Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 19-1-2018, 14:38 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Laatste rit lokaaldienst Voorburg-Den Haag Blauwe Tram, 10 mei 1958
"Die rot bus wordt nooit zo knus" / Rust zacht ouwe "Trouwe Blauwe"


In de nacht van 10 op 11 mei 1958 vertrok de laatste Blauwe Tram (A506-B515) van het beginpunt Vronesteyn in Voorburg stampvol met passagiers naar Den Haag. Ruim honderd luid toeterende auto`s begeleiden de tram door de stad. Bij de haltes onderweg waren mensen samengekomen om hun tram uit te zwaaien en deze te voorzien van bloemen en rouwkransen.
bron: WikipediA

(Acht maanden eerder al was het traject Den Haag-Scheveningen opgeheven.)Lairentius | 3-6-2015
Ik zal graag zien dat de blauwe tram weer in ere wordt hersteld. Vanaf De grote kerk in Den Haag via de hofweg naar het centraal station (boven) dan via lijn 2 naar Leidschandam noord en dan het nieuwe traject naar Leiden.CS

Dick van der Spek | 13-5-2015
Het moet natuurlijk Carel van Bylandtlaan zijn.
Bij vertrek van de Carel van Bylandtlaan begon direct het feest, een krans werd voor op de tram gehangen, toespra-ken volgden, de publieke belangstelling was enorm, een stoet van autos, brommers, scooters en fietsers deed de tram uitgeleide, bellend, toeterend, een ware kakofonie van geluiden. Bijna bij elke halte waar de vaste klanten zo vaak de tram namen, werd gestopt, toespraken, er werden taarten, sigaren en geld aangeboden. Chef van het vervoerkantoor Thomas noteerde later dat 303 sigaren, 1620 sigaretten, drie zakdoekjes (!) en een geldbedrag van 150,50 onder het personeel kon worden verdeeld. Ook de NZH-directie was bij het afscheid aanwezig, behalve directeur J.J. Jurrissen en echtgenote ook leden van de staf uit Haarlem, de vervoersdienst uit Leiden, veel personeelsleden, gepensioneerden, werkstudenten. Ondanks de weinig florissante jaren van de lokaaldienst was de belangstelling nu ongekend en bleek hoe geliefd de tram was, getuige de vele gedichten en brieven die de NZH-gemeenschap ten deel viel, waarbij met name voor het personeel veel lovende en waarderende woorden werden gesproken.

dick van der spek | 13-5-2015
De laatste tram vertrok toch vanaf de Carel van tylandtlaan? De buurtver. Van Heurnstraat deed er veel aan v.w.b. de afscheidsfestiviteiten, en die halte ligt niet op het baanvak Vronesteyn - remise.

dick van der spek | 13-5-2015
Het was niet het Voorburgs afscheid dat Jurrissen c.s zorgen baarde, maar het afscheid van de tram naar Zandvoort deed de directie anders besluiten. Dat de tram verdween (de lokaaldienst) mag dan voor ons emotionele gevoelens oproepen, maar bedenk wel dat er in het stuk Bezuidenhout-Scheveningen er normaa lgesproken niemand in zat. De lijn was zo onrendabel als het maar zijn kan. En van zomerse strandgangers en die paar kantoorklerken....daarvan kan een tramlijn niet bestaan.

Rinus | 11-5-2015
Als ik die trambestuurder zo zie, twijfel ik er sterk aan of hij deze " overval" wel kon waarderen.

Roland | 11-5-2015
Wat nu wel weer grappig is om te zien dat door de ver-metro-ing van de tram het `logge bakbeest` weer is teruggekeerd.

Haagse_Meester | 11-5-2015
Dit afscheid, en dat elders op het ooit zo grote NZH tramnet, heeft de NZH directie ertoe bewogen de laatste tramdienst (Den Haag-Leiden) 2 dagen vr de aangekondigde einddatum "stilletjes" op te heffen. Zo kon men "het gedoe" voor zijn Da`s goed gelukt, leert de geschiedenis.

Hans | 11-5-2015
Nuchter bekeken was het natuurlijk iets onmogelijks geworden, zo`n log en gevaarlijk bakbeest van een tramtrein tussen het steeds drukker wordende wegverkeer. Jammer, dat wel, maar de beslissing was volkomen begrijpelijk.

Waarschijnlijk ging ook de bestuurder meteen met pensioen...

Leen Commers | 11-5-2015
Toen de Blauwe Tram werd opgeheven was ik buschauffeur op de nieuwe lijnen 40/41/42. De toen jonge generatie passagiers had er geen enkel probleem mee en hadden geen last van emoties of nostalgie. Hun gedachte was, weg met die ouderwetse tram, die nog wachtte bij sommige haltes in Voorburg, wat toen nog een dorp was, als een vaste passagier iets te laat was.
Jan de Swart | 10-5-2015
Schitterende fotoś van een tramlijn die nooit opgeheven had mogen worden.
Maar in de jaren 40, 50 en 60 was de bus volgens sommige gemeenten en onze onvolprezen NS het vervoermiddel van de toekomst, zodat prachtige tramwegnetten van de NZH, NBM en tendele de intercommunale lijnen van de HTM er aan moesten geloven..

Barneveld 10 mei 2015

MikeV | 10-5-2015
prachtige rapportage !
mooi dat dit stukje emotionele historie bewaard is gebleven !

ook dank aan webmaster Wim, want zonder al uw inspanningen hadden we hier niet van kunnen genieten

Charles | 10-5-2015
Wat een mooie serie foto`s hiervan.
Alweer bijna 60 jaar verleden tijd.

Ralph | 10-5-2015
Wat voor een mooie emotionele reactie. Zoiets gebeurd vandaag niet Meer.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9708


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>