Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 12-11-2018, 21:11 uur.

   
       
 

 
   
Bezuidenhoutseweg/Rijnstraat met stoomtram naar Scheveningen, 1902
ansichtkaart uit de collectie van Dick Gilijamse


Links, over de brug de Herengracht.

Rinus | 27-1-2015
Zeer fraaie overgang zo van "stad" naar "bos". Dat is momenteel op deze plek nog wat magertjes, maar als de huidige bomen de tijd krijgen om verder te groeien komt dat ook wel goed.

Coos | 26-1-2015
Wat wij ons tegenwoordig ook niet meer realiseren is, dat het plaveisel midden 19e tot midden 20ste eeuw vol paardenvijgen lag. Met alle gevaar voor tetanus van dien.
Op de foto zie je dan ook rechts een straatveger bezig met vegen.

Frans van Zoest | 26-1-2015
Ik kan mij herinneren dat er, naar ik meen eind jaren `60, in de toenmalige echte"Haagsche Courant" een vagelijk plan stond met daarbij een montagefoto van Mat.`46 dat op een spoor reed dat was aangelegd in de drooggemaakte grachten naar Scheveningen. Kennelijk toen een utopie van een spoorlijn naar Scheveningen. Maar ja, in die tijd waren er wel meer vreemde plannen.....

Hans (Zoef) | 26-1-2015
Die twee torens zijn van het voormalige departement van justitie op de hoek Lange Poten en het Plein. Tournooiveld is vanaf deze locatie niet te zien.

Otto Dijkstra | 26-1-2015
@Haagse Meester: de NRS tramlijn Den Haag SS - Scheveningen kwam terecht bij de Mij tot expploitatie van Staatsspoorwegen (SS) en niet de HSM. De HSM exploiteerde juist de aan de andere zijde van de stad liggende tramlijn, namelijk die van station Den Haag HS naar Scheveningen. De ansicht toont de NRS-situatie.

Maurits | 26-1-2015
@Ad Het ging om twee verschillende stoomtramlijnen die niet met elkaar verbonden waren, vanaf de Schenkweg naar Voorburg (smalspoor) en verder en vanaf de Rijnstraat naar Scheveningen (normaalspoor). Pas met de elektrificatie in het begin van de jaren twintig kwam er een doorgaande lijn, nadat uiteraard de hele lijn naar Leiden was omgespoord.

Coos | 26-1-2015
Enkele van de bomen midden op de foto hebben het tot in de jaren vijftig uitgehouden.

@Aldo: Het paardentramnet was grotendeels enkelsporig met op bepaalde plekken passeerplaatsen. Een van de voorwaarden bij de overgang naar electrisch rijden in Tramplan 1904 was het nieuwe tramnet (waar mogelijk) dubbelsporig te maken.

@H_M: die `aftakking` de Rijnstraat in was het originele spoor tot vr de ingang van het Staatsspoorstation. Dit was na de electrificatie blijven liggen voor speciale treindiensten vanuit Scheveningen. Bij gebleken gebrek aan belangstelling is deze service na enige tijd opgeheven, en zijn de sporen verwijderd. Had dus niets met de HTM van doen.

Ad | 26-1-2015
de stoomtram reed toch over de Schenkweg (achterzijde station) en niet de Rijnstraat (voorzijde)?

Fer | 26-1-2015
Aan de horizon zijn twee torens te zien: mijns inziens is de linker de Haagsche Toren en de rechter stond op een gebouw op het Tournooiveld.

Haagse_Meester | 26-1-2015
De stoomtram was een NRS oplossing voor het niet mogen doortrekken v/d spoorlijn uit Gouda naar Scheveningen. Na de naasting v/d NRS door de Staat kwam de tram bij de HSM terecht die het op haar beurt in 1923/4 bij dochter NZH onderbracht. De NZH koppelde de lijn aan het traject v/d MET welke aan de andere kant van het station z`n eindpunt had, hing er een waslijntje boven en stelde een aantal trams gebouwd in Boedapest in dienst voor de nieuwe lijn. En een legende was geboren Overigens heeft er nog een aantal jaar (tot 1932) een aftakking gelegen naar het oude eindpunt in de Rijnstraat. Het is wel gebruikt maar toen de HTM ruimte wilde hebben om het emplacement Rijnstraat uit te breiden had de NZH er niet zo veel moeite mee dat dit korte stukje verdween.

aldo markus | 25-1-2015
Totaal veranderd, en toch heel herkenbaar. De trambaan maakte een slingertje naar links. Logisch, want de Koningskade zal destijds nog wel vrij smal zijn geweest. Opvallend dat er voor de paardentram (lijn C, de "groene lijn" in 1902 Zoutmanstraat-Laan v.N.O.Indi) slechts enkelspoor was (en ook dat een afbuigend spoor de Rijnstraat in ontbrak). Lijn C was de enige stadstram in de buurt van Staatsspoor.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7959


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!