Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Blijdschap doortrekken lijn 4/4A naar Loevesteinlaan/Railreiniger 1, 1952
foto van K.J. de Haas uit de collectie van Wout Hoijtink


De foto is genomen op zaterdagmorgen 5 juli 1952, net voor lijn 4/4A gingen rijden naar de Loevesteinlaan. De locatie is de Erasmusweg, bij de halte Anna Bijnslaan. Het is duidelijk dat deze omwonenden blij waren met de komst van de tram (tot dan toe moesten we naar het Esmoreitplein voor ik meen bus R). Mijn moeder heeft de bloemen in de hand, de zoon en de vrouw van de fotograaf maken ze vast en een buurmeisje staat er bij. Railreiniger 1 zal wel op de weg terug zijn.

Wout Hoijtink

Ger. | 30-12-2014
Over "hartverwarmend", "saamhorigheid" en "dankbaarheid" gesproken: op het gevaar af dat (de meeste van) jullie deze al kennen verwijs ik toch graag naar deze creatie van Kees van Kooten; L. Pronk, oud tramconducteur.
https://www.youtube.com/watch?v=Ww7DkgxZYcU

Ik hoop dat de link werkt.


erven sleeboom | 28-12-2014
Geurt Borsboom | 28-12-2014 @erven: de warmte en liefde op de foto zijn me zeker niet ontgaan. Ik deel wat de anderen daarvan zeiden, volledig.

Da`s mooi.
Is het begrip ironie jou bekend?

Geurt Borsboom | 28-12-2014
@erven: de warmte en liefde op de foto zijn me zeker niet ontgaan. Ik deel wat de anderen daarvan zeiden, volledig. Mij viel gewoon op dat er geen sluitlicht op de 1 zit. Daarmee verkondig ik geen mening of wat dan ookIn mijn herinnering hebben de 1 en 2 altijd een `rode kool`op beide balkons gehad en mij trof dat dit kennelijk niet het geval is.

Tom Prinse | 27-12-2014
Tekst revisie

Hallo BETWETER Hij rijdt vooruit. Er rijden nog geen trams(officieel)`. De nummer 1 maakt mijn inziens op het verkeerde spoor, waar gelukkig nog geen trams rijden, gewoon schoon voor het naderbij komende gebruik. Daar zijn ze dagen mee bezig geweest. Aan het einde van de Erasmusweg moesten zij van baan wisselen, maar dat was niet nodig, ze maakten eerst de ene baan een aantal keren schoon en dan wisselde ze weer van baan.

Als je goed kijkt, dat staan er twee HTMmers op het balkon (ook met stuurstand voorzien) naar de versierders te kijken. Een in rijrichting die is goed te zie. En de machinist/bestuurder heel vaag.

Huub van Keulen | 27-12-2014
Over de rijrichting van de 1 op de foto durf ik niets te zeggen: aan het zwenkstuk van de panto is die volgens mij niet af te leiden.

Ik weet dat ooit (late 50`er jaren?) de Vrijzinnig Hervormden kerkten in een gebouw aan de Beatrijsstraat.

Tom Prinse | 27-12-2014
Hallo BETWETTER Hij rijdt vooruit. Er rijden nog geen trams(officieel) De nummer 1 maakt mijn inziens op het verkeerde spoor waar gelukkig nog geen trams rijden.

Als je goed kijkt, dat staan er twee HTMmers op het balkon (ook met stuurstand voorzien) naar de versierders te kijken. Een in rijrichting die is goed te zie. En de machinist/bestuurder heel vaag.


Groet Bartom

serrel gales | 27-12-2014
@Ruud, dank je voor de link, maakt weer een hoop duidelijk. Heb 27 jaar in de beatrijs gewoond maar nooit geweten dat het een hervormde kerk is geweest.

LEO | 27-12-2014
En dat was nog maar de eerste etappe, doortrekking TOT de Loevesteinlaan.
Een jaar later werden lijn 4 en 4A, via de keerlus, doorgetrokken tot de Cannenburglaan.
Kan me, hoewel ik daar toen woonde niet herinneren dat dit feestelijk is beklonken

Ruud Poortier | 27-12-2014
@ Serrel
Ik noemde de Beatrijsstraat, maar de hervormde noodkerk was in de 4heemskinderenstraat. Over de Immanuelkerk: http://www.haagseherinneringen.nl/pagina/322/de_immanuelkerk_in_moerwijk

Serrel Gales | 27-12-2014
@Ruud,Wat een leuke foto! Rechts ligt nog land braak, daar zullen de Ds.vd Boschschool en de Immanuelkerk gebouwd worden. Heb nog geholpen bij het omscheppen van de omtrek van de kerk. Thuis spaarden we mee voor het nieuwe gebouw en ik heb nog ergens een lepeltje van de noodkerk (Beatrijsstraat?) Vraag weet iemand hoe dat met die noodkerken zat, was die noodkerk in de beatrijsstraat niet van de Baptisten gemeente die daarna hun kerk in de Vierheemskinderenstraat hebben gebouwd? Op de Troelstrakade stond ter hoogte van het tankstation ook een noodkerk waar wij vanuit de pacelli school in de beatrijsstraat naar toe gingen.

Betweter | 27-12-2014
Inderdaad, leuk plaatje.

Ongeacht de rijrichting en al dan niet vooruit of achteruit rijden van de 1, Geurt B. merkt terecht het ontbreken van het sluitlicht (de Rode Kool) op. Ding zit er niet op. Toevallig weet ik dat die er niet "effe" op wordt gezet als van rijrichting wordt gewisseld (of als het donker wordt).

Coos | 27-12-2014
@Hans B.: `Loevesteinlaan` stond op de bestemmingsfilms van lijn 4/4A.
Maar dit is toch echt de Erasmusweg.

@Anton Z.: inderdaad werd hier rustig over een spoor heen en weer gereden. Er was immers nog geen tegenverkeer.

Huub van Keulen | 26-12-2014
Wout, héél hartelijk dank dat je dit sfeerplaatje met ons hebt willen delen! Heb je nog meer van dit fraais?

MikeV | 26-12-2014
1952, je had geen TV, geen internet, geen smartfone, meestal geen auto ..... wel een krant, maar die las lang niet iedereen. Je had het vaak niet breed en zeker niet alle `overbodige` luxe die je vandaag de dag hebt. En vakantie .... was in de straat, of soms ergens anders in Nederland. Maar je had elkaar, deelde daarom fysiek lief en leed met elkaar en nam daar ook de tijd voor.

2014 Je hebt alles en nog meer dat je in 1952 niet had. 24/h per dag komt het (wereld)nieuws langs en onderlingen contacten verlopen digitaal .... met de snelheid van het licht zelfs. We reizen de hele wereld rond, en als we het zelf niet doen, reist de wereld wel 24/h dag digitaal via ons rond en alles moet snel .... bloedsnel zelfs.

Ik denk dat DAT het grote verschil is


erven sleeboom | 26-12-2014
Een foto waar alleen maar warmte en liefde uit naar voren komt.

En jullie zoeken naar een sluitlicht...? Kom op zeg...

Anton Zonneveld | 26-12-2014
@ Geurt Borsboom : Ik weet niet of aan de beugel iets valt waar te nemen welke richting deze tram rijd ten tijde van de opname, ik heb daar geen kennis van. Ook weet ik niet of, ten tijde dat een nieuw aangelegde trambaan die nog niet officieel geopend is, of er dan ook verplichte rijrichting geldt. Zou het dus niet kunnen zijn dat deze tram op verkeerd spoor rijdt? Want ik meen ook een bestuurder achter de ruiten waar te nemen. Dan is het begrijpelijk dat er geen sluitlicht te zien is, want dan kijken we nu naar de voorzijde van de tram.

Hans Brederije | 26-12-2014
Een foto waar alleen maar warmte en liefde uit naar voren komt.
Zelf ben ik in 1952 geboren en heb mijn jeugd als een warm bad ervaren.
Elke tijd heeft zijn eigen beeld en de jeugd van tegenwoordig zal ook wel op hun eigen manier tevreden zijn alleen straalt er zoveel onvrede doorheen met name ook omdat de negatieve pers altijd voorrang lijkt te hebben.
Nogmaals een perfecte foto van de Loevesteinlaan.

Geurt Borsboom | 26-12-2014
Mij valt op dat de 1 (nog) geen sluitlicht heeft. Leuke foto.

Leo | 26-12-2014
Kun je niet meer voorstellen deze dingen. Als nu een lijn wordt doorgetrokken gaat men nagenoeg over tot orde van de dag...

rikky | 26-12-2014
Oh wat een leuke foto is dit nou weer. Geweldig tijdsbeeld.

Hans | 26-12-2014
Hartstikke leuke reacties op deze foto! Enig en hartverwarmend plaatje. Wat een saamhorigheid en dankbaarheid was er in die nog niet door bot materialisme bedorven tijd.

marietje | 25-12-2014
Like.

Moet je nu `s om komen, zo`n scene. Mensen zijn verpest, verwend. Menen recht te hebben op zaken en diensten, verworvenheden. Jammer.

Huub van Keulen | 25-12-2014
Wat een fantastisch tijdsbeeld!!!

Ruud Poortier | 25-12-2014
Wat een leuke foto! Rechts ligt nog land braak, daar zullen de Ds.vd Boschschool en de Immanuelkerk gebouwd worden. Heb nog geholpen bij het omscheppen van de omtrek van de kerk. Thuis spaarden we mee voor het nieuwe gebouw en ik heb nog ergens een lepeltje van de noodkerk (Beatrijsstraat?). Wij kerkten in de Oranjekerk en Moerwijk was toch een soort kindje van ons...

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7714


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>