Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 14-12-2017, 20:33 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      PCC 1336, naar remise inrukkende lijn 11 bij de halte Madurodam
foto van Mike Willis


Mike Willis | 1-10-2016
Rob,
Sorry about the delayed reply. The photo would not have been taken as early as 9 am. I have never stayed in Den Haag overnight. I normally stayed with my relations in Oudorp, Alkmaar. Photo probably not taken until at least lunchtime but I can`t remember exactly!

Rob Heus | 13-5-2016
Leuk dat Borgdorff deze foto weer naar het heden gehaald heeft.

De gegevens over de ACEC-installatie enz. enz. heb ik met zeer veel belangstelling gelezen.

Maar nu de foto zelf ......
Als ik een kaart (stratenplan) met een Noordpijl pak en kijk naar de schaduw van de tram, dan lijkt het me voorzichtig gezegd niet onmogelijk dat de foto tegen 9 uur in de ochtend genomen is.

Mike Willis, do you agree?

Wat `Rien` meldt op 2-7-2015 over inrukkende diensten van lijn 11 is ook mijn ervaring als toenmalige klant van lijn 9 van de halte tegenover Asta aan het Spui naar de Wittebrug.

Heb ik het goed begrepen dan mogen/mochten trambestuurders op een inrukkende rit passagiers meenemen. Mogen, niet moeten.

In de ochtendspits stapten vanaf de Bosbrug tot de Wittebrug, de kantoorgangers uit . Dat er daarna nog twee vroege vogels in de tram zitten die naar het strand willen is in augustus niet onmogelijk.

Dus toch een inrukdienst van lijn 11?

D.A. Borgdorff | 10-5-2016
In antwoord op Erven Sleeboom : Jazeker .., bijvoorbeeld het koppelstel 1337+1339 reeds 6 Februari 1974 op de Delftlijn aan de Broekmolenweg en Vrijebanschelaan, indertijd onder nummers 1189.3370/1 gefotogrageerd door Johan Blok, en wel na het 3-wagen thyristor-convooi 1339+1336+1337 voor een chopper-proefrit Remise LB-SCH Strand op 5 Februari 1974 met IC Jaap de Vries, waarvan dacht ik ook een foto bestaat in het eerste boek van Ab van Donselaar ...

Mike Willis | 30-7-2015
I think this photo must have been taken during my visit in August 1987. Thanks for all the helpful comments

erven sleeboom | 8-7-2015
Wat maakte de combinatie met een 2100 (met een gewone PCC-installatie) zo bijzonder)?
Reden twee 1336-1340 ook wel `s met elkaar als koppelstel?

Museummedewerker | 8-7-2015
Er waren inderdaad veel collega`s, die een hekel hadden aan dat gezoem. Ik had er geen last van en wat mij betreft waren de 1336-1340 de beste PCC`s (als je ze gezien de technische installatie zo mag noemen) en ik reed er heel graag mee. Bij voorkeur met een 2100 erachter, dan kon het niet beter ;-) Als ik bij aanvang dienst zag dat ik zo`n combinatie meekreeg, dan kon mijn dag niet meer stuk.

Rinus | 8-7-2015
Dank voor deze uitvoerige toelichting, waarbij de geschiedenis weer completer is gemaakt. Het is altijd prettig als een specialist de puntjes op de i zet.

Bert de Lange | 8-7-2015
In de jaren 1973 ... 1980 heb ik veel aan de installatie van de thyristorwagens gesleuteld. Deze installatie was van ACEC. In uitvoering waren er grote verschillen met die van Holec voor de GTL8. In de 1300-en moest de installatie in de bestaande ruimten gepropt worden. In de GTL8 was de "luxe" van een nieuw voertuig. Door een hogere frequentie toe te passen (200 Hz bij ACEC en 420 Hz bij Holec) konden kleinere spoelen en condensatoren gebruikt worden. De ervaring opgedaan met deze PCC-`s is gebruikt om een goede en betrouwbare installatie voor GTL8 te maken.
Al die jaren heb ik geen monteur van ACEC aan deze trams zien werken. Wel zijn er direct na aflevering de nodige wijzigingen door ACEC (met van HTM mijn collega en leermeester Ing Borgdorff) uitgevoerd. De 1340 is pas geleverd nadat de kinderziektes opgelost waren.
Vanwege het geluidsniveau waren deze trams bij veel bestuurders niet geliefd, reden waarom ze ook vaak om kleinigheden omgewisseld werden. Vervangen van defecte onderdelen koste vaak meer tijd door de compacte bouw.
Wat de draaistellen betreft was er maar een verschil: de aangepaste remtrommels (met nokken er op) en de opnemers (capteur in het Waals) waarvan er 1 per draaistel in gebruik was. Er is wel van draaistellen gewisseld, waarbij de remtrommels en capteur`s overgezet werden. Er waren dus geen specifieke draaistellen voor de Thyristorwagens.

erven sleeboom | 7-7-2015
Misschien.
Of weerspiegeling.

Betweter | 7-7-2015
@erven: linker lijncijferfilm

erven sleeboom | 7-7-2015
Ik zie hem ook niet lijn 11 filmen.

Henk Boshuyzen | 7-7-2015
Correctie, de laatste dienst van de 1336 was niet in 1986 maar 1988.

Henk Boshuyzen | 7-7-2015
Het blijft dus een raadsel, op 29 oktober 1986 kreeg de 1336 een "1100" beugel en op 11 april 1986 reed hij zijn laatste dienst.
Op lijn 11 reden toen allemaal koppelstellen.
Het blijft dus een raadsel wat de losse 1336, lijn 11 filmend, hier doet.

Rinus | 5-7-2015
Inderdaad is de thyristorinstallatie, zoals getest in de 1336-1340 en later gebruikt in de 3001-3147 van Holec.
T.t.v. deze foto was men de testfase allang voorbij. Dat er nog externe monteurs betrokken zouden zijn bij storingen aan de 1336 is mij in elk geval niet bekend.

Frans van Meerwijk | 5-7-2015
Vanwege de opmerking van Coos:
Ís dit geel wel ánders dan op de toenmalige streekbus? Er werd immers her en der gesproken over "OV-geel"...
Ik kan mij heel goed voorstellen dat het effect van een (gebroken-)witte bovenkant in vergelijking met zo`n volledig geel voertuig een ándere indruk achterlaat.
Er zitten hier vast wel mensen (uit de CWP?) die daar méér over kunnen zeggen.

(En wellicht volledig onbelangrijk: ik boots op mijn modelletjes dat OV-geel tot mijn tevredenheid na met Revell 311; RAL 1032 oftewel "Postgelb")

erven sleeboom | 5-7-2015
Chopper-installatie van Holec?
Ik heb altijd gedacht ACEC.

Henk Boshuyzen | 5-7-2015
@ Rinus, de chopper installatie was bij mijn weten toch van Holec? Deze vijf eagens waren toch ter beproeving van de Holec chopper om hierme ervaring op te doen voor de GTL8?.

Rinus | 5-7-2015
@Hans
Van BN-monteurs die in de jaren `80 naar de HTM kwamen voor de thyristorwagens is mij niets bekend.
Wel weet ik dat die wagens niet bepaald populair waren bij bepaalde monteurs in de CWP (de krachttermen die werden gebezigd ga ik niet herhalen). Had ook te maken met de slechte toegankelijkheid van delen van de installatie. Verder waren die proeftrams eigenlijk passé na de komst van de GTL8. Dat zou prima verklaren waarom er niet zoveel haast gemaakt werd met herstel van storingen. Dat ze nog opgeknapt werden kort voor hun sloop.... Ach er is ooit de 2126 naar de sloop gestuurd na schadeherstel en er bij wijze van spreken nog alleen nog een lampje teruggeplaatst moest worden. Wel heeft men voor de afvoer naar `s-Gravenmade het nieuw geplaatste plaatwerk er weer uitgehaald. Geen geldverspilling.

Coos | 5-7-2015
@Erven: Die hard-gele kleur heeft ook mij altijd gestoord. Ik heb er zelfs nu nog moeite mee. Was het gewone geel, zoals op de streekbussen. niet goed genoeg?
De HTM loopt graag voorop met nieuwigheden, maar dit vond/vind ik een miskleun.

Henk Boshuyzen | 4-7-2015
@ Rinus: gezien de problemen waar de 1336 mee kampte hoeven het geen monteurs van de CWP te zijn aan boord. Het kunnen ook technici van de fabrikant zijn die met het "lastige" probleem bezig zijn.

Henk Boshuyzen | 4-7-2015
@ Erven Sleeboom: het verhaal over het draaistel is ook door mij ooit verzamelde info.
Bij NS wisten we precies welk draaistel waar was en de status ervan. Het lijkt me dat de HTM dat ook had. Ik denk ook meer dat het juiste draistel niet zoek was maar bijvoorbeeld alleen een remtrommel die overgezet was. Ja, en dan wordt het lastig zoeken. Een draaistel heb je zo gevonden door `s nachts alle draaistellen in een eenmalige actie op te nemen.

erven sleeboom | 4-7-2015
Rinus | 4-7-2015 Zoals ik reeds hiervoor postte: het (vrij) complete verhaal

Wat mij in dit verhaal altijd geïntrigeerd heeft: hoe kon het zo lang duren voordat was opgespoord onder welke PCC het draaistel van de 1336 was terechtgekomen? Wordt dat niet bijgehouden? Hebben die draaistellen geen eigen nummer? Bij storingen moet je toch de geschiedenis van zo`n draaistel kennen?

Frans van Meerwijk | 4-7-2015
Wat is de wagen "kaal" , zéker zonder reclames Stond er inderdaad alleen maar een wagenparknummer op die blinde zijde, géén HTM-logo?

(En over het knalgeel hou ik mijn mond; ik kén mijn plaats... )

Appie | 4-7-2015
Als ik het goed zie, zitten er 2 mensen in de tram. Bij de eerste deur zit nog iemand.
Lijkt mij dus een instructierit (oefenmeester met 2 leerlingen).
Een overbrengingsrit van CWP naar Scheveningen is het niet. Die route liep van LvM, linksaf lijn 11, rechtsaf Duinstraat.

Rinus | 4-7-2015
Zoals ik reeds hiervoor postte: het (vrij) complete verhaal
http://www.haagstramnieuws.org/gtl/thyrist.htm waarin ook is uitgelegd waarom de 1336 zo lang na zijn defect in 1985 heeft stilgestaan, met de credits voor het bijhouden van alle verwikkelingen en data aan een stel jonge tramvrienden en de informatie van Ing. Borgdorff.

M.b.t. de proefrit hypothese, ik kan geen van de toenmalige monteurs van de CWP herkennen op deze foto. Iemand die betere ogen heeft?

Henk Boshuyzen | 4-7-2015
Voor wat Erven Sleeboom memoreerde:
Op de remtrommels van de draaistellen voor de thyristorwagens 1336 - 1340 waren tanden aangebracht ten behoeve van een toerenopnemer.
Na herstel van het defect heeft men een tijd lopen zoeken waarom de installatie niet werkte zoals zou moeten.
Eén van de draaistellen bleek na verder onderzoek (nadat er al een aantal proefritten gereden waren) echter een "normale" PCC truck.
Nadat men de betreffende truckstel opgespoord had en dit gewisseld had met het truckstel van de 1336 wilde de 1336 in ieder geval weer op een goede manier rijden en remmen.

Henk Boshuyzen | 4-7-2015
Het zal een proefrit zijn.
Op 2 januari 1985 ging de 1336 op lijn 11 defect.
Herstel was niet direct noodzakelijk, in ieder geval is de 1336 op 1 augustus 1986 nog in de werkplaats gesignaleerd.
De wagen is niet erg productie geweest voor de HTM want na dit defect op lijn 11 in januari 1985 tot zijn sloop in december 1988 heeft de wagen 35 maanden stilgestaan. Dus 3 van de 4 jaar.

Dick.Koolstra | 3-7-2015
Het is zeker wel proefrijden kijk naar de monteur op het eerste bankje rechts,proefrijden werd altijd met twee monteurs gedaan.

Buzzie | 3-7-2015
FransW, dat lijkt me sterk, want die ritten gingen meestal via de Laan van Meerdervoort, dan bij de Conradkade linksaf over lijn 11 naar de Duinstraat en vervolgens via de Duinstraat en lijn 7 / 8 naar het Kurhaus om daar rechtsaf naar de remise te gaan.

erven sleeboom | 3-7-2015
Voorzover ik weet hadden de trucks van de 1336-1340 speciale voorzieningen t.b.v. de afwijkende elektrische installatie, dus je kon niet zomaar andere B3`s eronder plaatsen.

Wat vonden jullie nou eigenlijk van dat knalgeel?
Ik heb er nooit aan kunnen wennen, hield heimwee naar het oude crème-met-groene-banden en was blij dat de GTL`s een smaakvoller kleurtje kregen.

Rinus | 3-7-2015
Lijkt me proefrijden.
De 1336 kwam na herstel in 1986 weer op de straat. De indienststelling ging trouwens niet erg soepel omdat ze aanvankelijk de verkeerde trucks onder de tram hadden geplaatst.
Gelet op de bomen is dit dan wellicht voorjaar 1987. In elk geval in 1988 was het helemaal afgelopen voor deze wagen.
Zie nog http://www.haagstramnieuws.org/gtl/thyrist.htm

Ruud van Aarle | 3-7-2015
Toch staat er op zij 11.
Zou het niet de voorste wagen van een koppelstel geweest kunnen zijn?

EmWe | 2-7-2015
Geheel eens met Haagse-Meester, eigenlijk werd de (achterste) lijnfilm alleen blanco gedraaid bij instructie, van 11 naar blanco draaien was een hele klus.........

FransW | 2-7-2015
Het zou een overbrengingsrit kunnen zijn van de CWP Lijsterbesstraat naar de remise Scheveningen. Zou de 1336 een schildersbeurt gehad hebben alleen voor wat betreft de gele kleur? Op de grijze schortplaten zie ik sporen van roest...

Rien | 2-7-2015
Na de spits rukten er enkele wagens van lijn 11 vanaf hollandspoor in naar remise Scheveningen via lijn 8 of 9 dus kwamen we langs Madurodam. Dat is al weer lang geleden.

Haagse_Meester | 2-7-2015
Ik twijfel aan inrukkende lijn 11. Er zit tenminste 1 persoon in de tram (deurzijde) en mogelijk ook thv de voordeur. Daarmee zou het een proefrit of instructie kunnen zijn. De lijncijferfilm achter is blanco, ik kan me nauwelijks voorstellen dat een inrukkende bestuurder op lijn 11 de tijd neemt z`n achterste film op blanco te zetten

Richard Velthuysen | 2-7-2015
Mooie foto . Gezien de glans en het ontbreken van reclames op de zijkant lijkt het wel dat de 1336 hier pas een schilderbeurt heeft gehad .

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    4776


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>