6_Blinde_Kuh_1697_Depot_Wollishofen.jpg

Coos | 12-10-2014
Toen ik de 1001 in 1948 voor het eerst op straat zag, bekeek ik hem als een bus op tramrails. Een 1-richting voertuig met van die kleine `maffe` Amerikaanse raampjes. Bovendien met maar n, overigens zeer fraai, a-symetrisch front.
Pas bij het verschijnen van de 1100`en met hun grote zijramen werden het voor mij echte trams, die bovendien gekoppeld konden rijden met elk een eigen beugel.
Toen er dan uit oogpunt van personeelsbesparing een volgwagen-serie kwam zonder bestuurders-cabine, vond ik het doodgewoon dat die ook geen `normale` voorkant had, omdat die niet nodig was. Het is allemaal een kwestie van gewenning.

marietje | 12-10-2014
@Coos: ik snap wat je zegt, maar (bijna) alle trams vr de PCC, hadden niet een specifieke voor- of achterkant. De PCCs zelf wel. Om van zo`n reguliere PCC er opeens een te hebben met 2 achterkanten noem ik "maf". Net als opeens een VW kever met 2 achterkanten.
Snap je het nu?

Frans van Meerwijk | 10-10-2014
Ach Marietje, kijk dan nog eens in Brussel naar de (dacht ik) 7900`en:
Dubbelgelede achtassers die altijd met twee panto`s op moeten rijden, want onderhuids zijn dat eigenlijk niets nders dan die koppelstellen...
En het is inderdaad jmmer van dat vandalisme en die graffiti, maar dat gold in feite k nog voor de GTL`s...

Coos | 10-10-2014
@marietje: Hoezo `maffe trams`? Is het je nooit opgevallen dat een achterwagen (sinds 1904) altijd al eenzelfde voor- en achterzijde heeft gehad?
En die eigen stroomafnemer heeft naast een technische noodzaak ook het enorme voordeel van zelfstandig te kunnen rijden bij rangeren los van de voorwagen.
Praktisch gesproken en achteraf bezien was het wellicht beter geweest de serie 1300 met 30 wagens uit te breiden, ofwel direct al als enkelgelede trams te bouwen.
Maar de gecompliceerde historie van die plannen is wel genoegzaam bekend.

marietje | 9-10-2014
Ook zonde, he, "maar" 18 jaar? Waren maffe trams met 2 achterkanten. Werd veel graffiti in toegepast.
Ik vond het altijd raar dat zo`n ding een eigen stroomafnemer had, als aanhanger. In andere steden liftten aanhangers letterlijk altijd mee met de voorste tram. Zo niet in Den Haag. Altijd anders, die Hagenezen!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9651


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>