Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 00:18 uur.

   
       
 

 
   
Neoplan 766 van lijn 23 Loevesteinlaan halte Cannenburglaan, 2003
foto van Nick Roestenburg


aldo markus | 4-6-2015
Ja, en ook aan de kant van 23 is de lijn al een heel ouwetje! Hoewel het oorspronkelijke traject (Kamperfoelieplein-Kurhaus via Nieboerweg) inmiddels niet meer door de 23 wordt bereden.
In het tramplan-1927 was een tramlijn 16 Azaleaplein-Nieboerweg-Kurhaus gepland, die nooit is gerealiseerd. Als "voorloper" ging in 1927 bus L rijden. Toen na de oorlog tramlijn 14 de Laan van Meerdervoort (Bomen/Bloemen/Vruchtenbuurt) met Scheveningen ging verbinden keerde L alleen terug tussen Tesselseplein en Kurhaus, maar wel verlengd met de vroegere lijn S naar de Schenkkade via Van Alkemadelaan en Laan van N.O.Indië. Die lijn kreeg in 1955 het nummer 23. Kleine verlengingen naar Voorburg Noord volgden en in 1966 naar Voorburg Station. Vervolgens de koppeling aan 24 in 1971.
De twee ouwetjes hadden elkaar ontmoet! En dat is nu ook alweer 45 jaar geleden.
Verlenging naar Markenseplein in 2002, maar in 2011 werd Duindorp-Kurhaus overgenomen door 22.
(Laatstgenoemde lijn verenigt nu elementen van L uit 1927, K uit 1937 en R uit 1928 en met wat goede wil T uit 1930 in zich, maar dat vertel ik bij een foto van lijn 22 .)
Fraaie historie, en allemaal waar!

Coos | 2-6-2015
Je zou het niet verwachten, maar de huidige buslijn 23 behoort (uiteraard met zijn voorlopers) tot het prille begin van de autobus in Den Haag.
In het begin van de jaren twintig was menig garagehouder begonnen met een egen particuliere buslijn met een houten opbouw op oud militair materieel.
Ze reden er mee enkele minuten voor de (stoom-) tram uit, maar hielden het desondanks nooit erg lang uit.
Ook de busdienst op Kijkduin heeft zo een enkele voorloper gehad.
Eerst vanaf de stoomtram vanuit Loosduinen, totdat de HTM per 7 december 1925 een buslijn 4 instelde vanaf de Riviervischmarkt via het Hobbemaplein, Paul Krugerlaan, Regentesselaan en Laan van Meerdervoort naar Kijkduin.
Per 31 juli 1926 werd de route verkort via de Prinsestraat, Elandstraat, Chasséstraat, Conradkade en Laan van Meerdervoort.
Per 1 januari 1927 ontstond hieruit HTM-buslijn M vanaf het Valkenboschplein naar Kijkduin, die het volhield tot de opheffing per 16 mei 1940.
Nadat de lijn weer hersteld was na de oorlog werd de lijn per 1 november 1955 vernummerd in buslijn 24, en is bij stukjes en beetjes toegegroeid naar buslijn 23, en daarmee tenslotte gekoppeld tot één grote ringlijn 23 om de stad heen.

Ruud van Aarle | 2-6-2015
Niet de handigste bussen in het drukke spitsvervoer voor de passagiers. Je moest je van achteruit altijd een weg naar de uitstapdeur knokken.

aldo markus | 2-6-2015
Deze halte was het eindpunt van de allereerste groeistuip van de toenmalige lijn 24. Sinds de oorlog een minilijntje KIJKDUIN-DE SAV.LOHMANPL. (tot 1955: M). In de zomer van 1964 als zomerdienst verlengd tot deze halte. Er waren bussen met CANNENBURGLAAN in de film, maar meestal werd MELIS STOKELAAN gefilmd. `s Winters beperkte 24 zich tot het mini-traject.
Volgens sommige informatie is de 24 daarna (in 1965) verlengd naar RIJSWIJK STATION. Die fase kan ik me niet herinneren. Wel herinner ik me de enorme verlenging in mei 1966 via Rijswijk Station naar VOORBURG STATION.
Bij de vernieuwing van de Geestbrug in 1971 werd 24 tot die brug ingekort. 23 DUINDORP-VOORBURG STATION lijfde het resterende stukje alvast in (met passage van de overweg, waar destijds wel 2 intercity`s en 2 stoptreinen per uur per richting voor oponthoud zorgden) Toen de brug eind dat jaar klaar was, verdween 24 en ging 23 helemaal doorrijden naar Kijkduin. En met wat wijzigingen (de overdracht van Duindorp-Kurhaus aan lijn 22 als belangrijkste) bestaat die lijn 23 nog steeds.


Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8500


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 3 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!