Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-2-2018, 20:58 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Limburger 83 lijn I², zondagochtend voor de Gevangenpoort in 1960
foto van Edu Bouwman uit de collectie van Huub van Keulen


rvo | 11-3-2015
ES: Deels heb je gelijk met de tracering. Dat strijd ik ook niet geheel af. Wel was het toen een maagdelijk gebied (geen uitbreiding Wassenaar/geen Stevenshof etc). Toen had men een serieuze studie moeten opzetten in het hele gebied. Bus 43 nu is een restant van de gele tram en is niet vergelijkbaar omdat de bus de bestaande kronkelwegen door W volgt en als een soort tbodemvoorziening dient in het overigens door automassaliteit gedomineerde verkeerswegenlandschap tussen Den Haag en Leidse regio ten westen van de in dit opzicht te excentrisch gelegen spoorlijn met een NSvervoer waar je in de spits ook niet vrolijk van wordt. Daar komt nu de dwarsweg va de A 44 naar de A4 ook nog eens bij. Ik ga nu maar niet in op diverse woningbouwplannen die de toets der kritiek niet haalden vanwege overschrijding van de luchtkwaliteitsnormen in/rondom Oegstgeest/Rijnsburg/Valkenburg en richting Katwijk gesneuveld zijn. Maar ja het is zo gegaan en in onze dicht geregelde verpolderde besluitvormingsvormingsstructuur zit verbetering zit er nu niet meer in.

joost | 11-3-2015
Mooie foto. Een prachtige wagen tegen een Haags/historische achtergrond.
Waren de deuren aan de "blinde" zijde vastgezet of konden deze bij calamiteit toch snel worden geopend als "vluchtweg"? De middendeuren waren immers de enige in/uitgang bij deze wagens.
De lijn naar Wassenaar diende inderdaad lokaal belang. Zo was dat, denk ik, ook opgezet. Een gestrekte route langs de Leidsestraatweg zou zinvol zijn voor de wijk Kerkehout en de toenmalige dierentuin. Verder vind je alleen enkele villa`s die daar echt niet tegen elkaar aan waren gebouwd. Lehner was een visionair die, achteraf (als zo vaak) gelijk had. Wethouders en serieuze planners hebben/hadden daarover nog wel eens duidelijke verschillen van opvatting.
De Gevangenpoort zou geen deel meer uit maken van de route. Bovendien zou de bestuurder zich een hoedje zoeken naar de Turfmarkt om, na een bakkie en/of een sigaretje, de rit weer te maken in noordelijke richting. Misschien gaat o.m. lijn 19 het intercommunale gebeuren nog eens nieuw leven inblazen?

Coos | 11-3-2015
Moge de argumenten voor de opheffing van de Gele Tram naar Leiden (via Wassenaar) nog steeds gelden, voor de Blauwe Tram via Voorburg en Voorschoten naar Leiden zou het vandaag de dag toch een ander verhaal zijn.
Is het juist dat het complete oude tracé nog steeds mogelijk is, omdat er in de stadsplanningen steeds rekening is gehouden met een mogelijke terugkeer?

erven sleeboom | 10-3-2015
Ik ga nu vloeken in de kerk. Hoe treurig en ondoordacht de opheffing van deze lijn ook was, toch denk ik niet dat het tracé van lijn I² door de lommerrijke villawijken van Wassenaar een rol had kunnen spelen in het massale woon-werkverkeer tussen Den Haag en Leiden / Katwijk. Een meer gestrekte route via de Rijksstraatweg had dan meer voor de hand gelegen.
Een opvolger van lijn I² via de klassieke route zou alleen een strikt lokaal belang dienen. Sinds jaar en dag rijdt de vervangende buslijn 43 in een halfuurdienst. De vroegere kwartierfrequentie Den Haag-Wassenaar via deze route bestaat al heel lang niet meer.
En áls er nog een tramlijn was zou de Gevangenpoort geen deel meer uitmaken van de route.

rvo | 10-3-2015
Tja een mooi plaatje. In oude krantenknipsels uit 1962/3 lees ik dat de ingehuurde gemeentelijke vervoersdeskundige dr Lehner zegt dat de lijn naar Wassenaar en Leiden niet opgeheven had mogen worden vanwege te verwachten sterke urbanisatie en het voordeel van de vrije baan van de lijn. Zijn voorganger dr Leibbrandt die vanwege oorlogsmisdaden werd gearresteerd had daarvoor in 1960/61 ook al iets dergelijke gezegd. Lehner had gelijk. Tussen Leiden/Katwijk etc en Den Haag is te intensief autoverkeer. Ook de nieuwe bebouwing van het oude vliegveld Valkenburg draagt daartoe verder bij. Spijtig dat Lehner door samenloop van de Leibbrandtcase w.b. deze lijn achter het net viste maar maar bij de Delftse lijn op tijd was. Een lijn die al weer lang een florerend bestaan leidt. Overigens was Dr Lehner ook voorstander om de toenmalige drukke spitstram 7 te handhaven maar dat werd door de betrokken wethouder uit het Lehnerrapport verwijderd. We kennen het gevolg. Te druk autoverkeer L v Meerdervoort/Javastraat/Benoordenhout/Bezuidenhout inclusief Mauritskade en Laan Copes. Sterke luchtverontreiniging. Het Lehnerrapport is oud heel oud maar eigenlijk ook nog heel actueel.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9609


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>