Contact/email    <-Vorige  
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 22-1-2018, 20:52 uur.
  Het 100-dagen Nieuwsarchief   HTM in het nieuws   Waar is deze foto genomen?  

  - Welkom 
   
bezoeker
  - Persoonlijk welkom? 

  - Den Haag 
  - Scheveningen 
  - Loosduinen 
  - Toen & Nu 
  - Waar de trams zijn 

  - Bus 
  - Tram 
  - RandstadRail 
  - Meer HTM 
  - (Oud) Collega`s 
  - Soms gaat het fout 
  - foto`s uit het archief 

  - Wat is nieuw? 
  - Links 
  - webmaster 

      Mw. 104 Ln.v.Meerdervoort, tramstaking 1914, op achtergrond remise
foto uit de collectie van Joop Bleyie
uitsnede

Zie ook: Kiekjes van de Haagsche tramstaking 1914

eppo | 25-11-2015
Zal ook wel te maken hebben dat de grond langs de gemeentegrens lekker goedkoop was dan de grond in een bebouwd wijkdeel.

Ad | 25-11-2015
Die dienstwonmingen waren me nog niet eens opgevallen, die staan er nog steeds en lijken me gelijk met de remise gebouwd. Het huis op de hoek Ribesstraat blijkt aan de remise kant te staan, nu bloemenwinkel
De remise werd dus zo ver mogelijk naar de gemeentegrens toe gesitueerd. Dat deden overheden dus toen ook al.

FransW | 25-11-2015
De hoekpanden links op de achtergrond (bij de voorste paal van de bovenleiding) zijn dienstwoningen van de H.T.M., gelegen op de hoek Lijsterbesstraat / Vlierboomstraat.
De zijgevel van het pand rechts van de remise op de achtergrond is gesitueerd aan de Laan van Meerdervoort inderdaad hoek Ribesstraat.

De grens met de toenmalige gemeente Loosduinen liep, vanaf de Laan van Meerdervoort, langs de Laan van Eik en Duinen waarbij de westelijke gevelrij tot de gemeente `s-Gravenhage behoorde, en dan langs de oostzijde van De Mient om de begraafplaats Eik en Duinen heen naar de Loosduinse vaart.

Ad | 25-11-2015
Het traject vanaf Valkenbosplein werd geloof ik pas vanaf 1919 in de lijndienst bereden, dus enkelspoor zou wel kunnen voor de remise.
Het huis voorbij de remise , is dat te plaatsen? wat nu de Ribesstraat is of nog verder?
En waar was de grens van de gemeente loosduinen?

EmWe | 25-11-2015
Zoals htmpcc al opmerkte,het huis links staat op de hoek van de Valkenboskade, perceel nr. 492. Staat er nog steeds, echter wel flink aan vertimmerd....

eppo | 25-11-2015
Wie kan mij precies aangeven ter hoogte van welk perceel de 104 staat of anders bij welke zijstraat van de LvM dit dan moet zijn geweest. De 104 heeft zojuist een wissel gepasseerd, waarschijnlijk dus een enkelsporig tracé dat vanaf dat wissel naar de remise Lijsterbesstraat loopt?

htmpcc | 25-11-2015
Locatie L.v.M./Valkenboskade.

Rinus | 25-11-2015
Men had een hoed of een pet. Het hoofddeksel hoorde bij je sociale klasse. Het aantal bolhoeden is trouwens zeer beperkt.

Nog los van de context waarin deze opname is ontstaan, wederom een fascinerend plaatje aan de toenmalige rand van de stad. Zo`n 10 jaar later was dit geheel volgebouwd.

Was is er in een eeuw toch veel veranderd, sneller dan ooit te voren.

Deet | 25-11-2015
Opvallend dat er geen een persoon zonder hoofddeksel te zien is.

Cor Nieuw Vennep | 24-11-2015
Moet het toch even kwijt. 1914 ! Wat een kwaliteit foto als je er zo`n prachtige uitsnede met details van kunt trekken. Mooi hoor.

MikeV | 24-11-2015
Na een personeelsvergadering over knelpunten in de vaak bizarre arbeidsomstandigheden, brak op 12 juli 1914 een staking uit. De directie ontsloeg alle stakers, velen van hen postten bij de remise om het uitrijden van werkwilligen te verhinderen.

Marechaussees en Rijksveldwachters werden naar de conflicten gestuurd. De Haagse bevolking schaarde zich achter de stakers en de trams die er in slaagden uit de remise te komen, reden leeg rond want niemand durfde de tram nog te nemen.

De HTM had stakingsbrekers uit Duitsland ingehuurd maar deze konden niet veel uitrichten. Het gemeentebestuur bemiddelde en op 26 juli 1914 werd het werk hervat. Op enkele notoire relschoppers na werden de ontslagen mannen weer aangenomen. De directeur vertrok vermoedelijk onder (politieke) druk en werd in januari 1916 door A.W.E. Weijerman opgevolgd.
(bron wikipedia)

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8062


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>