Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2017, 20:39 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Korte Voorhout / Koninklijke Schouwburg met Tweeramer 19 van lijn 9, 1904
foto uit de collectie van mevrouw. A.W. van Berkum


Dank aan Historische Vereniging Oud Leiden www.oudleiden.nl

Coos | 29-7-2015
@eppo: uit mijn onderstaand bericht moge duidelijk zijn, dat een GVA 72 prima met een nummerwisseling (72 in 2) voor een Haagse tweeramer kan doorgaan. Uit dezelfde bouwlijn bij Werkspoor, en eigenlijk dus voor de hoofdstad bedoeld.
Alleen staat op de museumtram nu voor A`dam het lijnnummer verkeerd om.

Coos | 28-7-2015
De eerste vijf Tweeramers (nr 1-5) kwamen van Werkspoor/A`dam, en waren uit een in aanbouw zijnde serie van door Amsterdam bestelde trams. De HTM was wat laat geweest met haar bestelling, en mocht er 5 wagens uit overnemen. Vandaar ook de Amsterdamse outfit. De 6-10 kwamen uit Keulen.

eppo | 28-7-2015
@Coos: je hebt het over de huidige museum HTM 2. Vergeet niet dat dit eigenlijk een Amsterdamse tweeramer is, thans in een Haagse uitmonstering.

Coos | 28-7-2015
Tot in 1906 is er geëxperimenteerd met de plek van het lijnnummer naast het koersbord. Was dit aanvankelijk geplaatst aan de niet-instapzijde (zoals in Amsterdam), hier zien we op de foto wagen 19 al direct met het lijnnummer aan de instapkant (op zijn Haags), wat op de andere trams van de serie 1-20 geleidelijk aan ook zo veranderd werd.
In het begin bevond zich nog korte tijd een lijnnummer (van gaas) in de beugel, dat er maar een korte tijd gezeten heeft, omdat het teveel wind ving.
De huidige museum HTM 2 heeft het lijnnummer aan de instapkant.

FransW | 28-7-2015
@snorrecken: dat is juist opgemerkt. Als enige van zijn serie werd de 19 in dienst gesteld met een glaspui op de balkons en in de crème kleur. Het zijpaneel onder de twee grote zijruiten, bestond aanvankelijk uit één geheel en was tot 1906 bruin. Daaronder een smaller zijpaneel dat ook crème was. Op de foto hierboven is dit ook te zien.

snorrecken | 27-7-2015
Is de 19 dan in dienst gesteld met al meteen "beglaasde" balkons?

FransW | 27-7-2015
We zien hier de Tweeramer 19 (in dienst gesteld op 24.08.1904!), de eerste tweeramer in de crème kleur. Opname dateert uit september 1904. Het gebouw links is het befaamde Hotel Paulez dat in W.O.-2 werd verwoest als gevolg van oorlogshandelingen. Op deze plaats staat nu de ambassade van de Verenigde Staten van Amerika. Meteen achter Hotel Paulez ligt het Smidswater, waarvandaan de 19 zojuist het Korte Voorhout is opgereden.

Vanaf de Prinsessegracht reed lijn 9 via Kanonstraat, Nieuwe Uitleg en Smidsplein het Korte Voorhout op om via Korte Vijverberg het Plein op te rijden naar het eindpunt van lijn 9.
Terug reed lijn 9 vanaf Plein via Lange Houtstraat, Tournooiveld, Korte Voorhout en dan l.a. de Prinsessegracht op. De route via Kanonstraat, Nieuwe Uitleg en Smidsplein werd enkel gereden in de richting van het Plein dus niet in beide richtingen.

Tiktak | 27-7-2015
Dit is echt lijn 9 , achter de tram is het Smidsplein. De huizen aan de linkerkant zijn verdwenen en staat nu de Amerikaanse ambassade.

Wim van Es | 27-7-2015
@MikeV, lijn 9 richting Plein reed via Kanonstraat, Nieuwe Uitleg en Smidsplein.

MikeV | 27-7-2015
Lijn 9

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8225


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>