Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 18-7-2018, 20:42 uur.

   
  deze pagina toont het toekomstige uiterlijk van HTMfoto/HonderdprocentHaags    
 

 
   
Bouwwerkzaamheden tram- en busplatform Centraal Station, zomer 1975
7 foto`s van Koos van der Kolk


Zie ook:


Sloop Muzenstraat met Militair Hospitaal en het prille resultaatBouwwerkzaamheden sneltramtracé Centraal Station - Ternoot, 1973-1975

aldo markus | 18-8-2015
De verbouwingen aan het Centraal Station gaan maar door. Dat komt volgens mij ook omdat het resultaat van een verbouwing nooit echt bevredigend is. Treinen kunnen niet dóór CS heen, ook niet na kopmaken. Ze kunnen alleen terug naar waar ze vandaan kwamen. Allemaal als gevolg van het ontbreken van ongelijkvloerse kruisingen. Eigenlijk is de Oude Lijn een grote fly-over.
...
Ik zie de volgende verbouwing al aankomen. Als in 2019 de perrons zijn verlengd is het nog maar een betrekkelijk kleine stap om op de kruisende sporen aan de Oude Lijn ook perrons aan te leggen. Ingenieurs vinden dan wel een mogelijkheid om heel Hollands Spoor te verleggen. Als ze de handen daarvoor op elkaar krijgen en er geld beschikbaar wordt gesteld komt daar (bij Nova Zembla en/of het Spaarneplein) dan ook een tweede hoofdingang van het CS. Vervolgens zal moeten worden gezocht voor een nuttige bestemming voor het monumentale pand aan het huidige Stationsplein. Daar hoeven dan immers geen treinen meer te stoppen.
(Even voor de goede orde: deze ontwikkeling is niet mijn wens. Maar ik zie het zomaar gebeuren als ik tijd van leven heb.)

erven sleeboom | 18-8-2015
Dus... eerst weer breken in de nieuwe natuurstenen vloer om die extra poortjes te kunnen plaatsen...

De vereenvoudigingen van de stationsemplacementen die ProRail van plan is (in Den Haag dus vanaf 2019), zijn trouwens omstreden. Minder wissels betekent minder wisselstoringen (waarom krijgen ze daar nooit `s greep op?), maar ook minder flexibiliteit in de dienstuitvoering. Staat een trein in de weg? Sorry, we kunnen er niet langs, geen wissels meer...

En even terug naar 1975: de foto met Dieseltinus wint natuurlijk de prijs...

Wout Verspuij | 18-8-2015
@Joop Sanders; kortom, de constatering dat "De Verbouwing" nog jaren in beslag neemt is juist. Lees het volledige bericht in de Telegraaf en het verhaal komt aardig overeen met uw verslag. Dus Germa Gravenland is, naar mijn mening, toch redelijk voorgelicht.
Hieronder het volledige bericht van Germa Graveland:

Germa Graveland


Het volledige vernieuwde station Den Haag Centraal krijgt de komende vier jaar in elk geval nog geen toegangspoortjes voor de ov-chipkaart. Daarvoor is namelijk opnieuw een verbouwing – vooral buiten het station – nodig en die werkzaamheden beginnen op zijn vroegst in 2019.

En dat terwijl de vervoerder ernaar streefde om eind 2016 de poortjes op nagenoeg alle stations te hebben gesloten, om zwartrijders en overlastgevers te weren. Volgens NS-woordvoerster Inge Rijgersberg kan het niet anders. „Den Haag Centraal is echt één van de ingewikkeldste plekken in ons land voor de poortjes”, zo verzucht ze. De afspraak is dat de stationshal vrije doorgang moet houden, dus de poortjes bij de perrons. Maar de ruimte is te beperkt. Een klein aantal poortjes is niet handig als er tegelijkertijd veel mensen uit een trein stappen en willen uitchecken.”

Wat er nu waarschijnlijk gaat gebeuren, is dat de perrons aan de zijde van de hal worden ingekort en vervolgens aan de achterkant weer worden verlengd. Daar liggen echter de wissels, die eerst moeten worden aangepakt. ProRail heeft al aangegeven dat deze werkzaamheden niet eerder beginnen dan in 2019.

Het is extra wrang omdat de NS met de gemeente Den Haag en spoorbeheerder ProRail net voor de oplevering van een nieuw Den Haag Centraal staat. Onder de nieuwe natuurstenen vloer is al wel alles klaargemaakt voor de toegangspoortjes, zodat er snel gewerkt kan worden als het zover is.

Voorlopig is echter besloten om het aantal ov-chippalen eerst fors uit te breiden, nadat reizigers klaagden over files voor de punten. In totaal moeten er straks 37 zijn. Bij de sporen 6 tot en met 10 staan deze incheckpunten aan het begin van de perrons. Bij de sporen 1 tot en met 5 is er een denkbeeldige ’schuine’ lijn getrokken, waarop in totaal zeventien paaltjes komen.

Joop Sanders | 18-8-2015
Germa Gravenland had zich beter eerst beter moeten laten voorlichten i.p.v. deze onzin uit te kramen. Ik heb deel genomen aan meerdere rondleidingen en zo de nodige informatie verkregen. Alles verloopt volgens planning. Dat het zo lang duurt komt omdat het station gewoon in gebruikt blijft. Nu moet eerst het eindstation voor de RET lijn E gebouwd worden. Volgens planning medio 2016 gereed. De sporen 11 en 12 kunnen dan aangepakt worden. Het is al lang bekend dat de wisselstraat daarna geheel vervangen gaat worden, waarbij er minder wissels komen en het geheel richting schenkviaduct opgeschoven wordt. De perrons kunnen dan pas verlengt worden waardoor de sporen minder diep in de hal komen. Daarna worden de OV-chippoortjes pas geplaatst. Ook het busplatform kan pas aangepast worden als de eindhalte lijn E gereed is want nu is het busplatform in gebruik als bouwterrein. Zie ook de webcam van Prorail.

Wout Verspuij | 18-8-2015
@ervensleeboom, Helemaal mee eens, de verbouwingen aan CS houden nooit op.!!
Vanmorgen in de Telegraaf, ik citeer, een stukje van:

Germa Graveland
Het volledige vernieuwde station Den Haag Centraal krijgt de komende vier jaar in elk geval nog geen toegangspoortjes voor de ov-chipkaart. Daarvoor is namelijk opnieuw een verbouwing – vooral buiten het station – nodig en die werkzaamheden beginnen op zijn vroegst in 2019.

Dus de komende jaren gaan we gewoon door met af-, ver- en opbouwen..!

Voogd | 18-8-2015
Haagse Harry zei dat De Haag nie bruisde, ze gis....
Maar er is wel een maximale bouwhoogte in DH, 140 meter direct rond CS en 70 meer naar het centrum toe, geleidelijk aflopend tot 50 (stadhuis, woontorentjes hoek Spui/Kalvermarkt/GM-straat).
De discussie staat open of men dat mooi vind inderdaad.

Coos | 18-8-2015
Door aan de nieuwbouw in het Centrum/Bezuidenhout geen grens te stellen aan een maximale bouwhoogte heeft een woud van kantoortorens definitief het karakter van Den Haag kunnen wijzigen. Met grote toeleidende snelwegen tot diep in het Centrum, en een explosief groeiend Openbaar Vervoer als bijproduct, en daarbij een grote instroom van een bevolking van `vreemde herkomst` is mijn stad van de eerste helft van de vorige eeuw geleidelijk aan verdwenen.
Ik sta er bij, en kijk er naar, vol heimwee en verwondering.

eppo | 17-8-2015
@erve nsleeboom: Den Haag bruist en Den Haag bouwt...

erve nsleeboom | 17-8-2015
Veertig jaar geleden... sindsdien zijn de bouwactiviteiten op, in en bij het Centraal Station nooit meer opgehouden...

Rinus | 17-8-2015
Ter aanvulling: de gevel aan de Oranjebuitensingel met de door mij bedoelde schildering:
http://www.haagsebeeldbank.nl/afbeelding/b5860398-a5d5-4937-9323-f81094a35d99

Rinus | 17-8-2015
Bij de foto met zicht op de Rijnstraat valt nog op te merken dat het huis in het midden, met de dakkapel, als laatste stand heeft gehouden te midden van de afbraak. Tot ergens in 1983 meen ik. Op de zijwand is ooit nog een protestschildering verschenen.

Voogd | 17-8-2015
Daar waar de werkwagen op foto 6 staat, was inderdaad de aanzet tot de Koekamplus voor lijn 9. Zeker nooit Wassenaar want dat kwam niet in de plannen voor. Nooit gebruikte stukjes rails. Later werd gekozen voor het tracé `onderlangs` langs de Zwarte Madonna en die verbinding wordt nu heel veel gebruikt.

Corné Pronk | 17-8-2015
Waren dat de sporen naar Koekamp/Wassenaar op foto 6?

Hendrik Prinsen | 16-8-2015
Foutje 1975, maar wel Woensdag

Hendrik Prinsen | 16-8-2015
Geen bouw activiteiten, woensdag 30 april 1974, vlag op het ministerie (foto 5)

Jeroen van Loon | 16-8-2015
Dank je wel weer Koos, altijd mooie geschiedenis foto`s van u !

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    6781


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 4 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!