Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Ex LTM-tramstel 81-124 rijdt v.a. Leidsestraatweg de Bosbrug op in 1961
foto van Chr. Rademaker uit de collectie van Gerard Stolk


Rinus | 5-11-2014
Dank voor deze aanvulling. Die aanpassing komt mij weer voor de geest. Zit ik nog wel met de vraag waarom in elk geval bij het passeren van de (naar ik meen) districtscheiding in de Parkstraat het uitvallen van de binnenverlichting en ventilatie (nog) altijd duidelijk waarneembaar is.

M.b.t. de situtatie bij de Bosbrug, het recente boek van Johan Blok over de HTM buitenlijnen biedt een hoop gedetailleerde informatie, inclusief mastnummers, maar zover ik het kan zien juist niets over deze kruising HTM/NZH.

B. de Lange | 4-11-2014
Even een klein misverstand recht zetten. Voor, naar ik dacht jaren 70, was er geen verschil tussen een sectiescheiding en districtscheiding. Pas in die tijd zijn de leidingondebrekers omgebouwd, zodat het middenstuk (als de schakelaar in staat) ook onder spanning staat. Dus voor die tijd ging bij elke scheiding het licht even uit. Nog veel later (jaren 90) zijn er ook voorzieningen bij districtonderbrekers aangebracht om steeds uitvallen van het licht en de motorgenerator te voorkomen. En daarmee de slijtage door vonken aan de leidingonderbrekers sterk te verminderen.

Jan de Swart | 4-11-2014
Jammer dat bijna al het prachtige buitenlijnmateraal van de HTM, NZH en de NBM verloren is gegaan.
De NZH had in Leiden en Den Haag voorrang op de trams van de HTM.
Dus als er een NZHtram kwam aangereden; moest de buitenlijner van de HTM op de NZHtram wachten.
In Den Haag hadden de buitenlijners weer voorrang op de stadstrams.

Jan de Swart
Barneveld.

erven sleeboom | 4-11-2014
Charles | 4-11-2014 Of ben ik nou op een dwaalspoor beland?

Nee Charles, je bent niet op een dwaalspoor beland, maar de Gele tram die je ziet heeft net de sporen van de Blauwe tram gekruist die van de Koningskade (naast die van HTM-lijn 3) naar het Malieveld liepen. Je kunt de bovenleidingkruising zien en daar hadden we het over.


Jan de Swart | 4-11-2014
Beste Charles; dit is inderdaad de Gele Tram van de HTM, die via Wassenaar naar Leiden reed en op 9 november 1961 evenals de Blauwe Tram van de NZH; die via Voorburg, Leidschendam en Voorschoten naar Leiden reed; werd opgeheven.
En laat de 90 in Den Haag staan en niet in Limburg.

Charles | 4-11-2014
Heren, ik lees telkens over NZH sporen en HTM sporen en de daarbij horende bovenleidingspanning, maar dit is toch de Gele tram wat we hier zien?
Of ben ik nou op een dwaalspoor beland?

Daarbij dient men zich te bedenken dat ik een jonkie ben, zonder alles beleefd te hebben waarover jullie zo enthousiast schrijven.

Rinus | 4-11-2014
Zie nog de discussie nav deze foto:
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1284314385
Waar ik ook de link naar het eerder genoemde document uit 1957 aan ontleende.
Best wel leuke materie.

Coos | 4-11-2014
In de Railatlas van Johan Blok staat op pagina 270: "Op de kruising van de sporen van de NZH bij de Boschbrug was de bovenleiding van de HTM (ter plaatse 600V) door middel van lijnonderbrekers gescheiden van het NZH-gedeelte met 1200V.
De NZH-sporen tussen Boschbrug en de Schenkweg werden gevoed met 600V van de HTM".
Deze situatie dateert van 1 mei 1928 toen de Leidse lijn werd verlengd naar het Plein.

joost | 4-11-2014
@Rinus. Ik denk dat C.C. te Doetinchem het antwoord wel heeft. (Hoop dat hij dit leest). Het ziet er een nogal complex uit en roept daarom, begrijpelijk, wel wat vragen op. Dat de verlichting daar ter plaatse even uit ging zegt ook iets. Ging dan bij NZH hier ook het licht even uit of beschikten zij over een ononderbroken rijdraad? Toch leuk zo`n plaatje.

Rinus | 4-11-2014
M.b.t. de bovenleiding en voeding: zie https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1284564268 met het NZH document over de scheidingen 1200 en 600V m.i.v. 1957.
Hoe het nu zit met de lijnonderbrekers op de HTM rijdraad wordt hier niet uit duidelijk, maar die zullen - gelet op het knipperen van de binnenverlichting - uit gestaan hebben.
Ik ben benieuwd of iemand nog over nadere documentatie beschikt.

Ad | 4-11-2014
Wat ik gelezen heb is dat het stukje van Bezuidenhoutseweg/Schenkweg tot de Bosbrug door HTM werd gevoed (600V), maar dat de kosten werden doorberekend en dat daarvoor een tussenmeter was geplaatst. Bij de Javabrug (kruising HTM lijn 7) moet ook iets geregeld zijn geweest.

erven sleeboom | 4-11-2014
Rinus | 4-11-2014 In dit geval is het een bijzonder geval, de scheiding tussen het HTM-bovenleidingnet en het NZH-net.

Ik dacht dat deze sectie niet behoorde tot het NZH-bovenleidingnet, maar dat de voeding van de Blauwe Tram hier ook door de HTM geschiedde?

Rinus | 4-11-2014
M.b.t. het knipperen van het licht, dat is niet het passeren van een sectiescheiding (sectieschakelaar staat normaal ingeschakeld), maar een districtscheiding. In dit geval is het een bijzonder geval, de scheiding tussen het HTM-bovenleidingnet en het NZH-net.
Het passseren van een districtscheiding kun je ook bij de huidige trams nog goed merken.

erven sleeboom | 3-11-2014
Ad | 3-11-2014 Tot de bouw van de Utrechtsebaan waren er twee stukken Leidsestraatweg: in het verlengde van de Boorlaan en dit stuk van de Bosbrug tot de Boslaan.

Het hele stuk vanaf de Bosbrug tot aan het viaduct Wassenaar was één geheel en heette Leids(ch)estraatweg.
De Leidsestraatweg begon hier op de plek van de foto, liep door tot de Boslaan, maakte een haakse bocht naar links tot aan de Boorlaan, maakte dan een haakse bocht naar rechts en ging door het Haagse Bos naar het Boshek bij de Waalsdorperlaan (waar lijn I² de weg overstak) en liep dan verder in het verlengde van de Benoordenhoutseweg tot aan de gemeentegrens met Wassenaar bij het viaduct Landscheidingsweg (tot 1953 ZHESM), vanwaar de naam verder Rijksstraatweg was / is.

Tegenwoordig heet het eerste gedeelte vanaf de plek van de foto Koekamplaan, daarna komt een stukje Utrechtsebaan. Pas tegenover de Boorlaan begint dan de Leidsestraatweg.

Frans van Zoest | 3-11-2014
Iedere keer als ik op dit punt kom of ik zie weer een fraaie plaat zoals nu, moet ik denken aan al die retourtjes Leiden die ik als gastje maakte. Op de terugweg, in de vooravond en de lampenbolletjes in de tram al aan waren, gingen deze altijd een tel uit als hij over de kruising met de NZH sporen hobbelde. Typisch dat deze herinnering blijft.

Ad | 3-11-2014
Tot de bouw van de Utrechtsebaan waren er twee stukken Leidsestraatweg: in het verlengde van de Boorlaan en dit stuk van de Bosbrug tot de Boslaan. Hoe dat kon weet ik niet, misschien is die situatie ontstaan door de aanleg van de Boslaan. Door de aanleg van de Utrechtsebaan zou je moeten omlopen of fietsen om van het ene stuk naar het andere te komen. De Koekamplaan is geloof ik op dat moment ook autovrij geworden [had ook geen functie meer), maar de sporen hebben er nog vrij lang gelegen.

PS: voor (Maastricht -) Hasselt is een omgespoorde NMVB standaard historischer

FransW | 3-11-2014
@Joop v.d. Ent: u heeft géén gelijk en u heeft wèl gelijk...

De naam Koekamplaan is pas officieel door de Gemeenteraad vastgesteld in 1972. De Koekamplaan vormde een deel van de Leidsestraatweg. Die weg verloor haar functie als gevolg van de aanleg van de Utrechtsebaan.
Voor 1972 heette deze weg dus wel zeker de Leidsestraatweg.

erven sleeboom | 3-11-2014
Joop v.d. Ent | 3-11-2014 onder aan klopt het niet.
DE wagen staat op de Koekamplaan richting Bosbrug om rechtsaf te buigen naar de Koningskade.


Dit klopt echt niet. Je kijkt vanaf de Bosbrug de Leidsestraatweg af waar de tram vandaan komt. De tram rijdt nu de Bosbrug op. Lijn I² buigt hier niet af.

Bij de Paviljoen kon je lekkere poffertjes eten en herlijke pannekoeken.

Dat klopt wel. Nog, trouwens.

Joop v.d. Ent | 3-11-2014
Een pracht Foto, toch onder aan klopt het niet.
DE wagen staat op de Koekamplaan richting Bosbrug om rechtsaf te buigen naar de Koningskade.
Bij de Paviljoen kon je lekkere poffertjes eten en herlijke pannekoeken.

Mike | 3-11-2014
Zie ook LTM 81-125 in 1956:
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1375296451

Mueummedewerker | 2-11-2014
Prachtige combinatie van motorwagen en bijpassende aanhangwagen. Hadden we nog maar zo`n stel !

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5161


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>