Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 11-12-2017, 20:37 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 69-112 tijdelijk beginpunt Stationsplein Leiden 1960
foto van W.M. van Rooijen uit de collectie van Dick van der Spek


achter De Gele Tram staat De Blauwe Tram, B-dienst Leiden-Katwijk

Coos | 16-2-2015
@Dick: zeer veel dank voor deze uitvoerige en grondige explicatie, die een welkome aanvulling is op mijn aantekeningen.
De immer summiere gegevens over de drie laatste Bezettingsjaren heb ik steeds toegeschreven aan het gevaar voor mannen (15-45 jr) de straat op te gaan om opgepakt te worden voor de Arbeitseinsatz.

Dick van der spek | 16-2-2015
@Erven: nu het toch ter sprake is: het is mij nooit duidelijk geworden hoe bij de afsluiting van de vesting Clingendael in 1944 het opbreken van het NZH-traject tussen Raamweg en Scheveningen in zijn werk is gegaan. Men begon vanaf de Javabrug en werkte richting Kurhaus, als het ware `de schepen achter zich verbrandend`. Maar er was op Scheveningen toch geen railverbinding met het HTM-net? Dus mijn vraag is: waar werd ergens overgeladen ?In opdracht van de Duitse Wehrmacht werd, in verband met de bouw van de Festung Clingendael als onderdeel van de Atlantikwall, met ingang van 13 september 1942 de lokaaldienst van Voorburg naar Scheveningen ingekort tot aan de halte Javabrug, waar een aantal wissels werd gelegd voor de nodige rangeerbewegingen. Het gedeelte naar Scheveningen Scheveningen werd, behalve enkele moeilijk te verwijderen stukken rails in het asfalt, op voorstel van de NZH opgebroken. Nodig was het niet want daar lag de trambaan niet in de weg.
Deze inkorting gaf enige ruimte in de materieel-omloop, waardoor in de dienstregeling van 1 november 1942 Voorburg belast werd met een Leidse dienst alsmede een extra dienst. Er reden nu vanuit Voorburg acht diensten.
De materialen van het opgebroken traject werden in Scheveningen opgeslagen. Later, in april en mei 1944, zijn deze materialen weggehaald en met NZH-trams over HTM-trajecten naar Leiden afgevoerd. Sommige bovenbouw materialen van het opgebroken traject werden direct de Westlandsche Stoomtramweg-Maatschappij toegespeeld die het aanwezige en bij de WSM gangbare spoor van 26kg/m (dat naar Duitsland ging) verwisselde voor de NZH-rails van 38kg/m. Op 23 februari 1943 moest de dienst op het traject Malieveld (halte Dierentuin) – Javabrug worden gestaakt. Dit gebeurde eveneens op last van de Duitse bezetter, die enkele dagen tevoren aankondigde dat de `Festung` zou worden gesloten. In tegenstelling tot de inkorting van 1942 lag de trambaan nu wel in de weg. Men begon nu met de aanleg van de verdedigingswerken waarbij het kanaal van Scheveningen tot de Dierentuin langs de Raamweg en het aansluitende kanaal naast de Benoordenhoutscheweg tot het Haagsche Bos een onderdeel van de tankgracht en tevens de grens van de Vesting Benoordenhout/Clingendael werden. Daarom werden in 1943 de Witte¬brug, Laan Copesbrug, Javabrug en Dierentuinbrug (waar de tram over reed) afgebroken en werd tegen de gevels van de huizen langs de Raamweg van de Waalsdorperweg tot de Koningskade een betonnen muur gebouwd. Bovendien werden er diverse bunkers gebouwd o.a. bij de Dierentuin en bij de Waalsdorperweg voor Huize Katwijk. Ook werden langs de Raamweg aan de kant van het water betonnen anti-tank drakentanden geplaatst. Het Sperrgebiet werd dus uitgebreid met de Dierentuin. Vanaf deze datum werd de halte Dierentuin eindpunt van de lokaaldienst; hier werden enkele wissels gelegd om zo een omloopmogelijkheid te scheppen. Nu reden er nog maar vijf diensten i.p.v. acht vanuit Voorburg. De Dierentuinbrug werd echter na de sluiting op 23 februari 1943 nog niet direct afgebroken.

De tramlijn van de Dierentuin tot het KLM-gebouw lag de Duitsers natuurlijk in de weg en diende daarom te verdwijnen. Ongetwijfeld heeft de NZH dus toestemming gehad om dit gebied te betreden om haar materiaal te verwijderen. De NZH ging er vanuit dat dit tijdelijk was – om het na de oorlog weer te herleggen – en besloot de materialen in Scheveningen op te slaan, waar moest het anders heen? Bij de remise in Voorburg was geen ruimte. Deze opbraak zal met werkmaterieel van de tram zijn gebeurd. De Duitsers zullen daar zeker geen bezwaar tegen hebben gehad, anders moesten zij het zelf doen. De HTM ontsprong de dans omdat lijn 9 aan de ‘goede’ kant van het water lag. Merkwaardigerwijs was de remise Scheveningen van de HTM bereikbaar (via de doorgang in de Oude Scheveningseweg bij de Promenade).


dick van der s[pek | 16-2-2015
Ik weet dat op 27 september 1960 een HTM motorrijtuig was ontspoord bij de Posthof. De HTM aan de leidse kant van Posthof bracht die nacht door in de NZH-remise Rijnsburgerweg. Misschien dat dit er nog iets mee te maken heeft. Ik zal in de documentatie nog even nazien of iets te vinden is.

aldo markus | 15-2-2015
@erven @coos: Als ze begonnen het traject richting Scheveningen op te breken zou bij aankomst daar het spoor richting Leiden er toch nog gelegen hebben? Dus gingen ze dan niet "gewoon" verder in de terugrichting, totdat ze bij de plek waren waar niet meer opgebroken hoefde te worden?

erven sleeboom | 15-2-2015
Ik weet het niet.
Dat kan alleen maar bij de remise Scheveningen geweest zijn, waar de grote NZH-keerlus de HTM-sporen kruiste. Maar de laatste NZH-wagens op het opgebroken traject moeten dan toch met een hijskraan op het andere spoor gezet zijn.
Ik geloof niet dat Bonthuis die de foto`s maakte, dat beschreven heeft. Maar waarschijnlijk mocht hij als fietsende student helemaal niet meer binnen de "vesting Scheveningen" komen.

Coos | 15-2-2015
@Erven: nu het toch ter sprake is: het is mij nooit duidelijk geworden hoe bij de afsluiting van de vesting Clingendael in 1944 het opbreken van het NZH-traject tussen Raamweg en Scheveningen in zijn werk is gegaan. Men begon vanaf de Javabrug en werkte richting Kurhaus, als het ware `de schepen achter zich verbrandend`. Maar er was op Scheveningen toch geen railverbinding met het HTM-net? Dus mijn vraag is: waar werd ergens overgeladen ?

erven sleeboom | 14-2-2015
Die combinatie tweeling A600 + MAN-rijtuig B11-15 was bepaald niet elegant, maar die waren oorspronkelijk niet voor elkaar bedoeld.
De buitenlijners en salonrijtuigen waren juist wel voor elkaar bedoeld.

De MAN-rijtuigen pasten wel goed bij de motorwagens 10-19 van de Gooische waarvoor ze bedoeld waren.

Huub van Keulen | 14-2-2015
@erven: en dan zwijgen we natuurlijk helemaal over de combinaties van een A600 met Gooise bijwagen. Daarvan is er in de achtergrond eentje te zien.

erven sleeboom | 14-2-2015
snorrecken | 14-2-2015 Het is vloeken in de kerk, maar eigenlijk waren die buitenlijners en die salonwagens helemaal niet zo`n harmonieus geheel als je naar die foto kijkt.

Dat is inderdaad vloeken in de kerk. Hoe durf je.
Maar waar is het natuurlijk wel. Ieder voor zich een prachtig rijtuig, maar samen? De lijnen lopen niet strak door, ramen en zijbeplating op andere hoogte, ventilatieraampjes, tondak vs. ventilatiekap.
En toch is de combinatie zo dierbaar...
Het Boedapesterstel lijkt harmonieuzer, maar de B500 aan het eind is ook net even anders van afmetingen dan de A+B400.

Haagse_Meester | 14-2-2015
Er waren indertijd werkzaamheden in de Haarlemmerstraat, waardoor de HTM het gebruikelijke eindpunt niet kon bereiken. Omdat in 1960 wel al duidelijk was dat de tram in het Leidse zou verdwijnen en de NZH het monopolie ten noorden van Den Haag zou krijgen, deed men blijkbaar niet (meer) zo moeilijk over HTM wagens op NZH spoor.

snorrecken | 14-2-2015
Het is vloeken in de kerk, maar eigenlijk waren die buitenlijners en die salonwagens helemaal niet zo`n harmonieus geheel als je naar die foto kijkt.
Bljft de vraag onbeantwoord: wat deed die buitenlijner daar?

erven sleeboom | 14-2-2015
Hans | 13-2-2015 De HTM en de NZH op één spoor. Bijzonder. Ik heb altijd begrepen dat de concurrentie/rivaliteit tussen beide bedrijven hiervoor te groot was.

Het kwam bij stremmingen of evenementen vaker voor dat de keerlus bij het station door HTM-materieel werd gebruikt.
In de oorlog reden NZH-werktrams over HTM-sporen via Wassenaar naar Scheveningen om materialen van de opgebroken eigen lijn op te halen.
Open HTM-aanhangers serie 550 gingen achter een A500 naar Beijnes in Haarlem en kwamen als gesloten aanhangers terug.
Ergens op deze website staat een foto van een A1000 in de Haarlemmerstraat, kort na de bevrijding.
In de hongerwinter kwam ook een HTM`er als `voedseltram` in de Breestraat. Er is ook een A600 in Wassenaar geweest voor troepentransport naar Sassenheim in opdracht van de Wehrmacht. Maar deze laatste gevallen hebben natuurlijk niks te maken met samenwerking NZH-HTM.

jwb | 13-2-2015
Ik heb dit tramstation dus nog wel in volle glorie meegemaakt. Was altijd erg indrukwekkend met veel budapesters, tweelingstellen en de diverse aanhangrijtuigen daarvoor. Je ziet hier dat de htm-er al door de keerlus is gereden en klaarstaat om richting Den Haag te gaan. Dit tramstation heeft in deze vorm echter nog geen 10 jaar bestaan. Toen was het over en uit voor de trams.

Hans | 13-2-2015
De HTM en de NZH op één spoor. Bijzonder. Ik heb altijd begrepen dat de concurrentie/rivaliteit tussen beide bedrijven hiervoor te groot was.

jwb | 13-2-2015
Waarom was dit het tijdelijke eindpunt?

erven sleeboom | 13-2-2015
Let ook op het huisje van de Eltax-stadsbusdienst.

erven sleeboom | 13-2-2015
Leuk dat hier een foto van Wim van Rooijen verschijnt, want die heeft veel mooie plaatjes gemaakt.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    7104


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>