Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Nachtelijke geluidsmetingen met trams van HTM, RET en GVB in 1986
3 foto`s van Richard Velthuysen


In de nachten van 3, 4 en 5 juni 1986 werden er in opdracht van het Ministerie van Verkeer & Waterstaat nachtelijke geluidsmetingen gehouden met Haagse, Rotterdamse en Amsterdamse trams op verschillende typen spoor onder gelijke omstandigheden. Hiertoe werden er dus ook Rotterdamse en Amsterdamse trams naar Den Haag gebracht.

Deelnemende trams:
1: HTM 3001, 2: HTM 3053, 3: HTM 3059, 4: HTM 3095, 5: HTM 1127, 6 : RET 824, 7 : RET 810, 8 : RET 738, 9 : GVB 809, 10 : GVB 789. (De trams filmden hun volgordenummer.)

Richard Velthuysenv.l.n.r. RET 738, GVB 809, RET 824, 3058, 2101, RET 810, GVB 789, 3063, 1318, 1162, H3
foto later bijgeplaatst

erven sleeboom | 11-1-2015
aldo markus | 11-1-2015 Maar Rinus heeft gelijk, dat het werkelijk testen op dezelfde plek op dezelfde tijd met hetzelfde weer

Voeg toe: met dezelfde dikte van de wielbanden

Richard Velthuysen . | 11-1-2015
@ Aldo Markus .In mijn herinnering waren de omwonenden vooraf gewaarschuwd voor enige nachtelijke hinder . Ook had er vooraf een aankondiging in de Haagsche Courant gestaan .
Ik heb deze metingen 2 van de 3 nachten gevolgd en geen omwonenden verschrikt door de ramen zien kijken . Al zegt dit niets over het wel of niet verstoort zijn door m.n. tsjilpende Amsterdamse trams in de bogen .

Verder viel mij op hoe stil den Haag s `nachts is . Dit gaf mij wel de gelegenheid om geregeld gewapend met statief op de weg te staan op plaatsen waar dit overdag absoluut onmogelijk is .

aldo markus | 11-1-2015
@Rinus en @Frans van Meerwijk: ik schreef "tramkenners", niet "tramhobby´sten". Die twee termen zijn niet 1:1 uitwisselbaar. Er waren ook beroeps, die niet echt verrast waren door de resultaten.
Maar Rinus heeft gelijk, dat het werkelijk testen op dezelfde plek op dezelfde tijd met hetzelfde weer natuurlijk de enige manier is om het objectief te vergelijken. Dat had ik er in mijn eerdere posting wel bij kunnen zetten.

De omwonenden, die gewend zijn aan de vertrouwde tramgeluiden en er gewoon bij doorslapen, zullen misschien wel zijn wakker geworden van andere geluiden van normaal. Jammer dat dat niet gelijktijdig is mee-onderzocht. (Het Amsterdamse gemeenteraadslid Roel van Duijn [De Groenen, eerder politieke partij `Kabouter`] merkte in een debat in die tijd op, dat nieuwe trams voor hem helemaal niet stiller hoefden te zijn: hij vond het piepen in de bogen best een aangenaam geluid...)

Trouwens, prachtige foto`s. De Amsterdamse 780-816 waren toen het allernieuwste wat er was. Van die serie is op dit moment nog maar een handjevol in dienst.

Hans (Zoef) | 11-1-2015
Het toepassen van draaistroom motoren was een experiment, omdat deze een hoger rendement hebben dan gelijkstroom motoren. Bovendien is de constructie eenvoudiger en hebben daarom ook minder onderhoud nodig. Draaistroom is echter moeilijker te regelen, vooral bij de aanzet als veel koppel wordt vereist. Men deed dat vroeger door zg. fasesnijding waarbij steeds een deel van de sinus wordt doorgelaten, vandaar dat schok effect. Dat zijn de zo genoemde thyristor regelingen. De laatste technieken maken gebruik van frequentie sturing waarbij de nadelen van de eerdere technieken tot het verleden behoren.

Frans van Meerwijk | 9-1-2015
@Erven: Dank u voor deze uitleg; hooguit daarbij nog de kleine aanvulling, dat in ieder geval mensen van HTM hebben gewaarschuwd voor deze combinatie van trucktype en motoren. (Waarschijnlijk heeft ˇˇk BN dat gedaan, maar `dat zijn Belgen`...

@Rinus: We gaan hier niet over discussiŰren, want dat is niet zozeer van belang (denk ik): zullen we dan zeggen, dat die veronderstelde verschillen toen zijn aangetoond ?

Wim, dank je voor het bijplaatsen van die laatste foto!

Rinus | 9-1-2015
"Aldo heeft zonder twijfel gelijk, als hij zegt, dat de uitkomsten van dit onderzoek door vrijwel iedere tramhobby´st al voorspeld konden worden maar omdat "de deskundigen" dit niet geloofden..."

Leuk natuurlijk dat hobbyisten dat allemaal al dachten te weten, maar dan vergeten ze wel dat het onmogelijk is dat te constateren als die verschillende trams niet onder dezelfde omstandigheden rijden. Kortom: vergelijken kun je alleen als de trams telkens op dezelfde locatie rijden, onder dezelfde weersomstandigheden. Vandaar die ritten.
Grappig is dat Aldo dat zelf in zijn verhaal al aangeeft, maar de consequentie daarvan niet trekt.

erve nsleeboom | 9-1-2015
Kort gezegd: men wilde PCC-technologie gebruiken naar het voorbeeld van de Haagse GTL en tegelijk moderne draaistroomtechniek toepassen. Omdat bijvoorbeeld de PCC-draaistellen type B3 en BN en de Westinghouse/ACEC 1432-motoren helemaal op elkaar zijn afgestemd, gaat het niet lekker als je beslist heel andere motoren wil inbouwen.

IB | 9-1-2015
Dan ben ik wel nieuwsgierig wat er zo `slecht` is aan de 11G en 12G.

Frans van Meerwijk | 8-1-2015
Wat een leuke foto`s en wat een mooie herinneringen!

Waar als voorbereiding op de "Trapkarren" het GVBA een GTL8-1 op proef had rondrijden is het leuk om ook eens een Amsterdammer op rails in de Hofstad te zien...

Aldo heeft zonder twijfel gelijk, als hij zegt, dat de uitkomsten van dit onderzoek door vrijwel iedere tramhobby´st al voorspeld konden worden maar omdat "de deskundigen" dit niet geloofden hebben we in ieder geval hele mooie plaatjes... Verder zijn die 11G en 12G het bewijs, dat politici van een prima bruikbare tram een vreselijk wanproduct kunnen maken

Ad | 8-1-2015
Even kijken wat er nog van over is:
3001, 3053, 3059, 3095 zijn nog in dienst [3001 bij de gratie van de Avenio]
1127 is in het jaar van de foto afgevoerd
824 [ Galati], 810, 738 zijn weg
789- Sarajevo, 809 nog in dienst [maar er worden er enkele plukwagen, vraag of de serie 2016 haalt

Ad | 8-1-2015
@ Frans: Ik begreep je eerst verkeerd, dacht dat je bij die andere Lekstraat stond, daar zijn de BN trams ook zeldzaam.

mibia | 8-1-2015
Nu nog een keertje overdoen met het huidige "nieuwste" materieel?

Frans van Zoest | 8-1-2015
Ja! Dat weet ik nog! Ik had die nacht nachtdienst en stond in de Lekstraat bij een aanrijding, komt er opeens een Amsterdamse tram voorbij. Ik dacht werkelijk dat er iets mis was met mijn ogen of geheugen.....

Ad | 8-1-2015
Voor een deel klinken de Amsterdamse 11G en 12G hetzelfde, alleen de brom van de tractie-installatie hebben de GTL niet. Het aanzetten is wat schokkerig en dat komt door de draaistroom motoren die GVB per se wilde.
Er is in de jaren `90 ook een keer een Amsterdamse wagen in Den Haag geweest om te vergelijken met GTL en te zien wat de mindere rij-eigenschappen veroorzaakte.

De 1127 reed alleen mee als pilot voor de bezoekers.

aldo markus | 7-1-2015
Is dat alweer zo lang geleden, 29 jaar? Doel van het experiment was om de verschillende geluidseffecten van trams in beeld te krijgen. En om gelijke omstandigheden te creŰren werden er dus uit Amsterdam, Rotterdam en Den Haag trams bij elkaar gehaald (Utrecht deed niet mee.)
Van de resultaten is me bijgebleven dat Amsterdamse trams in Haagse bogen meer piepten dan in bogen in de hoofdstad. Maar ook dat de Amsterdammers het hardst piepten...
Allemaal resultaten waar niemand van opkeek. Voor de echte tramkenners was het gesneden koek.

Toch was een van de gevolgen, dat Amsterdam voor de trams op Amstelveen-lijn 5 koos voor de Haagse GTL8 (product van BN), uiteraard aangevuld met de nodige Amsterdamse wensen en eisen, waardoor het uiteindelijke resultaat (de tweerichtingsserie 901-920 en en eenrichtingsserie 817-841) nooit het Haagse succes hebben geŰvenaard. Ze rijden nog, en wijken in Amsterdam vooral af door de pedaalbediening.

Persoonlijk weet ik, dat ik in de jaren na 1991 zittend in de Amsterdamse lijn 5 in de Prinses Irenestraat mijn ogen dichtdeed en dan voor mijn gevoel hetzelfde geluid hoorde als in een PCC op Het Kleine Loo (ook een manier van je thuis voelen). Op dit traject zijn bij de aanleg rails gebruikt met hetzelfde gewicht/meter als in Den Haag. Doorgaans gebruikte Amsterdam zwaardere rails, maar die waren op dat moment niet leverbaar. Inmiddels zijn de rails vervangen en is dat Erlebnis ook verdwenen.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4392


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>