Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
1138 lijn 9 op het (kale) Korte Voorhout, gezien vanaf de Bosbrug, 1970
foto van Huub van Keulen


Museummedewerker | 20-12-2015
De 1138 rijdt hier over de oude sporen. De nieuw aan te leggen sporen (inclusief de overloopwissels) liggen rechts op de foto nog in het zand. Foto`s van het Korte Voorhout van rond 1950-1960 tonen duidelijk aan dat er een S-boog is vlakbij de Koninklijke Schouwburg, zoals hier op de foto. De aansluiting van de rechtdoor gaande sporen over de Bosbrug waren in gebruik voor de interlokale lijnen naar Wassenaar en Leiden. De Haagse Beeldbank laat wat dat betreft niets aan duidelijkheid te wensen over. Voordat de sporen over het Korte Voorhout en Vijverberg eerder dit jaar buiten dienst werden genomen lag het spoor ook in een rechte lijn van de Bosbrug tot het Toenooiveld. De sporen in het zand sluiten dan ook recht aan op die van het Toernooiveld.

aldo markus | 20-12-2015
Tiktak ziet het goed: De 1138 rijdt kennelijk over nieuwe (of tijdelijke) sporen, "om de oude sporen heen". Ook lijn 3 heeft dit kennelijk enige tijd gedaan, totdat het weghalen van de brug dit onmogelijk maakte. De sporen naar en vanaf de brug zijn toen dichtgetegeld. Richting brug zinvol (je wilt niet dat een ontspoorde lijn 9 het water inrijdt), van de brug af zie ik de zin niet.
Het overloopwissel werd tot 1963 mogelijk op Prinsjesdag gebruikt door lijn 9. Op de Prinsessegracht was toen immers nog het eindpunt van lijn 5.

Tiktak | 9-12-2015
Ik vind het onduidelijke foto, rechts in het zand ligt nog een gedeelte van het oude spoor, inclusief het overloopwissel. Is dit een verlegging van een tijdelijk spoor en waarom zijn de wissels gedemonteerd tot twee bogen.

Ad | 9-12-2015
Om misverstanden te voorkomen: de sporen rechtuit naar de fotograaf toe zijn `gewoon` de sporen richting CS / Bezuidenhoutseweg van lijn 3, die daar na de verniewuiwing van de Bosbrug weer terugkwam

Jan de Swart | 9-12-2015
Prachtige foto, je kan nog goed zien waar tot 9 november 1961 de tram naar Wassenaar reed. Over de flats en andere lelijke hoogbouw heb ik het idee dat deze zeer snel verpauperen en achterstands wijken worden.

Barneveld 9 december 2015

Haagse_Meester | 9-12-2015
De genoemde wissels en sporen zijn de laatste restanten v/d Leidse lijn (sec genomen niet helemaal waar, er reed ook nog een stadslijn overheen, maar het klinkt zo lekker nostalgisch ) welke na de brug het Malieveld overstak naar waar nu de Utrechtsebaan begint.

Na completering v/d werkzaamheden kwam de tram weer terug en werden in `83 lijn 1 verlengd naar Scheveningen via de `nieuwe` (nu weer vervangen) Bosbrug en de routes van 12 en 16 aan elkaar geknoopt voor een grote lus door het Centrum (lijn 16) welke bij het CS overging op lijn 12 (en omgekeerd). Ook lijn 9 werd omgelegd via CS, dat kon omdat lijn 8 via het Buitenhof bleef rijden.

Anno 2015 is het lijn 17 die hier dagelijks forensen en toeristen tussen CS en Centrum brengt.

Rinus | 9-12-2015
75 jaar werd destijds als de economische levensduur gezien. Dat huizen langer blijven staan klopt maar in feite ben je dan wel toe aan renovatie. Juist bij de Schilderswijk ging je dat op het einde wel heel goed zien.

Toekomstige bouwtechnieken zouden juist kunnen meebrengen dat afbraak tot op het casco gevolgd met opbouw met " state of the art" bouwelementen steeds vaker en sneller gaat plaatsvinden. Nu gebeurt dat al op kleinere schaal. Haagse voorbeelden uit het recente verleden zijn het transitorium en de voormalige ministeries van justitie en binnenlandse zaken. Gevolg is dan wel dat de stad sneller dan ooit te voren zich vernieuwt, en we dus continu bouwkranen om ons heen zien staan.

(overigens @joost het was niet mijn bedoeling om iemand terecht te wijzen, hoewel ik toegeef dat mijn schijfstijl "angry old man" die indruk kan wekken. Ik zal erop letten).

MikeV | 9-12-2015
 quote:
Rinus | 9-12-2015
" Grappig" is om op te merken dat de oorspronkelijke erfpachtperiode waarvoor bijv, Bloemenwijk, Vogelwijk, Vruchtenbuurt is uitgegeven 75 jaar was. .. de destijds begrootte economische levensduur van die woningen. Oftewel in de jaren `20 ging de gemeente er van uit dat die huizen anno 1995 afgebroken zouden worden.

Zelfs de huizen die in de Schilderswijk op laagveen gebouwd zijn en daardoor gingen verzakken, hebben het nog 75 jaar uitgehouden voordat ze werden afgebroken.

Mijn opmerking gaat dus over de levensduur en niet over historische waarde.

Je zou toch denken dan er begin jaren `60 heel wat geavanceerder bouwtechnieken en bouwmaterialen waren dan begin 1900. Ik krijg wel eens de indruk dat bebouwing, net als zoveel in de huidige maatschappij, een wegwerpartikel is geworden dat na enkele 10-tallen jaren net zo makkelijk weer wordt afgebroken.joost | 9-12-2015
@Rinus. Ja. Grotendeels met u eens. Maar er is veel verdwenen dat best wel mooi was.
Als de Zwarte Madonna niet paste dan heeft dat misschien te maken met voortschrijdend inzicht. De grond aldaar kostte misschien meer dan het op die locatie opleverde.
Het goede behouden blijkt niet altijd mogelijk. Persoonlijk vind ik dat jammer. Pas later zullen we zien of het goed was. Dank voor uw serieuze en ook deels gegronde terechtwijzing.


Rinus | 9-12-2015
" In BelgiŽ, zie Brugge en Gent in Vlaanderen had/heeft men meer besef van het in stand houden van (toekomstig) cultureel erfgoed."

Dat zijn gebieden waar het gaat om toerisme. Ga eens kijken waar de bouwpromotoren het voor het zeggen hebben, bijv. Oostende, kust in zijn algemeenheid, dan schrik je... Gisteren een 19e eeuwse villa, morgen een betonklomp.

Verder was de Zwarte Madonna een wangedrocht, dat sowieso niet meer zou passen in de omgeving.

Kantoorgebouwen uit de jaren `60: verouderde concepten. Zonder renovatie zijn ze kansloos op de markt. Afbreken is het beste.
Flats uit de jaren `60: helaas heeft een deel last van ernstige betonrot. De koopflat kunnen echter niet afgebroken worden, want bewoners/eigenaars hebben geen geld. Maar ook geen geld voor renovatie.
De uitspraak "er is amper tijd om de hypotheek af te lossen voordat de slopershamer aan uw woning begint te knagen" neem ik met een grof korreltje zout. Juist in de stadsvernieuwingsgebieden blijven die delen die particulier eigendom zijn staan.
" Grappig" is om op te merken dat de oorspronkelijke erfpachtperiode waarvoor bijv, Bloemenwijk, Vogelwijk, Vruchtenbuurt is uitgegeven 75 jaar was. .. de destijds begrootte economische levensduur van die woningen. Oftewel in de jaren `20 ging de gemeente er van uit dat die huizen anno 1995 afgebroken zouden worden.

Om het verdwijnen van Equity and Law kan ik geen traan laten. Financien als kultureel hoogepunt beschouwen gaat mij ook te ver.

Laten we trouwens niet vergeten dat de kaalslag op de hier getoonde locatie het gevolg was van het Bezuidenhout bombardement van maart 1945.

joost | 9-12-2015
@MikeV. Daar heb je een punt. Zie bouw en sloop o.a. van de Zwarte Madonna. Er zijn veel meer voorbeelden als door u genoemd. V.w.b. woningen: er is amper tijd om de hypotheek af te lossen voordat de slopershamer aan uw woning begint te knagen. In BelgiŽ, zie Brugge en Gent in Vlaanderen had/heeft men meer besef van het in stand houden van (toekomstig) cultureel erfgoed.
De kruideniersmentaliteit, in de zin van kosten en baten, heeft het in ons land gewonnen van cultureel besef en dat is erg jammer. Dat heeft de toon gezet voor de inmiddels al 40-jarige bouwput die den Haag heet. Wordt dus nog vervolgd.....

MikeV | 9-12-2015
Apart eigenlijk.
Den Haag heeft een flink bestand 100-jarige woningen en een nog groter bestand dat de 100 jaar aan het naderen is.
Toch krijg ik de indruk dat kantoorpanden en flatwoningen, na 1960 gebouwd, slechts een levensduur van +/- 40 jaar hebben.

Ad | 9-12-2015
En ook het kantoorgebouw waarvan de bouw rechts moet beginnen is er niet meer.
Een paar details van werk in uitvoeringing die tijd: op de voorgrond twee tijdelijk geplaatste, roestige masten, op de achtergtond tijdelijke straatverlichting in de vorm van houten galgjes

CoosL | 9-12-2015
Onderaan de foto is de vervanging van de oude Bosbrug aan de gang.
De toen geplaatste nieuwe brug is er ook al niet meer.

Joop Bleyie | 8-12-2015
De Bethlehemkliniek voor kraamvrouwen stond van 1923 tot 1965 aan de Prinsessegracht 8, daar waar nu een deel van het ministerie staat. Binnen, in de gang van het ministerie, hangen een foto en een herinneringsplaat.

Bron Wikipedia

Markus | 8-12-2015
Het is lekker leeg zonder het ministerie van FinanciŽn. Er zijn ook wissels te zien en een stuk doorlopend spoor.
De Amerikaanse ambassade is rechts wel te zien.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5462


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!