Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Laakbrug met PCC van lijn 10 en bovenleidingconstructie, 1967-1968
1 foto van Gerard Scheltens en 3 foto`s uit de collectie van Toon Steenmeijer
joost | 23-2-2015
@Coos. Aan beide zijden van de brug waren hekken zoals te zien op de tweede foto.
De brug "scharnierde" aan de Rijswijkse kant, te zien op HBB foto 0.61870.

Coos | 23-2-2015
De hekken zaten aan de Rijswijkse kant (met bewaking), de brugklep scharnierde aan de stadskant zonder beveiliging. Wanneer de klep omhoog kwam, zakte de stroomdraad enigszins mee omlaag. Stond daar dan nog spanning op ? en zo ja, was dat dan niet risicovol voor aanraking?

joost | 23-2-2015
@erven. Reeds in de tweede post van dit artikel maakte ik gewag van deze bijzondere constructie. Mijn oom was (mede) betrokken in het ontwerp van deze oplossing in de jaren 1966/67. De masten waaraan de bovenleiding werd opgehangen bevonden zich op het uiterste (het deel van de brugklap dat het hoogste reikte) deel. Het deel dus dat zich aan de kant van het Rijswijkseplein bevond. Bij het openen van de brug werd tussen deze masten en het vaste deel van de bovenleiding (aan de kant van de Laakweg) de bovenleiding gevierd tot ongeveer een meter boven het wegdek. Bij het sluiten van de brug werd de bovenleiding weer gespannen om zo een geheel te vormen als doorgaande, spanningvoerende verbinding.

Hans | 23-2-2015
Sorry: bepalen moet zijn betalen.

Hans | 23-2-2015
Hoeveel zou Siemens wel niet hebben moeten bepalen voor de (karakteristieke) lichtreclame op de brug, vraag ik me af.

erven sleeboom | 23-2-2015
Inderdaad heeft niemand `t over de bijzondere bovenleidingconstructie op de Laakbrug, met en zonder stroomloos gedeelte.
Hier hoe het was:
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1247396201
en hier hoe het werd:
https://www.htmfoto.net/algemeen/tonen2.php?pagina=1266667429

Hans (Zoef) | 22-2-2015
`Bakkerij J.H. Peters werd op 10 februari 1945 getroffen door een verdwaalde Engelse bom waarbij de tweede en eerste etage zo zwaar werden beschadigd dat ze zijn afgebroken. Bakkers Peters verloor daarbij zijn vrouw en een van zijn twee dochters. Op de Goudriaankade aanpalend aan het pand van Peters was een klein café van Laeré, van wie een zoon bij dezelfde ramp omkwam. Links naast Peters zat eerst een herenkapper. Pas na de oorlog is Cees van Rijssel in het opgekalefaterde pand daar een showroom begonnen en kwam op de plek van de kapperszaak een patattent.` Bron: P. Hoogduin.
Oude situatie zie HBB 0.61533.

Ruud Poortier | 22-2-2015
Ben het wel een beetje met Marietje eens. De infrastructuur ligt er. 23 verbindt dezelfde punten, maar doet er lang over. Eindpunt Uithof zou ook kunnen. Of verlenging naar Kijkduin... Ach, een mens moet kunnen blijven dromen.

dick van der spek | 22-2-2015
Boven Mazda geen bebouwing. Terwijl overal wel verdiepingen zijn. Reden: oorlogsschade.@ hansje, TNO zal je wellicht HTO bedoelen, school in de Asstraat.

erven sleeboom | 22-2-2015
Dat is inderdaad route lijn 23, met dat verschil dat de `potentie` van lijn 23 veel groter is doordat die door heel Rijswijk loopt. Een zware buslijn, maar nog altijd lang niet zwaar genoeg voor een tram.
Nee Marietje, je kunt wel overal trams willen, maar het moet wel realistisch zijn. Kijk maar naar tramlijn 19, voorlopig een armzalig stukje geldverspilling.

Voogd | 22-2-2015
Die voorgestelde route doet lijn 23 toch al zo`n beetje marietje?

Coos | 22-2-2015
Op de geschiedenis van lijn 10 zou je als het ware kunnen afstuderen, zo complex.
Als je alleen naar de laatste 50 jaar kijkt, dan werd lijn 10 op basis van het Plan Lehner fase 3 op 22 mei 1966 samengevoegd met lijn 36, dus van de Trekweg verle(n)gd naar Voorburg/station.
Van augustus 1968 t/m februari 1970 is er de omleiding via de Slachthuisbrug in verband met de vervanging van de Laakbrug.
Van 20 mei t/m 12 juni 1970 gaat de route via de Jan Hendrikstraat - Buitenhof - Spui.
Van 28 augustus t/m 4 december 1971 is er de tijdelijke combinatie met lijn 1 naar Delft wegens vernieuwing van de Geestbrug.
Van 26 juli t/m 30 september 1976 weer tijdelijk via de Jan Hendrikstraat - Buitenhof - Spui vanwege spoorvernieuwing in de Grote Marktstraat.
Van 9 mei t/m 24 november 1977 tijdelijk verlegd naar `s-Gravenmade wegens de vernieuwing van de Geestbrugweg en spoorvernieuwing in Voorburg.
Per 12 juli 1996 verlegd via HS/tramtunnel - Jan van der Heijdenstraat.
Per 2 maart 1997 t/m 16 mei 1998 weer via Buitenhof - Spui (met meerdere variaties) vanwege de bouw van de Centrum-tramtunnel.
Per 15 december 2002 terug verlegd over de gehele Rijswijkseweg.
Per 14 december 2003 veranderd in spitslijn met route wijziging via Eisenhouwerlaan - Kneuterdijk - Bosbrug - CS - HS naar Voorburg.
Per 3 juli 2004 verlegd via HS/tramtunnel - Laakkade - Rijswijkseweg.
Na inkorting tot HS en vervanging door lijn 17 tijdens de bouw van de Bosbrug niet meer hersteld.
lijn 10 is door de jarenlange stelselmatige bezuinigingen vakkundig de nek om gedraaid.

Coos | 22-2-2015
Vermoedelijk is de bedoeling van deze vier foto`s de zich wijzigende toestand van de bovenleiding te tonen.
Oorspronkelijk was er namelijk geen bvl boven het brugdek, net zoals boven de Slachthuisbrug, de Hoornbrug en de Reineveldbrug. Bij de oude vooroorlogse trams ging daar dan ook het licht uit. En de tram moest een aanloopje nemen, want mocht er niet stil komen te staan.

Hans (Zoef) | 22-2-2015
Dat is echt geen patatkraam, maar het brugwachtershuis. Die grote draaihekken werden met de hand bediend.

marietje | 22-2-2015
Stond er een patatkraam op de brug op de bovenste foto?
Wanneer was lijn 10 naar Voorburg Station eigenlijk omgenummerd, was het niet ooit lijn 36? Ik vind het nog steeds van de zotte dat lijn 10 is opgeheven. Ze zouden `s moeten nadenken over hoe ze die lijn meer potentie kunnen geven, bijv. een lijn vanaf Kraayenstein , Meppelweg over de Dedemsvaartweg, Melis Stokelaan, Loevesteinlaan, Erasmusweg, stuk van lijn 16 volgen tot Lorentzplein en dan ri. Voorburg, of zelfs naar Leidschendam doortrekken, een soort tangens-lijn. Zelfs aftakken ri. Nootdorp of Delft zou nog vervoerswaarde kunnen hebben. Helaas staart iedereen zich blind op verbindingen van buitenwijken naar het centrum van Den Haag. Zo achterhaald!

Hans (Zoef) | 22-2-2015
Cees van Rijssel zat niet alleen links op de hoek, maar ook waar Mazda staat. Werkplaats motoren zat links en showroom rechts. Ik heb daar ook mijn Jawa gekocht.

joost | 22-2-2015
Prachtige constructie. Zat links op de hoek niet de motorzaak van Cees van Rijssel die Jawa en CZ verkocht?

hansje | 21-2-2015
Hier kwam ik elke dag over in the vroege 60er jaren.Ik zat op school in het straatje achter het TNO(?) gebouw.Die Mazda dealer was toen in Trabantjes.de laatse foto`s moeten ongeveer buiten het Shell pompstation zijn genomen.Daar moest ik benzine halen voor pa`s Solex.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5790


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>