Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-2-2018, 20:58 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Limburgers (81-124) langs de Zijdeweg richting Turfmarkt, 1960
foto van Frits van Dam uit de collectie van Henk Odendaal / Frank Faber


c. campagne | 7-3-2015
@erven. Inderdaad, de kleine kruk. Deze kende vijf standen, tw. vooruit alle 4 motoren, vooruit motor 1 en 2, vooruit motor 3 en 4, uitneemstand en achteruit.
Bij het achteruitrijden met de Limburgers zat de conducteur altijd achterin de motorwagen als loods voor het geven van aanwijzingen aan de bestuurder.
Doetinchem, 7-3-2015.

Museummedewerker | 7-3-2015
Ja inderdaad, de Limburgers waren in HTM-toestand van slechts één schakelkast voorzien. Die moesten dus echt achteruit rijden als er gedriehoekt moest worden (of ingerukt of gerangeerd of aangekoppeld, enzovoorts).

erven sleeboom | 6-3-2015
Nee, geen hulpcontroller.
Ja, de kleine kruk had een stand voor "achteruit" (en volgens mij heette die echt zo, maar dat kan Cor Campagne of Raymond je wel vertellen).

joost | 6-3-2015
Hadden de Limburgers, als zijnde éénrichtingwagens, net als de PCC`s een hulpcontroller om van rijrichting (ik ga de discussie vooruit/achteruit uit de weg) te veranderen? Of zat er op de (enige) schakelkast een aparte rijstand voor rangeren?

erven sleeboom | 6-3-2015
Het is nu eenmaal geen tijd waarin er in allerlei mooie projecten kan worden geïnvesteerd, ook niet in het bronsgroen eikenhout.

Deze bomenrij met al die kale stammen is ook wel heel bijzonder.

limburger | 5-3-2015
De ic verbinding klopt dat is nu prio 1
Maar de ander lijn zou er ook moeten komen daar Duitsland al vele euro`s heeft geïnvesteerd in het Duitse gedeelte
En ik vrees da we dadelijk een vergelijkbare situatie krijgen als de tram Maastricht - Hasselt
Daar hebben de belgen ook druk op de ketel gezet om dat Maastricht ook te langzaam is naar hun idee
Het viaduct bij het Nederlands Duitse industrieterrein licht er al jaren net als de grond die al jaren geleden is op gekocht in Duitsland
Alleen zijn ze in Nederland weer traag met doorvoeren van de plannen
net als de ring om parkstad(de metropool regio) naast de geplande route van de lijn Kerkrade - Aachen
We zullen zien wat de tijd gaat brengen
Ook voor de zlsm op hun spoor (ruimte maken voor de normale dienstregeling)
En ach ook hier is er ruzie over de aanbesteding van het ov
Men verdenkt de NS nu van voordeel aan hun dochter onderneming abellio

Ad | 3-3-2015
Wat ik van de limburgse spooragenda begrijp, is dat men zich nu concentreert op een IC (Eindhoven-) Heerlen- Herzogenrath- Aken- (Keulen). De stoptrein verbindingen zijn denk ik p de lange baan geschoven.

Ik denk trouwens dat je met een half-houten tram nooit toestemming krijgt om tussen spoortmaterieel te rijden. Ik zie de 58 nog eerder in Zoetermeer komen.

Jan de Swart | 2-3-2015
Beste Limburger en museummedewerker;
Gezien de kosten die men moet maken om de 610 weer in originele Limburgse toestand in Zuid Limburg te laten rijden lijkt het toch beter om de 610 in zijn huidige toestand in het Haagse rond te laten rijden.

Barneveld 02 - 03 - 2015

joost | 2-3-2015
@Museummedewerker. U was met net een stap voor

joost | 2-3-2015
@Limburger. U hebt al eerder gelijk gekregen v.w.b. het transport van de 90 naar den haag. U baseert of baseerde dat op, achteraf gebleken, juiste informatie.
Wanneer de 90 (onverhoopt natuurlijk) toch de reis naar het zuiden moet maken en de benodigde infra daarop zal moeten worden aangepast, is de vraag natuurlijk: Wat gaat de energieleverancier voor spanning op die "waslijn" zetten? De bedoelde motorwagen is ingericht voor ten hoogste 1200V gelijkspanning. Ik kan me nauwelijks voorstellen dat een nieuw te elektrificeren net op deze spanning zal worden ingericht. Kunt u daar iets meer over vertellen?

Museummedewerker | 2-3-2015
@Limburger: Zo simpel is het allemaal niet, zelfs niet in Simpelveld ;-)
Als er bovenleiding boven het spoor in Limburg wordt aangebracht, dan zal die de Nederlandse spoorwegspanning (1500 Volt, in de praktijk 1800 Volt) hebben. Daar kan de LTM 610 niet tegen want die is voor 1200 Volt gebouwd. Daarna zal deze tram moeten worden voorzien van wielen met "spoorse" wielbanden en flensen. Het is nu technisch gesproken een 1-richtingwagen en dat moet natuurlijk een 2-richtingwagen worden. Nieuwe bekabeling en een schakelkast erbij. Voor de volledigheid ook weer beide kopdeuren aanbrengen. Tussen perron en tram zit een behoorlijk brede kloof (Mind the gap) want spoorwegmaterieel is gewoonlijk veel breder. Als laatste de hamvraag: zal een tram zonder ATB of ander beveiligingssysteem worden toegelaten op een spoorlijn?

Maar ondank alles, een Limburgse motorwagen (met aanhanger natuurlijk!) zou best leuk zijn in het Limburgse ;-)

limburger | 2-3-2015
@jan de zwart
Dan zal ik je even uit de droom helpen
als de 90 ooit terug komt naar de zlsm kan die gewoon rijden
Een groot deel van de lijn word namelijk van waslijn voorzien
Vanaf Kerkrade naar Simpelveld en mogelijk zelfs helemaal
er is namelijk een plan in vergevorderd stadium om een trein van af Heerlen naar aken te laten rijden via avantis (een Nederlands Duits industrie gebied)
en dat zou een elekro trein moeten worden dus is er waslijn voor nodig
En mogelijk een verbinding naar Maastricht dit kan alleen over de miljoenenlijn
De zlsm heeft het jaren tegen weten te houden / compromis willen maken
Jullie gebruik van ons spoor, wij gebruik van de rest van het rondje en jullie onder houden dan ons hele traject
Dus van af Simpelveld naar Maastricht en dan terug over Schin op geul ,klimmen ,Voerendaal, Heerlen en dan Kerkrade - Simpelveld
toen de zlsm in financiële nood kwam hebben ze noodgedwongen het spoor en bij behoren verkocht aan de provincie en aangrenzende steden
Hierdoor is de weg dus vrij om als nog de in 1e instantie bedachte route te doen over de oude miljoenen lijn
Aan de ene kant juist voordelig want dan word het spoor onderhouden maar dat kan betekenen dat de klassieke beveiliging op Simpelveld en dergelijke aan gepast moet worden
En dat zou eeuwig zonde zijn
Maar goed de tijd zal het leren

erven sleeboom | 1-3-2015
Coos | 1-3-2015 En daar kwam nog bij dat de Limburgers qua afmetingen ietsje groter waren dan het redelijk smalle andere buitenlijn-materieel.

Het was geen kwestie van smal, want de Limburgers waren even smal als de HTM-buitenlijners. De NZH-Boedapesters en Tweelingstellen waren veel breder.
Het ging vooral om de grotere radstand en hart-op-hart-afstand van de draaistellen, waardoor problemen konden ontstaan in bogen. Ik denk trouwens dat de Limburger best in Leiden en Delft hadden kunnen komen. Ik zie geen bogen die dat hadden kunnen verhinderen.

Huub van Keulen | 1-3-2015
De lus bij station Leiden zou goed bereikbaar geweest zijn, maar tsja... dat was NZH-terrein!

Coos | 1-3-2015
En daar kwam nog bij dat de Limburgers qua afmetingen ietsje groter waren dan het redelijk smalle andere buitenlijn-materieel. Richting Leiden en Delft zou dat op teveel aanpassingen neerkomen. Dus bleef het beperkt tot Voorburg en Wassenaar.

MvD | 1-3-2015
Dit is inderdaad een foto van Frits van Dam (254.929). De IL. 81 + 124 op 12 november 1960, de dienst Wassenaar - Den Haag.

Museummedewerker | 1-3-2015
@Dick te Ede,
In Limburg reden deze motorwagens als 2-richting trams en ze hadden dus elk 2 schakelkasten. De helft ervan was "verouderd". Om te voorkomen dat dure schakelkasten zouden moeten worden aangeschaft heeft men de 10 resterende schakelkasten eerlijk verdeeld over de 10 motorwagen. Die werden daardoor inderdaad beperkt, want het werden 1-richting motorwagens. Voor hun inzet op Voorburg en Wassenaar geen enkel probleem aangezien alle eindpunten voorzien waren van keerlussen. Kostenbesparing was dus het motief.

Jan de Swart | 1-3-2015
Men moet de 90 lekker in Den Haag laten staan; opknappen en er lekker mee gaan karren.
Ik heb niets tegen de ZLSM; maar ik denk dat zij niet de knowhow hebben om met electrische motorwagens te rijden.
Zij moeten bovenleiding op een gedeelte van de miljoenenlijn aanleggen wat een zeer duur kostenplaatje zal worden en moeten er twee keerlussen worden aangebracht.
Als de 90 teruggaat naar Limburg dan zal hij als statisch object worden neer gezet.

Barneveld 1maart 2015.

Dick te Ede | 1-3-2015
Wat kan de reden geweest zijn om van deze trams eenrichtingswagens te maken, de inzetbaarheid werd hierdoor flink beperkt.

joost | 28-2-2015
Tja. Glorieus en machtig mooi die Limburgers. Helaas hier op de foto al in hun nadagen. Fraai hoor; vol vermogen op eigen banen. De prachtige omgevingen van het traject deden er nog een romantisch schepje bovenop.
Zijn er al plannen met de 90 of gaat deze onherroepelijk terug naar Simpelveld

Huub van Keulen | 28-2-2015
Is de fotograaf van deze prachtplaat nog te achterhalen? Enkele mogelijkheden zijn volgens mij: Hans van Engelen, Frits van Dam en Herman Souer.

FrankZ | 28-2-2015
Volgens mij is die nooit op de Turfmarkt geweest. Wel op de Houtmarkt...
Ja, ik weet wel dat dat hele middenstuk (gemakshalve?) meestal met Turfmarkt werd aangeduid, maar de buurtbewoners - in ieder geval mijn ouders en ik - noemden die zijde toch echt Houtmarkt.

jwb | 28-2-2015
@ wil veltman - deze trams waren oorspronkelijk eigendom van de ltm
. de Limburgse Tramweg Maatschappij.

Wil Veltman | 28-2-2015
Waarom noemde ze deze tram Limburger ?

busgek | 28-2-2015
Tja..dan was de paardentram nog eigenlijk het beste

Tiktak | 27-2-2015
Toen was die oude tijd nog mooi en heel gewoon, dus geen vele elektrotechnica in de tramvoertuigen, alles werd opgelost door de trambestuurders en conducteurs, even een wissel die niet werkt met de hand omzetten. Maar nu in 2015 dus 55 jaar later worden het OV geleefd door computers en dergelijke, één storing en alles staat bijna stil.
Hoeveel trambestuurders en conducteurs zijn nog in leven die dit hebben meegemaakt en nu moeten zien dat van alles mis gaat.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9644


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>