Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 25-9-2018, 14:05 uur.

   
  t/m vrijdag 21 september is de kans aanzienlijk dat deze website incidenteel
een of meerdere dagen niet kan worden bijgewerkt
   
 

 
   
Mw. 200 van lijn 13 achter mw. 290 van lijn 6, Stuyvesantplein in 1939
2 foto`s en krantenknipsel uit de collectie van Wout Verspuij
HansR | 17-1-2016
Laat ik mij aansluiten in de reeks complimenten aan het adres van Van Es 10 (roepnaam Wim).
Zo aan het begin van een nieuw jaar is een welgemeende uiting van waardering een opsteker om deze last met goede moed voort te zetten. Althans dat hopen we maar.

En Wim laat veel toe maar is heel streng als er een beetje politiek aan kleeft.
Ooit schreef ik iets ten voordele van de HTM maar daar zat een gemeente politiek tintje aan.
Precies wat ik al aanvoelde ; mijn bijdrage werd kort daarna volledig gewist.
Ik dacht de HTM positieve gevoelens te ondersteunen, maar het was tegen de regels en gelijk ha ie.
Een betere Web-master kan ik mij niet voorstellen. (en nu maar hopen dat deze bijdrage niet gewist wordt )

GJ de Groot | 16-1-2016
@Wim van Es, u stelt uw licht onder de korenmaat. Door uw plichtsgetrouwe, dagelijkse onderhoud aan de site - zichtbaar tenminste twee maal per dag -, uw rechtvaardige en soms strenge optreden wanneer de contribuanten te veel "keet lellen" en uw aansprekende keuze in onderwerpen en foto`s bezoek ik met veel plezier dagelijks uw site.

Wim van Es | 16-1-2016
@Wout Verspuij | 16-1-2016
Gelukkig kunnen we, dankzij hen en Wim, hier van nagenieten op deze schitterende site

Zonder de vele reacties onder de foto`s zou de website een stuk minder leuk zijn en zonder de mensen die al die oude foto`s beschikbaar stellen zou de website niet eens bestaan!

Van Es 10

erven sleeboom | 16-1-2016
Jan Jansen 55 duidde zichzelf aan als "Jansen elluf stuivers"...

Wout Verspuij | 16-1-2016
@Erven Sleeboom: "... maar we zijn het er allemaal over eens dat het rijden van de 200 in bijzondere mate moet hebben bijgedragen tot het volksvermaak van iedereen die hem zag...
... en we vinden het allemaal jammer dat wij dat niet hebben mogen meemaken...
... maar gelukkig hebben we de foto`s nog..."


Helemaal mee eens. Jammer genoeg nooit in gezeten/gereden, dat zou fantastisch zijn geweest. In mijn beleving moet hij, voor die tijd, zeer soepel hebben gelopen met zijn twee draaistellen, vergelijkbaar met de vierassige "Buitenlijners" van toen. Er zijn nog veel authentieke locaties in het huidige Den Haag waar ik in gedachten de wagen weer zie rijden, dankzij de personen die dat destijds op de foto hebben vastgelegd. Gelukkig kunnen we, dankzij hen en Wim, hier van nagenieten op deze schitterende site, Chapeau..!

erven sleeboom | 16-1-2016
... en overigens maak ik bezwaar tegen de suggestie dat klassieke muziek alleen maar elitair vermaak zou zijn...

... maar we zijn het er allemaal over eens dat het rijden van de 200 in bijzondere mate moet hebben bijgedragen tot het volksvermaak van iedereen die hem zag...

... en we vinden het allemaal jammer dat wij dat niet hebben mogen meemaken...

... maar gelukkig hebben we de foto`s nog...

... dankzij Wout Verspuij...

erven sleeboom | 16-1-2016
Hans | 16-1-2016 @erven sleeboom. Waarom kwadrateer je tot twee keer toe conducteur v.d. Anker in je bijdragen? Telt hij voor twee naar jouw mening?

Voor mij telt hij zeker voor twee, maar het antwoord is simpeler.
In het krantenbericht wordt hij v.d. Anker 2 genoemd. Dat betekende dat hij de tweede v.d. Anker was die bij de HTM in dienst was. Om de personeelsleden van elkaar te onderscheiden kwam er een nummer achter hun naam. Vandaar dat ik dat ook heb gedaan.
Bij veel voorkomende achternamen konden die nummers oplopen tot in de tientallen. Zo heb ik goede herinneringen aan de broers Jansen 55 (Jan) en Jansen 57 (Cas), trambestuurders in de remise Frans Halsstraat.
Of dit systeem tegenwoordig nog steeds gehanteerd wordt (dan moet er nu wel een Jansen 100 zijn), weet ongetwijfeld Wim van Es.

aldo markus | 16-1-2016
@erven sleeboom
Dank voor de correctie! Ik was zo bezig met de parallelle opmerking aan het begin en het einde dat ik de historie uit het oog verloor. Natuurlijk was De Blauwe al in 1958 ingekort tot het Malieveld en de lokaaldienst vervangen door 40/41/42.

Hans | 16-1-2016
@erven sleeboom.

Nog even een vraag waarop ik zelf niet zo gauw een antwoord kan verzinnen. Waarom kwadrateer je tot twee keer toe conducteur v.d. Anker in je bijdragen? Telt hij voor twee naar jouw mening? Is dat de bedoeling? Of heb ik het mis?

Hans | 16-1-2016
@erven sleeboom.

Wat waar is, is dat ik een foutje in mijn tekst van 15-1-2016, aan jou (en anderen) gericht, heb gemaakt:

"Dat kun je m.i. niet het etiket kennis op plakken", moet uiteraard zijn: "Daar...".

Overigens nog even dit: badgasten in die tijd reken ik ook tot de elite. Weliswaar voor een groot deel geen Haagse, maar wie het zich toen kon permitteren wuft strandplezier op te zoeken en in een Schevenings hotel te overnachten, behoorde tot de bovenlaag.


erven sleeboom (correctie) | 16-1-2016
De Blauwe Tram die in 1961 verdween speelde geen rol meer...

erven sleeboom | 16-1-2016
Wat zo`n mooi plaatje allemaal niet aan discussies teweegbrengt... en dan te bedenken dat op het eens zo tramrijke Stuyvesantplein alleen nog maar een halte over is...

Ik denk niet dat de Kurhausconcerten gericht waren op dat deel van de bevolking dat het allermeest van de crisis te lijden had. Dat had ook bepaald wel andere behoeften dan Beethoven o.l.v. Carl Schuricht. Ik geloof ook niet dat ik dat beweerde. Maar dat ze alleen bedoeld waren voor de Haagse elite is beslist niet waar. Ze waren populair als cultureel vertier voor badgasten en voor het algemene Haagse publiek.

aldo markus | 15-1-2016 kleine verlenging naar Voorburg Noord in 1962, niet toevallig de eerste zomer na het verdwijnen van de Blauwe Tram...
Die eerste verlenging naar de Bruijnings Ingenhoeslaan was uitsluitend het gevolg van het instellen van een linksafverbod op de L. v. N.O. IndiŽ richting Schenkkade, zodat voor het eindpunt van lijn 23 een nieuw plekje moest worden gevonden. De Blauwe Tram die in 1961 verdween speelde rol meer in het lokale vervoer naar Scheveningen. Er was al sinds 1958 een vervanger in de vorm van HTM-buslijn 42.

Hans | 15-1-2016 @erven sleeboom. dat = daar
Wat = waar?

HansR | 15-1-2016
@ Hans
Ervaren/Ervaring ,daar heb je groot gelijk in.
Het verschil tussen armoe en een beetje arm is al enorm.

Als je als kind wandelend en zeker niet voor je plezier naar een verjaardag een eind moet lopen en je ziet steeds een tram voorbijrijden dan verlang je enorm om ook eens met een kinderkaartje mee te mogen rijden.
Als je klasgenootjes met zakken snoep op het schoolplein lopen en jij mag eens in de week een gelukstoffee kopen. Of je krijgt geen schoolmelk omdat je geen duppie van huis meekreeg omdat het er niet was. De schoolleiding moet zich achteraf schamen dat die kinderen dan ook werden overgeslagen en er geen potje was om die stakkers van het broodnodige extra te voorzien. Maar ja het was een zwaar gereformeerde school waar barmhartigheid niet voor iedereen opging .
Ja dan heb je het over een andere groep dan de "brede groep" waar Erven Sleeboom het over heeft.

aldo markus | 15-1-2016
Mooie foto, mooi verhaal. De 200 heeft dus zowaar ook eens op lijn 15 gereden. Deze zomerlijn tussen Louise de Colignyplein en Kurhaus werd in 1924 ingesteld. Dat was niet toevallig dezelfde zomer waarin de NZH de doorgaande verbinding tussen Bezuidenhout en Scheveningen per Blauwe Tram invoerde. Sinds 1925 werd vertrokken vanaf het Stuyvesantplein. De route liep důůr het Bezuidenhout (zie kaartje bij de tramroutes op deze site) en via lijn 7 (Boslaan, Jan van Nassaustraat en Wassenaarseweg) naar de Javabrug. Van daar af werd de route van lijn 9 gevolgd. Het waren niet echt volksbuurten waar lijn 15 reed.

Na de zomer van 1941 kwam lijn 15 niet meer terug. Scheveningen was geen recreatieve bestemming meer, en na 1945 moest het Bezuidenhout voor een groot deel opnieuw worden opgebouwd.

In 1946 werd zomerbuslijn S (die in 1938 en `39 Bronovolaan - Kurhaus had gereden) hervat vanaf het Stuyvesantplein, via L.v.N.O.IndiŽ en Van Alkemadelaan. De S reed ook in de zomer van `47. Vanaf de zomer 1948 werd deze lijn gekoppeld met lijn L (beginpunt aan de Schenkkade). Vanaf toen werd het hele jaar gereden.

Tussen L.v.N.O.IndiŽ en Kurhaus is de route sindsdien, dus nu al 68 jaar, praktisch ongewijzigd. Sinds 1955 is het lijnnummer 23. We weten dat deze lijn daarmee nog niet was uitgegroeid. Dat begon trouwens met een kleine verlenging naar Voorburg Noord in 1962, niet toevallig de eerste zomer na het verdwijnen van de Blauwe Tram...

Hans | 15-1-2016
@erven sleeboom.

dat = daar

Hans | 15-1-2016
@HansR.

Er was begin jaren `50 misschien dan wel "gezellige" armoe, in de jaren `30 was deze bitter van aard.

@erven sleeboom.

Iets "beleven" moet je ervaren. Dat kun je m.i. niet het etiket kennis op plakken.

Als jij met grote stelligheid beweert dat men massaal "volksconcerten" bezocht, zal ik je niet weerspreken. Maar ik blijf toch, net als HansR, met vraagtekens zitten. Zeker in die tijd hadden arbeiders en werklozen niet eens geld voor vervoer, laat staan voor een concertkaartje. Hoe "breed" en "volks" kun je deze concerten dan noemen?

Als ik me goed herinner uit de verhalen van de voorgaande generatie, voorzag mevr. Colijn, de echtgenote van de toenmalige minister-president, het Nederlandse volk van ideeŽn voor goedkope, "smakelijke" maaltijden over de radio. Volgens haar was viskoppensoep niet te versmaden. Zou ze die zelf ook hebben gegeten? Bij Des Indes bijvoorbeeld?

HansR | 15-1-2016
Om aan te geven wat een concert bezoeken en het gebruik maken van de tram in vervlogen tijden haalbaar was voor Jan met de pet.
De discussie over dit artikel speelt zich af voor de oorlogsjaren.
Kort na de oorlog begin 50`er jaren liepen wij vanuit het Westeinde naar het strand of naar familie in de Copernicusstraat, Hortensiastraat of de Vaillantlaan.
Kaartjes voor het OV van een paar centen was zelfs te duur voor een arbeidersgezin met 4 kinderen.
Laat staan naar een concert hoe volks ook opgezet het geld was er niet.
Misschien dat een tramconducteur of bestuurder het zich wel kon permitteren vanwege het gratis vervoer, maar een fabrieksarbeider had een schandalig hongerloontje.
Die moest zich tevreden stellen met de concerten via de radiodistributie.
Natuurlijk werd het later beter, maar in de begin van de 50`er jaren was het gezellige armoe.

Wout Verspuij | 15-1-2016
@ Joost: "Hier de 200 met twee "oor"beugels. Op de meeste foto`s staat hij met een "oor"- en een "snor"beugel. Zou deze rond de datum van de foto weer twee "oor"beugels hebben gekregen?"

Motorwagen 200 heeft na de z.g.: "Sleepbeugel" twee gelijke z.g.: "Oorbeugels" gekregen.
Aan het begin van de oorlog, of net iets daarvoor, kreeg hij een z.g.: "Snorbeugel" en reed toen dus met twee verschillende stroomafnemers. Wat de reden hiervan was is mij onbekend, mogelijk een voorraad probleem.? Ook is toen de weerstandskast van onder de wagen naar het dak, tussen de stroomafnemers, verplaatst. (Zie voor de verschillende uitvoeringen op deze site onder de rubriek: "Tram" en vervolgens: "Motorwagen 200".)

Wout Verspuij | 15-1-2016
@Erven Sleeboom: "Raakt de voorraad nooit op"

Bedankt voor de complimenten.
De voorraad raakt inderdaad op. Er zijn nog twee plaatjes van de 200 naar de webmaster gezonden. Een opname op de Zwarteweg met voltallige bemanning en nog een van het interieur met dwarsbanken. Er is al eerder een interieurfoto geplaatst maar deze is van de andere zijde genomen, m.i. ook best interessant. Dus wellicht (nog) even geduld en/of Wim deze uiteraard wil opnemen.

erven sleeboom | 15-1-2016
En trouwens... onze 200-specialist Wout Verspuij heeft weer een prachtfoto geleverd.
Raakt de voorraad nooit op? Ik verheug me alweer op de volgende.

erven sleeboom | 15-1-2016
Hans | 15-1-2016 Tja, ik was er niet bij. Jij wel?

Geen van allen waren we erbij, en toch weten we wel eens wat.

erven sleeboom | 15-1-2016
Iemand (vermoedelijk de conducteur of bestuurder van lijn 13) belde naar de Frans Halsstraat om een vervangend tramstel voor lijn 13 te vragen. Dat doet niets af aan het zelfstandig inzicht van Van den Anker≤.

En dat brede publiek kwam wel degelijk in drommen naar de goedkope zomerconcerten in het Kurhaus. In die jaren gaven alle symfonieorkesten naast hun meer prestigieuze concertseries ook "volksconcerten" met goedkope kaartjes.

Hans | 15-1-2016
@Voogd.

Ik denk niet dat "een zeer breed publiek" in die tijd van armoede en werkloosheid zich een concertkaart kon veroorloven. En of dat "ook zo beleefd" werd...? Tja, ik was er niet bij. Jij wel?

Charles | 15-1-2016
erven sleeboom: Die conducteur deed het niet op eigen houtje. Lees de tekst maar eens goed, hij belde naar de remise FH. En dat in een tijd zonder mobieltjes, best knap!

erven sleeboom | 15-1-2016
Als je moet kiezen tussen Zuiderpark en Kurhaus... en zo komt de 200 ook weer `s ergens anders. De Kurhausconcerten van het Residentie Orkest o.l.v. Carl Schuricht waren wijd en zijd beroemd, dus goed dat niemand een noot hoefde te missen. Jammer dat ik geen programma heb van wat er op 4 juli 1938 gespeeld werd, zoals er wel volledige lijsten bestaan van het Concertgebouworkest.
Opmerkelijk dat een conducteur zomaar het initiatief mocht nemen om een tram op een andere route in te zetten zonder dat een chef aan te pas kwam. Wij kunnen den onversaagden Van den Anker≤ niet genoeg prijzen dienaangaande. Het had den man ook den kop kunnen kosten.

Voogd | 15-1-2016
Gewoon commercieel ťn servicegericht denken van den conducteur. Iemand die initiatieven neemt, wat wil het management nog meer. Niet zo zuur Hans, in de jaren 1930 was een concert voor een zeer breed publiek toegankelijk en werd ook zo beleefd.

joost | 14-1-2016
Hier de 200 met twee "oor"beugels. Op de meeste foto`s staat hij met een "oor"- en een "snor"beugel. Zou deze rond de datum van de foto weer twee "oor"beugels hebben gekregen?

Weer een mooi plaatje uit de collectie, Wout. Dank.

Staat er een 600-serie ahw. naast? Dan komen de glaspuien van deze ahw`s aardig overeen met die van de 200.

Hans | 14-1-2016
Kordaat optreden van de heldhaftige conducteur v.d. Anker moest uiteraard beloond worden. Niet mis zeg: een gratificatie - wat voor bedrag moet ik me daarbij voorstellen? - en ook nog eens een aantekening op zijn staat van dienst. Later ook nog een lintje gekregen?

Ja, ja, de elite heeft niets van het concert hoeven missen...


Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    8244


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!