Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 21-2-2018, 14:51 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Verhoogde tramrails Hobbemastraat tegen rinkelende theekopjes, 2000
foto van Freek van Arkel uit het archief van HTM


De nieuwe "Delftse" tramrails in de Haagse Hobbemastraat zijn volgens de Telegraaf levensgevaarlijk omdat er regelmatig fietsers over vallen. Minder bekend is dat theekopjes en porseleinkasten in de straat niet langer rinkelen wanneer er een tram passeert.

Een trambestuurder die ik ken vroeg "dat stukje Hobbemastraat dat rijdt zo soepel, hoe komt dat nou?", zegt de Delftse verkeersbouwkundige ir. Peter Scheepmaker. Maar nadat de Telegraaf twee weken geleden kopte dat "zijn" rails levensgevaarlijk zijn, heeft hij vooral antwoord moeten geven op de vraag waarom zoveel fietsers erover duikelen.

Lees verder op delta.tudelft.nl

Serrel Gales | 17-6-2015
Kom nog regelmatig in Den Haag, maar de Hobbemastraat is nooit een van mijn favoriete route`s geweest. Als oud Moerwijker zie ik liever ruimere doorgaande wegen met trambanen ernaast zoals b.v. de Erasmusweg en Melis stokelaan.

Ad | 17-6-2015
Op de foto rechts, ja, maar het gaat denk ik over links en daar kan ik het niet zien, Strepen gelde sowieso alleen voor bestuurders, dus een voetganger mag gewoon oversteken. Dat is denk ik ook gewoon de bedoeling geweest.

Los van de verkeersregels gaat het hier om de aansprakelijkheid van de wegbeheerder. De gemeente Amsterdam is ooit succesvol aansprakelijk gesteld voor schade [valpartij] bij een voor één spoor iets verhoogde trambaan (in de Ferdinand Bol, ook een schilder] en dit ziet er veel slechter uit. Het gelinkte artikel vertelt hoe het in de uitvoering fout is gegaan.

Overigens ziet de wegindeling volgens streetview intussen geloof ik weer anders, dus geen reden om er nu heen te gaan als je er al 40 jaar niet geweest bent :)

Serrel Gales | 17-6-2015
Interessante discussie. Nu kan ik het mis hebben maar loopt daar langs de trambaan geen doorgetrokken witte streep. Volgens het wegen verkeersreglement mag die niet overschreden worden, dus wat doen fietsers en bromfietsers dan op de trambaan? En dat brom-en fietsers zich langs (dubbel-)geparkeerde auto`s moeten wurmen is natuurlijk vervelend maar geeft geen vrijkaart om dan ook maar een verkeersovertreding te begaan. Wat de voetgangers betreft, moeten deze niet van de oversteek plaatsen gebruik maken?
Ik ben het met iedereen eens dat de gemeente Den Haag en de HTM niet de meest(zachtjes uitgedrukt) snuggere oplossing hebben gekozen.
Hekwerken langs de betreffende trambaan had een oplossing kunnen zijn.

APH | 17-6-2015
Op dit moment worden op het Spui thv het Filmhuis de rails in stalen goten gelegd, dit zal ook wel een constructie voor trilling- en geluiddemping kunnen zijn.

ATaal | 17-6-2015
coos, zie het eens zo: De gebruikers van de Markt zijn voor 70 -80 % gegadigden uit de direkte wijk en komen te voet. Anderen, scheveningers bv komen met lijn 11 en ook vanaf de s´Gravezandelaan lijn 6 ligt de markt op loopafstand binnen 500mtr.

erven sleeboom | 17-6-2015
Laat ik nou echt gedacht hebben dat het om een recente situatie ging...
.
Ik moet toch `s vaker in de Hobbemastraat gaan kijken. Sinds op lijn 6 geen 1000`en meer rijden kom ik er niet meer...

Ruud van Aarle | 17-6-2015
Horrorhoofd na zware valpartij
woensdag 9 mei 2001
gepubliceerd op www.haagschecourant.nl - door Axel Veldhuijzen

Den Haag - Tegen de verbaasde man op de afdeling Eerste Hulp in het Westeinde Ziekenhuis zei Alexander Kamerbeek laconiek dat hij in een horrorfilm acteerde. Zijn gezicht zat volledig in het verband en zijn handen en armen vol met grote bloederige schaafwonden.


De man geloofde hem meteen en volgde hem met een blik vol gepast ontzag tot de uitgang van het ziekenhuis.
Alexander (33) was in werkelijkheid in de Hobbemastraat met zijn brommer onderuit gegaan. Behoorlijke schaafwonden, een paar gekneusde ribben en een hersenschudding waren het gevolg. Even was hij buiten bewustzijn.
De periode van de valpartij tot en met de behandeltafel kan hij zich na vier dagen nog steeds niet herinneren. De verwondingen nemen volgens zijn moeder inmiddels gelukkig iets af. Zij vertelt dat haar zoon vrijdagmiddag nog het meest op het monster van Frankenstein leek. Bij het van het ziekenhuis naar huis rijden, zagen ze dat mensen bij groen licht bleven staan om naar de gehavende man in de auto te kijken.


Gevaarlijk


Alexander was het zoveelste slachtoffer van de experimentele trambaan die de HTM samen met de TU Delft in een deel van de Hobbemastraat heeft neergelegd. De rails liggen in een betonnen bedding die gevaarlijk boven het wegdek uitsteekt. Daarbij steken de railstaven ook nog eens een paar verraderlijke centimeters boven de railbedding uit.
Volgens winkeliers uit de omgeving vallen er dagelijks (brom-)fietsers en ouderen over het proefspoor. De HTM zegde vorige maand al verbeteringen toe, maar tot dusver veranderde er niets. Nog steeds moeten fietsers zich langs geparkeerde autoÆs wurmen en over het gevaarlijke tramspoor rijden. En nog steeds is het bijna onzichtbare gevaar van de hoge tramrails niet aangegeven.
Winkelier H. Middeldorp van elektronicawinkel Weltevreden overweegt om de gemeenteraad te schrijven. ôHet is te gek. Vorige week kon ik weer een ambulance bellen voor een dame van 83 die was gevallen. En die jongen op die brommer heb ik ook zien liggenö.


æTU kreeg te weinig tijd rail te ontwikkelenÆ

Den Haag - Het is de schuld van de HTM en de gemeente Den Haag dat de railconstructie in de Hobbemastraat zo gevaarlijk is. Dat zeggen de onwerpers van de railconstructie in een vraaggesprek met Delta, het tijdschrift van de TU Delft. Verkeersbouwkundige Scheepmaker en zijn collega De Man zeggen in het artikel dat de rails nooit boven de bedding had hoeven uit te steken als de HTM had ingestemd met de aanleg van een nieuw soort, lagere railstaven dt precies in de betonnen bedding wegzak. æHet ontwerp moest binnen twee maanden klaar zijn. Daarom is helaas gekozen voor een traditioneel ingegoten railsysteem, niet voor lage railsÆ, aldus De Man in Delta.
De ingenieurs geven de schuld van het grote aantal ongelukken met fietsers en bromfietsers aan de gemeente: "In de opdracht stond een vrije trambaan. Maar de gemeente gaf toe aan winkeliers die extra parkeerruimte eisten. Fietsers wijken daarom nu uit naar de trambaan en vallen soms over de rails omdat die te hoog boven het wegdek uitsteken. Iets wat we natuurlijk niet gedaan hadden als we hadden geweten dat er voortdurend fietsers over moeten".
De HTM kon gistermiddag niet aangeven wanneer de trambaan wordt aangepast. Het is de bedoeling om het wegdek tussen de rails iets op te hogen zodat de rails niet meer uitsteken.
De rails in de Hobbemastraat liggen niet zoals gebruikelijk op dwarsliggers, maar in een betonnen bak die de rails over de volle lengte ondersteunt. Tussen het beton en de spoorstaven zit een laag verende kunststof. Door de nieuwe constructie slijten de tramrails minder en zorgen de voorbijrijdende trams voor minder geluidsoverlast.
Als de proef slaagt, zullen op meer plaatsen in Den Haag dit soort æembedded railsÆ komen.

http://www.ad.nl/ad/nl/1401/ad/integration/nmc/frameset/varia/kobala_article.dhtml?artid=613199

Ruud van Aarle | 17-6-2015
Stad moet letselschade door rails vergoeden
zaterdag 11 augustus 2001
gepubliceerd op www.haagschecourant.nl -
Den Haag - De experimentele trambaan met boven het wegdek uitstekende tramrails in de Hobbemastraat heeft dit jaar al heel wat slachtoffers gemaakt.


Een van de gedupeerden, een Rijswijkse vrouw die haar meniscus scheurde tijdens een valpartij, liet het er niet bij zitten. Ze stelde de gemeente Den Haag aansprakelijk voor het opgelopen letsel en is nu door de rechter in het gelijk gesteld.
Met deze financiÙle genoegdoening is voor zover bekend de gemeente voor het eerst officieel aansprakelijk gesteld voor de gevaarlijke situatie in de straat. Hoeveel de gemeente Den Haag aan de vrouw moet betalen, is nog niet duidelijk. De gemeente wil of kan daar niets over zeggen. Vergelijkbare letselgevallen worden doorgaans met duizenden guldens gecompenseerd.
Jurist M. Gerritsen van advocatenkantoor Van Diepen van der `Kroeff in Den Haag - overigens niet betrokken bij deze zaak - vindt het terecht dat de gemeente verantwoordelijk is voor de veiligheid in de Hobbemastraat.
"Als de gemeente de gevaarlijke situatie daar al langere tijd laat voor wat het is, kan ze heel goed aansprakelijk worden gesteld voor letselschade. Vooral als verschillende keren beterschap is beloofd maar toezeggingen niet zijn nagekomen", zegt hij. "In Nederland is de rechter over het algemeen behoudend in het toekennen van claims, maar hij zal dit gemakkelijker doen naarmate de, verwijtbare, gevaarlijke situatie langer duurt. Ook kunnen de bedragen die worden toegekend dan hoger zijn". Intussen wordt de Hobbemastraat nog steeds met de regelmaat van de klok opgeschrikt door sirenes van ambulances die uitgegleden fietsers en bromfietsers te hulp schieten. Er wordt veel over de gevaarlijke situatie geklaagd.
"Ze hebben enkele maanden geleden een paar meter tramrails aangepast door de rijbaan tussen de tramrails op te hogen. Maar daar is het bij gebleven. Er gebeurt verder niks", vertelt Jan van Es, winkelier aan de Hobbemastraat. "We blijven ambulances bellen".


Aangepast


De HTM heeft naar aanleiding van de aanhoudende stroom klachten de tramrails-nieuwe-stijl over een lengte van een paar meter aangepast. "Dat was een proef die nodig was om een voorstel voor verbetering bij de gemeente in te dienen. Maar daar ligt het nog steeds", reageert woordvoerster Marion de Vries van de HTM.
Een woordvoerder van de gemeente stelt dat er inderdaad iets moet gebeuren. "We spreken daarover met de HTM en het stadsgewest Haaglanden. We verwachten dat in het najaar feitelijk reparaties kunnen worden uitgevoerd".

http://www.ad.nl/ad/nl/1401/ad/integration/nmc/frameset/varia/kobala_article.dhtml?artid=707125

Ruud van Aarle | 17-6-2015
Den Haag vergoedt letselschade na val
zaterdag 11 augustus 2001
gepubliceerd op www.haagschecourant.nl -
Den Haag - De rechter heeft een vrouw in het gelijk gesteld die de gemeente Den Haag aansprakelijk had gesteld voor haar val op de experimentele trambaan met boven het wegdek uitstekende tramrails in de Hobbemastraat. Zij liep daarbij een gescheurde meniscus op.


http://www.ad.nl/ad/nl/1401/ad/integration/nmc/frameset/varia/kobala_article.dhtml?artid=707126

Coos | 17-6-2015
Was zoals het op de foto getoonde niet een tijdelijke situatie tijdens meeromvattende werkzaamheden? Dit kan natuurlijk nooit een permanente toestand geweest zijn.

@Ruud: ik zat dagelijks op de fietst, tot ik op mijn 32ste (1970) een auto aanschafte.
@ATaal: lijn 6 destijds weghalen uit de Hobbemastraat zou een kapitale blunder geweest zijn. De Haagse Markt is een goudmijn voor de tram.

Remco | 17-6-2015
@erven sleeboom: Sterker nog, het hele project is in 2000 uitgevoerd en die ingegoten rails liggen er dan al 15 jaar - als die er nog liggen

Voogd | 17-6-2015
Slaat uw fantasie op hol, ATaal?

erven sleeboom | 17-6-2015
Nu raak ik ernstig in de war.
Is de foto echt van eind 2000?

erven sleeboom | 17-6-2015
Inderdaad is de link heel verhelderend.
delta.tudelft.nl
Daarin staat ook dat de verhoging van de rails niet de bedoeling was van de ontwerpers, maar ook dat het wegdek zal worden opgehoogd, zodat het probleem dan over is.

ATaal | 17-6-2015
Nog even en dan gaat lijn 6 via de s´Gravenzandelaan rijden vlgs plan 1965 en kan er ook ander materieel op rijden. Einde van de tram daarnaar """ Randstadrail"""

Ad | 17-6-2015
Maar hoe is het toen verder gegaan?

Ruud van Aarle | 17-6-2015
@rikky en Coos. Jullie lezen het artikel niet goed of jullie zijn geen fietsers. De rail steekt een centimeter boven het wegdek uit. Levensgevaarlijk natuurlijk. Dat staat ook in het artikel:
"In de opdracht stond een vrije trambaan. Maar de gemeente gaf toe aan winkeliers die extra parkeerruimte eisten. Fietsers wijken daaromnu uit naar de trambaan en vallen soms over de rails omdat ze te hoog boven het wegdek uitsteken."

Maar ja, sommige mensen hebben meteen hun vooroordelen al klaar.

Coos | 17-6-2015
Het bijna eerste wat je met je kinderfietsje leerde was, hoe je tramrails moest `nemen` zonder te vallen. Ooit geleerd, altijd gedaan.

Remco | 17-6-2015
Interessant achtergrondartikel dat via de link naar de TU Delft valt te lezen. Heel duidelijk waarom het soms hard nodig is om het wiel (of eigenlijk de rails) opnieuw uit te vinden.

Buzzie | 16-6-2015
Ze moeten hier altijd het wiel opnieuw uitvinden. Er zijn geen verhoogde tramrails nodig, alleen goede demping ONDER de rails. Dat houdt dus in, dat ze de straat ietsje verder moeten uitgraven. Maar ja, zo`n simpele oplossing is voor een Ir. té hoog gegrepen en daar snapt hij niets van, omdat het tè simpel is.

rikky | 16-6-2015
En fietsers kijken nooit uit waar ze rijden. Bellen, bellen, bellen, en ja dan gebeurt er in ene iets war je niet op bedacht was.
Houd toch op. Het is nooit goed.

rikky | 16-6-2015
Het is ook nooit goed.

Hans Klomp | 16-6-2015
Er is niets nieuws onder de zon. In 1860 legde George Train de eerste tramlijn in London zo aan dat de rails boven het plaveisel uitstak. Er kwam een storm van protest en de lijn had geen lang leven.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    0231


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>