Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
PCC 1001, lijn 9 op een afschuwelijk Gevers Deynootplein, winter 1976/77
3 foto`s van Koos van der Kolk


1001 als 2e wagen koppelstel achter een 1300

in/uitrukspoor remise Scheveningen, in de verte de Harstenhoekstraat

MikeV | 18-9-2015
 quote:
Ralph | 18-9-2015
Kan iemand mij aub zeggen, hoe lang deze verbouwing heeft geduurd? Wij zijn in de tweede helft van de jaren 70 enkele keren voor een weekeinde van Keulen naar Scheveningen geweest, maar ik kan mij helemaal niet aan deze verbouwing (of aan een gedeelte ervan) herinnern.

Vanaf het Gevers Deynootplein, kijkend naar het Kurhaus:

Kurhaus:
1976 Zijvleugels worden van het Kurhaus afgesloopt, waardoor alleen de buitenmuren van de romp + de koepel nog blijven staan

links van het Kurhaus:
1972 het direct aangrenzende Hotel des Galleries gesloopt
1974 Grand Hotel (direct links naast Galleries) gesloopt
1975 Paviljoentheater (wat aan de linker zijvleugel van het Kurhaus zat) gesloopt
De opengevallen plaatsen zijn volgebouwd met appartementen complexen en daar is tot +/- 1979 over gebouwd

rechts van het Kurhaus:
1975 Palais de Dance (wat aan de zijvleugel van het Kurhaus zat) afgebrand en vrijwel meteen erna gesloopt
Ook hier wordt het volgebouwd met appartementen, die nog meer vóór het Kurhaus staan, dan aan de andere kant. Tot +/- 1979 over gebouwd.
1979 Palace hotel gesloopt, waarna ook deze grond weer volgebouwd is met daaronder de Palace promenade en daarboven de enorme woontorens.

8 mei 1979 wordt het Kurhaus opnieuw geopend en begint het derde Kurhaus aan een nieuwe toekomst.
============================

Er is dus tussen 1972 en 1980 enorm veel gesloopt en herbouwd rond het GVD plein.
Het hangt er een beetje vanaf in welk deel van de 2e helft 70`er jaren je op het GVD was. In de zomer 1979 was het nieuwe Kurhaus klaar en stond het voor de hoeken van de nieuwgebouwde vleugels al volgebouwd met appartementen, met uitzondering van het grote Palacehotel wat in dat jaar tegen de grond ging en een flinke kaalslag direct naast het Kurhaus gaf ... totdat weer daarna de Palacepromenade gebouwd werd met de enorme woontorens erboven, maar dan heb je het over de 1e helft 80`er jaren.

Ralph | 18-9-2015
Sorry, moet dit even nog eens plaatsen. Door de navolgende discussie verdwijnt mijn vraag een beetje, en die is voor mij echt belangrijk.

Kan iemand mij aub zeggen, hoe lang deze verbouwing heeft geduurd? Wij zijn in de tweede helft van de jaren 70 enkele keren voor een weekeinde van Keulen naar Scheveningen geweest, maar ik kan mij helemaal niet aan deze verbouwing (of aan een gedeelte ervan) herinnern.
Nu al hartelijk bedankt

MikeV | 16-9-2015
Van Badhuis tot Kurhaus:
https://nl.wikipedia.org/wiki/Kurhaus_(Scheveningen)

Nog een mooie plaat van het Kurhaus (versie 1.0 die in 1886 vrijwel geheel afbrandde) met beide Paviljoens: (de Paviljoens werden al ten tijde van het vrm badhuis aangebouwd)
-de Theaterzaal van het vrm Badhuis dat in 1906 werd omgedoopt in Cabaret Artistique
-het Inhalatorium van het vrm badhuis dat in 1924 werd verbouwd tot Palais de Danse
http://www.haagsebeeldbank.nl/
Identificatienr. z.gr. 1008
http://www.haagsebeeldbank.nl/

MikeV | 16-9-2015
Seinpost was kleiner, maar qua aangezicht was het originele middenstuk misschien nog wel fraaier dan het Kurhaus.
Ook dáár hadden de vleugels weggebroken kunnen worden en naar de eisen van deze tijd kunnen worden heraangebouwd met behoud van de buitenkant van het oorspronkelijke middenstuk.

Toch ging B&W ermee accoord om de hele boel in 1972 te laten slopen, er een fors hypermodern appartementencomplex te laten bouwen met restaurantje ervoor .... het beeld van Neptunus erop om de schijn op te houden en ... klaar!
En ... past het beeld daar nog ? Ik vind van niet

MikeV | 16-9-2015
Zwolsman, Tabak, Caransa e.v.a. ... het zijn allemaal ondernemers die in Scheveningen geïnvesteerd hadden en die liefst hun geïnvesteerde geld zagen verveelvoudigen.
Zo werkt het nu eenmaal.

Maarrrrrr .... het is uiteindelijk B&W van de Gemeente Den Haag die het uiteindelijk voor het zeggen had.

Immers, ZIJ geven vergunningen uit; ZIJ oefenen Bouw & Woningtoezicht uit.
Bij HEN lag dan ook de macht om deze investeerders:
a) te dwingen om onderhoud aan het O.G. te plegen;
b) het O.G. te laten renoveren naar de wensen van deze tijd;
c) het O.G. te laten ver- of herbouwen met behoud van het aangezicht (zoals met het Kurhaus is gebeurd);
d) de bestaande hotels, horeca en woonpanden geheel af te laten breken en volgens een geheel nieuw plan hoogbouw te laten plegen waardoor het oude aanzicht rond het Gevers Deynootplein geheel zou worden weggevaagd.

B&W koos voor plan D ...

Het GVD plein (want in mijn tijd werd die afkorting ook dikwijls gebruikt ), had grandeur en liep schade op door de bezetter. Dat het daarna verpauperde, tot de grond toe werd afgebroken en daarna tot en Benidorm 2.0 werd verbouwd .... heeft bestuurlijk Den Haag aan megewerkt

Ad | 16-9-2015
Je schiet erg door, niet als enige helaas.
Dit is de situatie net aan het begin van de herontwikkeling. De straat is al deels opgebroken, oa op de Harstenhoekweg omdat voor de verlenging naar Noorderstrand de sporen verlegd moesten worden. Natuurlijk ziet het er hier niet leuk uit.


busgek | 16-9-2015
Zoals dit plein erbij ligt op deze foto, zo liet Caransa zijn huizen verslonzen en pestte de bewoners weg. Zelfde kaliber als "meneer" Tabak. Huisjesmelkers eerste klas. En Zwolsman completeerde dit fraaie gezelschap. Geen mooi praterij hier alsjeblieft, corruptie ten top.

Anton Zonneveld | 15-9-2015
Coos: Ter aanvulling van "horen zeggen": dat dwong diezelfde Zwolsman af om zijn dochter te kunnen laten trouwen. "Geen verbouwing, geen trouwerij in deze kerk.

Coos | 15-9-2015
Van horen zeggen heeft meneer Zwolsman aan de katholieke kerk aan de Berkenbosch Blokstraat (bij het Circusplein) in zijn nadagen de kerktoren laten bouwen. Ben toch bang, dat het hem geen stoel in de hemel heeft opgeleverd.

Rinus | 15-9-2015
Hier nog een link naar een interessant stuk over het Kurhaus en de bebouwing er om heen.
http://www.scheveningen1813-2013.nl/toenennu/pdfs/ScriptieKurhausnieuw.pdf
Dit suggereert (maar het staat er niet expliciet) dat de nieuwbouw van het Kurhaus tot 1979 heeft geduurd. Volgens https://nl.wikipedia.org/wiki/Kurhaus_%28Scheveningen%29 werd het vernieuwde complex op 8 mei 1979 officieel geopend
De achtergronden zijn erg interessant om te lezen. Helaas heb ik zo snel niet gelezen of voor de vleugels de oude rooilijn is aangehouden.

Boudewijn | 15-9-2015
Nou nou nou Busgek! De heer Caransa was bepaald geen maffia. Als ik dat zo zie ben ik blij dat die ouwe vergane troep is opgeruimd.

busgek | 15-9-2015
Die Zwolsman wilde helegaar geen moderne badplaats, die wilde een gevulde portemonnee, die van hemzelf, wel te verstaan. Samen met Amsterdamse Maup Caransa in die tijd de onroerend-goed maffia, waar de gemeenteraad hun oren naar lieten hangen (wat schoof dat?)

Ralph | 14-9-2015
Kan iemand mij aub zeggen, hoe lang deze verbouwing heeft geduurd? Wij zijn in de tweede helft van de jaren 70 enkele keren voor een weekeinde van Keulen naar Scheveningen geweest, maar ik kan mij helemaal niet aan deze verbouwing (of aan een gedeelte ervan) herinnern.
Nu al hartelijk bedankt

mibia | 14-9-2015
toch had het Gevers Deynootplein moeten blijven zoals het was, mss opnieuw bestraten, mooie grote fontein in bloemen en grasperk in het midden, maar ja.
Pathe en het Casino verplaatsen doet ze niet meer . Kortzichtige k*t witte boorden criminelen m.i..
Weet iemand wat men met het Kurhaus en het pleintje daarvoor van plan is? of vooral laten staan en niets aan veranderen? was paar jaar geleden toch, "lelijkste"plein van NL?????

Haagse_Meester | 14-9-2015
Kan iemand een definitief antwoord geven: zijn de herbouwde vleugels v/h Kurhaus gebouwd binnen de oude rooilijnen? (ofwel, is het huidige Kurhaus net zo groot als het oude?) Ik wil graag weten wat de afmetingen van het oude Gevers Deijnootplein waren, en hoe groot de keerlus was. En als iemand weet welke boogstralen werden gebruikt zou dat helemaal perfect zijn

Opvallend: bij de herbouw v/h opgebroken NZH traject werd de grote keerlus in Scheveningen vervangen door een kleinere, waarmee 2 kruisingen met de HTM sporen naar de remise konden vervallen. Dartoe moesten deze remise sporen ter plaatse wel enkele meters worden opgeschoven, waardoor een slinger ontstond. Die slinger heeft er tot de laatste verbouwing (jaren 90!) in gezeten, dus ruim 35 jaar na opheffing v/d NZH lijn De laatste foto laat de slinger nog zien, de plek waar de blauw auto staat lag het NZH spoor.

Rinus | 14-9-2015
Hoe zeer ik een Kurhaus met vrij uitzicht vanaf het Gevers deynootplein ook zou waarderen, i.p.v. ingeklemd tussen de bouwblokken links en rechts, vergeten wordt dat die oude hotels in die tijd niet meer te exploiteren waren en bouwkundig in zeer slechte staat waren. Kurhaus stond al jaren leeg. Het centrale gebouw werd gelukkig gered, maar met name de vleugels waren in een bouwkundig zeer slechte staat, mede veroorzaakt dat het na de brand van Kurhaus I in een noodtempo was opgebouwd. Dus ook vroeger keek men naar het geld, en verborg de EMS goedkope bouw achter een facade met stucwerk.
Wat we hier dus zien is niet de afbraakfase, maar juist het begin van de wederopbouwfase.
Terecht wordt trouwens de Duitse bezetting als een van de factoren van de teloorgang van de oude badplaats genoemd. Door leegstand en uitwonen kreeg de 19e eeuwse bebouwing de klap die deze niet meer te boven. Afbraak was de genadeklap.Verder was het publiek behoorlijk veranderd. De rijkdom ging niet meer naar Scheveningen, en er moest wel wat komen wat aansloot op de behoeften van die tijd.
Had men niets gedaan, dan hadden we anno 2015 tegen een verzameling ruines aan het strand aangekeken. Wellicht interessant voor de zgn. " urbex" publiek, maar daar kun je een badplaats niet mee exploiteren.
Het is nog te hopen dat de vernieuwde boulevard wordt doorgetrokken tot aan de noordzijde van de badplaats. Dat is een enorme verbetering, t.o.v. van de rechttoe-rechtaan wandelpromenade die er in 1940 ook al lag.

FrankZ | 14-9-2015
De laatste foto IS van de Harstenhoekstraat (niks `in de verte`). Met het Gevers Deynootplein heeft dat punt niets te maken.

Hans (Zoef) | 14-9-2015
De grandeur van Scheveningen was na de oorlog toch al zoek. Men wilde modern en dus alleen denkend in geld. Dat een stuk historie met het oude Scheveningen verloren is gegaan schijnt minder belangrijk te zijn. Ik ging vroeger met mijn vriend, later mijn zwager, op de motor naar Italië en daar bezochten wij de oude vissersplaatsen om de oude cultuur en om te duiken. Er was een plaats waar het goed duiken was en een heel gezellig dorpje. Er was een vissershaven en een scheepswerf met volop bedrijvigheid. Zo`n 5 jaar later zijn wij daar nog een keertje terug gegaan, dat ging via de voordeur er in en via de achterdeur er weer uit! Van de oude sfeer was niets meer over, historische gebouwen waren gesloopt en vervangen door dure hotels, de vissershaven was een jachthaven geworden en de scheepswerf verdwenen. Langs het strand was een boulevard gekomen en de prijzen waren meer dan verdubbeld. Tegenwoordig gaat men niet meer in een goedkoop dorpspension, maar in een lux hotel met disco, casino en een bar. Voor mij hoeft dat niet, ik zoek graag de rust, ook al toen ik nog jong was. Projectontwikkelaars maken meer kapot dan je lief is!

bennies66 | 14-9-2015
Was toch ene ``Zwolsman`` met zijn ideeen.....die wilde een heel moderne badplaats, de gek.

Thailand | 14-9-2015
aangenamer zou het zijn als alle extra aanvullingen op fotos en texten tekeningen, zoals " verzameling hr Kolk, Odendaal" enz en ook met beeldstorende teksten als HTM Foto. xy niet op getoonde Fotos zouden staan
Het is hinderlijk en vaak nog aangevuld met onjuiste opmerkingen, die verwijderd / gecorrigeerd moeten worden. Straatnaam en Datum en naam fotograaf zijn nuttige aanvullingen en deze behoeven niet in /op de Foto te staan. maar liever er boven of onder de Foto.
Ik zou de beheerder hiervoor zeer erkentelijk zijn. met grote dank voor het begrip en het verhoogd plezier van de betrachter Dank U

Hans | 14-9-2015
Compleet oorlogsgebied... Wederopbouw conform oostblok-esthetiek.

Coos | 14-9-2015
Betekende de verwoesting van Scheveningen door de bouw van de Atlantikwall in 1943-`44 al het einde van een bloeiend tijdperk, hier is definitief de sloper de al jaren zieltogende restanten aan het opruimen. Gelukkig hebben we de oude foto`s nog.

Toetje | 13-9-2015
Godgeklaagd.

Anton Zonneveld | 13-9-2015
A van der Zee: niet voor niets noemen we dit plein "GVD"-plein!

A van der Zee | 13-9-2015
Goeie genade, wat is er in Den Haag in de jaren zeventig toch een hoop moois naar de gvd geholpen. ik weet het, het is een open deur. Maar toch. Als diegenen die al deze gruwelijke besluiten destijds hebben genomen nog leven, hoop ik dat ze zich tot hun laatste dag hun ogen uit hun kop zullen schamen!

Patrick | 13-9-2015
Nog altijd beter dan nu !!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8780


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 8 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!