Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt regelmatig bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
AEC Regal 539, lijn 27 en uitrukkend 1000-tje lijn 6, Wouwermanstr. 1962
foto van Jos Niehorster uit de collectie van Leo van der Putten
uitsnede

Leo van der Putten is medewerker vanRotterdams Openbaar Vervoer Museum - digitaal

erven sleeboom | 13-9-2015
Ik zou zeggen halfautomatisch, want je moest nog wel die versnellingen instellen, volgens het principe van de AEC preselective gearbox ("voorverkiezer").
De AEC`s 581-605 die naar Argentinië zijn doorverkocht, waren volautomatisch.

Hans (Zoef) | 12-9-2015
Leen Gommers heeft helemaal gelijk, ik heb ook met zo`n wagen gereden en rechts van het stuur zat een kastje met een korte handel en een display, P-1-2-3-4. Koppeling ging vol automatisch.

Leen Commers | 12-9-2015
@Busgek. Als rasechte ex buschauffeur heb op dit type bus gereden dus ik weet zeker dat het niet zo is wat je zegt. Ik ben nog iets vergeten, ze hadden ook stuurbekrachtiging.

busgek | 12-9-2015
500-den waren gewoon schakelbakken, zonder "schakelaartje". Als "ras-echte" 28-gebruiker weet ik dat heel zeker.

Voogd | 8-9-2015
Bedankt aldo voor dit stuk busgeschiedenis.
De recente wijziging in lijn 18 - vervallen route over Parallelweg, Stationsstraat en Wagenstraat - is ook geruisloos gegaan en toen heeft men ook getamboereerd op de voordelen (MEGAstores beter bereikbaar!) en de nadelen verzwegen. Framing heet dat tegenwoordig. Gelukkig staan er nog nieuwe bushokjes op de Veerkade, ben benieuwd voor welke lijn.....

Leen Commers | 8-9-2015
De 500 serie AEC waren top. Semi-automatisch, 4 versnellingen d.m.v. een schakelaartje onder handbereik. Trokken snel op. Het laatste type met een HTM uiterlijk.

Coos | 7-9-2015
@Aldo: het was grote stappen / gauw thuis; dank voor je correctie en uitvoerige aanvulling.

erven sleeboom | 7-9-2015
In elk geval reed er na de komst van buslijn 5 geen bus meer door dit stukje Wouwermanstraat. Een zwak punt van de lijnen 27 en 28 was dat ze geen van tweeën een station aandeden (en ook lijn 20 niet), zodat grote delen van de Haagse nieuwbouwwijken verstoken waren van een rechtstreekse aansluiting op de treinen. Lehner heeft die fout gecorrigeerd voor wat het HS betreft, door lijn 5 daarlangs te leiden (en 20 te koppelen aan 25).

Geurt Borsboom | 7-9-2015
Lijn 28 reed aanvankelijk richting Melis Stokelaan via de Van Ostadestraat en de De Bockstraat. Later, maar ik weet niet of dat nog 28 was, werd de Van Ostadestraat gemeden en werd vanaf de Vaillantlaan de Hoefkade in gereden. De bocht was nogal krap en daarom werd het verkeerslicht voor het verkeer op de Hoefkade richting Rijswijkseplein een stuk naar achteren verplaatst, zodat er wat meer ruimte was om de bus de bocht te laten nemen.
Vanaf het Veluweplein nam 28 inderdaad de Moerweg naar de Melis Stokelaan.

aldo markus | 7-9-2015
@Coos
Ik moet je even corrigeren. Toen lijn 27 uiteindelijk was gegroeid tot de Leyweg (filmtekst bleef MELIS STOKELAAN) en nog verder zou moeten groeien, zou daarvoor ook een frequentieverhoging nodig zijn. Dat zou echter in het Benoordenhout niet nodig zijn. Daarom werd op 1 september 1958 lijn 28 ingesteld tussen BURG.DE MONCHYPL. en MELIS STOKELAAN bij de Vrederustlaan (later verlengd tot De Dreef). De 28 nam inderdaad de Hoefkade van lijn 20 over. Lijn 27 werd toen teruggetrokken tot de Aagje Dekenlaan. Dat was het eindpunt ten tijde van de foto.
Volgende maand 50 jaar geleden, op 31 oktober 1965, werden 27 en 28 vervangen door lijn 5, die met zijn hoge frequentie ging doorrijden naar het Benoordenhout en Duinzigt. Door die hoge frequentie was het mogelijk om lijn 29 in te korten van de Waalsdorperweg tot Clingendael (andersom geredeneerd: door lijn 29 van de Waalsdorperweg terug te trekken was de hoge frequentie van lijn 5 daar gerechtvaardigd, wat dus in 1958 niet was gedaan). Het restant van de 29 werd dezelfde dag gecombineerd met lijn 18.
[De route Aagje Dekenlaan-Hoefkade werd die dag opgenomen in een nieuwe lijn 22, die de route van 28 volgde tot het Nassauplein en verder de route van de oude 22 naar Scheveningen overnam, de route tussen HS en Archipelbuurt van de oude 22 is sinds die dag verlaten.]

De ingrijpende reorganisatie werd in de folder nogal vereenvoudigd geformuleerd: (1) "lijn 28 krijgt het nummer 5 en gaat langs HS rijden en rijdt verder door naar Oostduin en Duinzigt", (2) "de routes van lijn 22 en 27 worden gecombineerd tot een nieuwe lijn 22 met de route Aagje Dekenlaan-Schev.Zeebad" en (3) "de lijnen 18 en 29 worden gekoppeld tot één nieuwe lijn 18 met Clingendael als eindpunt". Met geen woord werd gerept over de vervallen trajecten Clingendael-Waalsdorperweg (lijn 23 als alternatief) en HS-Torenstraat-Archipelbuurt (met 5 als alternatief, maar dan via Wagenstraat, Spui en Parkstraat.

Dat verzwijgen van vervallen routes in de folder viel mij toen als 9-jarige al op, en kennelijk heeft het behoorlijke indruk gemaakt (ik maak me er bij wijze van spreken nog boos over...). Alles werd gepresenteerd als een grote verbetering, en dat zal door veel reizigers ook zo zijn ervaren. Maar voor de mensen die erop achteruit gingen was helemaal geen aandacht (behalve een opmerking "sommige mensen zullen hun vertrouwde routes verliezen". In de communicatie wordt dezelfde methode een halve eeuw later vaak nog steeds gehanteerd.

Coos | 6-9-2015
@busgek: bus 27 reed eerst tot de Aagje Dekenlaan. Naarmate de nieuwbouw langs de Melis Stokelaan vorderde, werd ook deze buslijn verlengd; naar de Betje Wolffstraat, naar de kruising met de Loevesteinlaan, naar de Leyweg, etc.
Bus 28 werd ingesteld vanaf de Aagje Dekenlaan en reed via de Hoefkade en het centrum naar het Burg.de Monchyplein.
Beide lijnen werden daarna in een nieuwe buslijn 5 voortgezet, die vanwege overbelasting uiteindelijk vervangen werd door tramlijn 9 (plus een goed jaar later lijn 8).

Hans | 6-9-2015
Nee, snorrecken heeft gelijk, het is een Škoda (1101/1102/Tudor?). Volgens hem de vreselijkste auto die er is(?)/was, maar menigeen was in die tijd de koning te rijk, als hij zich een auto(otje) kon veroorloven.

Trouwens, links van de tram staat wellicht wel een vage Renault 4 geparkeerd...

busgek | 6-9-2015
27 Aagje Dekenlaan en 28 ook Melis Stokelaan, maar dan een paar kilometers verder en reed volgens mij via de Moerweg en Hoefkade. De auto erachter lijkt mij een Renault 4.

Ruud van Aarle | 6-9-2015
Lekker met de voordeur open.

snorrecken | 6-9-2015
Je kunt filmen wat je wilt, maar voor mij was het bus R.
En dan nog achtervolgd worden door een Skoda? Lager kun je niet vallen!

erven sleeboom | 5-9-2015
De bus filmt Melis Stokelaan en heeft een bordje Aagje Dekenlaan, in afwachting van de opname van deze eindbestemming in de richtingfilm.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    1540


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 18 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!