Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 15-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      NZH-stadstram A324 in Scheveningen, juli 1957
foto van Hans Offerman uit de collectie van Dick van der Spek


Het bezoek van deze combinatie zal wel te maken hebben gehad met de naderende staking van de lokaaldienst op het traject Scheveningen – Carel van Bylandtlaan.

Dick van der Spek

Raymond | 10-1-2015
Dat klopt inderdaad, rechte sleepstukken, zoals oorspronkelijk waren toegepast bij het NZH-materieel, zijn op het Haagse net niet toegestaan i.v.m. mogelijk blijven haken achter spandraden. Voor de rest is de pantograaf van de A327 geheel origineel.

Raymond

erven sleeboom | 9-1-2015
Tegenwoordig heeft de A327 een zwik die afkomstig lijkt van een Stemman-pantograaf (de "1100-beugel"). Daar zal Museummedewerker of Raymond wel meer van weten.

Museummedewerker | 8-1-2015
Dankzij iemand met oog voor detail en enorm veel kennis, ervaring en herinneringen kijk ik nu anders naar zaken. Op deze foto heeft de NZH A324 slechts twee veren, die de zwik zoveel mogelijk in de verticale positie proberen te houden. Ze zijn bovendien beide bevestigd aan dezelfde zijkant van de stroomafnemer. De NZH A327 heeft ook slechts twee veren, maar die zitten tegenover elkaar, zowel links als rechts en trekkend in tegengestelde richting. Beide opstellingen zijn kenmerkend voor de NZH. Daardoor staat de koolstaaf zelden exact haaks op de lengterichting van de wagenbak, de wrijving door het slepen langs de koperdraad zorgt immers voor een geringe torsie. Bij de HTM vind je altijd vier veren. Eigenaardig..... ;-)

Hans | 8-1-2015
@erven sleeboom. Ik sluit me helemaal bij je woorden aan. Af en toe een zijsprongetje moet kunnen; dat houdt de boel ook een beetje levendig. Ook mijn dank gaat uit naar de webbeheerder (als we nu toch bezig zijn die taalvervuilende Engelse woorden uit ons mooie Nederlands weg te laten... )

erven sleeboom | 8-1-2015
Ik hou van deze website!
Naar aanleiding van een bovenleidinginspectie van 58 jaar geleden door een wonderlijk houten voertuig kun je zomaar ineens terechtkomen bij de dringende vraag of een uitgerangeerde liberale politica op het gymnasium heeft gezeten!
(het is niet echt de bedoeling, maar toch...)
En tussendoor krijg je ook nog alles wat je weten wil over dat wonderlijke houten voertuig. Wat wil je nog meer...
Dank aan de tolerante webmeester...

Jan de Swart | 7-1-2015
Beste Raymond, ik snap wat de heer Sleeboom bedoeld en ben gelijk naar de site gegaan die u mij opgaf.
Tijdens Retourtje Leiden heb ik samen met een buurman van mij een rit gemaakt op het voorbalkon van de A 327.
Wat een schitterend staaltje werk hebben jullie van de TS verricht om deze tram en andere trams te restaureren en rijdende te houden.
Ga zo door.

Barneveld 7 januari 2015

Haagse_Meester | 7-1-2015
Over zijdelingse beweging v/h bakje is mij niks bekend. Wel staan er in het boek van JF Smit een paar foto`s van H204 en zusje H202, waarbij ook de ladderzijde (op deze foto niet zichtbaar) te zien is. De H204 was verbouwd uit de oude gesloten goederenwagen C13, slechts 4m lang met een radstand van 1,6m. Zusje H202 kwam voort uit C12, beide hadden vermoedelijk een RSTM achtergrond.

erven sleeboom | 7-1-2015
Dank voor je uitleg. Dus het bakje was alleen in hoogte verstelbaar en kon niet zijwaarts bewegen? (ik vergelijk `m maar even met dieseltinus).

Haagse_Meester | 7-1-2015
@Erven: die wielen horen niet bij het bakje (die zat stevig vast aan de H204) maar de rolbare ladder die in onderdelen meegenomen werd. De andere as hangt net onder de stelbalk en het restant v/d ladder zal ongetwijfeld zijn opgeborgen in de H204 zelf. Vanwege de uitneembare en vooral lichte constructie (de ladder moest door 2 man uit het spoor getild kunnen worden) kan deze niet gesleept worden vervoerd.

Wat het genoemde bakje betreft: de bak was gemonteerd op een hulpframe, welke op zijn beurt in hoogte verstelbaar was. Vanwege de stabiliteit (en werkwijdte) v/d bak moest dit frame zo breed mogelijk zijn, je kunt het dan ook a/d zijkant v/d wagen zien. Intern was een hefinrichting om de bak in hoogte te verstellen en de monteurs konden binnendoor via een luik in de bak komen (middels ladders, natuurlijk)

De ladder is vooral bedoeld voor controle en evt klein onderhoud, voor de grotere klussen werd de H204 van stal gehaald.

Hans | 6-1-2015
@joost. Gimnasium of gumnasium? Heb je dat laatste ooit iemand horen zeggen? We hebben het hier over het Nederlands, niet over het Duits of de Scandinavische talen, waarin deze letter als een ü-klank wordt uitgesproken. (In het Duits uiteraard alleen in woorden van Griekse origine). Een klassieke opleiding? Prima, maar loop er niet zo mee te koketteren...

Hierbij wil ik het laten, want we raken helemaal bij het onderwerp vandaan.

erven sleeboom | 6-1-2015
Of Erica Terpstra de ypsilon correct uitspreekt weet niemand, al heeft ze als gymnasiaste oud-Grieks geleerd.
Toen ze in Leiden ging studeren miste ze de tram, want het was 1962.
De grote kist op het dak van de H204 biedt maximale bescherming aan de bovenleidingmonteurs, maar het lijkt wel of hij wielen heeft. Wat een raar ding.

joost | 6-1-2015
@Hans. Dat is dan correct uitgesproken van Terpstra. Waarschijnlijk ontbreekt haar de kennis van het Grieks niet. (Gymnasium)?
Deze Ypsilon (in het Grieks Upsilon) is per slot niet voor niets een Griekse IJ, de 20e letter in het Griekse alfabet.

Zie : https://nl.wikipedia.org/wiki/Ypsilon

Een overigens curieuze constructie daar op het dak van de werkwagen. Heel apart.

Hans | 6-1-2015
En Erica Terpstra, een intelligente VVD`ster , spreekt de `y` als een `u` uit. De Olumpische Spelen

Raymond | 6-1-2015
Kijk even hier hoe het er precies staat en je snapt wat Erven bedoelt.

http://www.retourtjeleiden.nl/2011/08/blauwe-tram-op-de-geestbrugweg.html

Raymond

Jan de Swart | 6-1-2015
Geachte heer Sleeboom;
Ik bedoelde eigenlijk dat de intelligentere Leidenaar de y ook als een ie zal uitspreken.

Barneveld 6 januari 2015

Frans Reijgers | 6-1-2015
@erven sleeboom:

Het is dus in ieder geval geen Y!

Zullen we het er verder maar bij laten?
Afgezet tegen het huidige wereldgebeuren is de schrijfwijze - in een inmiddels ver verleden - van de bestemming van een stadstram in een provinciestad nou ook weer niet zo ongelooflijk belangrijk.
(geen ironie, hoor; gewoon relativering).

erven sleeboom | 6-1-2015
Tja... het is het bijna... maar de echte I van de IJ kan ik hier niet reproduceren.
De flankerende streepjes dienden om de ruimte op te vullen, maar bij het woord TRAM op deze foto komen ze niet voor.

Raymond | 6-1-2015
Ja het is echt: - RIJNDIJK - , het originele bord zit zo op de A327

Groet van Raymond

erven sleeboom | 6-1-2015
Het zat er ongeveer tussenin. Niet IJ en niet Y, maar iets er tussenin, zoiets als iJ maar ook dat niet. Ik kan het hier niet reproduceren.

Frans Reijgers | 5-1-2015
erven sleeboom | 4-1-2015:
"Er stond overigens niet RIJNDIJK maar RYNDYK";

Toch echt niet hoor!! Verschillende foto`s uit de nadagen van de A300-en laten op hun richtingtrommel de bestemming RIJNDIJK zien.
Ook de "hoge" 500-en, die in de najaren van de stadslijn de dienst kwamen versterken, filmden de zelfde schrijfwijze en zelfs een A400 (Boedapester) was deze vermelding niet vreemd, gezien een foto die in de vijftiger jaren op de Hoge Rijndijk is genomen.
Ik ben overigens niet de schrijfwijze van de bestemming op de "oer"-300-en (A301-A308 en A309-A312) nagegaan. Zou best eens kunnen dat op deze - eind veertiger jaren - verdwenen wagens de Y i.pv. de IJ stond vermeld. Hou me dus ten goede.

erven sleeboom | 5-1-2015
Ik denk het niet. De intelligentere Utrechtenaar is nooit in Leiden gesignaleerd.

Jan de Swart | 5-1-2015
Geachte heer Sleeboom;
In het begin van de Gemeente Tram Utrecht had men een koersbord op de trams staan waarop stond Ringlyn.
Dit werd door de intelligentere Utrechtenaar uitgesproken als Ringlien terwijl de gewone Utrechtenaar de y gewoon als ij uitsprak.
Ik denk dat dat in Leiden ook zo geweest is.

erven sleeboom | 4-1-2015
Frans Reijgers | 14-12-2014 OEGstGEEst, STATION en RIJNDIJK. Dat tweemaal de letters "st" bij de bestemming Oegstgeest in het klein werd vermeld, had een eenvoudige reden: alles in hoofdletters paste niet op de breedte van de trommel.

Jan Wolkers zag er een andere verklaring in:
"In de verte kwam het trammetje aan. Hij kon reeds het OEG GEE op het bord boven de voorruit lezen, maar de laatste twee letters van beide lettergrepen waren nog onleesbaar, omdat men die uit plaatsgebrek met kleine letters geschreven had. St, St, dacht hij. Mijn geboorteplaats is het geheimzinnigste dorp van Nederland. Er mag slechts fluisterend over gesproken worden, zelfs de tram kondigt dat aan."
Jan Wolkers, Kort Amerikaans, 1962

Er stond overigens niet RIJNDIJK maar RYNDYK.

Jan de Swart | 4-1-2015
De smalspoormotorrijtuigen van de NBM hadden aan beide zijden een verlicht bord met daarop het woord TRAM.
Dit bord gold om het wegverkeer te waarschuwen dat er een tram aankwam.
Dit was nodig omdat de NBM; behalve in Zeist en Arnhem; een enkelsporige smalspoorlijn had die aan de rechterzijde van de weg lag.
De normaalspoormotorrijtuigen van de NBM hadden dit niet.

Barneveld 3 januari 2015

Raymond | 14-12-2014
De huidige NZH A327 en HTM 90 hebben inderdaad deze vijfkantige trommels. Ook de NZH A106 heeft ze. De A327 heeft aan een zijde Leidse bestemmingen en aan de andere zijde Haarlemse bestemmingen.

Raymond

joost | 14-12-2014
@Frans Reijgers. Je hebt gelijk. De Limburgers van de HTM hadden deze ook i.p.v. een film.

Frans Reijgers | 14-12-2014
Ik kan mij deze dienstaanduiding nog goed herinneren. Het "veld" was groen verlicht met daarop in zwarte letters "TRAM". Dat groene kwam overeen met de groene kleur van het dienstbord- met-witte-rand, zoals deze op het front van deze (naar mijn mening nog altijd één van de schitterendste stadsmotorwagens) te zien is.
Ik meen dat die groene aanduidingen werden gebruikt op materieel dat bezig was met onderhoudstaken aan de infra en dus niet met reizigersvervoer.
Overigens @Coos en @Joost:
Jullie zien geen richtingsfilm maar een vijfkantige trommel, met op deze Leidse motorwagen naar mijn mening naast het opschrift "TRAM" ook nog een rood vlak zonder opschrift (bedoeld als sluitlicht) en de bestemmingen
OEGstGEEst, STATION en RIJNDIJK. Dat tweemaal de letters "st" bij de bestemming Oegstgeest in het klein werd vermeld, had een eenvoudige reden: alles in hoofdletters paste niet op de breedte van de trommel.

Coos | 14-12-2014
Het opschrift `TRAM` in de bestemmingsfilms zag ik wel vaker bij regionale tramlijnen, die behalve over een vrije trambaan ook over bestrating van buitenwegen reden. Wellicht een wettelijk voorschrift uit de jaren twintig/dertig ?

joost | 13-12-2014
Wat kan het anders zijn dan hetgeen de richtingfilm aangeeft

c. campagne | 12-12-2014
@dick. Het betreft hier een periodieke inspectie van de bovenleiding. Heb een door Hans van dezelfde combinatie gemaakte foto in Voorschoten. In de "bak" op de H204 zitten twee NZH-ers de bovenleiding af te turen naar eventuele mankementen.
Doetinchem, 12-12-2014.

Dick van der Spek | 12-12-2014
In 1928 werd de gesloten goederen wagen C13 verbouwd tot montagewagen H204, als vervanging van de eerste H202 Tot het einde van de tramweg-exploitatie heeft ze tot november 1961 dienst ge-daan en is in 1962 gesloopt.

rikky | 12-12-2014
Prachtige foto. Bedankt weer.
De bovenleidingwagen is de H204 volgens J.E. Smit, blz. 96.

jwb | 12-12-2014
Ik neem aan dat de aanhanger een bovenleiding montagewagen is. Interessant geval. Zijn daar meer gegevens van?

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8739


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>