Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 13-11-2018, 21:10 uur.

   
       
 

 
   
PCC van lijn 1 op de Delftweg en nieuwe verbindingswissels in 1979
2 foto`s van Toon Steenmeijer


De rode pionnen tussen de sporen waarschuwen voor de werkzaamheden aan de nieuwe verbindingswissels.Rinus | 12-8-2015
@vanden Bosche
Met enkelspoorrijden met seinlichten doel in natuurlijk op de klassieke NMVB/SNCV trajecten, met de klassieke beveiliging. Dat komt zover ik weet alleen nog bij de TEC voor. Op de Kustlijn - m.u.v. dienstsporen - ken ik dat niet, maar inderdaad ik ben meer bekend met de exploitatie bij uw Waalse landgenoten, dus ik laat mij graag aanvullen met de trajecten waar dat bij De Lijn gebeurt.

Bij de TEC is bij enkelspoorrijden bij incidenten wel degelijk personeel nodig om de tram achteruit te laten steken en het tramverkeer te begeleiden.
De wissels die nu bij de TEC liggen in Dampremy en Jumet (M3) laten het uit veiligheidsoverwegingen niet meer toe om direct linkerspoor te gaan rijden, maar men moet achteruit. Dat is vergelijkbaar met de hier afgebeelde ligging van de wissels langs de Delftweg.
Op de Lichte Metro van Charleroi geldt vanzelfsprekend een ander regime.

vandenBosche aanvulling | 11-8-2015
Er liggen keerdriehoeken cq keerlussen die door tussendiensten dagelijks nog worden gebruikt. Die zijn ook bruikbaar voor museumtrams zoals de haagse PCC 1006 bv. Als regel worden echter de keermogelijkheden te De Panne, Zonnebloem,, Oostende Station, De Haan en Knokke daarvoor gebruikt. Verder zijn er nog keermogelijkheden te Westende , Oostende Renbaan, Station. Hier wordt voor het Station een dubbele van beide richtingen nieuwe keermogelijkheid aangelegd en de bestaande door woonstraten verdwijnt nog dit jaar dan voorts in Blankenberge/haven en Zeebrugge, aan de sluizen van Zeebrugge. Overloopwissels treft u over het gehele baanvak aan ca elke 2 km

vanden Bosche | 11-8-2015
Wissels, overloop wissels. De LIJN, de kust en ook de andere netten worden zeer regelmatig vernieuwd om veiligheidsreden Er wordt tot op heden en continue over enkel spoor gereden over bepaalde secties. De baan ligt er dan ook zeer perfekt bij. Voor het enkelspoorrijden gebruikt men oplegrails -wissels zodat de tram langzaam over de tijdelijke noodsporen kan rijden. Het wordt met lichtseinen beveiligd Extra personeel is daarvoor niet nodig. Het gehele jaar wordt er aan spoorvernieuwingen gewerkt. Nu Vandaag als U gaat kijken dan wordt enkelspoor gewerkt tussen Weg naar vismijn en Oostende Station en de nieuwe wasinstallatie, die naast het busstation / Stelplaats wordt gebouwd. Dus heren schrijf alleen feiten en zaken die u weet. Dat is de bedoeling van reageren in deze nieuwsberichten. Dank u zeer

Toon Steenmeijer | 11-8-2015
De foto`s maakte ik toen de baan naar Delft vernieuwd werd en op dat moment waren ze gevorderd tot het punt van het overloopwissel. Het wissel op de voorgrond behoorde bij het oude spoor. Om niet zonder overloopwissel te zitten, werd er eerst een nieuw wissel in ander spoor gelegd; dat is te zien op de achtergrond. Toen ze verder gingen met het nieuwe zwaardere spoor, ging het wissel op de voorgrond eruit om nooit meer terug te keren. Het is dus nooit de bedoeling geweest om de twee wisselverbindingen zo vlak bij elkaar te laten liggen.

Chris | 11-8-2015
Dit soort `terugsteek` wisselverbindingen lijken me handig op meer locaties dan dat die er nu zijn in Den Haag... Was laatst in Gent en voor het grote St Pieters plein bij het station heeft zelfs elke toeleidende tramlijn z`n eigen keermogelijkheid op deze manier voor het station terwijl je er ook een grote keermogelijkheid hebt op het plein zelf!
Wie weet komen er nu wel meer nu de Avenio bijna gaat rijden!

Ad | 11-8-2015
Tot in de jaren `70 werd zowel bij stremmingen als bij spoorvernieuwing wel enkelspoor gereden, maar ik geloof alleen op de echt vrijebaan trajecten, zoals lijn 11 en hier lijn 1.
Op lijn 11 werd bijvoorbeeld enkelspoor gereden toen de H22 bij de Statenlaan met een defect kwam te staan. Omdat overloopwissels bij HTM altijd zo liggen dat ze niet aftakkend worden gereden in normaal bedrijf, moest er na het passeren van de tegenligger eerst worden teruggezet. De beveiliging was dat er een piloot [een chef] over het enkelspoor deel meereed.

Toen de spore langs de Conradkade werden vernieuwd werden er hulpwissels gelegd. Terugzetten was daarmee niet nodig. Beveiliging was met negenogen en bovenleidingscontacten.

Ik denk dat beide beveiligingsvormen nu niet meer als afdoende worden beschouwd. Misschien is men ook bang dat er op kruisingen met wegverkeer verwarring ontstaat. De kosten alleen zullen het niett weze. Vervangend busvervoer is ook niet zonder kosten.

Rinus | 11-8-2015
Het gebruiken van overloopwissels om langs een stremming te komen (of bij spoorvernieuwing een spoor tijdelijk buiten dienst te nemen), is bij de De Lijn (Kust) en TEC (Charleroi) normaal. Maar dit vereist wel dat snel voldoende personeel ter plekke kan komen voor beveiliging en assistentie bij het achteruit zetten. Ik zie dit bij HTM niet zo snel gebeuren.
Enkelspoor rijden met wisselplaatsen en seinen kent de TEC Charleroi nog in Anderlues (over een paar kilometer). Bij de Kustlijn is dat reeds lang voorbij.

Ergens hieronder wordt nog gezegd dat in 1979 tweerichtings GTL`s een optie waren. Dat waren naar mijn mening wensgedachten in de toenmalige hobbykringen.

otto dijkstra | 11-8-2015
@Wim: stel dat het op de foto zichtbare linkerspoor (dat is feitelijk het rechterspoor) verderop is gestremd dan is zo`n rechtse wisselverbinding ideaal. PCC of wat voor tram dan ook even achteruit (en dus niet langdurig) over de wisselverbinding en dan vooruit op "verkeerd spoor", langs de versperring en bij de eerstvolgende wisselverbinding terug naar het "goede" rechterspoor. Uiteraard wel zo dat "0verkeerd spoor" rijden is beveiligd.
@Hans: enkelspoor zoals voorheen in en rond Charleroi komt behalve op de ASVI museumlijn niet meer voor op het ex-NMVB net. De foto toont in de verte volgens mij dan ook dubbelspoor.
Otto Dijkstra

Hans (Zoef) | 11-8-2015
Als ik de Belgische situatie zo inschat, dan lijkt het dat van enkelspoor wordt overgegaan naar dubbelspoor met omloop mogelijkheid.

Haagse_Meester | 10-8-2015
@museummedewerker: de Belgen hebben ook regelmatig uitjes met historische trams en zo`n setje overloopwissels vormen samen een omloopgelegenheid om de motorwagen weer voorop te krijgen bij een tussentijdse kering.

Wat de Delftweg betreft: in 1979 werd er nog volop gesleuteld aan het ontwerp wat uiteindelijk GTL-8 zou worden, waarbij ook 2-richtingmaterieel als optie weer op tafel kwam. Wie goed kijkt ziet dat beide wisselsetjes verschillen: de voorste is gebouwd uit groefrails, de achterste uit `normale` spoorstaven. Ik vermoed dat hier een proefneming aan ten grondslag lag?

Wim van Es | 10-8-2015
In 1979 reden er alleen PCC`s bij HTM.
Waarom gaf men toen een hoop geld uit aan verbindingswissels? Niet om met een PCC vanaf de hulpcontroller te rijden. Dat is echt niet te doen over een lange afstand!

Museummedewerker | 10-8-2015
Ook bij de kustlijn in België kennen ze overloopwissels. Net zoals op de foto hierboven 2 van die combinaties vlak bij elkaar. Iets teveel van het goede wat mij betreft. Ik stuur Wim een foto van de Belgische toestand, misschien plaatst hij hem bij dit artikel.


markus | 10-8-2015
Of ze weten niet meer hoe ze gemaakt moeten worden...

Tiktak | 10-8-2015
Toen kon het wel de verbindingswissels, het zou nu ook een uitkomst zijn geweest met de huidige spoorvernieuwingen voor de RR en de AV tweedrichtingsvoertuigen.
Ik weet het kost extra geld, maar het gemak wat je hebt bij stremmingen word weer gauw terug verdiend

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8025


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!