Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-12-2017, 20:42 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Gele Tram (79-118-119) omleiding Jan van Nassaustraat in 1943
foto van Jan Bonthuis uit de collectie van Henk Odendaal / Frank Faber


Fer | 7-12-2014
Nog iets...
@Aldo Markus
Aan de huizen links op de foto is aan de bovenzijde van de gevels al wat vroege zonneschijn met bijbehorende schaduwen te zien; de tram komt dus van de Wassenaarseweg, zoals jij al vermoedde.
Bovendien, als het andersom geweest zou zijn, zouden die huizen die in de verte te zien zijn, vast niet op het Malieveld gestaan hebben...!

Fer | 7-12-2014
Welicht is een lichtkap vlak genoeg om er twee stroomafnemers etc. op te plaatsen, wat op het te ronde tondak niet kon...?

erven sleeboom | 6-12-2014
Coos | 6-12-2014 @E.S.: een tondak is blijkbaar eenvoudiger en goedkoper dan een toen al ouderwets aandoende lichtkap; het is bij de bouw ervan tenslotte al 1923.

Daar gaat het niet om. Motorwagens met een tondak waren er al lang, denk aan de NZH A300. Onze vraag was waarom de motorwagen een lichtkap kreeg en de even oude aanhanger een tondak.


Coos | 6-12-2014
@H_M: voor wie die tijd zelf heeft meegemaakt, valt het helemaal niet mee. Voortdurend dat luchtalarm (ook `s avonds en `s nachts), al die schofterigheid tegen wildvreemden en die vernederende maatregelen, dat machtsvertoon (met en zonder uniform), de roof en het toenemend gebrek aan van alles.
Ik word zo droevig bij het relatieveren van die toenmalige doffe ellende.

@E.S.: een tondak is blijkbaar eenvoudiger en goedkoper dan een toen al ouderwets aandoende lichtkap; het is bij de bouw ervan tenslotte al 1923.

erven sleeboom | 6-12-2014
Als de salonrijtuigen identiek waren aan de motorwagens, waren het geen salonrijtuigen, niewaar?
Belangrijk lijkt mij dat de lagere bouw die door de loopdraaistellen mogelijk is, een comfortabeler instap mogelijk maakt. Maar op de stadslijnen gold dat kennelijk niet. En waarom dan een tondak?

Haagse_Meester | 6-12-2014
@Coos: die leegte valt wel mee hoor: tussen wagen en tram loopt nog een heer, uiterst rechts 2 dames in een keuvelpraatje tijdens het uitlaten v/d hond en tussen de bomen in de verte nog vaag het silhouette v/e verder onbekend voertuig. Daarbij is dit stukje Den Haag sowieso al schaars "bevolkt", omdat het dagelijks leven niet, zoals in volkswijken nog altijd het geval is, op straat afspeelt.

Komt nog bij dat fotograferen in die periode een hachelijke onderneming was waarbij je zo snel mogelijk de camera weer uit het zicht v/d bezetter wilde hebben. Je gaat dus niet staan wachten op een mooie compositie (met nieuwsgierige buurtbewoners) maar drukt zsm af!

Maurits | 5-12-2014
@Ad Na enig nadenken en vergelijken kom ik tot de conclusie dat je gelijk hebt ;-) Alleen lijken de verschillen bij de HTM me wat groter. En ach, we kennen niet anders en zouden niet anders willen kennen - toch?

Coos | 5-12-2014
Dit buitenlijntramstel staat hoogst waarschijnlijk stil, namelijk aan de halte Weissenbruchstraat. Onder de `haltedoos` aan de straatlantaarn zit een wit papier; een mededeling die op deze omleiding betrekking heeft ?
De foto geeft ook een goed beeld van de beklemmende leegte van het straatbeeld in de jaren 1942-`45; hier alleen een aardappelboer en een tram, verder niets maar ook bijna niemand.
Ik heb er nog vage herinneringen aan.

Ad | 5-12-2014
@Maurits: dat was bij de andere Nederlandse trambedrijven niet anders hoor. Een belangrijk onderscheid was dat motorwagens lichtkappen hadden, en de meeste aanhangwagens een tondak

Bij alle drie de grote bedrijven werden eind jaren `20 de ontwerpen gelijk getrokken en kregen de motorwagens ook een tondak.erve sleeboom | 5-12-2014
Waarbij ik toch wil aantekenen dat ik deze combinatie esthetisch erg okee vind, heer Maurits.
Vergelijk dit maar `s met de combinatie A600+Gooische B van de concurrent.

Maurits | 5-12-2014
De HTM heeft een soort traditie als het gaat om niet bij elkaar passende motor- en aanhangwagens te kopen, denk maar aan de Fordjes en later Ombouwers die met de veel hogere 600/650-aanhangwagens reden. Daarbij kun je dan als verontschuldiging nog de verschillende bouwjaren aanvoeren, maar bij de buitenlijners zijn motor- en bijwagens tegelijk besteld. Toch raar om dan zulke verschillende ontwerpen te kiezen. Esthetiek speelde kennelijk nog niet echt een rol.

Adje | 5-12-2014
Dank voor de info, weer wat geleerd!

Museummedewerker | 5-12-2014
De Buitenlijners motorwagens 51 tot en met 80 staan inderdaad "hoger op de poten" dan de Salonwagens 101 tot en met 120. Dat is altijd zo geweest en staat geheel los van het gegeven dat de Buitenlijners ooit anders ontworpen draaistellen kregen. De motrwagens en de rijtuigen zijn gewoon van een geheel ander ontwerp en gebouwd door verschillende fabrikanten. De motrwagens hebben bijvoorbeel wel een lichtkap en de aanhangers hebben een tondak. Niemand vindt het vreemd dat een 250 er geheel anders uitziet dan een 600 en daar geldt hetzelfde verhaal.

Ter vergelijking noem ik maar even een combinatie van een 816 met een 905, die beide door Allan zijn gebouwd en een vrijwel identieke wagenbak hebben. Ook de Limburgers "ogen" veel meer als een echte combinatie.....

erven sleeboom | 5-12-2014
Aan de wieldiameter of de hoogte van de bakoplegging heeft dat niets veranderd.

Adje | 5-12-2014
day = dat de

Adje | 5-12-2014
Ik herinner me gelezen te hebben day wielstellen of wielen zijn veranderd t.o.v. de aflevering. Ik zou zeggen dat je motor- en bijwagens in lijn maakt, maar de horizontale lijn op de flanken zit toch echt anders????

erven sleeboom | 5-12-2014
Adje | 5-12-2014 Is dat dat wielstellenverhaal?

Welk wielstellenverhaal?

rikky | 5-12-2014
Prachtig plaatje. Dank je wel.

Adje | 5-12-2014
Het was me nooit opgevallen dat de motorwagen zoveel hoger op zijn wielen staat dan de salonwagens. Is dat dat wielstellenverhaal?

Hans Klomp | 5-12-2014
In deze periode werkte Jan Bonthuis bij de HTM. Hij had daar een baantje gekregen om te voorkomen dat hij in Duitsland moest gaan werken. Veel werk hoefde Jan er niet te verrichten en dus was er volop gelegenheid om foto`s te maken.

m.sanders | 5-12-2014
Toen was ik precies 1 dag oud en in het Zuidwal ziekenhuis. Leuk om alsnog te zien hoe de wereld er toen uitzag.

c. campagne | 4-12-2014
Tramstel 79-118-119, datum 3-11-1943. Foto: J. Bonthuis Negatiefnr. 109.459
Doetinchem, 4-12-2014.

htmpcc | 4-12-2014
Van 1 t/m 7 nov `43 was er een onderbreking van de Leidschestraatweg bij de Boschlaan vanwege bouw Atlantikwall/Festung Clingendael. Vandaar omleiding.

erven sleeboom | 4-12-2014
Je kon van de Alexanderstraat rechtsaf in de Javastraat komen, dus dat is inderdaad de route die lijn I² gereden moet hebben. Er kunnen allerlei oorzaken geweest zijn waardoor de normale route niet gereden kon worden, aanrijding, bovenleidingbreuk... het moderne begrip wisselstoring zal het wel niet geweest zijn, maar wat dacht je van een militaire optocht van onze oosterburen...?

aldo markus | 4-12-2014
Wat een mooie foto uit een sombere tijd. De schermpjes op de koplampen t.b.v. de verduistering doen bijna clownesk aan. Een beetje kinderserie Thomas - als de achtergrond niet zo serieus zou zijn.
Ik vraag me af in welke richting de tram nu door de Jan van Nassaustraat rijdt. Als de richtingaanduiding LEIDEN klopt, is er dan iets met de Bosbrug? Dan zou I.2 hebben omgereden via Alexanderstraat en Javastraat.
Wie weet het?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2109


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>