Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
Twee maal het Goudenregenplein met tramstel van lijn 3, 1956/1957
ansichtkaarten uit de collectie van Gerard van der Swaluwe
mike | 12-11-2014
@ marietje en Leo, Sarinah is 3 weken geleden weer gesloten nadat de inboedel door de belastingdienst is meegenomen.

Leo | 12-11-2014
@ Marietje. Niet treuren. Er is, gelukkig, een doorstart. Kortom: je kan er nog steeds heerlijk eten. PEDIS!!! Rendang, Pepesan, ...
Alles wat je wil is er.
Eet smakkelijk

marietje | 11-11-2014
Dank je, @Joost!
Ik kwam er al met mijn moeder...

joost | 10-11-2014
@Marietje. Kassian, het is voorbij.

http://www.faillissementsdossier.nl/nieuws/6863/eigenaar-failliet-sarinah-in-den-haag-opent-nieuw-restaurant.aspx

MikeV | 10-11-2014
Mmmm ... ik ben de Mike van 8-11 maar niet de Mike van 10-11.
Vanaf nu dus maar MikeV om verwarring te voorkomen

Mike | 10-11-2014
@ hans(zoef)
Toen een jaar of 15-20 geleden het plein is opgehoogd, zijn alle sporen verwijderd. een jaar of 10 geleden toen er riolen werden vervangen is men nog wel een groot stuk beton van de tramrails tegen gekomen bij de Goudsbloemlaan.
De laatste keer dat de Goudenregenstraat werd "bestraat" /geasfalteerd, is alweer 25 jaar geleden toen de rails werd vervangen.

Hans (Zoef) | 10-11-2014
Dat klopt en zelfs na het ophogen van het plein zijn de sporen daar blijven liggen onder de straat. Toen de Goudenregenstraat opnieuw werd bestraat enkele jaren geleden zij daar de wissels verwijderd en de bogen afgezaagd en ik meen dat verleden jaar ook de laatste resten van de sporen zijn verwijderd.

marietje | 10-11-2014
Kan me herinneren dat na dat lijn 3 hier verdween de rails op het plein er nog lang hebben gelegen. De periodieke kermis werd gewoon over de rails heen gebouwd. Wanneer zijn de rails eigenlijk permanent verdwenen? Bekend bij iemand?

Is Sarinah daar eigenlijk nog gevestigd?
(Indo, hè? Altijd aan eten denken...)

aldo markus | 9-11-2014
@Maurits en anderen: sorry dat ik jullie helemaal ten onrechte aan het denken heb gezet. Ik had helemaal niet gezien dat de foto`s elk de andere kant op kijken. (In mijn hoofd had in ook op de onderste foto de Goudenregenstraat onder in beeld.)

Maurits | 8-11-2014
@ Aldo Volgens mij is de haltesituatie op beide foto`s hetzelfde, alleen valt de haltepaal op de onderste foto weg achter de bomen. En alle wachtenden - het zullen niet dezelfde zijn als op de bovenste foto - zijn uiteraard net ingestapt. Toen er in de jaren zestig PCC`s op lijn 3 reden was de situatie nog net zo, herinner ik me (hopelijk correct).

Mike | 8-11-2014
@ pduvekot

T`is voor mijn tijd (die peperbus en klok en politieschel tezamen in de middenberm van de Thomsonlaan), maar stond er wel!
Na versmalling van de berm, was er allen nog maar ruimte voor de peperbus
Identificatienr. 5.19196
Datering ca. 1930

Mike | 8-11-2014
p.s.
De `Incassobank` (rechtsachter onderste foto) werd in 1948 door de Amsterdamse Bank overgenomen en een 100% dochterbedrijf die de naam Incassobank mocht blijven voeren. Nadat de Amsterdamse- en Rotterdamse Bank in 1964 fuseerden tot AMRO bank, kreeg dit filiaal op Goudenregenplein 1 de belettering `AMROBank`. Na de fusie in 1995 van AMRO met ABN wijzigde de belettering in `AbnAmro`. Volgens mij hangt er nu alleen nog maar een abnamro geldautomaat aan de muur en is het pand verkocht.

pduvekot | 8-11-2014
In mijn herinnering heeft de peperbus (transformatorhuisje en reclamezuil) daar altijd gestaan, samen met een stadsklok. En in mijn herinnering stond de ALARM-BRAND-POLITIE-cel in de vorm van een oude ijzeren telefooncel op de brede stoep voor de Amsterdamse Bank

Mike | 8-11-2014
 quote:
Voogd | 8-11-2014
Nooit geweten dat de Thomsonlaan - onderste foto - zo`n mooi middenstuk met bomen had.

Die is vroeger nóg breder geweest (re: opmerking @ coos)
In de jaren `30 stond er schuin voor de ronde electriciteitszuil (zichtbaar op de onderste foto) een `straatklok` en ernaast (links voor de kijker onderste foto) nog een kiosk annex politieschel. Toen de middenberm van de Thomsonlaan smaller gemaakt werd, verhuisde de politieschelschel naar het Goudenregenplein .... althans, dat stel ik me zo voor omdat de middenberm Thomsonlaan daarvoor te smal werd.

pduvekot | 8-11-2014
Op de onderste foto: Haring in het land, dokter aan de kant

Voogd | 8-11-2014
Nooit geweten dat de Thomsonlaan - onderste foto - zo`n mooi middenstuk met bomen had.

pduvekot | 8-11-2014
Op de bovenste foto staat nog de zaak van Piet Hofland, de eerste zelfbedieningszaak van Den Haag en Omstreken (of van Nederland?) onder de naam PéHa. Op de vraag waarom de DE-koffiebonen in zijn zaak zaak zo goedkoop waren sprak hij de onsterfelijke woorden: "Liever driemaal een dubbeltje winst dan éénmaal een kwartje" Ze zijn nu opgegaan in het C1000 concern.

Coos | 8-11-2014
Oorspronkelijk stond de ALARM-BRAND-POLITIE-cel aan de overkant op het middenpad van de Thomsonlaan, waar hier op de foto de ronde electriciteitszuil staat.

Frans van Zoest | 8-11-2014
Links onder zien we nog een oude en totaal verdwenen politieschel zoals dat bij de politie heette. De oudere generatie dienders hadden nog geen portofoons en konden aan de cel zien of ze nodig waren. De alarmcentrale (nu meldkamer genaamd) kon iets in beweging stellen dat zichtbaar was voor de op straat, te voet of per rijwiel, surveillerende diender zodat die dan kon bellen en een opdracht krijgen. Ook was het een perfect controlemiddel om de dienders op straat in de gaten te houden, meldingsplicht e.d. Later kwamen de bekende glazen telefooncellen, maar dat waren geen controlepunten meer. Wij, mentoren haalden er wel eens de spreekmicrofoon uit de hoorn, aan het bureau vragen of de meldkamer ons over een kwartiertje wilde oproepen dat we moesten bellen en dan de pupil het woord laten doen in de cel. Dat werd natuurlijk meegespeeld door de centralist en de pupil maar schreeuwen in die cel..... Je moest ook oppassen dat er geen schoensmeer of zelfs geen hondenpoep aan de hoorn zat, had je meteen een bruin oor. In de jaren `80 werd er regelmatig een opgeblazen door een strijkerbom en begonnen ze te verdwijnen, mede door de komst van de mobiele telefoon.

Ad | 8-11-2014
Zoals in dat andere draadje al opgemerkt: de vorm van de plantsoentjes liet nog steeds zien waar die niet-gebruikte bogen lagen.

Beeldbank resultaten:
6.10551: 1935 met bovenleiding richting Azaleastraat
0.22111: ca 1930 met de meest spectaculaire bovenleidingsafspanning die ik ooit gezien heb bij HTM. De afspanmast heeft een schuin geplaatste steunmast, beide in beton!
0.22139: 1990 met kerstbomenmarkt , vlak voor de herinrichting, 25 jaar na de verdwijning van lijn 3 van dit plein

Coos | 8-11-2014
Beide foto`s tonen de situatie sinds 1955.

Anton Zonneveld | 8-11-2014
@ Wim: De bovenste foto is eerder gepubliceerd en besproken n.l. op 20-01-2010. Zie: https://www.google.com/url?q=https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php%3Fpagina%3D1264014195&sa=U&ei=kFJdVPG3AYfYPcG7gNgB&ved=0CAUQFjAA&client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNHi1IUghSpEFZ6b9UMBUvrrCc_ivg

Maar dat vind ik niet erg hoor, het blijven toch mooie plaatjes!

Coos | 7-11-2014
Beide foto`s laten naar mijn herinnering de situatie van de eerste jaren zestig zien, toen lijn 3 naar de Kwartellaan reed.
Lijn 3 halteerde richting Kwartellaan in het plantsoen met de voorwagen al naar de Goudsbloemlaan gedraaid, en richting stad zoals foto 1 toont waar de passagiers staan.
Lijn 12 halteerde richting Duindorp in de Goudenregenstraat vlak voor het plein (en de afslag van lijn 3), en richting Laan van Meerdervoort zoals foto 1 toont bij de abri en de haltepaal.
De nooit gebruikte afslagbogen naar de Azaleastraat en richting Duindorp voor de nooit gerealiseerde lijn 16 zijn op de foto`s al uit het middenplein verwijderd, wat ook een indicatie voor de datering is.

FransW | 7-11-2014
Op de bovenste foto zien we Ombouwer 31 met aanhangwagen 664 op lijn 3 van Kwartellaan naar Staatsspoor. Foto gemaakt in mei/juni 1956.
De onderste foto toont aanhangwagen 654 met Ombouwer 21, eveneens op lijn 3 van Kwartellaan naar Staatsspoor. Foto gemaakt in de zomer van 1957.

aldo markus | 7-11-2014
Mooie foto`s. De haltesituaties is op allebei verschillend. Op de bovenste foto stopt lijn 3 stad-in op het plein en lijn 12 in de straat. Op de onderste foto zien we geen haltes - die zal dus iets meer naar links, richting Laan van Meerdervoort liggen. Hoe is dat hier gegaan?
Op de foto`s is ook te zien, dat àls de in 1927 geplande tramlijn 16 (Pioenweg-Scheveningen, via Azaleastraat, Goudenregenstraat en Nieboerweg) zou zijn gerealiseerd een halte op het plein praktisch heel lastig zou zijn.
Wie weet welke haltesituaties hier hebben bestaan en misschien ook wat de ideeën waren voor haltes voor 3, (3A/)12 en 16?

Jeroen van Loon | 7-11-2014
Prachtige foto`s merci!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2910


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!