Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 21-1-2018, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      De Blauwe Tram (A506-B201) voor gebouw van Europol, Raamweg 1952
foto van Hans van Engelen uit de collectie van Dick van der Spek


lambert | 5-7-2015
Precies op deze plek heb ik in 1954 de Tour zien passeren.

lambert | 16-3-2015
Ja die Blauwe Tram! Op een dag kondigden de heren jezuieten een vrije middag aan: `ijsvrij` of een kapotte verwarming of iets dergelijks, Het college liep leeg en de Blauwe liep vol. Vol met blije luidruchtige scholieren. De conducteur werd er niet vrolijk van. Aan het eind verzuchtte hij luid en voor iedereen hoorbaar:" Eindelijk Voorburg Viaduct".

Coos | 16-3-2015
Uit de massa herinneringen aan het AC: Die keren dat ik voor strafwerk op zaterdagmiddag (bij goed weer met het raam open) moest terugkomen, hoorde ik de Blauwe Tram steeds fluitend de oversteek van de Raamweg bij het KLM-gebouw maken. Dubbele straf, omdat je er niet heen kon.

Lambert | 15-3-2015
@Fer:
Als oud AC-er herinner jij je waarschijnlijk ook het winterse sneeuwballenbombardement waar de heilige Aloysius het mikpunt van was. Voor voltreffers werden punten gegeven. De hoogste punten waren voor een voltreffer in het kruis van deze heilige kampioen van de kuisheid. Het leverde ook de zwaarste straf op van de op een afstand meeloerende jezuieten, maar dat had je er graag voor over.
De Blauwe Tram hoorde een beetje bij het AC. Hij spuugde vooral in de winter `s morgens een massa AC-ers uit, vooral uit Voorburg en Leidschendam.

Fer Mählmann | 15-3-2015
@Erven Sleeboom, Ruud van Aarle;

Als oud-AC-er wil ik graag het volgende opmerken:
volgens de Redactie van de "Nieuwsbrief voor oud-leerlingen en oud-medewerkers" van het Aloysiuscollege gaat in ieder geval in 2017 het 100-jarig bestaan uitgebreid gevierd worden...!
Op de site "www.hetACgaatdoor.nl" is de nodige informatie omtrent de voortgang te lezen, dit om verdere misverstanden te vemijden.

Fer | 15-3-2015
@Lambert

Ja, zijn beeld staat er nog, volgens een foto van Google maps van juni 2014.

lambert | 15-3-2015
Coos;
Ik herinner mij die gymlessen op het veld nog goed; handballen bij mooi weer. Ik haatte sport; liet de mij toegespeelde ballen gewoon langs mij heen gaan en werd niet meer serieus genomen. Wij hebben er tegelikertijd gezeten; ik van 1952 tot medio 1958. Wegens wangedrag van school verwijderd en "geinterneerd"in Nijmegen.

lambert | 15-3-2015
Weet iemand of het beeld van de heilige Aloysius nog aan de buitenmuur hangt?
Aloysius was zo heilig dat hij als baby op Goede Vrijdag de moederborst weigerde. Dit soort heiligen moeten in ere worden gehouden.

erven sleeboom | 15-3-2015
Ruud van Aarle | 14-3-2015 @erven sleeboom. Het AC bestaat volgend schooljaar ook nog.

Ja! Wist ik niet. Het is gered. Gelukkig maar.

lambert | 14-3-2015
@Coos;
Van het Canisius College in Nijmegen staat nog slechts het voorste monumentale gedeelte. Het grootste gedeelte is afgebroken, ook de later aangebouwde kapel van Kropholler, waar ik heel wat afgebeden en afgeleden heb. Wat er nog staat is van de vooral in Den Haag en omstreken bekende architect Nicolaas Molenaar, een leerling van Pierre Cuypers.
In Den Haag bouwde hij o.a. de Jezuietenkerk aan de Elandstraat, en in Rijswijk de Bonifatiuskerk.

Ruud van Aarle | 14-3-2015
@erven sleeboom. Het AC bestaat volgend schooljaar ook nog.

Hans | 14-3-2015
@GJ de Groot. De organisatie van de CRI werd pas in 1972 opgestart en in het gebouw gehuisvest. In 1945 bestond deze nog niet.

Coos | 14-3-2015
Het oorspronkelijke plan voor het St.Aloysius College annex internaat uit 1912 had in opzet gelijkenis met het enkele jaren tevoren gebouwde St.Canisius College in Nijmegen, dat nu als Rijksmonument nog steeds bestaat en in gebruik is bij de HAN; ik ben er al sinds 2004 surveillant bij de examens.
Door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog 1914-1918 is men in Den Haag met de bouw niet verder gekomen dan de fundamenten.
Na de oorlog werd een geheel nieuw plan gerealiseerd waarbij de school en het internaat gescheiden door een groot sportveld gebouwd zijn. De oude fundamenten konden onder een dikke laag aarde blijven liggen.
Tijdens de vordering in de Tweede Wereldoorlog is dit sportveld door de Wehrmacht met zware militaire voertuigen totaal vernield, en kwamen de fundamenten deels weer aan de oppervlakte.
Op deze puinhoop kregen wij in de jaren 1951-1956 onze gymlessen voor zover mogelijk. In 1955 werd er een sportzaal aangebouwd en een paar jaar daarna is het middenveld weer in orde gemaakt.
De architectuur van Huize Katwijk (op de foto) is identiek aan die van het College aan de Oostduinlaan 50; een herinnering aan de originele eenheid.

Anton Zonneveld | 14-3-2015
Prachtige foto weer van de Blauwe. En nog wel gemaakt in mijn geboortejaar, zulks soort opnames kom ik niet veel tegen. Bedankt Dick!

erven sleeboom | 14-3-2015
Fred S | 14-3-2015 Het Aloysius College is er als school op de Oostduinlaan nog steeds (sinds 1917).

Na dit schooljaar niet meer.

Dick | 14-3-2015
Huize Katwijk wordt beschreven in "De Stamhouder" het nieuwe boek van Alexander Münninghoff. Zijn vader zat er op school.

Fred S | 14-3-2015
Het Aloysius College is er als school op de Oostduinlaan nog steeds (sinds 1917). Vroeger uitsluitend voor jongens, intussen ook voor meisjes. De paters (Jezuieten) zijn er niet meer. Het bij het Aloysius College behorende zog. patershuis is nu een woongebouw.

GJ de Groot | 14-3-2015
@Huub van Keulen Het pand is gebouwd als jongensinternaat "Huize Katwijk" (de Breul?) wellicht onderdak biedend aan scholieren van het Aloysiuscollege, dat er destijds achter gevestigd was - nu is het Aloyisiuscollege een woongebouw. Vanaf 1940 huisde de Duitse bezetter in het pand (en werden er op het terrein bunkers gebouwd). Vanaf 1945 zat het Ministerie van Justitie erin met zijn Centrale Recherche Informatiedienst (CRI).
Het gebouw met de op het terrein staande bunkers (Rijksmonument) staat momenteel te koop volgens de site van het Rijksvastgoedbedrijf.

Hans | 14-3-2015
Correctie: natuurkundige tak moet zijn: natuurwetenschappelijke tak. (Dit is uiteraard breder: scheikunde is hierbij inbegrepen).

Hans | 14-3-2015
@Huub van Keulen e.a.

Even een beknopte en onvolledige geschiedenis van het gebouw. In 1952 waren er drie aan elkaar verwante diensten in gevestigd: Interpol, het bureau Criminele Voorlichting en het gerechtelijk laboratorium. Het laatste was opgesplitst in een natuurkundige tak en een geneeskundige tak. Van deze laatste tak was de beroemde patholoog-anatoom dr. Jan Zeldenrust de directeur. Dit laboratorium was dus de voorloper van het Nederlands Forensisch Instituut, tegenwoordig gevestigd in Ypenburg.

Vóór de oorlog had het gebouw uit 1910 een "onschuldigere"(?) bestemming: het was een rooms-katholiek internaat voor meisjes.


joost | 14-3-2015
@070roelof. Nee dat stond verderop bij de Wittebrug.

070 roelof | 14-3-2015
was vroeger KLM kantoor

rsg | 13-3-2015
Europol is inmiddels verhuist naar de Eisenhouwerlaan.

P.S. | 13-3-2015
@Huub van Keulen Ik had altijd gehoord dat INTERPOL in dat gebouw zat.
Zoeken naar interpol en Den Haag op google levert fotos van het gebouw op

Huub van Keulen | 13-3-2015
Prachtplaat! In het gebouw op de achtergrond zit nu Europol, maar wat zat daar in 1952 in?

FransW | 13-3-2015
Hans van Engelen maakte deze fraaie opname op maandag 2 juni 1952.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5978


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>