Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-2-2018, 20:58 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Buitenlijner 54-761-756, opstelspoor in de Ketelstraat Delft, 1950
foto uit de collectie van Henk Odendaal / Frank Faber


Hans | 20-5-2015
Na enig speurwerk en gegraaf in mijn eigen geheugen ben ik tot de volgende conclusie gekomen:

De huidige Kethelstraat in Delft werd vroeger kennelijk gespeld zonder `h`. Ik heb op internet een kopergravure uit 1793 van het dorp De Ketel gevonden, dat in Delfland ligt. Zie:
http://veiling.catawiki.nl/kavels/1770009-t-dorp-de-ketel-1793

Ik kan me (vaag) herinneren dat ik heel vroeger de plaatsnaam ook wel op deze wijze op kaarten gespeld heb zien staan, maar dan zonder lidwoord. Waarom men pas later de officiële spelling Kethel heeft ingevoerd, is voor mij tot nu toe een onbeantwoorde vraag. In ieder geval is zowel Ketelstraat als Kethelstraat afgeleid van de dorpsnaam. De beslissing van de webmaster om in dit geval geen correctie in de tekst aan te brengen is dus, met de kennis van nu, alleszins te billijken.

@MikeV.

De krant brengt de leugen in het land,
op internet is het net zo goed pet
en ook in boeken is de waarheid soms ver te zoeken.

(Je weet wel waarom... )

Adrie | 20-5-2015
Als oud delftenaar ken ik alleen maar de kethelstraat en geen ketelstraat.
Als je op het archiv van Delft kijkt:

http://www.virtueeldelftslexicon.nl/index.aspx?p=advanced&rubriek=topografie,portretten,historie&searchfor=*&operator=all&field=*

en naar Ketelstraat zoekt krijg je 3 objekten, met Kethelstraat krijg je er 42 aangetoont.

Wim van Es | 19-5-2015
In de notitie bij deze collectie foto`s staat dat er ook foto`s genomen door Henk Odendaal zelf tussen zitten. Dit is daar waarschijnlijk één van.
Omdat er hieronder zoveel namen zijn genoemd zet ik (vooralsnog) maar geen naam van de fotograaf op de foto.

MikeV | 19-5-2015
@GJ de Groot

Ook de Technische Universiteit Delft toont een foto van de Ketelstraat te Delft .... dus

http://repository.tudelft.nl/view/MMP/uuid%3A8dc0aa32-01e0-40d6-b360-87ad38b3d1dd/

Wim van Es | 19-5-2015
@GJ de Groot,
De tram staat echt in de Ketelstraat. Van dit straatje zijn ansichtkaarten (niet met tramrails) op internet te vinden.

GJ de Groot | 19-5-2015
@APH en Wim van Es Op de kaart van Delft komt de Ketelstraat niet voor. APH had mijnsinziens zo`n mooi rood vinkje c.a. van Wim van Es moeten krijgen. Wim van Es volhardt echter in het schrijven van straatnaam zonder `h `. Hoe zit `t nu eigenlijk?

erven sleeboom | 19-5-2015
Het is inderdaad de 54 en niet de 64. Dat is te zien aan het richtingfilmkastje, dat bij de Linke-Hofmann-wagens een andere vorm had dan bij die van de andere drie fabrieken.

wil leebeek | 19-5-2015
Ronald: bedankt. Ik ken Hans Laus wel maar ik weet niet wat hij heeft gefotografeerd
Hij is niet lang bij de tramhobby betrokken geweest.

R.v.Apeldoorn | 19-5-2015
Het is echt de 54 (tevens te herkennen aan het filmkast-dakje), in de SHTM collectie zit ook deze opname. Achterop stond een stempel met de naam Hans Laus, waarschijnlijk de fotograaf.

wil leebeek | 19-5-2015
Wim van Es: sorry dat ik heb vermeld motorwagen 51, dit moet zijn 54.. Ik heb een zeer duidelijke foto van het tramstel op deze plaats.

Ook komt het motorwagennummer overeen met de lijst die ik destijds heb gemaakt.

Wim van Es | 18-5-2015
@wil leebeek,
De 51+761+756 staat opgesteld in de Ketelstraat.....

Op de foto staat motorwagen 64.

Hans | 17-5-2015
@APH. Inderdaad, en niet te vergeten: Kethel was ooit een dorp midden in het boerenland. Op mijn fietstochten in de jaren `50/`60 van Den Haag naar Rotterdam reed ik erlangs. Wat een rust! Nu is Kethel opgeslokt door de gemeente Schiedam. Wat een drukte!

Aat Hoogland | 17-5-2015
Raymond, Het is te hopen dat dit een keer gaat gebeuren. Mensen van SHTM, TS en HTM kijk hier eens naar!!!!!!!!!!! Moet toch kunnen. Nummers kloppen niet. Uiterlijk klopt het.

APH | 17-5-2015
Even een opmerking over de straatnaam, die staat op de plattegrond van Delft als Kethelstraat geschreven.
Dat zal te maken hebben met de Kethelpolder die tegen Rotterdam aanligt, de kade langs de Schie heet op Rotterdams grondgebied Kethelsekade.

Jan de Swart | 17-5-2015
Wederom een prachtige foto van mijn ( samen met de Limburgse mastodonten) favoriete tram.
Je voelde dat er opgeschakeld naar een hogere snelheid en gedreun van de zware trams op de Laakbrug, dit was voor een Zeisterjongetje gewoon een belevenis.
Volgens mij was de frequentie op de Voorburgse en Delftselijn hoger dan op de lijn naar Wassenaar en Leiden en werd het materieel ś nachts tussen de Maaldrift en ś Gravenmade vaak uitgewisseld.

Barneveld 17 mei 2015

erven sleeboom | 17-5-2015
Mooi... mooi...

Die 1200V-voorzieningen hoeven alleen maar visueel te zijn. Deze wagens zullen nooit meer onder 1200V rijden.

wil leebeek | 17-5-2015
Foto is genomen op 13 mei 1950. (fotograaf v.Gaart ?, v.Engelen? ) Calve Delft
had een bedrijfsfeest in de Houtrusthallen georganiseerd en de HTM had 8
buitenlijnstellen ingezet, elk met 2 aanhangwagens. Hiervoor kwam ook materieel
van de Wassenaarse lijn. Vanaf de Rijswijkseweg naar HS en dan via lijn 11 naar Houtrust. Tijdens het feest werden de stellen opgesteld staan op het opstelspoor van lijn 11 ( Schev.) en op het opstelspoor op de van Boetzelaerlaan.
De 51+761+756 staat opgesteld in de Ketelstraat in afwachting van het sein
om voor te rijden en passagiers te laten instappen. Er reden ook een aantal bussen
uit de groene serie 34 t/m 75 als versterking ( o.a. 51, 52 en 54)
Het was een fantastisch gezicht al die stellen te zien rijden.

Raymond | 17-5-2015
De combinatie 58-779-780 kan worden gemaakt zonder extra snoeren aan te hoeven maken. Tussen 58 en 779 zit 2x lucht (wit en rood) en een overgangssnoer 1200V naar gewone lichtleiding. Tussen 779-780 zit 2x lucht (wit en rood) en een normaal lichtsnoer. De optische signaalinrichting behoeft niet te worden doorgegeven. Wel is het zaak het aantal halteplaatsen te beperken omdat het dan een driewagentram is onder 600V= en die kan een beetje traag worden met optrekken. Tussen de 779 en 780 zit mechanisch gezien een aanhangwagenkoppelstuk (die zijn er ook). Een kwestie van testen en de remvertraging meten (moet groter of gelijk zijn dan 2 m/s2). Het lijkt me een machtig gezicht, bij elkaar ca. 45 meter tram.

Raymond

Keessie | 17-5-2015
Inderdaad is deze tramcombinatie vandaag de dag nog mogelijk, alleen moet er dan wel een tweede speciale 1200 Volts kabel bijgemaakt worden voor de 780. De 779 heeft er al een.
Dat zou niet eens zo`n gek idee zijn , dan kan de 780 in de toekomst ook achter de 57 (wel of niet samen met de 118) gekoppeld worden.

Het spoor was alleen een opstelspoor; iets verderop achter de 750 was het zo smal dat er echt geen tram door zou kunnen. Ze hadden het beter Ketelsteeg kunnen noemen. Ik heb mij laten vertellen, dat die huisjes toen al bijna 400 jaar oud waren.

Het dubbelspoor op de voorgrond van de foto, liep naar rechts naar het einde van de Westvest.
Vóór de komst van de PCC`s boog dit spoor dan verder naar links af met net zo`n scherpe bocht als op de foto, in elkaar overgaand tot een enkelspoor, vlak lang het water.
Dit spoor was 1 motorwagen + 1 aanhangwagen lang en had een klein stukje bocht naar rechts, alsof de HTM van plan was de tram de brug over door te trekken.

Als jongetje, ben ik daar dikwijls met mijn moeder opgestapt. Meestal waren de deuren van de klaarstaande tram aan de linkerkant (nog) open en moest je langs de waterkant de tram in. In mijn herinnering was dat een groot open water, veel wijder dan de grachten in de binnenstad....

En @snorrecken, een aantal 750ers en 900en en ook nog 7 stoomwagens waren geschikt om onder 1200V en 600V achter een buitenlijner te rijden en tegelijk ook geschikt om onder 600V achter een stadsmotorwagen te rijden.
Haagse_Meester | 17-5-2015
De serie 750-ers was gedeeltelijk geschikt om op de Buitenlijnen dienst te doen. De verlichting (en verwarming!) deed het idd op 1200V, maar met een schakelaar kon worden omgeschakeld naar de 600V op het stadsnet. Niet alle 750-ers konden op de Buitenlijnen rijden, de precieze verdeling (en het waarom) staat in het materieel boek van Johan Blok.

Alle panden op de foto zijn verdwenen, alleen links is er nieuwbouw voor terug gekomen. (met behoud van de rooilijn) De rest is asfalt, de drukke Zuidwal. Het oorspronkelijke eindpunt v/d Delftse Buitenlijn was bij de Rotterdammerpoort, ook reeds lang verdwenen. Het lag dus op de Zuidwal, aan de andere kant van de huizen op de achtergrond. Het spoortje in de Kethelstraat was een opstelspoor, om het toch wel krap bemeten eindpunt te ontlasten. Bij de komst v/d PCC werd de al genoemde keerdriehoek aangelegd en omdat het autoverkeer ruimte eiste werd dan ook maar het korte stukje naar de Zuidwal opgeheven. Wanneer lijn 17 wordt doorgetrokken naar de TU krijgt de Zuidwal na 50 jaar weer een tram, en wel grotendeels op het oude Buitenlijner tracé.

snorrecken | 17-5-2015
Was de electrische installatie van de 750-ers dus geschikt voor 1200 V? Of heeft dat er niets mee te maken? Is verbinding dan iets van 12V of zo?

markus | 16-5-2015
Wat ik me nog kan herinneren van de oude sporen in Delft is. Een keerdriehoek op het Stationsplein een een dubbelspoor over de Westvest tot het einde, waar een wissel beide sporen een maakte, en een klein stukje enkelspoor overbleef. Een PCC reed dat het Stationsplein op. liet de passagiers uit, en reed toen achteruit over het linkerspoor tot het einde om voorruit over het rechterspoor naar Den Haag te rijden.

Frits | 16-5-2015
Wat is dat voor een klein persoontje naast de tram?
Een kind, of is de tram zo hoog...

Zo zonder tramperron is het een flinke "klim", om in te stappen!

B. de Lange | 16-5-2015
Ik heb dat spoor nog zien liggen, ik denk eind 60-er of begin 70-er jaren. Was het alleen een opstelspoor of liep het vroeger door? Het spoor op de voorgrond herinner ik me niet. Later is deze boog weggehaald en in het midden van het kopspoor een bovenleidingmast geplaatst. Daar is twee keer naar ik weet een PCC tegen aan gereden.

Joop | 16-5-2015
Mooie foto van een tramcombinatie die vandaag de dag eventueel ook weer mogelijk zou kunnen zijn. Niet in de ketelstraat,maar toch!!!!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    9493


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>